Star Trek: Enterprise - Season 1

Recensent:
Marcel den Haan
22-06-2005

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Star Trek: Enterprise - Season 1 (DVD)
Samenvatting

Het is het jaar 2151 en het is zo\'n honderd jaar geleden dat Zefram Cochrane de eerste vlucht uitvoerde met een ruimteschip dat sneller vloog dan het licht (te zien in Star Trek: First Contact). Deze vlucht werd opgemerkt door een passerend schip van de Vulcans en de eerste ontmoeting met een buitenaards ras was een feit. De mensheid wou sindsdien nog maar één ding en dat was het universum verkennen. De Vulcans hebben hierbij geholpen en het eerste schip dat deze missie zal gaan uitvoeren is klaar. De Vulcans vinden het nog te vroeg maar de meeste mensen van aarde vinden het hoog tijd dat het universum ontdekt gaat worden. Zo ook Captain Jonathan Archer (Scott Bakula) die leiding zal geven aan de bemanning van het schip genaamd, Enterprise. De Vulcans dringen er echter op aan dat er iemand van hen meegaat om een oogje in het zeil te houden en dit is Subcommander T\'Pol (Jolene Blalock) geworden. De bemanning bestaat verder onder andere uit Lieutenant Malcolm Reed (Dominic Keating), Ensign Travis Mayweather (Anthony Montgomery), Ensign Hoshi Sato (Linda Park), Commander ‘Trip’ Tucker (Connor Trinneer) en een buitenaardse arts genaamd Dr. Phlox (John Billingsley). Samen gaan zij op pad met de Enterprise om het heelal te verkennen en nieuwe beschavingen te ontdekken.

Commentaar

Star Trek: Enterprise, in dit eerste seizoen nog alleen Enterprise genaamd, is de vijfde Star Trek serie die naar aanleiding van de ideeën van bedenker Gene Roddenberry is gemaakt. De serie speelt meer dan honderd jaar voor de originele Star Trek serie met de bekende Captain Kirk af en hierin ligt gelijk ook de grote kracht van deze serie. De technologie is dus nog niet zo ver gevorderd als in de eerste serie en zaken zoals de transporter staan nog in de kinderschoenen. Dit feit zorgt ervoor dat de makers van de serie deze beperkingen kunnen gebruiken en het is leuk om te zien hoe bijvoorbeeld de bemanning bang is van de eerder genoemde transporter. De kwaliteit van de afleveringen van het dit eerste seizoen is nogal wisselend. Er zijn enkele sterke afleveringen zoals de pilot Broken Bow, The Andorian Incident en de afsluiter Shockwave Part I, maar vaak komt de gedachte bovendrijven dat je dit al eens eerder gezien hebt. Dit zorgde ervoor dat veel fans erg moesten wennen aan de serie en hoewel het allemaal wel beter werd, werd na vier seizoenen besloten met de serie te stoppen. Aan de acteurs heeft dit in ieder geval niet gelegen, zij zetten vrijwel allemaal sterke rollen neer. Zoals gezegd speelt deze serie zich af voor de andere Star Trek series en dit zorgt ervoor dat de karakters wat meer menselijke trekjes vertonen zoals wij die kennen. In de overige series moesten de karakters namelijk vaak superieure trekjes vertonen, aangezien de mensheid inmiddels ontwikkeld was toch een hogere beschaving zonder oorlog en hongersnood. Dit gegeven zorgt voor enkele leuke momenten. Veel fans hadden nogal wat kritiek op de makers omdat er van bepaalde zaken die in de overige series waren vastgelegd, werd afgeweken. Alleen de echte fans zullen deze zaken waarschijnlijk opmerken en ben je in staat deze zaken te vergeten, dan is Star Trek: Enterprise gewoon een goede serie die goed past binnen de Star Trek wereld en daarom zeker aan te raden is voor fans van de overige series en films.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 1147 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 714865558317

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Outtakes
  • Featurettes
  • Audiocommentaar bij één aflevering
  • Tekstcommentaar bij drie afleveringen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen zijn te bekijken met een anamorf beeld in de verhouding 1.78:1. Dit is uiteraard een grote vooruitgang ten opzichte van de overige Star Trek series die allemaal een 1.33:1 verhouding hadden. De kwaliteit van het beeld is goed, maar zeker niet perfect. Het meest opvallende is de soms wat tegenvallende scherpte, wat opmerkelijk is aangezien de serie in Amerika werd uitgezonden in HDTV. Zwartniveau is voldoende, maar het contrast is soms wat te laag waardoor de donkere scènes wat moeilijk te volgen zijn. De kleuren zien er mooi natuurlijk uit. Er is constant beeldruis aanwezig, gelukkig niet genoeg om af te leiden. Verder is er soms wat edge enhancement te zien. Een redelijk goede beeldkwaliteit dus, maar het gevoel blijft dat er wat meer van te maken viel.
De optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De afleveringen zijn te bekijken met de originele soundtrack in Dolby Digital 5.1 (448 kb/s). Er is een mooie spreiding van het geluid over de aanwezige kanalen en het geluid klinkt mooi helder en zonder beschadigingen. Dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen. De achterkanalen worden voornamelijk gebruikt tijdens de actiescènes en hier laten ze een mooi geluid horen in split-surround. Het LFE kanaal levert ten slotte een goede bijdrage aan voornamelijk de actiescènes en het aanwezige laag klinkt goed gedoseerd. Een uitstekend geluid voor een serie zoals deze. Verwacht echter geen track die constant uit je speakers knalt, hoewel dit voornamelijk komt door de soort serie. Star Trek draait voornamelijk om dialoog en minder om de actiescènes.

Extra's

De prachtige menu\'s zijn geheel in stijl geanimeerd en ademen het echte Star Trek gevoel uit. Ze worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De afleveringen zijn verdeeld over de zeven aanwezige schijven en zo ook de extra\'s. Dit zijn er aardig wat en de meeste extra\'s zijn op de zevende schijf te vinden.
Alle extra\'s hebben, tenzij anders aangegeven een 1.78:1 letterboxed beeldformaat en Dolby Digital 2.0 geluid (192 kb/s).

Audiocommentaar en tekstcommentaar
Bij één aflevering, Broken Bow (disc 1), is er een audiocommentaar te beluisteren. Bedenkers van de serie Brannon Braga en Rick Berman verzorgen dit commentaar en zij bespreken een reeks aan onderwerpen. Zo horen we onder andere hoe de serie tot stand is gekomen en waarom er gekozen is voor een serie die zich afspeelt voor de eerste Star Trek serie.
Naast dit audiocommentaar zijn drie afleveringen te bekijken met een tekstcommentaar. Deze worden verzorgd door Michael en Denise Okuda die onder andere verantwoordelijk zijn voor veel van de ontwerpen van de serie, zoals schepen en gebouwen. Ook hebben ze meerdere boeken over Star Trek geschreven. De teksten gaan dan ook voornamelijk over het uiterlijk van de serie.

Deleted Scenes
Bij negen afleveringen zijn één of meerdere verwijderde scènes te bekijken. Deze scènes zijn te vinden in het menu van de betreffende aflevering. Bij de volgende afleveringen zijn er verwijderde scènes te vinden:
Disc 1: Broken Bow, Fight or Flight
Disc 2: Unexpected
Disc 4: Sleeping Dogs, Shuttlepod One
Disc 5: Oasis
Disc 6: Fallen Hero
Disc 7: Two Days and Two Nights, Shockwave Part I
Het beeld is 1.78:1 anamorf.

De overige extra\'s zijn te vinden op disc zeven.

Creating Enterprise (11 min.)
In deze featurette wordt het ontstaan van de serie behandelt. Door middel van interviews met de makers en acteurs komen we erachter hoe de serie tot stand is gekomen en waarom is gekozen voor een serie die zich afspeelde voor de eerste serie.
Het beeld is 1.85:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

O Captain! My Captain!: A Profile of Scott Bakula (9 min.)
Scott Bakula en zijn karakter Captain Jonathan Archer worden onder de loep genomen. Leden van de cast en crew praten lovend over Bakula en vertellen wat zij vinden van het karakter Jonathan Archer.

Cast Impressions: Season One (12 min.)
De hoofdrolspelers van de serie vertellen wat over hun rol en hoe ze bij de serie betrokken raakte. Redelijk informatief en leuk om wat meer achtergrondinformatie te krijgen over de verschillende personages.

Inside Shuttlepod One (7 min.)
Een uitgebreidere kijk op de aflevering Shuttlepod One. In deze aflevering zitten twee van de bemanningsleden lange tijd opgesloten in een shuttlepod. De aflevering behoort tot de favoriete van de leden van de cast en crew.

Star Trek Time Travel: Temporal Cold Wars and Beyond (8 min.)
In het eerste seizoen van de serie liep er een rode draad door de afleveringen en deze rode draad behandelde een oorlog die in verschillende tijden uitgevochten werd. Deze verhaallijn wordt hier nader bekeken. Ook is er een soort van tijdlijn te zien waarop alle tijdreizen te zien zijn die over de jaren in de verschillende series gemaakt zijn.

Enterprise Secrets (2 min.)
In deze featurette krijgen we een letterlijke kijk achter de schermen. Een lid van de crew laat zien hoe de achterkant van de sets eruit ziet. Leuk om te zien hoe simpel sommige dingen eigenlijk gemaakt worden.

Admiral Forrest Takes Center Stage (5 min.)
Vaughn Armstrong en zijn personage Admiral Forrest worden, net als Scott Bakula met zijn personage, onder de loep genomen. Armstrong vertelt hoe hij bij de serie betrokken is geraakt en over zijn andere rollen die hij speelde in Star Trek series en films.

Enterprise Outtakes (8 min.)
Een flinke hoeveelheid bloopers, voornamelijk bestaande uit versprekingen. Altijd leuk om te zien.
Het beeld is 1.33:1.

Borg Invasion Trailer (30 sec.)
Een trailer van de Star Trek attractie die te vinden is in het Las Vegas Hilton.
Het beeld is 1.33:1.

Star Trek: Original Series Trailer (1 min.)
Een swingende trailer van de DVD boxsets van de originele Star Trek serie.
Het beeld is 1.33:1.

Celebrating Star Trek (15 min.)
De fans van het fenomeen Star Trek komen aan het woord vanaf een conventie in Las Vegas. Deze conventie is één van de grootste Star Trek conventies in de wereld en hier komen fans op af uit alle delen van de wereld. Ook zijn er vaak acteurs aanwezig die handtekeningen uitdelen.

Ook zijn er nog enkele Easter Eggs te vinden.

Conclusie

Star Trek: Enterprise is de vijfde Star Trek serie en deze speelt zich ruim honderd jaar voor de originele serie met Captain Kirk af. De mensheid staat aan het begin van de verkenning van het heelal. Het nieuwe ruimteschip Enterprise, onder leiding van Captain Jonathan Archer, is voor deze missie gebouwd en Archer gaat samen met zijn bemanning op onderzoek uit in het universum. Star Trek: Enterprise heeft wat tijd nodig om op gang te komen, maar de mensen die het geduld hiervoor kunnen opbrengen zullen zich zeker niet vervelen met deze serie. Zeker de fans van de overige series en films zullen veel herkennen uit deze series en het feit dat deze serie zich afspeelt voor de gebeurtenissen met Captain Kirk, maken deze serie extra interessant. Alle afleveringen van het eerste seizoen zijn verzameld in een mooie boxset. De beeldkwaliteit is redelijk en het geluid is voldoende en er zijn veel interessante extra\'s toegevoegd die het geheel afronden.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  07-11-2005

Aha, dacht dat je het echt had over schepen met naam Enterprise. Niet direct, maar het is een feit dat in de kamer van Captain Archer eveneens vier tekeningen ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  07-11-2005

Aha, dacht dat je het echt had over schepen met naam Enterprise.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  07-11-2005

Dat we dan ook het interieur van de Enterprise langzaamaan zien veranderen van een kernonderzeeër naar Kirk's schip. De Enterprise is een vliegdekschip en we...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  07-11-2005

Dat we dan ook het interieur van de Enterprise langzaamaan zien veranderen van een kernonderzeeër naar Kirk's schip. De Enterprise is een vliegdekschip en we...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  06-11-2005

Idd jammer dat de ze de serie gecancelled hebben, en dat terwijl de kijkcijfers de laatste twee seizoenen niet slechter geworden waren. Maar ze waren nog steeds...
Lees meer >

JCL  |  03-11-2005

heeft opzich wel wat maar dan wel zonder Enterprise, zonde want het is mijn favo serie!
Lees meer >

RickySway  |  03-11-2005

ben vooral benieuwd naar wat ze nu gaan doen, er zou een film geplant staan, maar van wie? van wat? Generations krijgt er geen meer. Deep Space nine is te lang ...
Lees meer >

JCL  |  03-11-2005

ben vooral benieuwd naar wat ze nu gaan doen, er zou een film geplant staan, maar van wie? van wat? Generations krijgt er geen meer. Deep Space nine is te lang ...
Lees meer >

RickySway  |  03-11-2005

JAmmer dat deze serie gecancelled is wegens lage kijkcijfers. Vooral zodar het Xindi conflict begint, vind deze serie zijn draai. Voyager vond z'n draai pas ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-07-2005

Hartelijk bedankt, ik ben vrij nieuw hier, ik post ook op IMDb, maar elk forum is weer even anders. Bij mij liep het voortgangsbalkje van de Explorer bij het po...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-07-2005

Mijn excuses, er ging iets fout bij het plaatsen, kennelijk is mijn bericht nu 4 keer geplaatst :?. Sorry Doe maar 5 keer :wink: Beetje geduld met posten...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  21-07-2005

Mijn excuses, er ging iets fout bij het plaatsen, kennelijk is mijn bericht nu 4 keer geplaatst :?. Sorry
Lees meer >

Roy Langeveld  |  21-07-2005

Ikzelf ben een Trekkie van de latere generaties, en ben daardoor opgegroeid met de Next Generation en Voyager. Daarom zie ik die laatste ook als de beste serie....
Lees meer >

Ron-G  |  28-06-2005

TOS blijft naar mijn mening het beste wat Star Trek ooit heeft voortgebracht, ok de special effects zien er niet uit de decors zijn ook vaak om te huilen, maar ...
Lees meer >

Rob Technoid  |  28-06-2005

Laat ik voorop stellen dat TOS veel goede afleveringen heeft en zeker in die tijd op een originele manier maatschappelijke kwesties aan de orde stelde. Ik kan e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.