Ray (SE)

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Ray (SE) (DVD)
Samenvatting

De jonge Ray (C.J. Sanders) woont samen met zijn moeder (Sharon Warren) in een arm dorpje in Georgia, Amerika. Op zevenjarige leeftijd wordt Ray langzaam blind, kort na de dramatische dood van zijn jongere broertje. Met harde hand krijgt Ray van zijn moeder lessen in onafhankelijkheid mee, waarbij hij nooit omwille van zijn blindheid als hulpbehoevend door het leven mag gaan.
In de piano vindt Ray afleiding en als snel blijkt hij over een bijzonder talent te beschikken. Als Ray (Jamie Foxx) wat ouder is, vindt hij al snel werk als zanger/pianist in een nachtclub in Chicago. Hij laat zich uitbetalen in één dollar biljetten om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van zijn blindheid. Pas later merkt hij dat de mensen met wie hij werkt, hem uitbuiten. Hij komt in contact met een platenproducer en krijgt de gelegenheid zijn eerste plaat te maken. Omdat zijn muziek teveel lijkt op de muziek van mensen als Nat King Cole of Charles Brown, gaat Ray op zoek naar zijn eigen geluid. Hij vindt dit uiteindelijk in de combinatie van r&b en gospelmuziek. Ook verandert hij zijn artiestennaam in Ray Charles. De wijze waarop Ray omgaat met de gospelmuziek wordt door menig gelovige verguisd, maar voorkomt niet dat Ray steeds meer succes heeft. Hij trouwt met het meisje van zijn dromen Della Bea (Kerry Washington), maar houdt er tijdens de vele tournees ook nog buitenechtelijke relaties op na. Door Fathead Newman (Bokeem Woodbine), één van de bandleden, raakt Ray aan de drugs. Al lijkt aan de toenemende successen van Ray geen einde te komen, zijn drugsgebruik begint ook langzaam een zware tol te eisen.

Commentaar

De film Ray is de verfilming van de muzikale biografie van de Amerikaanse soul en r&b legende Ray Charles Robinson (1930-2004). Ray vertelt alle facetten van het bijzondere leven van de muzikale legende Ray Charles. Alle facetten, want het waren niet alleen maar muziek en successen dat het leven van Ray Charles Robinson beheerste. Ray toont op meeslepende en boeiende wijze ook de dieptepunten in het leven van Ray Charles. Zijn tekortkomingen als echtgenoot, zijn egocentrische gedrag en zijn bijna allesverwoestende drugsgebruik komen even nadrukkelijk aan bod als zijn muzikale successen. Regisseur Taylor Hackford (An Officer and a Gentleman, The Devil’s Advocate, Proof of Life) brengt daarmee niet alleen een boeiende ‘bio-pic’, maar ook een buitengewoon realistische verfilming over het leven van Ray Charles.
Deze verfilming had alle steun van de echte Ray Charles, die nauw betrokken is geweest bij de productie van zijn biografische verfilming. Regisseur Taylor Hackford schreef samen met James L. White het verhaal en script voor de film. Uiteraard met volledige medewerking van Ray Charles zelf, waarbij speciaal voor hem het volledige script ook in braille is omgezet. Ray Charles was ook nauw betrokken bij de samenstelling van de soundtrack voor de film. De soundtrack bestaat vanzelfsprekend voornamelijk uit muziek van de muzikant zelf.
Ray Charles is tegen het einde van de film zelf ook nog kort in beeld. Ray Charles overleed 10 juni 2004 op 73-jarige leeftijd. Hij heeft kort voor zijn dood nog de eerste versie van de film kunnen zien.
De rol van Ray Charles wordt zeer overtuigend gespeeld door Jamie Foxx. De rol is een buitengewone acteerprestatie van deze acteur, die hiervoor zeer terecht dit jaar de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol kreeg. Het is haast onvoorstelbaar zo waargetrouw als Jamie Foxx zijn rol als Ray Charles neerzet. Foxx heeft veel tijd in de voorbereiding op deze gestoken. Zo leerde hij braille, heeft hij samen met Ray Charles de muziek gespeeld (hij kon al goed piano spelen) en bracht verder veel tijd door met Ray Charles teneinde zijn mimiek te leren. Daarnaast werd de blindheid van Ray Charles ook door Jamie Foxx gevoeld. Om een en ander er zo echt mogelijk uit te laten zien, gebruikte men een prothese, die de ogen van Foxx de hele dag (14 uur) afdekten. Hierdoor kon Foxx zelf de gehele dag niets zien en kon zich zo nog beter inleven hoe het voor Ray Charles was. In de film speelt Jamie Foxx zelf alle pianofragmenten. De zangstem bij de liedjes is uiteraard Ray Charles zelf. De echtheid van de muzikale stukken is zeer overtuigend en ze klinken ook fantastisch. Het geluidsteam van de film heeft hiervoor ook een Oscar gekregen.
Bij zo’n fraaie acteerprestatie van de hoofdrolspeler zou je haast de andere acteurs vergeten. Ten onrechte uiteraard. Want ook de rest van de cast speelt zeer overtuigend. Zoals Kerry Washington, die de vrouw van Ray Charles speelt en Regina King die zangeres en Charles’ geliefde Margie Hendriks speelt. Maar in het bijzonder Sharon Warren, die in deze film indrukwekkend haar filmdebuut maakt in de rol van de moeder van Ray Charles.
Het is bijna niet te geloven dat Taylor Hackford al in 1987 de rechten op verfilming aankocht, maar geen studio geïnteresseerd kreeg in een verfilming. Uiteindelijk heeft Hackford de film dankzij kleine onafhankelijke filmmaatschappijen kunnen realiseren. Universal Pictures heeft uiteindelijk de distributierechten van de film gekocht.
Ray is een buitengewoon en inspirerend verhaal over triomf en tegenspoed. Dit boeiende levensverhaal is op meeslepende wijze verfilmd waarin uitstekend acteerwerk en fantastische muziekscènes zijn verweven tot een fraai geheel.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 146 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Turks, En vele andere
Uitgever: Universal Music
EAN: 5050582332001

Extra's

 • verwijderde scenes
 • Trailers
 • Audiocommentaar regisseur
 • Verlengde versie film
 • Verlengde muziekscènes
 • Voorbereiding op de rol
 • Ray van dichtbij bekijken
 • Ray herinnerd

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat met het originele bioscoop beeldformaat van 1.85:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van de transfer is bijzonder goed. Het kleurrijke beeld wordt zeer fraai weergegeven, waarbij de kleuren goed verzadigd zijn en natuurlijk aandoen. De kleuren zijn met behulp van filters aangepast, om zo een warm zuidelijk getinte uitstraling aan de film te geven. Ook de vele donkere scènes komen goed tot hun recht, dankzij een prima contrast en zwartniveau. Scherpte is ook erg goed, evenals de detaillering. Uiteraard is het beeld volledig vrij van spetters, krasjes of andersoortige ongerechtigheden.
De film is zeer netjes verdeeld in 29 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is netjes weggewerkt en nauwelijks merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). Doordat alle beschikbare kanalen goed worden gebruikt, ontstaat een mooi klinkende surround track. De soundtrack heeft een lichte nadruk op de voorste kanalen, waarbij de vele fraaie muziekstukken een mooi breed stereobeeld hebben. De surrounds zorgen voor een licht ruimtelijk geluidsbeeld bij de muziek en het weergeven van de omgevingsgeluiden. De soundtrack klinkt mooi vol met een lekker stevig laag en prima detaillering in het hoog. Het LFE kanaal wordt hierbij op gepaste en bescheiden wijze gebruikt. De dialogen zijn altijd goed te volgen en komen uiteraard uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties en voorzien van achtergrondgeluid. De extra’s vormen een fraaie aanvulling op de film, zijn allemaal in standaard 1.33:1 beeldformaat en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Het geluid is DD2.0 (192 kb/s). Als je kiest voor

DVD 1

Verlengde filmversie
Bij de start van de film krijg je de keuze om de film te bekijken zoals hij in de bioscoop te zien is geweest of je kunt de film bekijken in een verlengde versie. Dit laatste betekent dat op gezette tijden korte scènes worden tussengevoegd tijdens het kijken. Helaas is hier geen seamless branching methode gebruikt. Afhankelijk van de mogelijkheden van je speler zal het tussenplaatsen van de scènes een merkbare onderbreking tot gevolg hebben. De tussengevoegde beeldformaten zijn daarbij ook niet anamorf. Het geluid is weliswaar DD5.1, maar klinken erg mono.
De veertien scènes die ingevoegd worden, kun je ook los bekijken op de tweede DVD.

Filmcommentaar met Regisseur Taylor Hackford
Tijdens de film kun je luisteren naar een gesproken toelichting van regisseur Taylor Hackford. Een informatief en boeiend commentaar dat zeker het beluisteren waard is. Dit commentaar is alleen bij de bioscoopversie te beluisteren.

DVD 2

Deleted Scenes (28 min)
Veertien fragmenten van scènes die niet of anders in de film zijn gekomen. Dit zijn dezelfde filmfragmenten die ook te zien zijn in de verlengde versie van de film op de eerste DVD.
Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf. Optioneel zijn deze scènes voorzien van een toelichting van de regisseur. Met de Speel Alles optie kun je de scènes aangesloten bekijken.

Verlengde muziekscènes (4½ min)
Twee muziekstukken die slechts gedeeltelijk in de film zitten, kun je hier volledig bekijken. Het zijn What Kind of Man Are You? en Hit the Road Jack, beide gezongen door Ray & The Raelettes. Geluid is nu helaas alleen maar DD2.0, beeldformaat 1.85:1 niet anamorf. Ook hier de optie om beide scènes aaneengesloten te bekijken.

Voorbereiding op de rol (11 min)
Jamie Foxx die muziekles krijgt van Ray Charles. Regisseur Taylor Hackford vertelt hoe de voorbereiding verliep en Jamie Foxx uiteindelijk het respect van Ray Charles kreeg.

Herinnering aan Ray ( 4 min)
Ray Charles overleed 11 juni 2004. In deze korte featurette staan diverse artiesten, waaronder Quincy Jones, stil bij hetgeen Ray Charles voor hen en de muziek heeft betekent.

Achter de schermen van Ray (3 min)
Korte featurette waarin regisseur Taylor Hackford stil staat bij 15 jaar voorbereiding op de film. Het is redelijk promotioneel van aard, want er wordt natuurlijk geen zuur woord gezegd. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf.

Ray – Oorspronkelijke Filmtrailer (½ min)
De Engelse omschrijving van dit onderdeel is Ray – Original Motion Picture Soundtrack Trailer. Ofwel een 30 seconden durende reclamefilmpje voor de CD soundtrack uitgave van de film.

Genius: A Night for Ray Charles International Trailer (2½ min)
Een reclame trailer voor de DVD registratie van de speciale muziekavond waarin de muziek van Ray Charles centraal staat en uitgevoerd werd door vele andere muzikale sterren. Beeldformaat 1.85:1 niet anamorf.

Bij de dubbele DVD set zit nog een inlay met 2 pagina’s informatie over de film, reclame voor de DVD ‘A Night for Ray Charles’ en enkele andere speciale edities van Universal.

Conclusie

Ray is een prachtig gemaakte biografische film over het leven van Ray Charles. Acteur Jamie Foxx speelt deze Amerikaanse muzieklegende als geen ander en kreeg voor zijn vertolking een Oscar. Het leven van Ray Charles zie je vanaf zijn eerste muzikale optreden, waarbij je zijn muzikale hoogtepunten maar ook zijn persoonlijke dieptepunten meemaakt. De melancholische en gedramatiseerde film kijkt via flashbacks terug op zijn jeugd. In de film uiteraard veel muziek van Ray Charles, waarbij Jamie Foxx zelf de piano speelt, maar het stemgeluid van Ray Charles zelf is. Ray Charles is intensief betrokken geweest bij de productie van de film.
Deze uitgave van Universal heeft uitstekende kwaliteit van beeld en geluid. Optioneel is de film in een verlengde versie te zien, al is hier geen seamless branchting techniek gebruikt. Het audiocommentaar, diverse verwijderde scènes en enkele korte featurettes vormen een welkome aanvulling. Een bijzondere film met veel muziek, waarbij deze DVD release een aanrader is.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  13-09-2006

Mooie biografische film over Ray Charles Met in de hoofdrol Jamie Foxx die Charles griezelig dicht benaderd in z,n doen en laten,een verdiende Oscar in mijn oge...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  18-08-2005

Hmm heb deze recensie nooit gezien,film lijkt me wel de moeite waard om eens te huren,zal zien.
Lees meer >

Isil  |  31-07-2005

Wauw, ik vond Ray echt leuke film. Dat ik de muziek ook nog eens heel erg kan waarderen helpt natuurlijk wel mee.. :) Jamie Fox acteert echt zeer goed, hij zet...
Lees meer >

Diana  |  29-07-2005

Hele mooie film met een fantastische acteerprestatie van Jamie Foxx en geweldige muziek.
Lees meer >

Le-Fab  |  29-07-2005

ik heb deze film en als je um nog niet hebt zeker kopen :roll:
Lees meer >

TheGodfather  |  27-07-2005

Vond t een erg goede film. Foxx is natuurlijk briljant en won terecht de Oscar. Heb al een tijdje de R1LE die ook zeer is aan te raden. Erg interessante extra`s...
Lees meer >

Boyke_2002  |  27-07-2005

Complimenten voor deze goede recensie :lol: Ik heb deze prachtige film in de bioscoop bekeken. Wat 'n genot zeg om Jamie Foxx al Ray te zien spelen. Griezel...
Lees meer >

Jaap22  |  26-07-2005

Deze film kon me niet echt boeien. De muziek was ok. Ik ben geen fan van Ray Charles, maar vind het ook niet erg om te horen. Ook Jamie Foxx speelde zijn rol pr...
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  26-07-2005

Deze film viel mij nogal tegen. Het acteerwerk is prima, de muziek is uitstekend, maar het script vond ik maar matig. Leuk om gezien te hebben, maar voor mij ab...
Lees meer >

Big D  |  25-07-2005

'k Heb deze film net eens gehuurd en hij is nu dus net afgelopen. Kan niet meer zeggen dan dat dit een tópfilm is met schitterende muziek! Deze komt zéker in mi...
Lees meer >

Frank Bedijn  |  25-07-2005

Zijn er al mensen die deze film gezien hebben. Ik twijfel tussen BLIND kopen of eerst huren. :wink: pfff, waarom blind kopen als je een film niet hebt gezie...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  25-07-2005

Zijn er al mensen die deze film gezien hebben. Ik twijfel tussen BLIND kopen of eerst huren. :wink: pfff, waarom blind kopen als je een film niet hebt gezie...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  25-07-2005

Deze film viel mij nogal tegen. Het acteerwerk is prima, de muziek is uitstekend, maar het script vond ik maar matig. Tja, het is een waargebeurd verhaal. Daar ...
Lees meer >

Eddy  |  25-07-2005

Deze film viel mij nogal tegen. Het acteerwerk is prima, de muziek is uitstekend, maar het script vond ik maar matig. Tja, het is een waargebeurd verhaal. Daar ...
Lees meer >

SPI  |  25-07-2005

Just bought the film and will try to watch in this week.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 43
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.