Bridge on the River Kwai, The (Columbia Classics Collection)

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-04-2005

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Bridge on the River Kwai, The (Columbia Classics Collection) (DVD)
Samenvatting

In 1943 komt een bataljon Britse krijgsgevangenen onder leiding van kolonel Nicholson (Alec Guinness) aan in een Japans werkkamp. Dit kamp staat onder leiding van de wrede kolonel Saito (Sessue Hayakawa). De mensen in het kamp moeten meewerken aan de bouw van een spoorlijn die loopt van Bangkok naar Birma. Hun taak wordt, onder leiding van een Japanse bouwingenieur te bouwen aan een brug over de rivier Kwai. Het kamp was nagenoeg verlaten, alleen de Amerikaanse officier Shears (William Holden) en een handjevol krijgsgevangenen zijn er nog. De rest is onder het juk van Saito als gevolg van vele oorzaken, zoals verschillende ziekten en uitputting, overleden.
Geheel tegen de afspraken van de Conventie van Genève wil Saito ook alle officieren laten meewerken aan de bouw van de brug. Maar kolonel Nicholson weigert, onder verwijzing naar de Conventie, hieraan toe te geven. En zo begint een psychologische strijd tussen Saito en Nicholson, waarbij de laatste wordt opgesloten in ‘de oven’, een soort ijzeren hut die de hele dag in de brandende zon staat. Tot grote ergernis van Saito geeft Nicholson ondanks alle ontberingen niet toe.
Shears en enkele andere gevangenen ondernemen een ontsnappingspoging en proberen hun weg door de jungle te vinden. Al denken de Japanners iedereen bij hun ontsnappingspoging gedood te hebben, het lukt Shears om te overleven en komt uiteindelijk terecht in een Brits legerhospitaal.
In het kamp heeft Saito grote problemen de brug gebouwd te krijgen. Geniepig plegen de manschappen tijdens de bouw sabotage waardoor de bouw zwaar achterloopt op schema. Er zit voor Saito niets anders op dan toe te geven aan de eisen van Nicholson. Ook al is zijn gezichtsverlies groot, Saito ziet ook dat onder leiding van Nicholson de Britse manschappen zeer professioneel en met grote voortvarendheid de brug realiseren.
Ondertussen wordt Shears gevraagd een commandogroep door de jungle de weg te wijzen naar het werkkamp, met de missie de brug over de rivier Kwai te vernietigen.

Commentaar

The Bridge on the River Kwai is een tijdloos verhaal waarin de zinloosheid van de oorlog naar voren wordt gebracht. Een film over psychologische oorlogsvoering, doorzettingsvermogen en natuurlijk strijd. De film stamt alweer uit 1957 en is geregisseerd door David Lean. Lean heeft als regisseur naam gemaakt met indrukwekkende en grootse verfilmingen als Lawrence of Arabia (1962), Dr. Zhivago (1965) en A Passage to India (1984).
De film is gebaseerd op de gelijknamige roman The Bridge on the River Kwai, van de Franse schrijver Pierre Boulle, die in 1954 gepubliceerd werd. Producent Sam Spiegel las het werk en kocht direct daarna de filmrechten. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, waar de Japanners krijgsgevangenen als slaven gebruikte voor de bouw van de spoorlijn van Singapore naar Birma. Deze spoorlijn kreeg de macabere bijnaam ‘Spoorweg des Doods’, omdat alleen al van de Britse krijgsgevangenen 100.000 stierven bij de aanleg hiervan.
Het heeft Spiegel veel moeite gekost om de hoofdrolspelers, waaronder Alec Guinness, William Holden en Jack Hawkins, voor de film te krijgen. Deze acteurs waren toentertijd erg geliefd en hadden vele verplichtingen. Onder andere dankzij de inspanningen van regisseur David Lean werden de acteurs gecontracteerd.
De film is geheel op locatie in Ceylon – tegenwoordig Sri Lanka – opgenomen, waarbij het filmen niet zonder problemen gepaard is gegaan. De kosten kwamen veel hoger uit dan gebudgetteerd en Spiegel spaarde kosten nog moeite om de film zo authentiek en goed mogelijk te maken. Er werd ook veelvuldig gesproken met ex-krijgsgevangenen die aan de spoorlijn hadden gewerkt. Hoe authentiek dan ook de bedoeling was geweest, de film de menselijke ontberingen die leidde tot de dood van duizenden door ziekte en uitputting nauwelijks weer.
Spiegel en Lean hebben met The Bridge on the River Kwai een historisch epos gerealiseerd, dat in 1958 goed was voor maar liefst zeven Oscars en diverse andere prijzen.
Nog een aspect waarmee de film in de loop der jaren de klassieker status heeft gekregen is de muziek van de Engelse componist Malcolm Arnold. Arnold is een klassieke componist die naast diverse symfonieën ook een groot aantal filmproducties in de jaren ’50 en ’60 van muziek heeft voorzien. Alleen de zo bekende ‘Colonel Bogey March’, een fluitdeuntje die iedereen direct zal herkennen, en wat het thema is van The Bridge on the River Kwai is juist niet door Arnold gecomponeerd. Schrijver van dit liedje was Kenneth Alford. Alec Guinness is de ‘fluitist’ van dit liedje en werd daarbij begeleid door het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van dirigent Malcolm Arnold.

In 2001 bracht Columbia / Sony Pictures die film in gerestaureerde uitgave uit in een speciale 2-DVD set. Beeld en geluid waren gerestaureerd en digitaal geremasterd. Verder had deze set enkele uitstekende extra’s, waaronder een retrospectieve documentaire van Laurent Bouzereau over het maken van de film. Deze documentaire en de gebruikte geanimeerde menuschermen kregen een nominatie voor een DVD Exclusive Award. Deze 2-DVD set is door Columbia / Sony Pictures opnieuw uitgebracht in de chique ‘Columbia Classics editie. Naast beide discs bevat deze editie ook een heruitgave van het originele souvenirboekje uit 1957 en enkele kaarten met afbeeldingen van filmposters. Dit alles vervat in een fraaie boxset.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog
Regio: 2
Jaar: 1957
Speelduur: 156 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 2.45:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Music Only
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609965902

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Fotogalerie
  • filmografieën
  • Making of the Bridge on the River Kwai
  • Quiz: De brug bouwen
  • Kaarten en Militaire Strategieën
  • Korte film met introductie William Holden
  • Een Eerbetoon door John Milius
  • DVD rom
  • Reprint souvernirboekje
  • Kaarten van filmposters

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is gemaakt in ‘Cinemascope’ formaat op 65 mm beeldmateriaal. Op de DVD staat het beeld in volledig gerestaureerde en geremasterde uitvoering met beeldformaat 2.45:1 en is tevens anamorf. Al voor de eerdere uitgave is het beeld volledig opgeknapt. Deze heruitgave is wat dat betreft exact gelijk. Behoudens de eerste paar minuten, tijdens de openingstitels, ziet het beeld er indrukwekkend fraai uit. Ook hier is men in staat geweest een film van ruim 45 jaar geleden weer in volle glorie te herstellen. Het beeld is bijzonder kleurrijk en oogt zeer scherp en gedetailleerd. Ook het contrast en zwartniveau zijn zeer goed, waarbij het schaduwdetail ook uitstekend is. Het beeld is grotendeels ontdaan van alle vuiltjes, krasjes en andere beschadigingen. Soms is nog een klein spettertje te zien. Mogelijk konden niet alle frames opgeknapt worden, of is verloren gegaan, want af en toe verspringt of bibbert het beeld even. Edge enhancement is wel toegepast, maar dat is verder niet storend. Zoals gezegd, de eerste paar minuten tijdens de openingstitels ziet het beeld er beduidend minder uit. Veel filmgrain en excessieve edge enhancement vallen dan direct op.
De film staat op de één DVD. Midden in de film zit de laagwisseling. Goed geplaatst weliswaar, maar wel duidelijk merkbaar. Dit komt omdat niet gebruik is gemaakt van de RSDL (reverse side dual layer) techniek. Bij de laagwisseling begint de DVD nu feitelijk opnieuw en starten ook de track- en tijdindicatie opnieuw.
De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een duidelijk lettertype en staat op goede hoogte netjes geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

Evenals het filmbeeld is ook de originele 6-track soundtrack onder handen genomen. De soundtrack is digitaal gerestaureerd en opnieuw gemixt, nu in Dolby Digital 5.1. Deze Dolby Digital soundtrack is met een bitrate van 448 kb/s op de DVD gezet.
Ondanks de fantastische restauratie verraadt de soundtrack toch wel de leeftijd van de film, Dit komt met name doordat de soundtrack anders gemixt is. De stemmen komen niet alleen uit de centerspeaker maar ook uit de beide frontspeakers, afhankelijk van de positie in het beeld van de spreker. Bij de muziek en de filmgeluiden ligt de nadruk op de frontspeakers. De surround speakers worden nauwelijks gebruikt. Enkele momenten is er wel duidelijke surround geluidsbeleving, bijvoorbeeld tijdens onweer en regen en bij enkele junglescènes. Het LFE kanaal wordt niet gebruikt, op één spectaculaire scène na. De digitale scherpte, waarbij het hoog wat scherp aan doet, verraadt de leeftijd van de film wel. Al met al een zeer goed klinkende soundtrack.

Extra's

De menuschermen op de DVD zijn fraaie filmgerelateerde animaties met toepasselijke thema’s uit de filmmuziek als achtergrondgeluid. Op beide DVD van de 2-DVD set zijn extra’s opgenomen.

DVD 1

Trivia Sabotage \"Building The Bridge\"
Een meerkeuze kennisquiz met vragen over de film. Keuze uit drie moeilijkheidsniveaus. Bij elk niveau horen tien vragen. Bij een juist antwoord krijg je het bewust stukje film te zien waar de vraag over ging. Alle vragen goed levert een extra beloning op.

Maps & Military Stategy
Aan de hand van een plattegrond van de omgeving van het werkkamp kun je interactief een plek selecteren waarbij je een soort van ‘toeristische informatie’ krijgen. Ook hier ondersteuning met clips uit de film in relatie tot de gekozen locatie.

Isolated Music Score
Een extra audiotrack in DD2.0 (192kb/s), waarbij je alleen de muziek van Malcolm Arnold hoort, zonder dialogen en filmgeluiden. Dus ook vaak langere stiltes. De geluidskwaliteit is minder dan de soundtrack van de film, met name doordat de muziek erg dof klinkt en weinig stereospreiding heeft.

DVD 2

Theatrical Trailer (3 min)
De originele bioscooptrailer in 2.55:1 niet anamorf beeldformaat

Exclusive Documentary: The Making of the Bridge on the River Kwai (53 min)
Een retrospectieve documentaire over het maken van de film. Aan de hand van videobeelden, foto’s, interviews en stukjes film wordt teruggekeken op de realisatie. De documentaire is in 2000 gemaakt door Laurent Bouzereau en is opgedeeld in vier onderdelen.

Featurettes & Photos
Met enkele vervolgkeuzen met historisch beeldmateriaal ten tijde van het maken van de film.

Original Featurette: The Rise and Fall of a Jungle Giant (6 min)
Zwart/wit video over het filmen op locatie en de bouw van de brug.

USC Short Film Introduced by William Holden (16 min)
Zwart/wit video waarin William Holden vertelt over het maken van een film, waarbij The Bridge on the River Kwai als voorbeeld wordt gebruikt.

An Appreciation by John Milius (8 min)
Filmmaker John Milius is een fan van de film en vertelt waarom.

Photo Montage (8 min)
Gedurende bijna acht minuten wordt je een groot aantal foto’s en ander grafisch promotiemateriaal getoond.

Talents
Met de biografieën en filmoverzichten van David Lean, William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins en Sessue Hayakawa.

Verder heeft deze ‘PC Friendly’ DVD nog materiaal voor de PC met een DVD speler, in de vorm van screensavers en weblinks.

De dubbel DVD set is verpakt in een luxe box, met daarbij een twaalf pagina’s tellend Nederlandstalige ‘herdruk’ van het originele souvenirboekje met achtergrondinformatie bij de film en een vijftal kaarten met afbeeldingen van filmposters.

Conclusie

The Bridge on the River Kwai is een historische en indrukwekkend oorlogsfilm over psychologische oorlogsvoering, doorzettingsvermogen en strijd. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog moet een bataljon Engelse krijgsgevangenen in een Japans werkkamp werken aan een brug over de rivier Kwai. De brug is een belangrijke verbindingschakel in de spoorbaar die gerealiseerd wordt van Singapore naar Birma. Tussen de kolonel van het Japanse werkkamp en de kolonel van de Engelsen wordt een bijzondere psychologische strijd gevoerd. Naast de historische brug is de film ook bekend geworden door het ‘fluitdeuntje’ ‘Colonel Bogey March’. In de hoofdrollen Alec Guinness, William Holden, Jack Hawkins en Sessue Hayakawa. De film is één van de mijlpalen in de filmgeschiedenis.
Op deze 2-DVD set staat de film met een zeer goede kwaliteit van beeld- en geluid. Beide zijn bijzonder goed gerestaureerd. De geboden extra’s zijn evenals de film zeer goed en vormen een fraaie aanvulling. Deze 2-DVD set is enkele jaren geleden al uitgebracht, maar door Columbia / Sony Pictures in de Columbia Classics collectie heruitgegeven in een luxe cassette. De film is een must in de filmcollectie, waarbij deze boxset uitgave zeer fraai oogt.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  03-09-2006

Een sterke ''oorlogsfilm'' waarvan het fluit deuntje wel een week in me kop zal blijven hangen nu ik hem weer gezien heb. De titel van de film doet vermoeden da...
Lees meer >

Swanski  |  01-03-2006

Idd een mooie en goede klassieker die geen minuut verveelt, verhaal heeft diverse verhaallijnen met eigenlijk weer subplotten wat in zijn geheel heel goed bij e...
Lees meer >

Caledonians  |  06-08-2005

Erg goede klassieker deze film! Ik ga zeker binnenkort Lawrence Of Arabia weer eens kijken en ben ook erg benieuwd naar Doctor Zhivago! Dat deuntje blijft inder...
Lees meer >

Diana  |  21-07-2005

Dit is een hele goede film. Ik heb ook de 2-disc editie van deze film en ben niet van plan om deze te vervangen. Het enige vervelende van de film is dat het deu...
Lees meer >

Filmgek  |  02-05-2005

Als correctie op de recensie, moet ik even vermelden dat deze film oorspronkelijk niet op 65mm is opgenomen, maar op 35mm. Later zijn er wel 70mm blow-ups gemaa...
Lees meer >

MGdutch  |  29-04-2005

Inderdaad een prachtige film. Zelf heb ik de 2-disc al, dus ik ga deze uitgave ook niet kopen! :) En daar sluit ik me helemaal bij aan! :) Me too... fan...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  29-04-2005

Laat die remake van Will Smith maar komen 8) ??? Inform me! Lijkt je dat verstandig :roll: we hebben het hier over een remake van een klassieker. :wink:
Lees meer >

Werner  |  29-04-2005

Laat die remake van Will Smith maar komen 8) ??? Inform me!
Lees meer >

Evil Hobbit  |  28-04-2005

Laat die remake van Will Smith maar komen 8)
Lees meer >

Rob van Kempen  |  28-04-2005

Ik had deze film nog niet op dvd, dus heb 'm wel gekocht. Is natuurlijk een erg goede film, al was ik in het begin wel ff bang dat de beeldkwaliteit zo zou blij...
Lees meer >

markprijs  |  28-04-2005

Inderdaad een prachtige film. Zelf heb ik de 2-disc al, dus ik ga deze uitgave ook niet kopen! :) En daar sluit ik me helemaal bij aan! :) Me too... fan...
Lees meer >

Werner  |  28-04-2005

Inderdaad een prachtige film. Zelf heb ik de 2-disc al, dus ik ga deze uitgave ook niet kopen! :) Ik bevind me - zoals velen - denk ik in dezelfde situatie...
Lees meer >

pieter bond  |  28-04-2005

Al veel over gehoord,deze zal ik toch eens moeten huren
Lees meer >

Bart de Graaf  |  28-04-2005

Inderdaad een prachtige film. Zelf heb ik de 2-disc al, dus ik ga deze uitgave ook niet kopen! :) En daar sluit ik me helemaal bij aan! :)
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  28-04-2005

Inderdaad een prachtige film. Zelf heb ik de 2-disc al, dus ik ga deze uitgave ook niet kopen! :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 121
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.