Rebel Without a Cause (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
07-06-2005

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Rebel Without a Cause (SE) (DVD)
Samenvatting

Jim Stark (James Dean) verhuist samen met zijn naar ouders naar Los Angeles. Al snel wordt hij opgepakt door de politie omdat hij dronken op straat rondhangt. Op het politiebureau ontmoet hij Plato (Sal Mineo) en Judy (Natalie Wood). Zij blijken bij hem op school te zitten en hij wordt al snel vrienden met Plato. Ook valt hij als een blok voor de mooie Judy. Zij ziet hem echter niet zitten en heeft al een vriend genaamd Buzz (Corey Allen). Deze Buzz is bovendien ook nog eens bevriend met een groep jongens waar je liever geen ruzie mee krijgt. Tijdens een uitstapje van school raken Jim en Buzz in gevecht en het gaat er hier niet zachtzinnig aan toe, aangezien er met messen gevochten wordt. Jim wint dit gevecht verassend en Buzz is uit op revanche. Hij daagt Jim uit tot een race en niet zomaar één. Beide mannen moeten in een auto richting een afgrond rijden en de eerste die stopt, heeft verloren. Helaas gebeurt er iets verschrikkelijks tijdens de race en zit Jim weer tot over zijn oren in de problemen.

Commentaar

James Dean, wie heeft niet van deze naam gehoord. Zelfs de mensen die geen één van zijn films gezien hebben, weten wel hoe hij eruit ziet, aangezien zijn beeltenis vaak op allerlei posters en schilderijen te vinden is. Zijn legendarische status heeft hij vooral te danken aan zijn vroege dood op slechts 24 jarige leeftijd, maar ook deels door zijn acteerprestaties. In deze film speelt hij bijvoorbeeld de sterren van de hemel als de rebelse Jim. De film draait voornamelijk om de problemen die opgroeiende tieners hebben in het Amerika van de jaren 50. Een thema dat enigszins achterhaald is, maar echt storend is dit niet. Zoals gezegd een prachtig optreden van James Dean, maar ook de rest van de acteurs leveren een goede prestatie. Leuk is de rol van een nog jonge Dennis Hopper. Het verhaal van de film zit erg goed in elkaar en de manier waarop alles in beeld is gebracht, zorgen ervoor dat deze film een regelrechte klassieker genoemd mag worden. Het zou de laatste complete filmrol betekenen voor Dean, aangezien hij stierf tijdens de opnames van zijn laatste film Giant. We kunnen dus helaas alleen maar gissen wat er met de carrière van Dean gebeurd zou zijn als hij zou zijn blijven leven. Deze film is zoals gezegd een echte klassieker en voor fans van klassieke films een echte must.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1955
Speelduur: 106 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.55:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 321931683234

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Behind the Scenes
  • Audiocommentaar
  • Screen Tests
  • Documentaires
  • Wardrobe Tests

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 2.55:1. Aangezien het een film betreft van 50 jaar oud, kan het beeld uiteraard niet vergeleken worden met hedendaagse films. Toch is de beeldkwaliteit best goed te noemen. De kleuren ogen redelijk natuurlijk maar zijn soms iets te fel. De scherpte is ook redelijk, maar er zijn enkele softe momenten zichtbaar. Ook is het contrast bij enkele donkere scènes wat te laag waardoor het geheel wat moeilijk te volgen is. Artefacten zijn aanwezig en dan vooral filmgrain. Echt storend wordt het gelukkig niet en dit geldt ook voor de edge enhancement die af en toe zichtbaar is. Wel zit er in de film een moment van circa 3 seconden, waarbij de beeldkwaliteit ineens heel erg slecht wordt met allerlei beschadigingen en lijnen in het beeld. Dit is duidelijk te zien op screenshot twee. Gelukkig blijft het bij deze ene keer. Zoals gezegd een redelijk beeldkwaliteit, zeker voor een film van 50 jaar oud, maar perfect is het zeker niet.
De film is verdeeld in 35 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat mooi onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack staat als Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) op de DVD. Het is een film die vooral dialoog gericht is, dus het mag geen verrassing heten dat de achterkanalen niet tot nauwelijks gebruikt worden. Dit geldt ook voor het LFE kanaal. De voorkanalen geven dus hoofdzakelijk het geluid weer, waarbij de dialogen netjes uit het centerkanaal komen. Het geluid klinkt mooi helder en zonder beschadigingen. Een goede track die uiteraard zijn beperkingen heeft, maar dit heeft voornamelijk met het type film te maken.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze 2 Disc Special Edition heeft aanzienlijk meer extra\'s dan de eerder verschenen 1 disc uitgave en de meeste van deze extra\'s zijn erg interessant. De extra\'s zijn verdeeld over de twee aanwezige schijven.

Disc 1

Audiocommentaar
Een audiocommentaar van schrijver Douglas L. Rathgeb. Hij heeft onder andere een boek geschreven over deze film en hij heeft dan ook veel te vertellen. Rathgeb weet veel over de film en de betrokken acteurs en dat vertaalt zich in allerlei leuke feitjes over de film. Prima commentaar dat zeker het beluisteren waard is.

Theatrical Trailer (2 min.)
De originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 2.55:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Disc 2

James Dean Remembered (66 min.)
Een uitgebreide documentaire uit 1975 die gemaakt is voor de televisie. Bekende sterren kijken terug op het fenomeen James Dean en halen herinneringen op aan de acteur. Vooral de beelden van de toen nog in leven zijnde Natalie Wood zijn leuk om te zien. Naast de fragmenten met de bekende personen, zien we ook beelden uit de films van Dean.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Rebel Without A Cause: Defiant Innocents (36 min.)
Deze documentaire werd gemaakt naar aanleiding van het 50 jarig jubileum van de film. De opzet van de documentaire is gelijk aan dat van de vorige, alleen concentreert deze zich alleen op Rebel Without A Cause. Er wordt besproken hoe de film tot stand is gekomen en de betrokkenen kijken terug op de jaren 50 en hoe die tijd kenmerkend is voor het verhaal van de film.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Screen Tests (6 min.)
Twee zeldzame screentests van James Dean, Natalie Wood en Sal Mineo. De drie spelen samen twee scènes uit de film en het is hier duidelijk dat deze acteurs echt kunnen acteren.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Wardrobe Tests (5 min.)
De acteurs poseren voor de camera om te kijken hoe de kleding er op film uit ziet en welke kleding gebruikt zal worden in de film. Interessant om te zien hoe het uiterlijk van de film bepaalt wordt.
Het beeld is 2.55:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes
16 verwijderde scènes die allemaal apart te bekijken zijn. De scènes hebben geen geluid en sommige zijn zwart-wit.
Het beeld is 2.55:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Behind The Cameras
Drie korte filmpjes waarin we een korte blik achter de schermen krijgen. We zien beelden van tijdens de opnames en korte interviews met enkele acteurs.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Rebel Without a Cause vertelt het verhaal van een jongen die pas in de stad is komen wonen en zich al snel met enkele problemen te maken krijgt. De film is een klassieker en dit komt, naast het feit dat het gewoon een sterke film is, vooral door de aanwezigheid van James Dean die in deze film een erg sterke rol neerzet. Het verhaal is wat gedateerd, maar dit vormt geen enkele belemmering tijdens het kijken van de film. De DVD is prima in orde met een goede beeld en geluidskwaliteit en enkele zeer interessante extra\'s. Verplichte kost voor de fans van klassieke films, maar deze DVD zou in geen enkele collectie misstaan.

Laatste reacties

Richard B.  |  27-08-2006

De film is zo'n begrip dat ik, voordat ik hem voor het eerst zou gaan zien, bang was dat ie erg tegen zou vallen. Maar dat viel dus erg mee: ik vond de film erg...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  07-05-2006

Net bekeken, zeker een geweldige film. Het tempo is opvallend vlot, verhaal is zeer interresant. Sommige ouders doen eigenlijk niks verkeerd, en toch ontspore...
Lees meer >

Toon_1  |  14-06-2005

Zou het kunnen dat deze film ook in zwart wit bestaat? Ik dacht dat mijn DVD zwart wit was...of vergis ik me behoorlijk? ja ik heb hem eens in het zwart-wit...
Lees meer >

Koen Verheyden  |  14-06-2005

Zou het kunnen dat deze film ook in zwart wit bestaat? Ik dacht dat mijn DVD zwart wit was...of vergis ik me behoorlijk?
Lees meer >

Thijssie  |  10-06-2005

In engeland is die box ook uitgekomen met de 3 films erin. Weet iemand of Rebel without a cause en east of eden in engeland nl subs hebben. Giant heeft dat w...
Lees meer >

Cooldown  |  09-06-2005

ik ga zeker de hele 'complete james dean collection' box aanschaffen, stuk voor stuk goede films met veel extra's. Dat heeft Warner weer prima gedaan! Deze w...
Lees meer >

MGdutch  |  09-06-2005

ik ga zeker de hele 'complete james dean collection' box aanschaffen, stuk voor stuk goede films met veel extra's. Dat heeft Warner weer prima gedaan! Deze w...
Lees meer >

Toon_1  |  08-06-2005

ik ga zeker de hele 'complete james dean collection' box aanschaffen, stuk voor stuk goede films met veel extra's. Dat heeft Warner weer prima gedaan! Komt i...
Lees meer >

Thijssie  |  08-06-2005

ik ga zeker de hele 'complete james dean collection' box aanschaffen, stuk voor stuk goede films met veel extra's. Dat heeft Warner weer prima gedaan! Komt i...
Lees meer >

Toon_1  |  07-06-2005

ik ga zeker de hele 'complete james dean collection' box aanschaffen, stuk voor stuk goede films met veel extra's. Dat heeft Warner weer prima gedaan!
Lees meer >

MGdutch  |  07-06-2005

Ik had ook de oude versie al maar deze nieuwe SE gaat zeker aangeschaft worden! (y)
Lees meer >

Kaplan  |  07-06-2005

Dennis Hopper zag er nog heel jong en onschuldig uit :) Ik had de vorige al gekocht maar dit is een prima vervanging. Is deze dan al uit in Nederland? Snelle ...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  07-06-2005

Ga ik zeker aanschaffen.Ben ook wel benieuwd dan hoe Dennis Hopper er in deze film uitzag,ik vond het al grappig om hem in Apocalypse now te zien... :wink: (ou...
Lees meer >

Dr. Strangelove  |  07-06-2005

Is de transfer erop vooruit gegaan ivm de vorige uitgave? Ja, behoorlijk (zie screenshot comparison DVDBeaver review).
Lees meer >

Kasper P.  |  07-06-2005

Is de transfer erop vooruit gegaan ivm de vorige uitgave?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:9
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 61
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.