Notebook, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
31-05-2005

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Notebook, The (DVD)
Samenvatting

In een verzorgingstehuis leest de oude Duke (James Garner) aan een oude vrouw (Gena Rowlands), die aan dementie lijdt, het meeslepende liefdesverhaal van Allie en Noah voor.
Het verhaal van de jonge Noah Calhoun (Ryan Gosling), die met veel bravoure en flair de mooie 17-jarige Allie Hamilton (Rachel McAdams) vraagt met hem uit te gaan. Allie weigert eerst, maar valt al gauw voor charmes van de hopeloos verliefde Noah. Samen beleven ze een onvergetelijke zomer vol hartstocht en passie. Maar de ouders van Allie keuren de relatie tussen beide af, omdat Noah van te eenvoudige komaf is. Aan de zomerromance komt plots een einde als Allie met haar familie weer teruggaat naar New York, waar zij wonen.
Noah schrijft Allie elke dag een brief, maar krijgt geen enkel antwoord terug. De jaren verstrijken, waarbij Noah in dienst gaat en strijd in de oorlog. Allie verzorgt als verpleegster in diezelfde oorlog de gewonden en ontmoet daar de gewonde soldaat Lon Hammond (James Marsden). Omdat Lon van zeer goede en vooral rijke komaf is, zien haar ouders het later voorgenomen huwelijk tussen beide met direct instemming tegemoet.
Dan ziet Allie plots in de krant een artikel over een man die zijn droomhuis helemaal heeft gerestaureerd. Zij herkent direct Noah en gaat hem opzoeken.

Commentaar

The Notebook is het meeslepende liefdesverhaal gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Engelse schrijver Nicolas Sparks (ook bekend van Message in a Bottle). En daarmee een verrassende film van regisseur Nick Cassavetes. De film is romantiek met een hoofdletter. Het gepassioneerde levensverhaal van Allie en Noah is door Cassavetes met veel gevoel en grote passie verfilmd. Niets spectaculairs, het is romantiek op een ouderwetse, klassieke wijze in beeld gebracht, waarbij alle ingrediënten aanwezig zijn. Liefde op het eerste gezicht, jeugdige passie en een onmogelijke liefde door grote sociale verschillen; dit alles tegen de achtergrond van een fraaie omgeving ergens in het warme zuiden van Amerika. Alles zeer sfeervol in beeld gebracht door de Franse cameraman Robert Fraisse (onder andere ook Enemy at the Gates, Ronin, Emanuelle 2 en Histoire d’O).
En naast dit liefdesverhaal speelt ook nog het bijzondere verhaal van Duke, die dit verhaal voorleest aan een dementerende vrouw. Twee fraaie rollen van James Garner en Gena Rowlands.
Hoofdrollen in de film worden gespeeld door Ryan Gosling en Rachel McAdams. Beide zijn perfect gecast voor hun rol. Naar verluidt wou regisseur Cassavetes voor de rol van Noah niemand anders hebben dan Ryan Gosling. En het moet gezegd worden, deze casting is bijzonder geslaagd.
De film is in omgekeerde tijdsvolgorde opgenomen. Ofwel, eerst zijn de scènes opgenomen waarbij Allie en Noah elkaar na zeven jaar weer terugzien. Om de jonge Noah te kunnen spelen, moest acteur Ryan Gosling niet alleen zijn baard kwijtraken, maar ook de nodige kilo’s.
Het knappe van de verfilming van Cassavetes is dat The Notebook gewoon een superromantische film is, die echter geen moment te zoet wordt of de liefdespijn te sentimenteel. Je wordt totaal meegezogen in het passievolle verhaal.
Componist Aaron Zigman voorzag de film van goed bijpassende muziek, waarbij de Prelude voor piano van Fréderic Chopin een aparte plaats in neemt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 118 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045207243

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar regisseur
  • Alternatief einde
  • Kijkje achter de schermen
  • 12 verwijderde scènes
  • Audiocommentaar schrijver
  • Documentaire over de casting
  • Zoektocht naar de juiste locatie
  • Documentaire over de schrijver

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is prima. De mooie beelden van zuidelijk Carolina, Amerika worden kleurrijk en helder weergegeven. Scherpte van het beeld is goed, waarbij sommige beelden opzettelijk een lichte soft focus aanblik hebben. Dit om de romantische en nostalgische sfeer te benadrukken. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden. In sommige scènes valt het gebruik van edge enhancement op. Filmgrain is slechts in lichte mate aanwezig. Als geheel een mooi filmische aanblik.
De film is verdeeld in 21 chapterstops. De laagwisseling is nauwelijks merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DD2.0 surround (bitrate 192 kb/s) op de schijf. We beperken ons tot de DD5.1 track, waarover we zeer positief zijn. Uiteraard bij dit type film geen spectaculaire effecten. De soundtrack is vooral dialoog ondersteund door fraaie serene muziek en omgevingsgeluiden. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De achterkanalen geven de soundtrack een zeer mooi ruimtelijk geluidsbeeld. De surrounds worden uitstekend gebruikt voor de omgevingsgeluiden. De soundtrack heeft geen extreem laag, het laag dat via het LFE kanaal aanwezig is, is goed en doet natuurlijk aan. In de korte oorlogscène die in de film voorkomt, worden surrounds en LFE kanaal even zeer actief gebruikt.
De stemmen komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

De DVD heeft fraaie filmgerelateerde breedbeeld menuschermen met animaties en achtergrondmuziek. Een groot aantal extra’s staan naast de film ook nog op deze DVD. Tenzij anders vermeld, zijn alle extra’s in 1.78:1 anamorf beeldformaat en alleen voorzien van Engelse ondertiteling. Alle filmfragmenten zijn in 2.35:1 anamorf beeldformaat met DD5.1 geluid.

Deleted / Alternate Scenes (27 min)
Een twaalftal verwijderde of verlengde scènes die niet in de film zaten. Optioneel te bekijken met toelichting van editor Alan Heim. Met een Play All optie kun je alle scènes aaneengesloten bekijken. Bij de scènes ook twee alternatieve liefdesscènes, die hier uitgebreider zijn en in de film gesneuveld zijn omwille van het (Amerikaanse) leeftijdsadvies.

Feature Commentary with Director Nick Cassavetes
Uit het commentaar blijkt de grote betrokkenheid bij dit verhaal van de regisseur, die zijn commentaar vooral beperkt tot de acteeraspecten van de cast.

Feature Commentary with Novalist Nicolas Sparks
Een informatief commentaar van de schrijver van de roman, die veel achtergrondinformatie bij het verhaal geeft.

All in the Family: Nick Cassavetes (12 min)
Een promotioneel bedoelde ‘making of’ documentaire met de standaard beelden tijdens de opnames en de interviewfragmenten met regisseur, cast en crew.

Nicholas Sparks: A Simple Story Well Told (7 min)
Een korte documentaire over schrijver Nicolas Sparks en het waarom van zijn success. Zijn eerste roman was dus The Notebook.

Southern Exposure: Locating “The Notebook” (12 min)
Korte documentaire die iets verteld over de locaties in Noord Charleston en Zuid Carolina, waar de film is opgenomen en het creëren van de jaren ’40 sfeer.

Casting
Met twee vervolgkeuzen Casting Rachel and Ryan (4 min) en Rachel McAdams Screen Test (3½ min), waarin duidelijk wordt gemaakt waarom beide geknipt waren voor de rol en de geslaagde \'chemie\' tussen beide.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat. Trailer geeft wel al veel van het verhaal weg.

Alternative Ending (4 min)
Een (langer) alternatief voor de laatste scène van de film.

Also Available
Promotionele trailers van andere RCV uitgaven.

Conclusie

The Notebook is het meeslepende liefdesverhaal gebaseerd op de gelijknamige bestseller van schrijver Nicolas Sparks. Regisseur Nick Cassavetes beschrijft in dit verhaal de gepassioneerde liefde tussen de eenvoudige Noah en de rijke Allie. Het verhaal wordt voorgelezen door een oude man, die het voorleest aan een dementerende vrouw in een verzorgingstehuis. Twee prachtige rollen van James Garner en Gena Rowlands. Het verhaal van Noah en Allie is het klassieke liefdesverhaal met gepassioneerde zomerliefde, die onmogelijk blijkt door het grote klassenverschil. Hebben ze deze warme gevoelens nog als ze elkaar jaren later weer ontmoeten? Romantiek ten voeten uit met uitstekend gespeelde hoofdrollen van Ryan Gosling en Rachel McAdams.
Deze uitgave van RCV heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. Toegevoegd zijn diverse extra’s die een goede aanvulling vormen op de film. Enig minpuntje is dat de extra’s geen Nederlandse ondertiteling hebben. Een heerlijk romantische film uitgebracht op een fraaie complete DVD release

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Pulse  |  21-02-2009

Deze film heeft mij meer gegrepen dan ik dacht!! erg goeie film vind ik.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  01-02-2006

en absoluut een goeie binnekomer bij je nieuwe liefde. Jij gaat wel heel snel :twisted: :wink:
Lees meer >

Olivier vd D.  |  01-02-2006

Soms, heel soms, kijk je weleens van die films waarvan je enkel de titel weet en verder niets. Geen acteurs, geen verhaal, geen imdb score, geen reviews....enke...
Lees meer >

Daniël V.  |  04-08-2005

Heb hem gisteren gekeken, maar wat een mooie film! Een film die me goed bij blijft. Ik heb hem voor mezelf gekocht. De man van de 21e eeuw hoeft zich echt niet ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  11-07-2005

Lijkt me een mooie film,toch eens in de gaten houden voor een huur of een mooi prijsje. Aangeschaft en afgelopen weekend gekeken.Het is zeker een hele mooie ...
Lees meer >

Frank  |  01-06-2005

Nog niet gezien, maar wil m wel zeker eens zien. En zo zie je inderdaad maar dat RCV wel nette releases kan uitbrengen! Waarom niet vaker? Goede vraag. RCV...
Lees meer >

TheGodfather  |  01-06-2005

Nog niet gezien, maar wil m wel zeker eens zien. En zo zie je inderdaad maar dat RCV wel nette releases kan uitbrengen! Waarom niet vaker?
Lees meer >

Markys  |  01-06-2005

Eindelijk eens een romantische film die ook voor mannen genietbaar is! Topfilm in zijn genre!
Lees meer >

Albert  |  31-05-2005

Hele mooie film, heb zelf de schitterende R3 release. Mooie muziek ook.
Lees meer >

DanielC  |  31-05-2005

vond het een prachtige film. Sowieso hou ik wel van dit soort films, en vind ook films die zich afspelen rond de oorlogtijd wel mooi. Zeker eentje om te gaan zi...
Lees meer >

Surya  |  31-05-2005

Niets speciaals, maar niet zo tenenkrommend als vele in het genre. Best aardig.
Lees meer >

pieter bond  |  31-05-2005

Deze film heeft eigenlijk wenig succes gescoord bij ons.In Amerika werd hij wel met open armen onthaald.Ik zal hem alleszins ZEKER eens huren.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  31-05-2005

Lijkt me een mooie film,toch eens in de gaten houden voor een huur of een mooi prijsje.
Lees meer >

Frank  |  31-05-2005

Maar waarom zijn nu weer de extra's niet ondertiteld? Dat is raar. Meestal zijn New Line-DVD's die door RCV worden uitgegeven ze wel ondertiteld. New Line-DV...
Lees meer >

Paul H.  |  31-05-2005

Maar waarom zijn nu weer de extra's niet ondertiteld?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
6.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 65
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.