Species III

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-05-2005

Totaalbeoordeling:

3.8
DVD

Species III (DVD)
Samenvatting

Het lichaam van Eve (Natasha Henstridge) wordt door een militair convoy vervoerd voor nader onderzoek. Eve is het product van het Athena project, waarbij menselijk DNA met buitenaards DNA is gecombineerd. In de zoektocht naar genetische perfectie is zij het tweede proefproject, na Sil.
Tijdens het transport blijkt Eve zwanger te zijn en komt haar baby ter wereld. De chauffeur van het convoy, die later blijkt de onderzoeker Dr. Abbot (Robert Knepper) te zijn, neemt de baby.
Dr. Abbot heeft thuis een eigen onderzoekslaboratorium, waarin hij het werk van professor Xavier Fitch inzake het onderzoek naar buitenaards DNA, voortzet. De baby van Eve groeit snel op tot een jongedame, die Dr. Abbot de naam Sara (Sunny Mabrey) meegeeft. Al gauw blijkt dat ook Sara voortplantingsinstincten heeft. Genetisch perfect als zij is, zoekt zij op de campus haar genetisch gelijke onder de studenten voor voortplanting.
Het onderzoek van Abbot wordt bemoeilijkt door agressieve ‘halfbloeden’. Abbott betrekt de student Dean (Robin Dunne) bij zijn onderzoek, die in eerste instantie enorm schrikt van hetgeen hij bij Abbot aantreft. Ondertussen heeft Dean’s kamer- en studiegenoot contact gekregen met een mooie dame, Amelia (Amelia Cooke) genaamd, die op zoek is naar een genetisch perfect persoon. Zowel Sara als Amelia beschikken over een dodelijke kracht waar noch Abbot noch Dean tegenop gewassen zijn.

Commentaar

In 1995 kwam regisseur Roger Donaldson met de sciencefiction thriller Species. De film bevatte een redelijk verhaal met bekende componenten als een groots ingezette achtervolging met helikopters en ander indrukwekkende actie. Deze actie werd afgewisseld met een vleugje wetenschap, een sciencefiction element, enkele goed geplande schrikeffecten en een beetje erotiek. Als geheel een lekker onderhoudende film, waarbij de rol van de het mooie maar dodelijk buitenaardse wezen werd gespeeld door Natasha Henstridge.
In 1998 kwam het vervolg genaamd Species II. Wederom met Natasha Henstridge in de hoofdrol en nu geregisseerd door Peter Medak. Medak was een regisseur die tot dan toe, en daarna trouwens ook, met name televisieproducties heeft gemaakt. De elementen erotiek en horror werden in dit vervolg nadrukkelijker ingevuld.
En zo komen we in 2004 bij het derde deel, origineel genaamd Species III. Natasha Henstridge speelt hierin een hele kort rol. Haar rol van mooie maar dodelijke schoonheid is in deze film overgenomen door Sunny Maybre. Daarnaast speelt Amelia Cooke ook een rol als een dodelijk verleidelijke schone. Ten opzichte van het tweede deel brengt Species III weinig nieuws. Ook nu weer ruimschoots aandacht voor de erotiek, afgewisseld met enkele horrorscènes. Het aandeel vloeiend bloed en andere vloeistoffen is ook duidelijk verhoogd met als resultaat enkele iets minder smakelijke scènes. Het verhaal van Species III is nog niet eens zo heel erg slecht. Het eerste deel van de film is, ondanks plotgaten en andere onduidelijkheden, redelijk te versmaden. De pijn zit toch vooral in het laatste deel van de film.
Regisseur van dit deel is Brad Turner. Evenals trouwens bijna alle acteurs in de film heeft Turner tot nu toe alleen televisieproducties geregisseerd. Species III is een zogenaamd ‘direct-to-video’ release.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 107 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: MGM
EAN: 8717438137971

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Photo Gallery
  • Audiocommentaar
  • Alien Odyssey mini documentaires
  • Verborgen verrassing

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Omdat de film een ‘direct-to-video’ release is, is deze in High Definition vastgelegd op video. De beeldverhouding is derhalve 1.78:1, waarbij de film anamorf op DVD staat.
In het algemeen ziet het beeld er prima uit met goed verzadigde en natuurlijk ogende kleuren. Ook de scherpte van het beeld is goed, evenzo de detaillering. Op het gebied van contrast en zwartniveau scoort de film iets minder. In sommige scènes valt op dat de helderheid van het beeld een paar ‘streepjes’ te licht is. Waardoor het diep zwart meer donkergrijs ook en het beeld daardoor wat flets aandoet. Dit doet zich vooral voor bij scènes met een hoog contrastverschil. Of dit nu veroorzaakt wordt door tekortkomingen in het digitaal vastleggen of door andere oorzaken is niet duidelijk. Ook is bij die donkere scènes een hoger niveau van beeldruis te zien. Het beeld is verder vrij van tekortkomingen.
De film is netjes verdeeld in 32 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is kort maar wel duidelijk merkbaar. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een redelijk groot lettertype en staat goed onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack is van prima kwaliteit en past bij hetgeen je verwacht van een moderne actiefilm. Alle speakers worden intensief gebruikt, waarbij de surrounds in split-surround (stereo) worden gebruikt. Je hoort een dynamische soundtrack met een prima ruimtelijk geluid en geluidseffecten met veel richtingsgevoel. Het LFE kanaal wordt bij dit alles goed gebruikt voor het extra diepe laag. De dialogen, uit de centerspeakers, zijn goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld en worden gepresenteerd in 1.78:1 niet anamorf breedbeeld.

Audio Commentary
Het audiocommentaar bij de film is afkomstig van regisseur Brad Turner, scriptschrijver Ben Ripley en hoofdrolspeler Robert Dunne (in de film de student Dean). Gezamenlijk geven zijn een redelijk informatief commentaar, maar zijn ook rijkelijk in het uitdelen van complimentjes naar elkaar.

Alien Odyssey
Is een verzameling van korte achtergrond documentaires, waarbij keuze uit:

Evolution (13 min)
Ofwel de evolutie van de Species trilogie met natuurlijk de nadruk op Species III. Verder aandacht voor het digitaal vastleggen op High Definition video.

Species DNA (6 min)
Waarin de setontwerper uitleg geeft bij enkele ontwerpaspecten van de verschillende sets.

Alien technology (5 min)
Hierin aandacht het gebruik van de door computers gegenereerde beelden bij het filmen.

Intelligent lifeforms (9 min)
Ofwel, hoe ziet de aantrekkelijke alien eruit en welke relatie heeft dit nog met het oorspronkelijke ontwerp van Giger.

Photo Gallery
Een collage van 45 foto’s die tijdens het productieproces zijn gemaakt, in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer, in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

En er is volgens de hoesinformatie ook nog een verborgen verrassing (easter egg) te vinden. Niet gevonden, kijk dan op onze easter eggs pagina.

Conclusie

Species III is het direct-to-video vervolg op de sciencefiction actiethriller Species. In dit verhaal ontwikkelt de nakomeling van Eve zich tot een genetisch perfect, onoverwinnelijk en sexy organisme dat ook nu weer de onbedwingbare behoefte tot voortplanting heeft. Een universiteitsdoctor ziet hierin zijn kans om het werk van zijn voorgangers te verbeteren. Hij zoekt hulp bij een van zijn studenten. Ondertussen gooit een aantrekkelijke sexy ‘halfbloed’ roet in het eten. Ten opzichte van het eerste en het tweede deel brengt Species III weinig nieuws. Ook nu weer ruimschoots aandacht voor de erotiek, afgewisseld met enkele bloederige horrorscènes.
Species III is digitaal in High Definition op video vastgelegd. De beeldkwaliteit op deze DVD is zeer goed, al zijn de tekortkomingen van het volledig digitale proces zichtbaar. Het 5.1 surround geluid is zoals je dat mag verwachten van een moderne actiefilm. Toegevoegd een aantal aardige extra’s over het productieproces van de film. Voor de echte liefhebber of zij die hun Species collectie compleet willen hebben.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door MGM Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  17-08-2005

Ik heb net de DVD Species III in huis, en dan wel de Regio 1 versie. Had de 1e 2 delen al (Regio 2 versies overigens), en wilde deze ook hebben om de collectie ...
Lees meer >

Surya  |  17-08-2005

Oh ja, onlangs gezien. Ik weet niet meer hoe goed of slecht de vorige eigenlijk waren, maar deze is zowiezo een flauw afkookseltje. Nergens spannend of opwinden...
Lees meer >

scheur  |  17-08-2005

Ik heb net de DVD Species III in huis, en dan wel de Regio 1 versie. Had de 1e 2 delen al (Regio 2 versies overigens), en wilde deze ook hebben om de collectie ...
Lees meer >

DVD Watcher  |  17-08-2005

Ik heb net de DVD Species III in huis, en dan wel de Regio 1 versie. Had de 1e 2 delen al (Regio 2 versies overigens), en wilde deze ook hebben om de collectie ...
Lees meer >

Crash Override  |  27-05-2005

ik ga de trilogy kopen(als het uit komt tenminste!). deze ziet er niet echt goed uit,maarja... Wel leuk om te hebben vooral als ze het in een mooie box verk...
Lees meer >

shihuandgi  |  26-05-2005

ik ga de trilogy kopen(als het uit komt tenminste!). deze ziet er niet echt goed uit,maarja...
Lees meer >

scheur  |  26-05-2005

Het lijkt wel een cheapie tv-film. Het is dan ook een cheapie direct-to-video film, zoals ook Starship Troopers 2 Alles voor de commercie...... :roll:
Lees meer >

Surya  |  26-05-2005

Het lijkt wel een cheapie tv-film. Het is dan ook een cheapie direct-to-video film, zoals ook Starship Troopers 2
Lees meer >

Darko  |  26-05-2005

Inderdaad een hele slechte film. Heel jammer aangezien deel 1 en 2 IMO wel goed zijn. De kwaliteit van de film is ook heel laag. Daar bedoel ik mee dat het e...
Lees meer >

scheur  |  26-05-2005

Wat een verspilde moeite, dit is regelrechte bagger (letterlijk en figuurlijk :evil: )heb deze film na 3 kwartier uitgezet.....
Lees meer >

Crash Override  |  26-05-2005

Ik vraag me af of iemand hier zat op te wachten. Een zeer flauwe Alien rip-off Dat is waar , volgens mij zat niemand er op te w8en. :wink: En wat alien rip...
Lees meer >

Surya  |  26-05-2005

Ik vraag me af of iemand hier zat op te wachten. Een zeer flauwe Alien rip-off
Lees meer >

Crash Override  |  25-05-2005

Bestaat er ook een trilogy box van deze serie :?: Waarschijnlijk ergens eind dit jaar, ik heb hier geen bron voor , maar omdat dit zo'n direct to dvd release...
Lees meer >

Steve Muller  |  25-05-2005

Bestaat er ook een trilogy box van deze serie :?:
Lees meer >

DanielC  |  25-05-2005

Ik vond deel 1 al niet veel aan, dus dit kan me helemaal niet boeien.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.