Spaceballs (SE)

Recensent:
Nathan Strik
12-06-2005

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Spaceballs (SE) (DVD)
Samenvatting

Planeet Druidia wordt bedreigd. De boosaardige President Skroob van de nabij gelegen planeet Spaceball wil alle zuurstof van Duidia stelen. De Spaceballs hebben namelijk zo\'n enorm zooitje van hun eigen planeet gemaakt dat er bijna niet meer te ademen valt. Om de schone lucht van Druidia te kunnen stelen hebben Skroob (Mel Brooks) en zijn trouwe onderdaan Dark Helmet (Rick Moranis) de geheime code nodig van het beschermende schild rondom planeet Druidia. De Spaceballs willen daarom de prinses van Druidia, prinses Vespa (Daphne Zuniga), kidnappen die juist op dat moment wegloopt bij haar bruiloft... recht in de armen van de Spaceballs. Haar vader, koning Roland, roept om hulp bij een stel vrijbuiters. Deze twee, een man genaamd Lone Starr (Bill Pullman) en zijn \'mond\' (half mens, half hond) Barf (John Candy), beloven de prinses te redden in ruil voor een miljoen \'spacebucks\'. Dit geld hebben Lone Starr en Barf nodig om hun schuld af te betalen bij gangster Pizza the Hutt (stem van Dom DeLuise). Er ontvouwt een werkelijk intergalactisch komisch avontuur waarbij de meest vreemde wezens de revue passeren.

Commentaar

Star Wars-fans zullen wel denken bij het lezen van bovenstaande: huh?!? Dark Helmet? Prinses Vespa? Pizza the Hutt? Wat is dat nu weer voor ongein?!? En dat is precies wat deze film is: een verzameling ongein, slapstick en persiflage. Dit is dan ook een onvervalste Mel Brooks-parodie op talloze bekende science-fiction films. Met name de eerste twee Star Wars films uit de oude trilogie worden op de hak genomen, maar ook films als Alien en Indiana Jones moeten het ontgelden. Helaas zijn sommige grappen wel wat verouderd (deze film stamt uit 1987) en weer anderen zijn enkel van toepassing op de Amerikaanse cultuur. Zo zit er bijvoorbeeld een zeer obscure knipoog in de film naar een oud Amerikaans TV-spotje voor kauwgom. Dat soort grappen gaat natuurlijk geheel voorbij aan de gemiddelde Nederlandse filmkijker. Toch zijn er ook weer grappen die nu juist actueler zijn geworden. Neem bijvoorbeeld de grap met de naam van gangster Pizza the Hutt. In 1987 was de fastfoodketen Pizza Hut nog een relatieve onbekendheid in ons land; dit soort grappen zijn er dus zeker op vooruitgegaan met de jaren. Dat neemt niet weg dat Spaceballs een aaneenschakeling van lolbroekerij is waar je van moet houden. Ik geef eerlijk toe dat ik de film door de jaren heen alleen maar leuker ben gaan vinden. Met name de rollen van Rick Moranis, Bill Pullman en Mel Brooks zijn onvergetelijk. Vooral met een groep melige mensen in de kamer is deze film zeker een garantie voor een hilarisch avondje. Laat dit soort ongein je echter compleet koud, dan mag je met een gerust hart twee (space)bolletjes van bovenstaande score afhalen, want dan is dit geen film voor jou.

NB: Spaceballs werd in 2001 al eerder uitgegeven op DVD. Toen met een niet-anamorfe transfer en nagenoeg zonder extra\'s. Lees voor de verschillen tussen deze twee uitgaven de secties over \"Beeldkwaliteit\", \"Geluidskwaliteit\" en \"Extra\'s\".

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 92 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 717438137438

Extra's

 • Trailers
 • Audiocommentaar Mel Brooks
 • Audiocommentaar "De Dinks"
 • Spaceballs: The Documentary
 • John Candy: Comic Spirit
 • In Conversation: Mel Brooks & Thomas Meehan
 • Spaceballs: The Storyboards
 • Spaceballs-ups
 • Space Quotes
 • Spaceballs: The Trivia Quiz
 • Spaceballs: The Photo Galleries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De nieuwe transfer van Spaceballs is een verademing ten opzichte van de vorige DVD-uitgave. Het beeld is nu vastgelegd in het originele 1.85:1 formaat uit de bioscoop en is anamorf voor optimale weergave op een breedbeeld-TV. De verschillen tussen de twee transfers zijn legio, zie dus ook screenshot 1 en 2 voor een directe vergelijking. Wat het eerst opvalt is de kleurbalans, die is veel natuurgetrouwer in de nieuwe transfer. Daarnaast valt op dat de framing enigszins verschilt. Dit heeft gelukkig geen wereldschokkende gevolgen. Zoals onze collega\'s van DVD-info ook al opmerkten kan op sommige TV\'s de clou van een grap met de neus van prinses Vespa buiten beeld vallen, maar dit was ook al het geval bij de oude transfer. Dit is echter geen mankement van de transfer zelf, maar meer een vervelend gevolg van de overscan van TV-toestellen. Verder ziet het beeld er, gezien de leeftijd van de film, prima uit. Vooral de scherpte is er op vooruit gegaan en gelukkig is er nergens een spoor van edge-enhancement te bekennen. Ondanks de verbeterde scherpte in vergelijking tot de vorige release blijft het beeld soms een wat softe uitstraling hebben. Er is ook vaak wat filmgrain te zien en snelle bewegingen in beeld resulteren soms tot wat minimale compressieproblemen, maar dit blijft ruim binnen de perken. De kleurweergave is goed, met een natuurlijke uitstraling. Eén van de grootste nadelen van de oude transfer was dat de ondertitels bij gebruik van de zoom-stand gedeeltelijk weg konden vallen op sommige TV\'s. Ook dit is nu uiteraard verholpen met de overgang naar een anamorfe transfer en de ondertitels staan duidelijk leesbaar onder in beeld geplaatst. Een prima transfer met wat kleine minpuntjes, maar over het algemeen een grote verbetering ten opzichte van de oude transfer.

Geluidskwaliteit

Hier weinig verschil met de oude uitgave. We krijgen dezelfde 5.1 remix voorgeschoteld als op de oude DVD. Ook de bitrate van deze Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) is identiek aan het origineel. De mix is duidelijk ge-extrapoleerd uit de originele stereotrack van de film en hier en daar klinkt de track wel wat hol. Er is sporadisch gebruik van de surrounds te horen, vooral wat betreft muziek en ambiance. Ook als de helm van Dark Helmet dichtvalt is vaak een echo uit de surrounds te horen en natuurlijk wordt er tijdens de vele fly-by\'s van ruimteschepen zo nu en dan ook wat informatie naar de achterkanalen gestuurd. De lage tonen zijn prima vertegenwoordigd en al klinkt de track niet zo dynamisch en warm als veel huidige films is het toch heel behoorlijk voor een remix van een film van bijna 20 jaar oud. Jammer blijft wel dat de originele stereotrack niet aanwezig is. Puristen kiezen dan ook liever voor de Regio 1-versie waar het 2.0 origineel wél op staat. Als ik MGM Home Entertainment was had ik de \"Dink-commentary\" gedumpt en de originele mix van de film behouden, maar hierover zo meer onder \"Extra\'s\". Over het algemeen een prima 5.1 mix dus, maar jammer dat de originele stereotrack niet voorradig is.

Extra's

Op de oude DVD-uitgave was enkel een trailer aanwezig. Op deze uitgave staan gelukkig wat meer extra\'s. Vanuit de lollige geanimeerde menu\'s zijn er... hee!!! waar is mijn menu naartoe? Oh daar issie... ahem. Er zijn dus wat extra\'s voorhanden, maar sta dus niet raar te kijken als je menu in een keer verdwijnt. Helaas heb je die grap na één keer ook wel gezien en is het wel een beetje vervelend. Het meeste van de extra\'s staat op disc 2, maar traditiegetrouw staat het audiocommentaar op disc 1. Alles is voorzien van Nederlandstalige ondertiteling, zelfs het audiocommentaar.

Audiocommentaar Mel Brooks
Mel Brooks is niet de meest interessante kerel ter wereld om naar te luisteren en er valt dan ook regelmatig een stilte in zijn commentaar. Op een gegeven moment komt co-schrijver Ronny Graham (hij speelde de rol van de priester) de boel wat opleuken, maar over het algemeen blijft het een vrij vlak en oninteressant commentaar. Brooks geeft wat commentaar op de acteurs in de film en de scènes zelf. Zo is hij bijvoorbeeld hoorbaar blij dat acteur Bill Pullman het tot een bekend acteur heeft weten te schoppen. Helaas lacht Brooks wel wat teveel om zijn eigen grappen. Alleen interessant voor de die-hard Spaceballs-fans of Mel Brooks-fans.

Audiocommentaar \"De Dinks\"
Een extra feature die beter weggelaten had kunnen worden (de ruimte had mooi benut kunnen worden voor de originele 2.0 soundtrack van de film). We krijgen de hele film lang een \"commentaar\" van de Jawa-achtige wezens uit de film: De Dinks. Uiteraard is het vocabulaire van De Dinks beperkt tot één woord (dink), dus je kunt je voorstellen wat een \'geweldig interessant\' audiocommentaar dit is. Leuk voor 5 seconden.

Spaceballs: The Documentary (30 min.)
Een middelmatige documentaire, samengesteld uit nieuwe interviewfragmenten met de cast en crew, minus John Candy (Barf)... hij overleed begin 1994 aan een hartaanval. Alle acteurs en actrices blikken vol weemoed terug op de film (het is trouwens onvoorstelbaar hoe jong Daphne Zuniga er nog uitziet met haar 42 lentes). De kijkjes achter de schermen (grotendeels aan de hand van oude production stills) zijn beperkt, maar geven toch een aardig inzicht in de productie van de film. Wel wordt er een beetje teveel geslijmd in de documentaire.

John Candy: Comic Spirit (10 min.)
John Candy (Barf) was een bekende komiek die helaas in Mexico tijdens het filmen van de film Wagons East een hartaanval kreeg. Salliant detail hierbij is dat Candy contractueel verplicht was om Wagons East te maken en eigenlijk niet naar Mexico wilde omdat hij een voorgevoel had dat er in de bergen van Mexico iets ergs zou gebeuren. Deze 10 minuten blikt de cast en crew van Spaceballs terug op hoe het werken met John Candy was. Ook zijn er wat oude interviewfragmenten met Candy zelf te zien.

In Conversation: Mel Brooks & Thomas Meehan (21 min.)
Een gesprek tussen twee van de schrijvers (schrijver Ronny Graham overleed in 1999, maar is wel kort te horen tijdens het audiocommentaar). Mel Brooks en Thomas Meehan praten op rustige wijze over de manier van schrijven en enkele wetenswaardigheden over de film en hoe een parodie als deze in elkaar gezet is.

Spaceballs: The Storyboards (7 min.)
Hier zie je van de woestijnscène uit de film de storyboardvergelijking met de uiteindelijke film. Links in beeld zien we de storyboards en rechts de film.

Spaceballs-ups
Hier zie je zes foutjes die de filmmakers hebben gemaakt tijdens het filmen van Spaceballs. Dit varieert van continuïteitsfoutjes tot wat al te doorzichtige cameratruukjes. De fouten worden eerst met tekst omschreven en je kunt ook het fragment uit de film kijken waarin de fout voorkomt.

Space Quotes
Hier kun je van zeven hoofdpersonages (Barf, Dark Helmet, Dot Matrix, Lone Starr, President Skroob, Prinses Vespa en Yoghurt) de leukste quotes nog eens bekijken. Althans... wat de DVD-makers de leukste quotes vonden natuurlijk.

Spaceballs: The Trivia Quiz
Een erg humoristische quiz over allerlei weetjes van de film. Zelfs de meest die-hard fan zal moeite hebben om niet teveel fouten te maken. Ondergetekende had er maar één fout.

Spaceballs: The Photo Galleries
Hier zijn wat foto\'s te zien die achter de schermen zijn genomen. Ook zie je de kostuumontwerpen die door ontwerper Donfeld werden gemaakt en last but not least is er ook wat concept-art aanwezig.

Trailers
Hier zijn twee varianten te zien op de teaser van de film, alsmede de originele bioscooptrailer van de film.

Conclusie

Nu willen jullie natuurlijk dat ik al het bovenstaande weer in een makkelijk te lezen alinea samenvat (voor mensen die geen zin hebben om mijn hele epistel door te worstelen). Okee, hier komt dan de \"short, SHORT version\" van mijn verhaal:
Film: leuk als je melig bent, niet voor zuurpruimen.
Beeld: beter dan de oude DVD, met slechts enkele minpuntjes.
Geluid: geen verbetering, klinkt prima, maar helaas geen stereo-origineel.
Extra\'s: redelijk, maar niet super diepgaand (net als deze conclusie).
Conclusie: kopen als je fan bent of van melige ongein houdt (of deze conclusie leuk vond). Misschien tot ziens bij de review van Spaceballs 2: The Search for More Money.

Laatste reacties

Ron-G  |  30-08-2006

Zag hem gisteren liggen in de winkel, en nu eindelijk maar eens gekocht, had hem vroeger al op laserdisk, dus alweer een tijdje geleden dat ik hem gezien had. ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  14-06-2005

Oeps... :oops: (kijkt op play.com) Was in de war met Blazing Saddles :wink:
Lees meer >

Martin Stanneveld  |  13-06-2005

Haha, heb zojuist bij play.com een 30th Anniversary Special Edition Deluxe Series Box Set zien staan voor 64 euro. Als ik de film ooit nog eens wil hebben koop ...
Lees meer >

Frank  |  13-06-2005

Haha, heb zojuist bij play.com een 30th Anniversary Special Edition Deluxe Series Box Set zien staan voor 64 euro. Als ik de film ooit nog eens wil hebben koop ...
Lees meer >

TheGodfather  |  13-06-2005

hele flauwe maar wel geinige film :D. als ie een keertje goedkoop wordt schaf ik m misschien wel aan :D
Lees meer >

scheur  |  13-06-2005

Echt een leuke film, gaan we binnenkort zeker halen..... :wink:
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  13-06-2005

Haha, heb zojuist bij play.com een 30th Anniversary Special Edition Deluxe Series Box Set zien staan voor 64 euro. Als ik de film ooit nog eens wil hebben koop ...
Lees meer >

Nathan Strik  |  13-06-2005

Een leuke film en een prima DVD. Alleen jammer dat door de overscan die grap met de neus van prinses Vespa niet geslaagd is. Noem het nog een extra reden om je...
Lees meer >

Frank  |  13-06-2005

Een leuke film en een prima DVD. Alleen jammer dat door de overscan die grap met de neus van prinses Vespa niet geslaagd is.
Lees meer >

Werner  |  13-06-2005

Spijtig dat ze de menu's van de R1 SE niet hebben overgenomen, want die zijn ook nog eens in dezelfde stijl als de menu's van SWI TPM en SW2 AOTC...
Lees meer >

nlamste3  |  13-06-2005

Vond dit vroeger al een zeer leuke film, en wilde hem al langere tijd hebben. Toen de 2 disc uitkwam heb ik hem maar meteen gekocht. Hij blijft erg leuk. Som...
Lees meer >

Bravestarr  |  12-06-2005

Vreemd dat ze juist deze film uitkiezen voor een special edition. Er zijn zoveel echte filmschatten die liggen te verstoffen. Een Star Wars spoof uitbrengen op...
Lees meer >

martin  |  12-06-2005

Vreemd dat ze juist deze film uitkiezen voor een special edition. Er zijn zoveel echte filmschatten die liggen te verstoffen. MGM heeft nog een hoop in te ha...
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  12-06-2005

Vreemd dat ze juist deze film uitkiezen voor een special edition. Er zijn zoveel echte filmschatten die liggen te verstoffen.
Lees meer >

Surya  |  12-06-2005

Ik vind 'm vaker flauw dan grappig, maar hier en daar is ie wel geslaagd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 97
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.