My Life

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-09-2005

Totaalbeoordeling:

5
DVD

My Life (DVD)
Samenvatting

Het leven gaat goed voor Bob Jones (Michael Keaton): een prima baan, een mooie, lieve vrouw Gail (Nicole Kidman) en een baby op komst. Wanneer hij te horen krijgt dat hij longkanker heeft en nog slechts een korte tijd te leven heeft, stort zijn wereld in. Maar nadat woede en wanhoop langzaam plaats hebben gemaakt voor berusting, komt Bob tot het besef dat hij zijn nog ongeboren kind iets moet achterlaten. Hij besluit de laatste maanden van zijn leven op video vast te leggen voor zijn kind. Bob’s laatste maanden zijn tragikomisch en hartverscheurend tegelijk…

Commentaar

Films waarin de hoofdrol speler lijdt aan een dodelijk ziekte zijn veelal ook erg beladen met een stuk emotie en dramatiek. Voorbeelden hiervoor zijn er genoeg, zoals Dying Young, Life as a House, Philadelphia of Terms of Endearment. De hier besproken film My Life is hier ook een goed voorbeeld van. Maar My Life is niet alleen maar goedkoop sentiment, wat die andere films trouwens ook niet zijn. In My Life heeft debuterend regisseur Bruce Joel Rubin voor een iets andere benadering gekozen. Je weet uiteindelijk ook bij deze film precies waar het naar toe gaat. Maar het bijzondere zit hem in het idee van de video-opname. Door de hoofdpersoon gekozen als de manier om toch iets van zichzelf te laten zien aan zijn nog ongeboren kind. Het gevoel dat het kind dan toch weet wie zijn vader is en wat voor man dat eigenlijk was. En dus eigenlijk toch een beetje opgroeit met zijn vader. Regisseur BRuce Joel Rubin schreef ook het script voor deze film. Hij is onder andere ook bekend als scriptschrijver van Ghost. De hoofdrollen in de film worden zeer sterk gespeeld door Micheal Keaton en Nicole Kidman. Vooral Micheal Keaton weet zeer goed de verschillende emoties intens en overtuigend te spelen.
De film is van zeer passende muziek voorzien door componist John Barry. Een zeer fraai klinkende en ingetogen instrumentale soundtrack, die je sommige momenten wel erg doet denken aan de soundtrack van Dances with Wolves.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 112 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664025680

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In Amerika is deze film uitgebracht op een dubbelzijdige DVD, waarbij op de ene zijde de film in zijn oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 staat en op de andere zijde in een ‘full frame’ pan & scan versie. De laatste natuurlijk een overbodige versie, maar nog steeds zijn er mensen die op een standaard formaat televisie de film zonder zwarte balken wil zien. Daarbij dus voorbijgaand aan het beeld zoals door de regisseur is bedoeld. Helaas, en voor ons onbegrijpelijk, heeft Dutch FilmWorks (DFW) de pan & scan versie gebruikt voor de Nederlandse uitgave. Dus het beeld van deze DVD is een 1.33:1 pan & scan beeldformaat. Tijdens de film valt in sommige scènes op dat links en rechts een stukje beeld mist. Heel erg jammer.
De kwaliteit van het beeld is verder redelijk goed. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Scherpte van het beeld is redelijk met een evenzo redelijke detaillering. Als gevolg hiervan oogt het beeld een beetje soft. Er is constant een lichte mate van beeldruis zichtbaar. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Contrast van het beeld is redelijk goed.
De film is ondermaats verdeeld in slechts 6 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, goed leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack op deze DVD uitgave is Dolby Digital 2.0 stereo (192 kb/s). De audiotrack is niet surround geflaged. Maar advies is om wel je Dolby ProLogic II(x) decoder in te schakelen, als dat al niet automatisch gebeurd, want dan ervaar je toch een audiotrack met een redelijke surround ervaring. Het is vooral de filmmuziek die voor het ruimtelijke karakter zorgt, het merendeel van de filmgeluiden blijft beperkt tot de frontspeakers. De nadruk blijft op de voorste kanalen, waar de soundtrack een goed stereogeluid heeft. De detaillering is redelijk, het aanwezige laag is voldoende. De dialogen komen, dankzij de ProLogic decodering, goed verstaanbaar uit de centerspeaker.

Extra's

De DVD heeft eenvoudige menuschermen met de filmmuziek van John Barry als achtergrondgeluid. Op de DVD staan geen extra’s, zelfs niet de originele bioscooptrailer.

Conclusie

My Life is het regiedebuut van scriptschrijver Bruce Joel Rubin. De film vertelt het verhaal van Bobby, een man die als gevolg van kanker niet lang meer te leven heeft. Hij legt de laatste maanden van zijn leven op video vast, als nalatenschap voor zijn nog ongeboren kind. De hoofdrollen in deze tragikomische film worden prachtig gespeeld door Micheal Keaton en Nicole Kidman.
Deze DVD release van Dutch FilmWorks stelt ons enigszins teleur. De film wordt gepresenteerd met een 1.33:1 pan & scan beeld, waar het originele beeldformaat 1.85:1 is. De audiotrack is DD2.0, waar de Dolby ProLogic decodering een redelijke surroundtack van maakt. Er zijn geen extra’s. Jammer van het beeldformaat, je wordt simpelweg 25% beeld tekort gedaan. Deze fraaie film verdient beter!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

zetmoon  |  12-09-2005

Is het beeld niet gewoon open-matte, zodat we onder en boven meer beeld hebben? Dat is meestal bij 1.85:1 films. Aan de screenshots te zien is het best mog...
Lees meer >

Surya  |  12-09-2005

Is het beeld niet gewoon open-matte, zodat we onder en boven meer beeld hebben? Dat is meestal bij 1.85:1 films. Aan de screenshots te zien is het best mog...
Lees meer >

zetmoon  |  12-09-2005

Deze DVD is al jaren geleden uitgebracht door Bridge entertainment! Is het beeld niet gewoon open-matte, zodat we onder en boven meer beeld hebben? Dat is...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.