Robinson Crusoe

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Robinson Crusoe (DVD)
Samenvatting

In 1718 krijgt de Engelse schrijver Daniel Defoe (Ian Hart) van een vriend een bijzonder boekwerk. Het blijkt een dagboek te zijn van een onbekende zeeman. Het dagboek vertelt het verhaal van Robinson Crusoe (Pierce Brosnan), die in 1703 in Schotland een duel voert met zijn beste vriend Patrick Connor (Damian Lewis) om de liefde van een vrouw. Als Robinson zijn vriend dodelijk verwond, moet hij het land uitvluchten om te ontsnappen aan de wraak van de broers van Patrick. Met de vrouw in kwestie, Mary McGregor (Polly Walker) spreekt Robinson af dat hij over precies een jaar weer terugkeert en ze dan zullen trouwen.
Robinson monstert aan op een schip, alwaar hij de taak krijgt het scheepslogboek bij te houden. Tijdens een zeer zware storm loopt het schip averij op en komt de voltallige bemanning om. Robinson is de enige die de ramp overleeft, tezamen met de hond Skipper, die van de kapitein van het schip was. Robinson ontdekt dat hij op een schijnbaar onbewoond eiland is terecht gekomen. Uit het schip weet hij nog veel materiaal, waaronder proviand, te halen. Vechtend tegen de eenzaamheid en gedwongen zichzelf tegen iedere vijand te verdedigen, lukt het Robinson op de been te blijven en niet gek te worden.
Na lange tijd komt een ommekeer in zijn eenzame bestaan op het eiland. Hij ziet hoe inboorlingen op rituele wijze enkele mannen doden. Robinson weet een van de mannen te redden. Hij noemt hem Vrijdag (William Takaku). Tussen deze twee mensen ontstaat een bijzondere band, maar de diepgewortelde vooroordelen staan ook lange tijd tussen hen in. Tezamen met Vrijdag probeert Robinson te overleven, zich te weren tegen de wrede inboorlingen die iedere volle maan op het eiland komen en weg te komen van het eiland om weer terug te keren naar huis.

Commentaar

Robinson Crusoe is gebaseerd op de roman “The Life And Adventures Of Robinson Crusoe” van de Engelse schrijver Daniel Defoe. Defoe schreef dit boek in 1719, waarbij het boek ondertussen de status van klassieker heeft en tot een van de meest gelezen en verfilmde verhalen behoort. Wanneer je op de IMDB naar Robinson Crusoe zoekt, vindt je maar liefst ruim 40 filmtitels.
Samen met de schrijver Samuel Richardson wordt Defoe beschouwd als de grondlegger van de Engelse romans. Alhoewel het verhaal van Crusoe fictief is, schijnt het gedeeltelijk gebaseerd te zijn op de belevenissen van de Schotse zeeman Alexander Selkirk, die begin 18e eeuw ruim vier jaar lang op een onbewoond eiland heeft doorgebracht. In eerste instantie lukte het Defoe niet om een uitgever voor zijn boek te vinden.
De hier besproken verfilming onder regie van Rod Hardy en George Miller heeft aardig wat negatieve kritieken gekregen. De verfilming zou stereotype zijn, bevat de nodige plotgaten en is niet waarheidsgetrouw aan het boek. Mogelijk allemaal waar, maar er zijn maar weinig romans die exact volgens een boek verfilmd zijn. En deze film pretendeert ook niet het boek van Defoe verfilmd te hebben. We zien tenslotte in de film hoe Defoe een dagboek van Crusoe in handen krijgt en leest. Dus eventuele verschillen zijn hiermee te verklaren. De verschillen met de roman van Defoe zitten vooral in het begin en het eind van het verhaal.
Los van het feit of het een accurate verfilming is, het verhaal is in deze verfilming fraai in beeld gebracht. De exotische locatie op het eiland helpt daar natuurlijk heel goed bij. Pierce Brosnan zet een geloofwaardige Crusoe neer die diverse tegenslagen en gevaren moet overwinnen. De speeltijd is met 87 minuten aan de korte kant, waardoor er natuurlijk weinig tijd is om het verhaal in diepte uit te werken en het eind van het verhaal wat te gehaast overkomt. De film schijnt al in 1994 opgenomen te zijn, maar is pas in 1997 direct op video/DVD uitgebracht. Ondanks kritieken is dit best een interessante en fraaie verfilming van het Robinson Crusoe verhaal, die het zeker waard is om een keer te bekijken.

Nog een kleine opmerking. Op de cover staat een leeftijdsindicatie van 12 jaar. De DVD start met een leeftijdsindicatie van 6 jaar. Aan jou de keuze.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045209810

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

RCV presenteert de film in het oorspronkelijke 1.85:1 breedbeeld formaat, waarbij het beeld op de DVD anamorf is. Het beeld ziet er redelijk goed uit. De kleuren zien er natuurlijk en verzadigd uit. Scherpte van het beeld is redelijk met een evenzo redelijke detaillering. Toch oogt het beeld een beetje soft. Er is constant een lichte mate van beeldruis zichtbaar. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Contrast van het beeld is goed. De film is nagenoeg vrij van ongerechtigheden. Af en toe zijn kleine compressiefoutjes te zien.
De film is verdeeld 11 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, goed leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De soundtrack op deze DVD uitgave is Dolby Digital 2.0 stereo (224 kb/s). De audiotrack is niet surround geflaged. Maar advies is om wel je Dolby ProLogic II(x) decoder in te schakelen, als dat al niet automatisch gebeurd, want dan ervaar je toch een audiotrack met een goede surround ervaring.
Het is vooral de filmmuziek die voor het ruimtelijke karakter zorgt, het merendeel van de filmgeluiden blijft beperkt tot de frontspeakers. De nadruk blijft op de voorste kanalen, waar de soundtrack een goed stereogeluid heeft. De detaillering is redelijk, het aanwezige laag is ruim voldoende. De dialogen komen, dankzij de ProLogic decodering, goed verstaanbaar uit de centerspeaker.

Extra's

Zoals we helaas meer bij uitgaven van RCV zien, heeft ook deze DVD geen menuschermen. De DVD start automatisch met drie promotietrailers van andere RCV uitgaven, waarna direct de film start.

Conclusie

Robinson Crusoe is de verfilming van de gelijknamige roman van de Engelse schrijver Daniel Defoe. De film kiest een interessant uitgangspunt, omdat het begint met de schrijver Defoe, die het dagboek van Robinson Crusoe in handen krijgt en dit begint te lezen. Het verhaal gaat over de Schot Robinson Crusoe, gespeeld door Pierce Brosnan, die na een duel het land moet verlaten. Tijdens een storm lijdt het schip waarop hij vaart schipbreuk en is hij de enige overlevende op een onbewoond eiland. Na lange tijd redt hij een inboorling en ontstaat tussen hen een bijzondere band.
Deze DVD release van RCV heeft een redelijk goede beeld- en geluidskwaliteit. De audiotrack is DD2.0, waar de Dolby ProLogic decodering een goed klinkende surroundtack van maakt. Menuschermen ontbreken wederom, op de DVD staan alleen een paar promotionele trailers als ‘extra’.

Laatste reacties

Jeroen vS  |  15-09-2005

Tijdens een storm lijdt het schip waarop hij vaart schipbreuk en is hij de enige overlevende op een onbewoond eiland. Na lange tijd redt hij een inboorling Ah,...
Lees meer >

Surya  |  14-09-2005

Tijdens een storm lijdt het schip waarop hij vaart schipbreuk en is hij de enige overlevende op een onbewoond eiland. Na lange tijd redt hij een inboorling Ah,...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.