Team America: World Police

Recensent:
Nathan Strik
14-07-2005

Totaalbeoordeling:

3.9
DVD

Team America: World Police (DVD)
Samenvatting

Team America is een elite-eenheid, speciaal gevormd om de steeds groter wordende terroristische dreiging in de wereld in te dammen. Het team vliegt de hele wereld over om terrorisme te bestrijden. Een terroristische dreiging in Parijs? Geen probleem, Team America lost het wel op... al moeten ze de hele stad aan puin schieten. Bij een van hun missies komt een teamlid echter op tragische wijze om het leven. Al snel zoekt teamleider Spottswoode een nieuw teamlid om de leegte op te vullen. Hij vindt Gary Johnston, een toneelacteur die zijn acteertalenten moet benutten om zich als terrorist voor te doen. Niet iedereen is blij met de nieuwkomer en er ontstaan ook wat spanningen binnen het team. Daarnaast leidt het overmatige geweld van Team America (om maar te zwijgen van de enorme puinzooi die ze steeds achterlaten) tot veel verzet. Vooral het politiek correcte Film Actor\'s Guild (F.A.G.), onder leiding van Alec Baldwin, is fel tegen de acties van het team. Tot overmaat van ramp dient zich ook nog een immens grote terroristische dreiging aan. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il bereidt, samen met terroristen van over de hele wereld, een enorme slag voor op de Westerse wereld. Als dat maar goed af gaat lopen.

NB: op de verpakking van de disc prijkt een grote gele \"Uncensored\"-sticker. Het rare is echter dat de Amerikaanse Unrated DVD toch iets meer materiaal bevat, met name in de beruchte seksscène, waar wat poep- en plasseks in zit die niet op deze Nederlandse DVD-uitgave staat. Of je deze toevoeging de moeite waard vind om de Amerikaanse Unrated-versie te kopen moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.

Commentaar

De poppenfilm Team America is het geesteskind van Trey Parker en Matt Stone, de twee heren die verantwoordelijk zijn voor het immens populaire South Park. Met Team America wilden ze een parodie maken op de overbekende actiefilms van producent Jerry Bruckheimer (Con Air, National Treasure, Pearl Harbor, etc.). Ook wilden ze de draak steken met de politieke betrokkenheid van veel filmacteurs en met de manier waarop Amerika regelmatig de politieagent van de wereld speelt. Het parodie-element is eigenlijk zeer behoorlijk gedaan. Zo is de film geschoten als ware het een grote aktiefilm, met veel explosies en enorm veel uiterlijk vertoon, zij het dan met poppen in plaats van mensen. De miniatuurachtergronden zijn zeer gedetailleerd en fungeren als een prachtig decor voor de poppen. De marionetpoppen zijn overduidelijk een knipoog naar The Thunderbirds en de hele film hangt dan ook als het ware van zijden draadjes aan elkaar. Dat deze draadjes niet sterk genoeg zijn om een vermakelijk eindproduct af te leveren zit hem met name in de humor, die is gewoonweg te banaal om echt leuk te zijn. Toegegeven, de film heeft zo zijn momenten (de beruchte seksscène is daar niet één van trouwens), maar de goede grappen worden te vaak afgewisseld met puberale seksgrappen. Een gemiste kans wat mij betreft, want als een fan van South Park had ik hoge verwachtingen van deze film. Nieuwsgierigen raad ik dan ook met klem aan deze film eerst eens een keertje te huren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 94 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 714865555668

Extra's

  • Trailers
  • Team America: An Introduction
  • Building the World / Crafting the Puppets
  • Pulling the Strings
  • Capturing the Action
  • Miniature Pyrotechnics
  • Up Close with King Jong-Il
  • Dressing Room Test / Puppet Tests
  • Deleted Scenes / Outtakes
  • Animated Storyboards

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het poppengeweld is gefilmd in het brede panoramaformaat 2.35:1, wat enorm geschikt is voor actiefilms, en ook als zodanig vastgelegd op DVD. De transfer is anamorf en is dus geoptimaliseerd voor weergave op 16:9 displays. Op wat minimale filmvlekjes hier en daar heb ik weinig narigheden kunnen ontdekken in het beeld en de transfer ziet er dan ook nagenoeg perfect uit. Aangezien bijna de gehele film in een studio is opgenomen (en dus in een gecontroleerde omgeving), zien contrast, zwartniveau en kleurbalans er prachtig uit. Storende compressie-artefacten werden nergens waargenomen en het beeld oogt zeer strak en stabiel. Een enkel shot is bewust wat korreliger, maar 99% van de film is volledig gevrijwaard van filmgrain. Ook complimenten zijn op zijn plaats dat de makers geen edge-enhancement hebben toegevoegd, wat het beeld een prachtige filmische uitstraling geeft. De Nederlandstalige ondertiteling, tenslotte, is lekker laag geplaatst en prima leesbaar.

Geluidskwaliteit

Bij een actiefilm (zelfs al is het een parodie) hoort natuurlijk een kick-ass soundtrack. Deze Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) track stelt wat dat betreft zeker niet teleur. Even een opmerking vooraf: de stemmen lopen soms niet geheel gelijk met de mondjes van de poppen, dit is echter expres zo gedaan door de makers. De mixage is wat we mogen verwachten van bombastische actiefilms. Dit betekent dus veel gebruik van de surrounds, vooral voor de muziek en de vele actiescènes. Regelmatig worden de achterspeakers gericht en in split-surround aangestuurd. Ook de subwoofer wordt flink aan het werk gezet, wat vooral tijdens de (vele) explosies in de film gemerkt kan worden. De dialogen worden ook niet vergeten en komen helder en duidelijk uit het center-kanaal. Een prima audiotrack die in niets onderdoet voor het grote Bruckheimer-knalwerk.

Extra's

De mooie geanimeerde breedbeeld menu\'s zijn geheel in de stijl van de film; bombastisch en schreeuwerig. Op deze disc is wat prima bonusmateriaal voorhanden. Alle extra\'s zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Team America: An Introduction (5 min.)
Dit is meer bedoeld als introductie voor die mensen die nog niet weten wat het basisidee achter de film is. Bedenkers Trey Parker en Matt Stone geven hier een korte introductie, afgewisseld met wat clips uit de film.

Building the World (13 min.)
Een wat langere featurette over het bouwen van de indrukwekkende miniatuursets uit de film. De makers praten met veel enthousiasme over hun werk.

Crafting the Puppets (8 min.)
Puppet supervisor Stephen Chiodo en anderen praten over de moeilijkheden van het werken met marionetten in een film als deze. De techniek achter de poppen wordt uitvoerig besproken, wat een interessant geheel oplevert.

Pulling the Strings (10 min.)
De logistieke problemen die zich op de set voordeden, vanwege het aantal poppenspelers die tegelijk hun werk moesten doen, waren soms immens. Daarnaast verzonnen Trey Parker en Matt Stone soms terplekke nieuwe ideeën, waar soms lastig op in te spelen was. Ook het feit dat de computergestuurde lipsynchronisatie van de poppen ietwat bijgesteld moest worden omdat het té goed was is een saillant detail.

Capturing the Action (6 min.)
Hier wordt ingegaan op het werk van de belichtings/cameraman bij deze film: Bill Pope, ook wel bekend van zijn werk als cameraman bij The Matrix en Spider-Man 2.

Miniature Pyrotechnics (5 min.)
Alle explosies en andere speciale effecten in de film werden door middel van miniatuurfotografie vervaardigd. De rollende vuurballen en andere miniatuur-effecten zijn vervaardigd door Joseph Viskocil. Deze man, wiens achternaam wel enigszins op een pijnstiller lijkt, was eerder verantwoordelijk voor de pyrotechnische effecten bij films als Independance Day.

Up Close with King Jong-Il (5 min.)
Een van de meer grappige personages uit de film is toch wel de leider van Noord-Korea: Kim Jong-Il. Deze enigszins pompeuze dictator (die wel wat trekjes heeft van Cartman uit South Park) is treffend gekarikatureerd. Je kunt erover discussieren of dit een aparte featurette rechtvaardigt, maar het is best interessant en geeft wat achtergrondinformatie bij deze excentrieke man.

Dressing Room Test (2 min.)
Hier zien we een vroege test van de kleedkamerscène uit het begin van de film.

Puppet Test (4 min.)
De pop van Spottswoode werd als eerste vervaardigd. Logischerwijs deden de makers enkele testscènes met deze pop, om te kijken of de techniek erachter goed werkte. Deze tests zijn hier achter elkaar gemonteerd en best de moeite van het bekijken waard.

Deleted Scenes, Extended Scenes and Outtakes (6 min.)
Op de DVD staan ook een tiental scènes die gesneuveld zijn, of werden ingekort voor de film. Vooral de korte scène met de pratende hand die Ben Affleck moest voorstellen is erg leuk (deze hand acteert trouwens ook duidelijk beter dan Affleck zelf).

Animated Storyboards
Van een zestal scènes kun je hier ook de storyboards bekijken die de makers gebruikten als richtlijn voor de timing van enkele scènes.

Trailers
Tot slot zijn er nog twee bioscooptrailers van Team America vastgelegd op DVD.

Conclusie

Team America is leuk als parodie op de politierol van Amerika en de films van Bruckheimer, maar is vanwege het lage niveau van de grappen toch wat teleurstellend. Het is even leuk om marionetten te zien schieten, uiteenspatten en seksen, maar dat nieuwe is er snel vanaf. De beeld- en geluidskwaliteit zijn gelukkig wel dik in orde, waardoor de technofielen onder ons in ieder geval nog kunnen genieten van de presentatie als het verhaal tegenvalt. De extra\'s zijn redelijk interessant, wellicht had een audiocommentaar niet misstaan, maar wat er is geeft een degelijke kijk achter de schermen. Nieuwsgierigen raden we aan deze DVD toch eerst even te huren. Anders dan het matige verhaal, stelt deze DVD qua techniek in ieder geval niet teleur.

Laatste reacties

HenkJansen  |  04-04-2008

Als je de onderliggende gedachte van de film niet ziet dan begrijp ik dat je deze film niet zo leuk vindt, dan is het inderdaad een platvoerse, flauwe komediefi...
Lees meer >

intexor  |  19-06-2007

Ik heb deze gisteren na lange tijd nog eens gekeken en heb denk ik meer dubbel gelegen dan de eerste keer dat ik deze film keek :) Hier en daar is er wat recycl...
Lees meer >

Ron-G  |  18-06-2007

Tja wat moet je over deze film vertellen......plat, banaal, of juist geniaal....er word hier erg grof tegen huisjes aangeschopt, en de humor is soms erg bot en...
Lees meer >

TheGodfather  |  24-02-2006

Je hebt idd. de gecensureerde versie. De sticker op de cover zit ( "de ongecensureerde versie") klopt dus niet. De enige uncut versie is uit op R1, als ik het g...
Lees meer >

Koploper  |  24-02-2006

de grapen zijn alles behalfe grapig. Grapen?!? Wat heeft deze film met aardewerk te maken? ;) GRAPEN Meer over grapen en ander (post)middeleeuws aarde...
Lees meer >

Melvinrijk  |  23-02-2006

Je hebt idd. de gecensureerde versie. De sticker op de cover zit ( "de ongecensureerde versie") klopt dus niet. De enige uncut versie is uit op R1, als ik het g...
Lees meer >

TheGodfather  |  23-02-2006

Je hebt idd. de gecensureerde versie. De sticker op de cover zit ( "de ongecensureerde versie") klopt dus niet. De enige uncut versie is uit op R1, als ik het g...
Lees meer >

Melvinrijk  |  22-02-2006

Ik heb een vraagje over de versie. Ik heb hem vandaag gekocht voor een prikkie, en toen ik hem thuis aan het bekijken was, zag ik dat er een scéne uit was ge...
Lees meer >

Richard B.  |  23-01-2006

Ik heb hem eindelijk gezien en ik vond hem erg goed. De humor is wat droger als in South Park maar hij is zeker wel erg grappig. En na meerdere keren kijken wor...
Lees meer >

rjb  |  23-01-2006

Nathan Strik schreef : Bij Team America vond ik vooral dat AIDS-liedje in het begin nergens op slaan, omdat het gewoon uit de lucht kwam vallen en het daardoor...
Lees meer >

ox  |  02-08-2005

team america is echt een goede film je moet er wel van houden veel southpark humor en veel humor in de muziek ik vind het persoonlijk een hele goede f...
Lees meer >

Nathan Strik  |  24-07-2005

En Pritt-stift is weer met twee T's, volg je het nog? ;) Dat is omdat Pritt een merknaam is, vriend :wink: Joh, echt?!? :roll: ;)
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  24-07-2005

En dat is geen muggezifterij, het is muggenzifterij. ;) :bier: En Pritt-stift is weer met twee T's, volg je het nog? ;) Maar... ahem... nu weer gaarne on-to...
Lees meer >

JCL  |  23-07-2005

gisteren gehaald en gekeken, was idd wel een leuke film, de humor is misschien wel banaal maar ook wel weer grappig, ik kon me er niet aan ergeren.
Lees meer >

Nathan Strik  |  22-07-2005

Sorry hoor, maar ik vind dat net als in de bios de ondertiteling gewoon in het 'actieve' beeld moet staan.. Hoewel het meeste hierover al gezegd is, wil ik toc...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 160
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.