Tarzan 2

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Tarzan 2 (DVD)
Samenvatting

Voordat hij koning van de jungle werd, was Tarzan (stem Harrison Chad) een gewone speelse jongen die probeerde een plaatsje te vinden tussen de apen, hij wilde er gewoon bijhoren. Maar de nu achtjarige Tarzan is niet zo handig als zijn aapleeftijdsgenootjes en zit dan ook voortdurend in de problemen. Ondanks de hulp die hij van zijn echte vrienden Tuk (stem Brenda Grate) en Tantor (stem Harrison Fahn) krijgt. Op een dag brengt zijn onhandigheid Tarzan weer in gevaar als hij van een gladde boomstam afglijdt en in een ravijn valt. De rest van de apen denken dat Tarzan dood is. Tarzan hoort dan een gesprek tussen enkele apen, waardoor hij denkt dat ze beter af zijn zonder hem. En ook al mist zijn moeder Kala (stem Glenn Close) hem heel erg, Tarzan verlaat de groep en beleeft natuurlijk een spannend avontuur te gaan. Zijn spannende tocht brengt hem steeds dichter in de buurt van de mysterieuze Zugor (stem George Carlin), die ook zijn plek in de jungle zoekt. Ondertussen zijn Kala, Tuk en Tantor toch op zoek gegaan naar Tarzan.

Commentaar

We zijn het ondertussen al gewend dat Disney van succesvolle tekenfilm klassiekers vervolgavonturen uitbrengt. Zo hadden we bij Tarzan al vervolgavonturen gezien met de videorelease van Tarzan & Jane.
Geheel in lijn met Lion King 3, ook wel bekend als Lion King 1½, brengt Disney met Tarzan 2 een soort ‘midquel’ uit. Geen echt vervolg, maar feitelijk een tussenliggend verhaal. Dus eigenlijk een verhaal in het originele verhaal. Wat zoveel betekent dat we bij Tarzan 2 meer zien van Tarzan als kleine jongen.
Uiteraard kan het verhaal niet tippen aan het origineel. Toch vormt het verhaal wel een leuk en logisch vervolg op het origineel. Alle figuren uit de eerste film zien we weer terug, waarbij de figuren ook nagenoeg exact gelijk getekend zijn. Phil Collins heeft wederom zijn medewerking gegeven om de film van enkele nieuwe liedjes te voorzien.
En gelukkig is dit ‘vervolg’ nog een ‘ouderwets’ gerealiseerde tekenfilm, waarbij de figuren traditioneel 2D getekend zijn. De laatste jaren horen we hoe Disney het traditionele tekenwerk achter zich laat en helemaal overstapt op driedimensionaal digitaal computertekenen. Maar Tarzan 2 behoort nog tot één van de laatste traditioneel gemaakte titels die uit de DisneyToon studio, de Disney studio die zogenaamde direct-to-video releases maakt, komt.
Tarzan 2 is een aardig verhaal dat vooral de kleinere jeugd zal aanspreken. En laten we wel zijn, Tarzan 2 is dan heel wat beter dan het tekenfilm geweld dat op zenders als Cartoon Networks wordt uitgezonden. Uiteraard heeft Disney ook weer een opvoedkundige boodschap in de film gestopt, zodat het ook nog educatief verantwoord is om dit nieuwe avontuur van Tarzan te gaan bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 68 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418059125

Extra's

  • Achter de schermen bij Disney
  • Spellen en activiteiten
  • Muziek en Meer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeldformaat van de film is 1.78:1 en staat anamorf op de DVD. Zoals gebruikelijk bij de direct-to-video releases ziet het beeld er bijzonder fraai uit. Je wordt getrakteerd op een zeer kleurrijk, scherp beeld met goed contrast en mooie volle en heldere kleuren. Ondanks dat dit een direct-to-video vervolg is, is toch veel aandacht aan het tekenwerk besteed. De achtergronden zien er fraai gekleurd uit en bevatten veel detail. Ook dit komt in deze transfer prima tot uiting. Compressiefouten zijn niet gesignaleerd.
In de film zit de laagwisseling net voor de aftiteling, geenszins storend dus. De Nederlandse ondertiteling is goed met een duidelijk lettertype. De ondertiteling (wit) staat helaas nog steeds te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelse soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. De soundtrack klinkt uitstekend, met een prima ruimtelijk geluid waarbij alle speakers goed worden gebruikt voor de filmgeluiden en de geluidseffecten. De surroundspeakers worden daarbij in split-surround (stereo) gebruikt. De dynamiek van de soundtrack is prima. Sommige momenten wordt het LFE kanaal ook goed gebruikt met een mooi diep laag. De swingende muziek klinkt mooi ruimtelijk en de dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De Nederlandse nasynchronisatie (Dolby Digital 5.1 – 384 kb/s) is zoals we gewend zijn van Disney zeer netjes gedaan. De Nederlandse soundtrack klinkt ook uitstekend, zij het met iets minder impact dan de Engelse.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn naar keuze in het Nederlands, Engels of Frans te selecteren. De menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondmuziek.
De DVD is voorzien van iets dat Disney ‘Fast Start’ (snelle start) noemt. Gedurende een kort ogenblik heb je de keuze om direct het hoofdmenu te kiezen. Doe je dat niet, dan start na enkele seconden de DVD automatisch met enkele promotionele trailers van andere Disney titels. Daarna start de hoofdfilm Tarzan 2 automatisch.

Alle extra’s hebben 1.33:1 standaard beeldformaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid.

Muziek en meer – Muziekvideo (3 min)
De muziekvideo van het liedje ‘Who Am I?’ dat Phil Collins voor Tarzan 2 heeft geschreven. Hier gezongen door Tiffany Evans. Beeldformaat 1.33:1, geluid DD2.0 (192 kb/s) geluid.
In tegenstelling tot wat de titel aangeeft is er niet ‘meer’.

Achter de schermen bij Disney, met twee vervolgkeuzes:

Tarzan Jungleweetjes
Een optie die je aan kunt zetten. Je krijgt dat tijdens de film allerlei wetenswaardigheden in kleine tekstschermpjes te zien (zie screenshot 6). De optie aanzetten betekent dat een andere ondertiteling wordt geactiveer en de gewone ondertiteling bij de film dan niet beschikbaar is.

De Legende Komt tot Leven (5 min)
Een korte promotionele ‘Making of Tarzan 2’ video, waarin makers wat vertellen over de realisatie van Tarzan 2. Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling.

Spellen en activiteiten heeft ook twee vervolgkeuzen:

Grommende gorilla’s
Een spel waarin je Kago en Uto bezig moet houden, zodat Tantor zichzelf kan bevrijden.

Tuk en Tantors Junglegids
Je krijgt een twaalftal dieren op vier verschillende schermen gepresenteerd op een kaart, waarbij Tuk en Tantor na keuze bij elk van de dieren aanvullende informatie geven.

Onder de keuze Vooruitblik vind je nog vijf promotiefilmpjes voor andere Disney releases. Drie hiervan werden ook bij de Fast Play optie getoond.

Conclusie

Tarzan 2 is een zogenaamd ‘midquel’ op de Disney klassieker Tarzan uit 1999. Een direct-to-video vervolg, waarin Tarzan een avontuur beleeft toen hij nog een kleine jongen was. Als de speelde Tarzan denkt dat de apenfamilie beter af is zonder hem, gaat hij alleen de jungle in. Hij gaat daarbij een spannend avontuur tegemoet, waarbij ondertussen zijn vrienden Tuk en Tantor naar hem op zoek gaan. Phil Collins schreef weer enkele liedjes voor dit videovervolg. Tarzan 2 is een aardig verhaal dat vooral de kleinere jeugd zal aanspreken. Uiteraard heeft Disney ook weer een opvoedkundige boodschap in de film gestopt, zodat het ook nog educatief verantwoord is om dit nieuwe avontuur van Tarzan te gaan bekijken.
De DVD heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. De DVD is voorzien van paar aardige extra’s die vooral bedoeld zijn voor de kleine jeugd. Voor de liefhebbers een aardige film op een nette release.

Laatste reacties

rkrijger  |  29-10-2005

Ik moet de review nog lezen, maar ik heb ik de reacties nog niets gelezen over de "quick start" optie. Daarmee doet Disney toch een hoop liefhebbers plezier vol...
Lees meer >

deweb  |  17-09-2005

Toy Story 2 behoort óók tot het Disney concern. Of het nu van de, naar mijn mening nu wat minder geniale, jongens van Pixar komt of niet... Enfin, we zien we...
Lees meer >

Nandor  |  17-09-2005

Pixar is anders :rolleyes:
Lees meer >

Worp3  |  17-09-2005

Voor een Disney vervolg is ie mooi geanimeerd, echt in de stijl van het origineel. Jammer genoeg kan het verhaal dan weer lang niet tippen aan de kwaliteit van ...
Lees meer >

expo  |  16-09-2005

Voor een Disney vervolg is ie mooi geanimeerd, echt in de stijl van het origineel. Jammer genoeg kan het verhaal dan weer lang niet tippen aan de kwaliteit van ...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  14-09-2005

Leuk filmpje, heb me prima vermaakt en de verzameling moet natuurlijk wel kompleet blijven :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.