Long Dimanche de Fiançailles, Un (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-07-2005

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Long Dimanche de Fiançailles, Un (SE) (DVD)
Samenvatting

In de Eerste Wereldoorlog worden vijf mannen ter dood veroordeeld wegens het zelf toebrengen van verwondingen, om zo te kunnen deserteren. Één van deze mannen is Manech (Gaspard Ulliel), zoon van een vuurtorenwachter en een jongeman die de verschrikkingen van de oorlog niet aankan. De mannen worden gestuurd naar de frontlinie, waar het leger zich schuil houdt in loopgraven. Een grote strook ‘no mans’ land, een grote grauw vlakte vol prikkeldraad, bomkraters en dode lichamen, scheidt hen van het vijandige Duitse leger. De vijf mannen komen terecht in een loopgraaf genaamd Bingo Crépuscule. Om hun vonnis te voltrekken worden zij het gevaarlijke stuk ‘no mans’ land ingestuurd in de verwachting dat de Duitser hen wel snel zal neerschieten.
1919, Mathilde (Audrey Tautou) is 19 jaar. Zij ontvangt het officiële overlijdensbericht van haar verloofde Manech, die net als miljoenen anderen is \"gevallen op het veld van eer\". Maar Mathilde weigert dit bericht te geloven. Als haar Manech echt dood was, dan zou zij het wel weten. Ze klampt zich vast aan haar gevoel en begint een zoektocht naar haar verloofde.
Mathilde is mank, als gevolg van een polio-infectie op jonge leeftijd en woont sinds de dood van haar ouders bij haar oom Sylvain (Dominique Pinon) en tante Bénédicte (Chantal Neuwirth). Ondanks dat zij geloven dat Manech het niet overleeft heeft, steunen zij Mathilde bij haar zoektocht. Mathilde zoekt overlevenden, zoekt in archieven en neemt privé detective Germain Pire (Ticky Holgado) in de arm. Ook komt zij in contact met de prostituee Tina Lombardi (Marion Cotillard), die wraak zoekt op allen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar geliefde. Met elk stukje informatie lijkt Mathilde dichter bij de waarheid te komen en lijkt er steeds minder hoop te zijn.

Commentaar

Oorlog en liefde zijn een vreemde combinatie. Alhoewel, het is juist de gedachte aan die liefde die menigeen steun geeft om zich zo door de verschrikkingen heen te slepen.
De Franse film Un Long Dimanche De Fiançailles van de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet (ook: Le Fabuleux destin d\'Amélie Poulain (2001) en Alien: Ressurrection (1997)) is in zich ook zo’n vreemde combinatie. Een combinatie van bizarre en wrede oorlogsverschrikkingen en de kracht van liefde. Een liefde zo krachtig, dat het voeding geeft aan de diepe overtuiging dat de geliefde nog in leven is.
Un Long Dimanche De Fiançailles, met de Engelse titel A Very Long Engagement, is gebaseerd op de gelijknamige roman van Sébastien Japrisot. Is het fictie? Dit specifieke liefdesverhaal misschien wel, maar de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, wat als achtergrond voor het verhaal is gebruikt, geenszins.
Regisseur Jean-Pierre Jeunet heeft dit fraaie verhaal op meesterlijke wijze verfilmd. De film werd in Frankrijk genomineerd voor maar liefst twaalf Césars, waarbij in vijf categorieën de César ook is gewonnen. De film is ook twee keer genomineerd voor een Oscar. De meeste prijzen hebben te maken met de wijze waarop een en andere in beeld is gebracht. De setting, de kostuums en natuurlijk het camerawerk. Het is ook de bijzondere wijze waarop het verhaal is verfilmd, waarin gebruik is gemaakt van flashbacks, dat de film boeiend maakt. Inclusief de rauwe sfeer van de eerste wereldoorlog die erg realistisch neergezet. Jeunet heeft hierbijj gebruik gemaakt van twee kleurenpaletten. De oorlogsscènes, die met eenzelfde intensiteit en gevoel voor rauwe echtheid in beeld zijn gebracht als bijvoorbeeld in Saving Private Ryan, hebben een koude, blauwe uitstraling gekregen. De beelden van de zoektocht van Mathilde naar haar geliefde hebben een warme, sepia (bruin/geel) gekleurd beeld. Enerzijds benadrukt dit de warmte van de liefde, maar anderzijds geeft deze kleurstelling het verhaal ook een gevoel van historische nostalgie.
De film is een optelsom van bijzondere kenmerken die allemaal op een juiste manier in elkaar grijpen. De aandacht voor detail en gevoel van realisme, vooral bij de oorlogscènes is erg groot. Het acteerspel van de cast is van grote klasse en straalt overtuiging uit. Uiteraard geldt dit voor de hoofdrolspeelster Audrey Tatou, maar ook voor de rest van de cast. Vermeldenswaard is ook de rol van Jodie Foster, die in deze film Frans spreekt. De wijze waarop de film geëdit is, verstrekt het boeiende en bijzondere karakter. De muziek van Angelo Badalamenti benadrukt de verschillende sferen in de film uitstekend. Kortom, alles bij elkaar vormt dit een prachtig verfilmd liefdesverhaal tegen de achtergrond van een wrede oorlog. Een film die je gezien moet hebben.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Oorlog, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 129 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931389723

Extra's

  • Audiocommentaar regisseur
  • Bioscooptrailers
  • Weggelaten scènes
  • Een jaar aan het front: achter de schermen bij Un Long Dimanche di Fiançailles
  • Scènes in Parijs
  • Voor de explosie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is uitstekend. De sfeer die de film uitstraalt, waarbij gebruik is gemaakt van een blauw en een sepia-achtig kleurenpalet, komt prima tot zijn recht. Scherpte en detaillering van het beeld zijn goed, al is edge enhancement in heel lichte mate toegepast. Ook heeft een beeld af en toe een wat meer softe uitstraling, deels zo bedoeld maar ook als gevolg van de toegepaste filters. Filmgrain is wel aanwezig, maar dit alles versterkt ook het authentieke karakter van de film. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden.
De film is netjes verdeeld in 39 chapterstops. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De soundtrack klinkt erg mooi en heeft een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De fraaie dramatische muziek van Angelo Badalamenti komt met een brede stereospreiding en veel detail uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden worden door alle speakers weergegeven, wat een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld geeft. Detaillering van het geluid is prima evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt voor het extra diepe laag. Vooral het geluidsbeeld van de oorlogsscènes is bijzonder goed, met intensief gebruik van alle speakers. Deze film kan daarbij zeker tippen aan Saving Private Ryan, die bekend staat om het intense realisme van het geluidsbeeld bij oorlogsgeweld.
Evenals bij de release van Troy door Warner, maken we ook nu de kanttekening dat Warner spijtig genoeg niet heeft gekozen voor de hogere bitrate (448 kb/s) voor het geluid. Dit was de detaillering, dynamiek en laagcontrole van de soundtrack zeker in positieve zin ten goede gekomen. En juist bij dit soort actieve soundtracks moet het onderste uit de kast gehaald worden. Desondanks, een zeer goed klinkende surround soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn passende filmgerelateerde animaties met filmmuziek als achtergrondgeluid. Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op disc 1 staat alleen de film met een audiocommentaar van regisseur Jean-Pierre Jeunet.
Alle andere extra’s staan op disc 2. Deze hebben 1.78:1 niet anamorf beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Disc 1

Commentary by Director Jean-Pierre Jeunet
Regisseur Jean-Pierre Jeunet geeft een informatief Frans gesproken commentaar tijdens de film. Jeunet adviseert de film eerst zonder commentaar te bekijken.

Soundtrack Promo (30 sec)
Een reclamefilmpje voor de uitgave van de fraaie soundtrack van de film.

Disc 2

Een jaar aan het front: Achter de schermen bij Un Long Dimanche de Fiançailles (74 min)
Een zeer informatieve en uitstekende documentaire over de productie van de film. De documentaire straalt dezelfde authentieke sfeer uit als de film. Alle aspecten van het film maken komen aan de orde. Veel scènes over de verschillende voorbereidingsactiviteiten, beelden tijdens de opnames en natuurlijk veel interviewfragmenten. De documentaire is fraai opgedeeld in 22 scènes.

Voor de explosie … (13 min)
In deze korte documentaire wordt de scène met de zeppelin en de gebruikte special effects nader toegelicht.

Scènes in Parijs (14 min)
Met hierin aandacht hoe het Parijs gesitueerd in het begin vorig eeuw is gerealiseerd.

Internationale Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer, in 2.35:1 anamorf beeldmateriaal.

Teaser Trailer (1 min)
De prikkelende trailer, in 2.35:1 anamorf beeldmateriaal, die geruime tijd voor de film al te zien was.

Weggelaten scènes (11 min)
Een veertiental scènes die niet of anders in de film gekomen zijn. Optioneel met gesproken toelichting van Jean-Pierre Jeunet. De scènes zijn separaat te kiezen of kunnen aaneengesloten bekeken worden. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

De 2-disc set is voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

De Franse film Un Long Dimanche De Fiançailles van de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet, gebaseerd op de gelijknamige roman van Sébastien Japrisot, verteld het fictieve liefdesverhaal van Mathilde tegen de achtergrond van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. De 19-jarige Mathilde krijgt na de oorlog het bericht dat haar geliefde gevallen is op het veld van eer. Zij is er heilig van overtuigd dat haar geliefde nog leeft en begint een zoektocht naar de overlevenden uit de loopgraven van Bingo Crépuscule.
Beeld en geluid van deze Warner uitgave zijn weer prima in orde. Deze 2-disc Special Edition herbergt bovendien op de tweede schijf nog een aantal goede en informatieve extra’s. Mooie film door Warner in een nette release uitgebracht.

Laatste reacties

Tarkus  |  22-10-2011

Hoewel het verhaal me niet erg aansprak vind ik dit toch een mooi gemaakte film en ook de vertolkingen zijn prima. Maar vooral de beelden spreken voor zich, de ...
Lees meer >

Swanski  |  18-12-2006

Un long dimanche de fiançailles (2004) Ik heb muv Aliën 4 al zijn films op dvd, maar Jeunet's film misten voor mij persoonlijk soms de inhoud en scoren vooral ...
Lees meer >

Sakke  |  25-04-2006

Zit nu ook in de '2 kopen, 3de aan huis' -actie van Warner Bros. Vanavond eens bekijken...
Lees meer >

Richard B.  |  02-04-2006

Er is nu de enige echte Audrey Tautou Fanclub! Jaja, de ster van Amelie!: http://fan.clubs.nl/audreytautou Volgens mij noemen ze dit 'spam'. Dwz: wel als h...
Lees meer >

Sander B  |  02-04-2006

Er is nu de enige echte Audrey Tautou Fanclub! Jaja, de ster van Amelie!: http://fan.clubs.nl/audreytautou
Lees meer >

Paul H.  |  01-04-2006

Gisteravond gezien, zeer mooie film vond het ook interessant om een keer een film te zien die wat dieper ingaat op de 1ste wereldoorlog en de loopgraven die zij...
Lees meer >

Puts  |  07-01-2006

Ik ben eindelijk een prijs tegengekomen die me aanstond: 14,99 bij van Leest. :lol: Nu ik de film voor een tweede keer gezien heb begin ik hem steeds beter...
Lees meer >

Richard B.  |  06-01-2006

Ik ben eindelijk een prijs tegengekomen die me aanstond: 14,99 bij van Leest. :lol: Nu ik de film voor een tweede keer gezien heb begin ik hem steeds beter...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  23-11-2005

Schitterende film die ik met veel plezier terug heb gezien op dvd deze week.
Lees meer >

Caledonians  |  23-11-2005

Weer een goede film van Jeunet! Heb hem toendertijd in de bios gezien, zal hem binnenkort weer eens bekijken op dvd. Erg mooie film zal weer genieten worden...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  23-11-2005

Hoe kan het dat deze film een score heeft van 3.98 :?: :shock: Zijn er soms mensen die de hele dag enen uitdelen :?: :evil: Supertriest :!: Een minimale ...
Lees meer >

Richard B.  |  23-11-2005

Zijn er soms mensen die de hele dag enen uitdelen :?: :evil: Het antwoord op die vraag: ja. :roll:
Lees meer >

Albie  |  23-11-2005

Hoe kan het dat deze film een score heeft van 3.98 :?: :shock: Zijn er soms mensen die de hele dag enen uitdelen :?: :evil: Supertriest :!:
Lees meer >

Diana  |  20-07-2005

Ik vind dit een hele goede film. Sfeervol, prachtige beelden, mooi verhaal en fantastisch acteerwerk van Audrey Tautou.
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  19-07-2005

Goeie film. Geen meesterwerk, maar wel eentje die erg de moeite waard is om te bekijken en op dvd te bezitten. Ik denk ook dat dit een film is die, na meerdere ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 76
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.