Wild Things

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-06-2005

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Wild Things (DVD)
Samenvatting

Sam Lombardo (Matt Dillon) is decaan op een middelbare school in Blue Bay. Blue Bay is een kustplaats waar vooral de ‘upperclass’ woont. Veel meisjes van school vinden Sam een aantrekkelijke leraar. Een van die meisjes is Kelly Van Ryan (Denise Richards), dochter van de rijke en machtige Sandra Van Ryan (Theresa Russell) en gewend haar zin te krijgen. Op een dag probeert ze Sam na het wassen van zijn auto te verleiden. De volgende dag beschuldigt ze Sam ervan haar verkracht te hebben. Het onderzoek naar de verkrachting wordt geleid door politie-inspecteur Ray Duquette (Kevin Bacon), die het onderzoek samen met zijn partner Gloria Perez (Daphne Rubin Vega) uitvoert. Sandra Van Ryan neemt topadvocaat Tom Baxter in de armen om ervoor te zorgen dat Sam zal boeten. Voor Sam zit er niets anders op dan ook een advocaat in de armen te nemen, waarbij hij terecht komt bij de tweede rangsadvocaat Ken Bowden (Bill Murray). Een ander meisje genaamd Suzie Toller (Neve Campbell), beschuldigt ook Sam van verkrachting. Later geeft ze toe dat alles een vooropgezette leugen van Kelly is om Sam te laten boeten. Dankzij Ken krijgt Sam van Sandra van Ryan een groot bedrag als schadevergoeding. Inspecteur Ray Duquette vertrouwt het zaakje niet en denkt dat er sprake is van een vooropgezet plan. Vanaf dat moment is niets meer zoals het lijkt.

Commentaar

Er zijn twee zaken die opvallend zijn aan de film Wild Things van de Amerikaanse regisseur John McNaughton. Ten eerste het grote aantal plotwendingen dat de film kent, waarbij je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet. Tot de aftiteling toe blijkt het verhaal keer op keer weer anders te verlopen dan je twee seconden daarvoor had gedacht. Feitelijk iets teveel van het goede, voor je goed en wel aan een situatie gewend bent, doet zich alweer een belangrijke verandering voor. Ten tweede de licht erotische sfeer van de film. Een van de meest spraakmakende scènes in de film is het triootje tussen Denise Richard, Neve Campbell en Matt Dillon. Maar op het moment dat deze scène echt interessant begint te worden, fade het beeld weg naar de volgende scène. Er zijn nog enkele korte scène met min of meer een erotisch tintje en dan heb je het wel gehad.
Ondanks bovenstaande is Wild Things zeker geen slechte film. In tegendeel zelfs. Regisseur John McNaughton weet het broeierige sfeertje in de film goed te combineren met de eveneens warme broeierige sfeer van de moerassen in zuidelijk Florida. Tezamen met de prima cast met klinkende namen als Matt Dillon, Kevin Bacon, Theresa Russell, Neve Campbell, Bill Murray Denise Richards, Robert Wagner en Daphne Rubin-Vega weet McNaughton van het verhaal een film te maken, die dankzij de vele plotwendingen tot het einde toe boeiend blijft.
Tijdens de aftiteling zie je enkele scènes die bewust uit de film gelaten zijn, maar wel bepaalde aspecten van het verrassende plot, voor wie het allemaal niet kon volgen, duidelijk maken.
In Amerika is een ‘unrated’ verlengde versie van de film uitgebracht met zeven minuten extra beeldmateriaal. Aan het verhaal voegen deze scènes weinig toe, het voegt wel iets toe aan het erotische karakter van de film.
De zwoele sfeer van de film wordt uitstekend versterkt door de evenzo zwoele muziek van George S. Clinton.

Van Wild Things zijn twee direct-to-video vervolgen verschenen, genaamd Wild Things 2 en Wild Things 3: Diamonds in the Rough. Ter gelegenheid van de release van deze laatste film heeft Sony Pictures Home Entertainment nu alle drie films ook in een boxset uitgebracht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Erotiek, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 110 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609085884

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar
  • filmografieën

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat uiteraard in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is goed en geeft de warme zwoele sfeer van de film goed weer. De kleuren zien er warm, natuurlijk en goed verzadigd uit. Scherpte en detaillering van het beeld zijn redelijk goed. Met name de detaillering had iets beter kunnen zijn. Belangrijkste oorzaak zit in de lage bitrate van het beeld (gemiddeld 4,7 Mbit/s), duidend op een redelijk hoge compressie. Af en toe is aliasing en moiré te zien. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Filmgrain is minimaal aanwezig.
De film is netjes opgedeeld in 28 chapterstops. Volgens de coverinformatie zou de DVD van het type DVD-9 (dubbellaags) zijn. De DVD is echter enkellaags, dus van het type DVD-5. Dit betekent dat er tijdens de film geen laagwisseling is. De optionele Nederlandse ondertiteling staat goed geplaatst in beeld met een iets te groot maar wel goed leesbaar lettertype.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) op DVD gezet. De soundtrack klinkt prima, waarbij alle kanalen uitstekend worden gebruikt. Als totaal geeft dit een goed klinkende ruimtelijke soundtrack. De muziek heeft een breed stereobeeld en klinkt dankzij de surrounds ook mooi ruimtelijk. Voor diverse film- en ambiancegeluiden worden de surrounds frequent gebruikt. De dynamiek van de soundtrack is prima met een mooie balans tussen harde en zachte geluiden. Het diepe laag is in ruime mate aanwezig, waarbij ook het aanwezige LFE kanaal wordt gebruikt. Dialogen zijn prima te volgen en komen zoals gebruikelijk via de centerspeaker.
De DVD start trouwens standaard met de ook aanwezige Engelstalige DD2.0 Surroundtrack (bitrate 192 kb/s), dus je moet wel even omschakelen.

Extra's

De standaard beeldformaat menuschermen zijn statische plaatjes met achtergrondgeluid. Van de extra\'s is alleen het commentaar Engels ondertiteld. Overige extra’s hebben geen ondertiteling.

Director’s Commentary
Het audiocommentaar van regisseur John McNaughton, waar het aangenaam naar luisteren is. In dit commentaar geeft McNaughton voldoende achtergrondinformatie bij de film. McNaughton geeft het commentaar samen met editor Elena Maganini, componist George S. Clinton en producers Rodney Liber en Steven A. Jones.

Theatrical Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat met DD5.1 geluid. De trailer geeft wel veel van de film weg, dus vooral niet vooraf gaan bekijken.

Outtakes (1½ min)
Drie korte scènes, die je apart moet selecteren. Scènes zijn in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat. Het geluid is DD5.1, maar klinkt als een monotrack. Bij één van de scènes geeft Bill Murray diverse antwoorden op een uitspraak van Matt Dillon. Scènes voegen weinig toe.

Filmographies
Tekstschermen met de filmcarrières van de zeven belangrijkste acteurs en de regisseur.

DVD Trailer (1 min)
Reclametrailer voor het medium DVD, met DD5.1 geluid.

Bij de DVD zit nog een inlay met de tracklisting.

Conclusie

In de erotisch getinte thriller Wild Things wordt Matt Dillon als schooldecaan door een studente beschuldigd van verkrachting. Deze studente, een rol van Denise Richards, uit de beschuldiging uit wraak, omdat ze door hem wordt afgewezen. Helaas gooit een andere studente, gespeeld door Neve Campbell, roet in het eten. De schooldecaan komt vrij en krijgt een dikke schadevergoeding. Volgens een politieinspecteur, een rol van Kevin Bacon, klopt de zaak niet en hij gaat op onderzoek uit.
De film is een goede thriller waarbij het grote aantal plotwendingen je tot het laatst toe in het ongewisse laat. De film is vooral bekend geworden door een korte erotisch getinte scène met Neve Campbell, Denise Richards en Matt Dillon.
Beeldkwaliteit van deze uitgave valt door de relatief lage bitrate een beetje tegen. Vooral op het gebied van scherpte en detaillering laat deze release punten liggen. De Dolby Digital 5.1 audiotrack klinkt zeer goed. Als extra een onderhoudend audiocommentaar, drie korte vervallen scènes en de bioscooptrailer. Een onderhoudende zwoele film.

Ter gelegenheid van de release van Wild Things 3: Diamonds in the Rough heeft Sony Pictures Home Entertainment nu alle drie Wild Things speelfilms in een boxset uitgebracht.

Laatste reacties

Tarkus  |  13-12-2012

Aanvankelijk dacht i dat dit weer zo'n tienerfilm zou zijn, waarin de pubers de stuipen op het lijf worden gejaagd door een of andere verkrachter-moordenaar. Ma...
Lees meer >

Werner  |  04-06-2005

Heb even op play.com gekeken wat de andere regio 2-versie voor extra's heeft. Namelijk geen, maar wel een making-off, een extra die ik altijd erg kan waarderen....
Lees meer >

Leijo  |  04-06-2005

Heb even op play.com gekeken wat de andere regio 2-versie voor extra's heeft. Namelijk geen, maar wel een making-off, een extra die ik altijd erg kan waarderen....
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  03-06-2005

En terecht. Ik stuur je wel ff een PM (y)
Lees meer >

rkrijger  |  03-06-2005

En terecht. Ik stuur je wel ff een PM
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  03-06-2005

Betreft Disney's Atlantis. Ik heb het beeld en geluid van de UK-versie samengevoegd met het NL-geluid en de ondertitels van de NL-versie en daar weer een DVD-t...
Lees meer >

rkrijger  |  03-06-2005

Betreft Disney's Atlantis. Ik heb het beeld en geluid van de UK-versie samengevoegd met het NL-geluid en de ondertitels van de NL-versie en daar weer een DVD-t...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  03-06-2005

Laatst heb ik 2 DVDs "samengevoegd": beeld en geluid van de ene DVD en subtitles van de andere DVD. Lachen! ?
Lees meer >

rkrijger  |  03-06-2005

Ik hecht daar persoonlijk overigens wel aan. Al is het gemis ervan voor de ene film grotere dan voor een andere film... Laatst heb ik 2 DVDs "samengevoeg...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  03-06-2005

Heb even op play.com gekeken wat de andere regio 2-versie voor extra's heeft. Ik zou voor die van play.com gaan. Hecht je aan subtitles?!? Niet echt, Eng...
Lees meer >

rkrijger  |  03-06-2005

Heb even op play.com gekeken wat de andere regio 2-versie voor extra's heeft. Ik zou voor die van play.com gaan. Hecht je aan subtitles?!? Dat is ook vaak ee...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  03-06-2005

Heb even op play.com gekeken wat de andere regio 2-versie voor extra's heeft. Namelijk geen, maar wel een making-off, een extra die ik altijd erg kan waarderen....
Lees meer >

rkrijger  |  03-06-2005

Staat in de recensie ;-) Excuses. Bedankt voor de info!
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  03-06-2005

Ik heb vandaag de 'Unrated Edition' met de post gekregen. Wat betekent: ?!? Staat in de recensie ;-) In Amerika is een ‘unrated’ verlengde versie van de ...
Lees meer >

rkrijger  |  03-06-2005

Ik heb vandaag de 'Unrated Edition' met de post gekregen. Wat betekent: ?!?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 282
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.