Cellular

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-06-2005

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Cellular (DVD)
Samenvatting

Kort nadat Jessica Martin (Kim Basinger), een natuurkunde lerares, haar schoolgaande 11-jarig zoontje heeft uitgezwaaid, dringen vijf mannen met geweld haar huis binnen. De huishoudelijke hulp wordt zonder pardon neergeschoten en Jessica wordt met geweld meegesleurd naar een voor haar onbekende locatie. Ze wordt op een zolderverdieping opgesloten, de daar hangende telefoon wordt met grof geweld onklaar gemaakt. Jessica begrijpt niets van wat haar overkomt. Dankzij haar technische kennis weet ze met de restanten van de telefoon toch contact met de buitenwereld te maken. Zij krijgt contact met de mobiele telefoon van Ryan (Chris Evans). Ryan is iemand die het leven allemaal erg gemakkelijk neemt en om die reden ook zijn vriendin is kwijtgeraakt en haar weer voor zich probeert terug te winnen. Hij denkt dat het telefoontje van Jessica, die aangeeft ontvoert te zijn, een grap is van zijn vrienden. Jessica vraagt Ryan met zijn telefoon naar de politie te gaan.
Op het politiebureau komt Ryan bij de agent van de wacht Mooney (William H. Macy). Mooney stuurt Ryan door naar de recherche op de vierde verdieping. Echter, in het trappenhuis dreigt Ryan het telefoonsignaal kwijt te raken, daarbij hoort hij door de telefoon hoe Jessica door een man wordt bedreigd.
Ryan beseft nu de ernst van de situatie en dat hij Jessica moet helpen. Elke seconde telt en Ryan kan alleen maar hopen dat zijn telefoon, waarvan de batterij bijna leeg is, hem niet in de steek laat. In zijn poging Jessica en haar familie te helpen overtreedt hij zelf menig wet. De mannen die Jessica gevangen houden schuwen het geweld niet om hun doel te bereiken.

Commentaar

In een maatschappij waarin de mobiele telefoon niet meer weg te denken is, is het niet verwonderlijk dat ook dit kleinood een dankbaar onderwerp voor een film is. Recentelijk is bekend gemaakt dat in Nederland meer mobiele telefoons in omloop zijn, dan het aantal inwoners in ons land. Zelfs de tienerjeugd, of soms nog jonger, kan al niet meer zonder dit kleine communicatiemiddel. De mogelijkheden van het kleinood worden ook steeds groter, waarbij ‘full color’ internet, pda (agenda), digitale fotografie en -video de laatste noviteiten zijn.
In Cellular staat de mobiele telefoon centraal als het enige levenslijntje met de buitenwereld. De firma Nokia heeft de film duidelijk gesponsord, de Nokia 6600 komt frequent duidelijk in beeld. Tevens wordt deze Nokia op een leuke manier gebruikt bij de aftiteling van de film.
Qua idee doet de film natuurlijk sterk denken aan Phonebooth (2002). Niet helemaal verrassend, beide verhalen zijn geschreven door Larry Cohen, waarbij Chris Morgan het verhaal voor Cellular omgezet heeft in een filmscript.
De film is geproduceerd door Dean Devlin, die je natuurlijk kent van kaskrakers als Stargate en Independence Day. Dean Devlin wou eerst zelf de film regisseren, maar heeft dit uiteindelijk overgelaten aan regisseur David R. Ellis.
Ellis is bepaald geen onbekende in de filmwereld. Zijn vorige film als regisseur was Final Destination 2 (2003). Ellis begon zijn filmcarrière in de jaren ’70 en ’80 als acteur. Verder is hij al sinds midden jaren ’70 bij meer dan 60 films als stuntman en als stuntcoördinator werkzaam geweest. Sinds eind jaren ’80 is hij bij diverse grote films, waaronder recentelijk Perfect Storm, Harry Potter and the Sorcerer’s Stone en The Matrix Reloaded betrokken geweest als regie assistent of ‘second unit director’.
De hoofdrollen in Cellular zijn van Chris Evans, Kim Basinger en William H. Macy. De laatste twee behoeven nauwelijks introductie. Chris Evans is sinds vier jaar als acteur actief en mag zich in toenemende populariteit verheugen. Andere vermeldenswaardige rollen zijn die van Jason Statham en Rick Hoffman.
Cellular is een lekkere actiefilm met een hoog tempo, prima acties en ter afwisseling ook wat humor. Dat het af en toe allemaal wat ongeloofwaardig is, maakt hierbij niet uit. Gewoon lekker onderzakken en genieten van 1½ uur onderhoudende actievermaak.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 90 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045207298

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Verwijderde of gewijzigde scènes
  • Documentaire 'Celling Out'
  • Documentaire 'Dialing up Cellular'
  • Documentaire 'Code of Silence: Inside the Rampar Scandal'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is uitstekend. Diepe, volle kleuren met een prima contrast. Scherpte en detaillering van het beeld zijn ook beide uitstekend. Filmgrain is nauwelijks in het beeld aanwezig. Er is heel licht edge enhancement toegepast. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden.
De film is opgedeeld in 16 chapterstops. De optionele (witte) Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelse soundtrack heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surround track (bitrate 448 kb/s), een DTS 5.1 surround track (bitrate 754 kb/s) en een DD2.0 track (bitrate 224 kb/s). Voor de recensie hebben we ons geconcentreerd op beide 5.1 surround tracks.
Deze soundtracks zijn beide van zeer goede kwaliteit en geven een fraai ruimtelijk klankbeeld. Zoals het bij een actiefilm hoort, is de soundtrack goed dynamisch met een prima balans tussen harde en zachte passages. Alle speakers worden intensief gebruikt, waardoor een fraaie driedimensionale soundtrack met veel richtingsgevoel. De verschillende actiescènes worden prima ondersteund met het LFE kanaal, dat zorgt voor een stukje additioneel laag. De dialogen en de centerspeaker zijn in deze film onafscheidelijk, de dialogen zijn prima te volgen.
Beide 5.1 tracks klinken prima, waarbij het verschil tussen de DD en de DTS track erg klein is.

Extra's

De DVD start met enkele promotietrailers voor andere RCV releases. Deze trailers zijn ook terug te vinden onder de menukeuze Also/Soon Available.
De breedbeeld menuschermen bestaan uit filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Geen van de extra’s heeft Nederlandse ondertiteling, wel is een Engelse ondertiteling aanwezig.

Feature Commentary
Op de cover wordt melding gemaakt van een audiocommentaar van de regisseur en de schrijvers. Evenzo staat dit op het DVD menu vermeld. Dit is niet correct. Het audiocommentaar is in dit geval een familiaire aangelegenheid, waarbij regisseur David R. Ellis, assistent stuntcoördinator (en dochter) Tawny Ellis en medeproducent (en zuster) Annie Ellis het commentaar tijdens de film verzorgen. Geen echt spannend commentaar, dat verder redelijk informatief is.

Deleted/Alternate Scenes (5 min)
Met keuze uit een vijftal korte scènes die niet of anders in de film zijn gekomen. De scènes zijn volledig afgemonteerd en worden hier gepresenteerd in 2.35:1 anamorf beeldformaat met DD5.1 geluid. Je kunt met de Play All optie de scènes aaneengesloten bekijken. Optioneel is er audiocommentaar van de regisseur.

Documentaries
Met keuze uit drie informatieve documentaires. Alles in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Celling Out (20 min)
Een aardige Amerikaanse documentaire over de mobiele telefoon en andere aspecten van de moderne telecommunicatie. Niet alleen de technische aspecten komen aan bod, ook een psycholoog geeft zijn visie op het fenomeen mobiele telefoon.

Dialing Up Cellular (26 min)
Ofwel een redelijk standaard uitgevoerde ‘making of Cellular’. Met de bekende interviewfragmenten met acteurs en crewleden, beelden op de set tijdens de opnames en filmfragmenten.

Code Of Silence: Inside the Rampart Scandal (27 min)
Een Amerikaanse televisiedocumentaire die een specifiek onderwerp, dat in de film Cellular speelt, belicht. Omwille van het niet willen geven van ‘spoilers’ benoemen we het onderwerp van deze documentaire even niet. Bekijk deze documentaire dan ook niet voordat je de film hebt gezien.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film, die nog genomineerd is voor een prijs. Beeldformaat is 1.78:1 niet anamorf, het geluid is een prima klinkende DD5.1 geluidstrack.

Conclusie

Cellular van regisseur David R. Ellis is een lekkere actiefilm met een hoog tempo, prima acties en ter afwisseling ook wat humor. In het verhaal krijgt ene Ryan op zijn mobiele telefoon een vrouw, die in paniek aangeeft ontvoert te zijn. Ryan gelooft haar eerst niet, maar komt weldra tot de conclusie dat het bittere ernst is en dat hij Jessica moet helpen. Elke seconde telt en Ryan kan alleen maar hopen dat zijn telefoon, waarvan de batterij bijna leeg is, hem niet in de steek laat. In de film prima rolle van Chris Evans, Kim Basinger, William H. Macy en Jason Statham.
Deze uitgave van RCV heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Bij het geluid is keuze uit een zeer goed klinkende DD5.1 track en evenzo fraaie DTS 5.1 track. Als toevoeging enkele interessante extra’s die een prima aanvulling op de film zijn. Helaas zijn de extra’s niet Nederlands ondertiteld. Een prima onderhoudende actiefilm door RCV uitgebracht op een zeer nette release.

Laatste reacties

Fikret  |  01-12-2006

Matige film.. en dat zeg ik dan als Jason Statham fan.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  12-10-2006

Ik snap niet waar al die lof vandaan komt bij deze film want wat een crap film is dit zeg,ik had er veel van verwacht maar de film rolt van het ene cliche naar ...
Lees meer >

Sneaker  |  28-09-2006

En daar heb ik hem net gehaald :wink:.
Lees meer >

Laurens van der Molen  |  28-09-2006

Hij ligt bij die witteboekwinkels voor 5 euro
Lees meer >

Sneaker  |  27-09-2006

Net gezien op tv. Wat een goede, spannende film zeg. Kijken of ik hem ergens voor een mooi prijsje kan vinden.
Lees meer >

intexor  |  08-08-2006

Gewoon een leuke film waarbij je niet teveel eisen hoeft te stellen. Prima film-avond vermaak! zo dacht ik er ook over. vanaf dat hij ergens voor onder de €1...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  08-08-2006

leuk om eens te huren meer niet. ik zou deze film aan niemand aanraden om em te kopen.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  08-08-2006

In de bus met vakantie gezien. Leuke film, niet al te moeilijk, prima vermaak voor anderhalf uur. Jason Statham viel me in deze film wel tegen.
Lees meer >

link1986  |  21-07-2005

Geen slechte film maar staat bij mij niet in de top10
Lees meer >

Filmfan  |  15-07-2005

Vermakelijke actiefilm :D, en de paar kleine ongeloofwaardelijkheden zullen we maar snel vergeten :wink:
Lees meer >

Ludo Keeris  |  01-07-2005

Net gekeken en ik heb me aardig vermaakt bij deze film. Leuke typische rol van William H. Macy overigens. Lekker veel vaart in de film. Het einde is wat magertj...
Lees meer >

nova6666  |  29-06-2005

Leuke actiefilm om een keer te huren. Zeker niet slecht maar het was het allemaal net niet.
Lees meer >

maximus  |  29-06-2005

3xniets
Lees meer >

riny  |  29-06-2005

Ongelovelijk 4 uit 5 rondjes voor inhoud :shock: Ik vond het een verschrikkelijk lam verhaal, soms zeer slecht geacteerd (de beginscene's zijn zelfs lachwekk...
Lees meer >

adelante  |  29-06-2005

2 rondjes zijn waarschijnlijk alleen al voor de terugkeer van Kim Basinger op het witte doek 8)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 72
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.