Eternal Sunshine of the Spotless Mind (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
05-07-2005

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (SE) (DVD)
Samenvatting

Joel Barish (Jim Carrey) is kapot van verdriet. Zijn vriendin Clementine Kruczynski (Kate Winslet), die hij ontmoette tijdens een uitstapje naar het strand, heeft hem verlaten en ze heeft hem zelfs uit haar geheugen laten verwijderen. Zoals gezegd is Joel kapot van verdriet en hij besluit dat hij eigenlijk maar één ding kan doen en dat is zelf ook zijn geheugen te laten wissen en zo alle herinneringen aan Clementine te laten verwijderen. Hij komt erachter waar Clementine de ingreep heeft laten doen en hij gaat hier dan ook gelijk naar toe. Wanneer de ingreep van start gaat, is Joel bewusteloos maar zijn onderbewustzijn is volledig wakker. Wanneer hij merkt dat de herinneringen aan Clementine beginnen te verdwijnen, komt hij erachter dat hij eigenlijk helemaal niet van deze herinneringen af wil. Hij moet er nu alles aan doen om zijn herinneringen te beschermen en ervoor te zorgen dat ze niet gewist worden.

Commentaar

Eternal Sunshine of the Spotless Mind mag gerust een bijzondere film genoemd worden. Het verhaal van de film komt dan ook uit de pen van één van Hollywood\'s origineelste scriptschrijvers, Charlie Kaufman, die hiervoor een Oscar in ontvangst mocht nemen. Kaufman, bekend van films als Being John Malkovich, Adaptation en Confessions of a Dangerous Mind, levert altijd originele en bijzondere scripts af en de films die hierop gebaseerd zijn worden zowel in publieke kringen als door de filmpers goed ontvangen. De film is geregisseerd door Michel Gondry, iemand die voor deze film niet echt veel bijzonders op zijn c.v. had staan, maar met deze film levert hij een waar meesterwerk af. Het verhaal is zoals gezegd bijzonder en alles wordt prachtig in beeld gebracht. Bij een film zoals deze zijn de acteerprestaties erg belangrijk, want de acteurs dragen in feite het verhaal. Nou is dat bij deze film helemaal in orde, zowel Jim Carrey als Kate Winslet acteren allebei op een hoog niveau en weten hun rollen erg overtuigend neer te zetten. Winslet werd daarom ook genomineerd voor een Oscar, hoewel ze hem niet won. Van mij persoonlijk had Jim Carrey ook wel een nominatie mogen krijgen, al is het alleen al om veel mensen te wijzen op zijn acteertalenten. Veel mensen zien hem nog steeds alleen als die gekkenbekken trekkende figuur uit bijvoorbeeld Ace Ventura. Carrey had al eerder bewezen ook serieuze rollen aan te kunnen, maar met deze film legt hij de lat voor zichzelf vrij hoog. Ook de rest van de cast is goed op dreef en we zien onder andere Elijah Wood, Kirsten Dunst en Mark Ruffalo in de film voorbij komen. Samenvattend kunnen we zeggen dat Eternal Sunshine of the Spotless Mind een hele bijzondere film is geworden die eigenlijk elke filmfan gezien moet hebben. Charlie Kaufman staat niet bekend als een schrijver van al te toegankelijke verhalen, maar van al zijn films is deze misschien nog wel het meest geschikt voor mensen die het niet zo hebben op \"vreemde\" films. Gewoon kijken dus deze film en laat je overdonderen door de magie van deze film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 103 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 716777050118

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Music Video
  • Anatomy of a scene
  • A Look Inside Eternal Sunshine Of The Spotless Mind
  • A Conversation With Jim Carrey and Director Michel Gondry
  • Deleted & Extended Scenes
  • Lacuna Commercial
  • Inside The Mind Of Michel Gondry
  • A Conversation With Kate Winslet And Director Michel Gondry

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het anamorfe beeld, in het originele 1.85:1 beeldformaat, ziet er prachtig uit. Het beeld is haarscherp met veel detail en de kleuren ogen mooi natuurlijk. Contrast en zwartniveau zijn ook dik in orde. Er zijn weinig tot geen ongerechtigheden te zien in het beeld, behalve filmgrain wat de gehele film zichtbaar is. Dit is echter met opzet gedaan om een realistische sfeer op te roepen. Een uitstekende beeldkwaliteit dus waar weinig op aan te merken valt.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is goed te lezen en staat mooi onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele soundtrack is er in twee smaken, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754kb/s). Ook het geluid is dik in orde en beide tracks laten een mooi vol geluidsbeeld horen waar alle kanalen benut worden. Het geluid klinkt mooi helder en er zijn geen beschadigingen te horen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de frontspeakers worden gebruikt voor de prachtige muziek en omgevingsgeluiden. Ook de achterkanalen worden regelmatig gebruikt en ook hier een mooi vol geluid in split-surround. Het LFE kanaal laat een mooi gedoseerd laag horen op de momenten dat dit nodig is en hiermee worden de tracks mooi afgerond. De DTS heeft de voorkeur boven de Dolby Digital track omdat hier, zoals wel vaker, het geluid wat gedetailleerder klinkt en het geluid wat beter gedoseerd is. De Dolby Digital track voldoet echter uitstekend. Twee goede tracks dus die zeker bijdrage aan de sfeer van de film.

Extra's

De statische menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. Er is geen achtergrondgeluid te horen.

De extra\'s worden verdeeld over de twee aanwezige schijven en deze extra\'s zijn bijna allemaal erg interessant om te zien.
Alle extra\'s hebben een 1.33:1 beeldformaat en een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders vermeld. Alle extra\'s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Disc 1

A Look Inside Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (11 min.)
Cast en crew komen aan het woord en we zien enkele beelden van achter de schermen. De betrokkenen vertellen hoe zij het maken van de film ervaren hebben en geven wat meer inzicht in het verhaal van de film en de personages die ze spelen.

A Conversation With Jim Carrey and Director Michel Gondry (15 min.)
Zoals de titel van deze feature al doet vermoeden, is dit een soort interview met Jim Carrey en de regisseur Michel Gondry. Samen praten ze over het maken van de film en het verhaal van de film. Er zijn ook nog wat beelden te zien van achter de schermen.

Audiocommentaar
Het commentaar wordt verzorgd door regisseur Michel Gondry en schrijver van de film Charlie Kaufman. Een interessant commentaar dat wat langzaam op gang komt, maar de twee mannen voorzien ons van genoeg achtergrondinformatie en enkele feitjes om ervoor te zorgen dat je zonder problemen dit commentaar kan afluisteren.

Deleted Scenes (6 min.)
Vier verwijderde scènes die achter elkaar voorbij komen. Er is geen commentaar van de regisseur of ander soort informatie waarom deze scènes gesneuveld zijn.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Polyphonic Spree \"Light & Day\" Music Video (3 min.)
Een grappige videoclip van het nummer Light & Day van de groep Polyphonic Spree. Er wordt gebruik gemaakt van de beelden uit de film en de monden van de acteurs zijn vervangen door monden die meezingen met het nummer.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Lacuna Commercial (34 sec.)
Een reclamefilmpje van de firma Lacuna uit de film dat zich bezig houdt met geheugens wissen.

Disc 2

Inside The Mind Of Michel Gondry (19 min.)
In deze feature zien we hoe bepaalde scènes tot stand zijn gekomen en hoe regisseur Michel Gondry deze scènes op het scherm heeft gekregen. Zo zien we onder andere hoe het uitwissen van het geheugen in beeld gebracht wordt.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Anatomy Of A Scene: Saratoga Avenue (16 min.)
Hier wordt één scène de Saratoga Avenue scène ontleedt en de makers van de film vertellen hoe deze scène tot stand is gekomen en wat het idee erachter is.

A Conversation With Kate Winslet And Director Michel Gondry (14 min.)
Een extra die vergelijkbaar is met de extra op disc 1 waar Jim Carrey en Michel Gondry samen praten over de film. Hier dus Kate Winslet in gesprek met Gondry en ook zij vertelt veel over de film en over haar karakter.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Deleted & Extended Scenes (18 min.)
Wederom enkele verwijderde of uitgebreidere scènes. De scènes worden weer allemaal achter elkaar voorbij. Waarom deze scènes niet bij de scènes op disc 1 staan, is niet helemaal duidelijk.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Conclusie

Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een bijzondere film, onder andere geschreven door Charlie Kaufman, waarin we kunnen zien hoe Joel en Clementine verliefd worden op elkaar. De relatie loopt echter niet altijd even lekker en Joel komt erachter dat Clementine Joel uit haar geheugen heeft laten wissen. Hij besluit hetzelfde te doen, maar wanneer de ingreep in volle gang is, komt hij erachter dat hij deze herinneringen helemaal niet kwijt wil. Hij probeert dan ook uit alle macht de herinneringen te beschermen voordat ze verwijderd worden. In de hoofdrollen zien we Jim Carrey en Kate Winslet die beiden een sterke rol neerzetten. De film is visueel prachtig en het verhaal bijzonder en origineel. De DVD is dik in orde met een uitstekende beeld en geluidskwaliteit en ook qua extra\'s stelt deze niet teleur. Deze zijn namelijk ruimschoots aanwezig en bijna allemaal erg interessant.

Laatste reacties

Malefic  |  30-12-2006

Het is gewoon een prachtig liefdesverhaal die de mooie en pijnlijke situaties in een relatie laat zien. Daar zijn makkelijkere en voor mijn gevoel betere films...
Lees meer >

mercapto  |  30-12-2006

I second that. :) Deze film is voor mij : favoriete scene, en meest teleurstellende film Rare combi :)
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  30-12-2006

Het is gewoon een prachtig liefdesverhaal die de mooie en pijnlijke situaties in een relatie laat zien. Daar zijn makkelijkere en voor mijn gevoel betere films...
Lees meer >

Malefic  |  29-12-2006

Heb deze film nog steeds niet gezien,iets zet bij mij niet z,on vaart om hem te kopen/kijken.Moet toch maar is snel gaan doen na deze recensie. Ik had al veel ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  09-10-2006

Heb deze film nog steeds niet gezien,iets zet bij mij niet z,on vaart om hem te kopen/kijken.Moet toch maar is snel gaan doen na deze recensie. Ik had al veel ...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  12-07-2006

Net gezien... ik moest er even inkomen, maar daarna werd ik helemaal meegezogen in het verhaal. Een van de betere films die ik de afgelopen tijd gezien heb. ...
Lees meer >

donnie.darko  |  17-12-2005

dit is mijn ogen de beste film ooit gemaakt. Dus ik heb de dvd natuurlijk en hij is ook geweldig. Ik ben wel niet zo'n extra's mens, dus veel kan dat mij eigenl...
Lees meer >

Martin Z.  |  17-12-2005

Dankzij de Volkskrant heb ik deze film nu ook en heb hem gelijk gekeken. Het enige vervelende aan deze film vind ik dat er weer een andere film plaats moet ma...
Lees meer >

Boersmaster  |  16-12-2005

Dankzij de Volkskrant heb ik deze film nu ook en heb hem gelijk gekeken. Het enige vervelende aan deze film vind ik dat er weer een andere film plaats moet ma...
Lees meer >

xbarryx  |  30-11-2005

Ik heb deze ook van de week gekocht, moet hem alleen nog zien. Lijkt mij een zeer vermakelijke film.
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  28-11-2005

Kon me niet boeien. Hij kwam veel te geforceerd vreemd over. Vreemd for the sake of vreemd zeg maar. Ik heb 'm dan ook afgezet. :)
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  28-11-2005

Afgelopen weekend eindelijk gehuurd en ik moet zeggen: dit viel tegen. Misschien ben ik gewoon niet zo'n Charlie Kaufman-fan, want ik vond Being John Malkovich ...
Lees meer >

TheGodfather  |  03-10-2005

vind t alleen maar goed dat er geen shitload aan trailers op staat. wat moet je daar mee?? verder heb je wel een beetje gelijk. De Engelse en Amerikaanse relea...
Lees meer >

Yi-Long  |  03-10-2005

vind t alleen maar goed dat er geen shitload aan trailers op staat. wat moet je daar mee?? verder heb je wel een beetje gelijk. De Engelse en Amerikaanse relea...
Lees meer >

TheGodfather  |  03-10-2005

vind t alleen maar goed dat er geen shitload aan trailers op staat. wat moet je daar mee?? verder heb je wel een beetje gelijk. De Engelse en Amerikaanse relea...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
5.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 159
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.