IJzeren Reus, De / The Iron Giant (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-05-2005

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

IJzeren Reus, De / The Iron Giant (SE) (DVD)
Samenvatting

Het is 1957. In Rockwell Maine, Amerika, kijkt de jonge Hogarth Hughes (Eli Marienthal) ’s avonds nog stiekem televisie, terwijl zijn moeder Annie (Jennifer Aniston) nog aan het werk is. Als plots het beeld wegvalt, wijt hij dit aan de antenne. Maar eenmaal op het dak ziet hij dat de antenne nagenoeg verdwenen is. Dat is niet het enige dat hij ziet, een spoor van vernieling leidt richting het bos. Gewapend met een geweer gaat Hogarth het spoor achterna. Zouden het marsmannetjes zijn? Eenmaal aangekomen bij de elektriciteitscentrale ziet Hogarth een gigantische robot. Deze ‘ijzeren reus’ raakt bij de centrale verstrikt in de elektriciteitsdraden en wordt daarbij bijna geëlektrocuteerd. Hogarth redt de metershoge, ijzervretende reus en heeft er vanaf dat moment een zeer grote vriend bij. Maar waar verstop je zo’n reus? En, waar vind je genoeg ijzer als voedsel voor hem?
In het dorpje arriveert ondertussen de nieuwsgierige regeringsfunctionaris van de veiligheidsdienst Kent Mansley (Christopher McDonald), die enkele vreemde zaken moet onderzoeken. Hogarth brengt de IJzeren Reus ondertussen onder op de schroothoop van Dean (Harry Connick Jr.), alwaar de reus naar hartelust ijzer kan eten. Hogarth maakt kennis met de kinderlijke nieuwsgierigheid en vriendelijkheid van de grote reus. Kent Mansley daarentegen komt ondertussen steeds meer te weten over de nieuwe vriend van Hogarth en is ervan overtuigd dat de robot een bedreiging voor Amerika is die vernietigd moet worden.

Commentaar

In 1963 schreef de Amerikaanse schrijver Ted Hughes voor zijn kinderen het verhaal The Iron Man. Hughes schreef het verhaal vlak na het overlijden van zijn vrouw Sylvia Plath en was bedoeld als afleiding voor zijn kinderen. Het leven van Sylvia Plath is verfilmd door Christine Jeffs in de film Sylvia.
In 1989 inspireerde het verhaal van The Iron Man de Britse popmuzikant Pete Townshend tot het schrijven van een (gelijknamige) rockmusical. Tien jaar later produceerde Townshend de tekenfilmversie van het verhaal, genaamd The Iron Giant. In het Nederlands vertaald als De IJzeren Reus.
De Amerikaanse regisseur Brad Bird herschreef het verhaal en regisseerde de animatiefilm. Het was het eerste grote project van Bird, die tot dan toe wat televisiewerk (waaronder Spielberg’s Amazing Stories) had geregisseerd. Vijf jaar later maakt Bird de uiterst succesvolle Disney/Pixar animatie The Incredibles.
Het verhaal van The Iron Giant speelt zich af in de tijd van de koude oorlog. In de film zie je zelfs een scène met de voorlichtingsfilm van de Amerikaanse regering over wat je moet doen bij een atoomaanval. Het is een periode waarin Amerika Rusland als een grote bedreiging ziet, helemaal als de Russen de Spoetnik raket in een baan om de aarde brengen. Heel duidelijk komt in het verhaal het wantrouwen van de Amerikaanse overheid jegens alles in de ruimte naar voren. Alles wordt als een vorm van bedreiging voor Amerika gezien en men leeft met de filosofie ‘eerst schieten, daarna stellen we wel de vragen’. Bijzonder hierin is natuurlijk de vriendschap tussen het kleine jongetje en de grote ijzeren reus, waarbij die grote ijzeren reus een kinderlijke nieuwsgierigheid heeft maar ook heel gevoelig is. In de film blijft het niet bij dit gevoel, de grote ijzervreter blijkt ook andere eigenschappen te hebben. Door dit alles lijkt De IJzeren Reus meer een animatiefilm voor volwassenen. Ook benadrukt doordat de gebruikelijke liedjes, een onmiskenbaar onderdeel van veel tekenfilms, in deze animatiefilm ontbreken. Geweld is nadrukkelijk aanwezig in de film, waardoor zonder meer het leeftijdsadvies van zes jaar is gegeven. Maar de perfecte setting en verwijzingen naar aspecten van de koude oorlog ontgaat de jeugd van vandaag. Wat dat aangaat zou je, met goede begeleiding, de film zelfs een educatief karakter kunnen geven.
Resultaat van dit alles is een gevoelig avontuur met een combinatie van staal en magie over een bijzondere vriendschap.

Al eerder wat Warner de film op DVD uitgebracht. De kwaliteit van het beeld en geluid waren daarbij prima in orde en de uitgave had een paar korte extra’s.
Waarschijnlijk als gevolg van de release van The Incredibles van dezelfde regisseur, heeft Warner De IJzeren Reus opnieuw uitgebracht als een ‘Special Edition’. Alhoewel deze twee woorden niet op de Nederlandse cover prijken, is deze release wel gelijk aan de buitenlandse releases die wel een SE aanduiding hebben. Voor de volledigheid geven we daarom deze Nederlandse release ook maar een SE aanduiding, die onderwerp is van deze bespreking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 83 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931183185

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Bioscooptrailers
  • Achter het pantser - minidocumentaires
  • Extra scènes met inleiding door Brad Bird
  • Teddy Newton, The X-Factor
  • De 'Duik weg en zoek dekking' scène
  • Bewegende fotogalerij
  • De stem van de Reus

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in het oorspronkelijke brede beeldformaat 2.35:1 anamorf op DVD gezet. Het uitzonderlijk breed beeld voor een tekenfilm, maar geweldig mooi. Zoals de screenshots laten zien, maakt Bird ten volle gebruik van het brede beeldformaat. De beeldkwaliteit kunnen we heel kort over zijn, die is uitstekend en laat de prachtige sfeervolle tekeningen en de fraaie kleuren van de film goed tot zijn recht komen. Het contrast, de scherpte en vooral ook de rijke detaillering, alles is ziet er nagenoeg perfect uit. De IJzeren Reus is nog een nieuwe film, dus de print is volledig vrij van ongerechtigheden. Zelfs edge enhancement ontbreekt, alleen beeldruis is in heel lichte mate nog aanwezig. Enig minpuntje is dat bij nadere bestudering van het beeld soms kleine compressiefoutjes in de (egale) achtergronddelen te zien zijn. Maar echt storend is dit niet.
De film is prima verdeeld in 34 tracks. De laagwisseling is perfect geplaatst en daardoor niet merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en goed geplaatst.
In vergelijking met de eerdere release ligt de bitrate van het beeld iets hoger en is de beeldkwaliteit marginaal beter.

Geluidskwaliteit

Het geluid is in de originele Engelse taal beschikbaar in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). Verder is er nog een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig, ook in DD5.1 (bitrate 384 kb/s). Voor de volledig vermelden we ook nog de aanwezigheid van een Franse en een Italiaanse DD5.1 (bitrate 384 kb/s) geluidstrack.
Voor de grotere kinderen en de volwassen mens is natuurlijk de originele Engelse geluidstrack het interessants. Welnu, De Engelse soundtrack klinkt geweldig mooi. Alle kanalen worden uitstekend gebruikt, ook de surroundkanalen worden zeer veel gebruikt. Het geheel is een fraaie ruimtelijke soundtrack met goed richtingsgevoel. De soundtrack klinkt zeer dynamisch met daarbij een duidelijk aanwezig laag en een prima detaillering in het hoog. Het LFE kanaal wordt intensief gebruikt, vooral bij de zware voetstappen van de grote reus, waardoor zijn enorme grootte goed wordt benadrukt. De stemmen zijn uitstekend te volgend en komen uit de centerspeaker. Ook hier benoemen we een aspect van de grote ijzervreter, die zijn stem van Vin Diesel heeft gekregen. Een fraaie diepe stem, die digitaal tot ijzerformaat bewerkt is en dankzij de overige speakers ook weer de grote omvang van de reus benadrukt.
De Nederlandse nasynchronisatie is kwalitatief wat minder. Niet in technische zin, maar met name op het gebied van de stemmen. Deze stemmen missen de emotie van de film en klinken te onnatuurlijk en gemaakt. Voor de kleintjes is deze geluidstrack natuurlijk prima, zodat ook zij de film kunnen volgen.
Op dit vlak ten opzichte van de eerdere release geen veranderingen. Jammer dat er niet voor is gekozen de bitrate van de originele DD5.1 track te verhogen tot 448 kb/s.

Extra's

De eerste breedbeeld menuscherm is een zeer fraai filmgerelateerde bioscoop animatie met achtergrondgeluid. De overige menuschermen zijn statische filmgerelateerde plaatjes. De extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Cast & Crew
Een tekstscherm met een opsomming van de betrokkenen.

Commentaar door Brad Bird, J. Lynch, Tony Fucile en S. Markowski
Een goed en informatief commentaar van regisseur Brad Bird, ‘supervisor’ van het verhaal J. Lynch, hoofdanimatie Tony Fucile en ‘supervisor van de animatie S. Markowksi.
Helaas is het commentaar niet Nederlands ondertiteld.

Extra scènes met inleiding door Brad Bird (19 min)
Een achttal scènes die uiteindelijk niet in de film terecht zijn gekomen, inclusief een korte uitleg door regisseur Brad Bird. Beeldformaat is 2.35:1 anamorf. Je kunt de acht scènes los selecteren of aaneengesloten bekijken met de optie Alles spelen.

Teddy Newton, de \"The X-Factor\" (6 min)
Animator Teddy Newton laat van een aantal scènes zijn concept (storyboard) animaties zien en geeft daarbij enige toelichting.

De ‘Duik weg en zoek dekking’-scène (2½ min)
In de film zit een typisch tijdgerelateerde (zwart/wit) voorlichtingsfilmpje over wat te doen als de atoombom valt. Dit filmpje is gemaakt door animator Teddy Newton en weet perfect de waanzin ervan neer te zetten.

De stem van de Reus (2½ min)
De actieacteur Vin Diesel leende zijn stem aan de IJzeren Reus, met in dit stukje daarbij enig toelichting.

Achter het pantser (30 min)
Heeft als vervolgkeuze een dertiental opties, waarbij iedere optie een onderdeel van de filmproductie belicht. Bijvoorbeeld over het ontstaan van de reus en hoe deze een menselijke gedaante te geven, de openingscène, de muziek maar ook het aangepaste Warner logo aan het begin van de film. Hierbij natuurlijk toelichtingen van regisseur en andere betrokkenen. De onderdelen zijn alleen apart te kiezen, er is geen Alles spelen optie.

Bewegende fotogalerij (4½ min)
Een collage van storyboard tekeningen, animaties en filmfragmenten. Alles in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Bioscooptrailer (2 min)
In 2.35:1 anamorf beeldformaat.

”Brad Bird”-trailer (1½ min)
De bioscooptrailer die door Brad Bird is ingesproken. Beeldformaat is 2.35.1 niet anamorf.

DVD-Rom opties
Opties voor op de PC met een DVD-Rom speler. Hiervoor is de InterActual speler nodig, die is meegeleverd. Met links naar internet, waar je de website van The Iron Giant kunt bezoeken. Verder nog een onderdeel WB Kids Online en Webevents.

En er zijn nog diverse easter eggs te vinden. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

Conclusie

The Iron Giant, ofwel in het Nederlands De IJzeren Reus was in 1999 de eerste avondvullende speelfilm van regisseur Brad Bird. De film gaat over een bijzondere vriendschap tussen een jongetje en een grote ijzeren reus. Het verhaal speelt zich af in de periode van de koude oorlog, waarin al het onbekende als een dreiging werd gezien en vernietigd moet worden. De grote ijzervreter blijkt een combinatie van staal en magie met veel gevoel te zijn. Als het echter spannend wordt blijkt de grote reus ook andere eigenschappen te hebben.
Warner heeft de film opnieuw uitgebracht, nu als een ‘special edition’. Al worden de woorden niet op de Nederlandse cover gebruikt.
Zowel de kwaliteit van het beeld als het geluid zijn prima in orde. Ten opzichte van de eerdere release is hier weinig veranderd. Wat wel veranderd is, zijn de toegevoegde extra’s. Nu een fraaie collectie extra’s met onder andere een audiocommentaar, verwijderde scènes en aspecten van het productieproces.
De IJzeren Reus is een bijzondere animatiefilm die we met deze nette release van harte aanbevelen.

Laatste reacties

Werner  |  18-09-2005

Clichématig? Ik vind de film net uniek op de achtergrond die koude-oorlogssfeer uitstralen waardoor de film plots een hele andere dimensie krijgt.
Lees meer >

Frank Gevers  |  18-09-2005

Hij was vandaag op tv ja :) Vond 't wel een leuke film :)
Lees meer >

Richard B.  |  18-09-2005

Eindelijk gezien. De animatie is idd erg mooi maar als geheel viel deze film me toch wel tegen. Het verhaaltje vond ik een beetje clichematig en eigenlijk zelfs...
Lees meer >

Mr.C  |  21-07-2005

eindelijk heb ik deze film gezien. Deze film is zeker één van de beste animatiefilms en het heeft ook een goede einde! De film is meer geschikt voor volwassene...
Lees meer >

Surya  |  24-05-2005

Prachtige film, hier kan Disney wat van leren!
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  24-05-2005

Hele mooie film die beter is dan de laatste tradidtionele Disney-films.
Lees meer >

Frank  |  24-05-2005

Ik hoop alleen niet dat ie een "slecht" einde heeft, want daar heb ik ff geen zin meer in . Wat voor soort einde zou je 'slecht' vinden?
Lees meer >

basset  |  24-05-2005

Lijkt me een mooie film. Ik hoop alleen niet dat ie een "slecht" einde heeft, want daar heb ik ff geen zin meer in .
Lees meer >

scheur  |  23-05-2005

Komt zeker in mijn collectie!!!! En laat nou net mijn vakantiegeld bijna binnen zijn!!!! :twisted:
Lees meer >

Mark de Jong  |  23-05-2005

Prachtige film met een sterk einde. Vaak onderschat helaas. Mocht je ooit met animatiefilms starten, vergeet deze dan zeker niet !
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-05-2005

Ik heb de oude versie al, heel misschien nog is met de tijd vervangen. Verder een erg mooie ''animatie'' film.
Lees meer >

Marc Raps  |  23-05-2005

Prachtige film. Moet toch 's wat meer animatie toevoegen. Misschien toch maar hier beginnen? :)
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  23-05-2005

Persoonlijk vind ik de oude hoes mooier. Ik ga hem niet nog een keer kopen voor wat extra's en een andere hoes. Ik ben toch niet gek...
Lees meer >

Werner  |  23-05-2005

Is die "PG" balk iets wat men bij EzyDVD heeft toegevoegd, of worden de covers daar echt op die manier defaced? Dat helaas wel. Alle Aussie-dvd's hebben daar...
Lees meer >

Rob van Hout  |  23-05-2005

Ik zou zeggen, had dan de Australische versie gekocht. You have a point ;)... ik zit even bij EzyDVD te kijken: http://www.ezydvd.com.au/g/i/p/229794.jpg ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 103
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.