Highlander 2: The Director's Cut (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-10-2005

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Highlander 2: The Director's Cut (SE) (DVD)
Samenvatting

Highlander Connor MacLeod (Christopher Lambert) is samen met zijn strijdgenoot Ramirez (Sean Connery) verbannen van de thuisplaneet. MacLeod brengt zijn tijd als onsterfelijke door op de Aarde, na vele honderden aardjaren is McLeod een oude (nu sterfelijke) man. Anno 2024 is de aarde omgeven door een groot schild, dat de mens tegen de dodelijke straling van de zon beschermt, nu de ozonlaag verdwenen is. Dit schild is een uitvinding van MacLeod, wat hij samen met zijn vriend Allan Neyman (Allan Rich) 25 jaar eerder heeft gebouwd. Maar er zijn aanwijzingen dat dit schild niet meer nodig is en de beherende organisatie, onder leiding van David Blake (John C. McGinley), omwille van de lucratieve winst er alles aan doet om de noodzaak van het schild te laten voortbestaan. Louise Marcus (Virgania Madsen) is een verzetstrijdster, die het bewijs heeft gezien dat het schild niet meer nodig is.
Op een avond komt zij MacLeod tegen en probeert hem van haar gelijk te overtuigen. Op dat moment gebeurt er iets merkwaardigs. Marcus ziet hoe MacLeod wordt aangevallen door twee vreemde snuiters. Die snuiters werken in opdracht van generaal Katana (Michael Ironside) van de thuisplaneet van MacLeod. Katana wil nu voor eens en altijd met MacLeod afrekenen. Als MacLeod de beide aanvallers doodt, krijgt hij hun levensenergie, waarna hij er weer kwiek en jong uitziet. MacLeod bezoekt zijn oude vriend Allan en probeert samen met Louise achter de waarheid van het ozonbeschermende scherm te komen. Ondertussen is Katana, ook onsterfelijk, zelf naar de aarde gekomen om MacLeod voor eens en voor altijd te vernietigen.

Commentaar

In 1986 verscheen de film Highlander. Een originele film over twee onsterfelijke mensen, gespeeld door Christopher Lambert en Sean Connery. Samen strijden zij tegen andere onsterfelijke personen, die minder goede bedoelingen met de mensheid voor hebben. De film was een succes. Bijzonderheid was de soundtrack van de popgroep Queen, met hits als ‘Who Wants To Live Forever’ en ‘A Kind of Magic’.
Vijf jaar later verscheen het vervolg genaamd Highlander 2: The Quickening. Wederom met Christopher Lambert en Sean Connery in de hoofdrollen. De film was beduidend minder succesvol. Highlander 2 is geen echt een vervolg op de eerste film, maar meer een losstaand verhaal met dezelfde karakters. Het verhaal is kenmerkt zich door vele acties, weinig diepgang en een voorspelbare verhaallijn. Toch is Highlander 2, mede door zijn special effects, een onderhoudende actiefilm. Tenminste als je de zogenaamde Renegade versie van de film bekijkt. Deze Renegade versie wijkt nogal af van de oorspronkelijke bioscoopversie van Highlander 2: The Quickening.
De bioscoopversie van Highlander 2 is geen product van de regisseur Russell Mulcahy. Als gevolg van te hoge kosten werd door de verzekeringsmaatschappij van de filmmaatschappij ingegrepen in het creatieve proces. De verzekeringsmaatschappij dwong tot keuzes waarvan zij dachten dat de film daarmee het meeste geld zou opleveren. Russell Mulcahy was het hiermee niet eens en wou zelfs zijn naam op de filmrol vervangen zien door ‘Alan Smithee’. Dat kreeg Mulcahy vanwege contractuele perikelen niet gedaan.
Regisseur Mulcahy kreeg in 1997 toch zijn kans om de versie te maken zoals hij die voor ogen had. Een versie die bijna 20 minuten langer is dan de bioscoopversie. Op de IMDB staat een overzicht van de 42 wijzigingen die zijn aangebracht. Deze verlengde filmversie heeft de titel Highlander 2: The Renegade Version gekregen. Nog weer later kwamen producers, regisseur en special effectsmensen bij elkaar om de \'ultieme\' versie te maken, de zgn. Director\'s Cut. De Renegade versie was hierbij uitgangspunt. Het grootste verschil zit nu in de talrijke verbetering van de speciale effecten met behulp van de computertechnologie. Een belangrijke verschilpunt willen we hier zeker even benoemen en dat is de kleur van de film. In eerdere versies is het ozonscherm rood gekleurd, waardoor de film grotendeels een rode gloed heeft. In deze nieuwe versie is het scherm blauw, zoals Mulcahy dat voor ogen had. Dat alleen maakt deze vernieuwde Director\'s Cut versie al totaal anders.

Op de nieuwe Special Edition uitgave van Dutch FilmWorks staat de digitaal gerestaureerde Director\'s Cut versie. Zoals gezegd, hierbij zijn in de film digitaal diverse kleine verbeteringen in het beeld zijn aangebracht. Ook het geluid is onder handen genomen, ook met de toevoeging van verbeterde en extra effecten. Om de uitgave echt ‘special’ te maken, staan op een tweede disc diverse documentaires over de film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 105 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664027981

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Photo Gallery
  • Highlander 2: Seduced by Argentina
  • The Redemption of Highlander 2
  • The Music of Highlander 2
  • The Fabric of Highlander 2
  • The Cinematography of Highlander 2
  • Original Cannes Movie Trailer
  • Originel Theatrical Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook in deze verhouding anamorf op de DVD. Door alle extra’s op een tweede schijf te plaatsen, kon de beschikbare ruimte optimaal voor de film worden benut en werd een zeer lage compressie toegepast. De beeldkwaliteit van deze re-release is zeer goed. De scherpte en de detaillering van het beeld in het algemeen zeer goed. Wel heeft het beeld duidelijk wat last van filmgrain en oogt het beeld bij bepaalde scènes met veel effecten wat minder gedetailleerd. Maar dat ligt aan de film en niet aan de transfer. De film speelt zich vooral af in scènes mijn weinig licht, maar het contrast en het zwartniveau zijn prima. De kleuren, waarbij het kleurenpalet nu dus een koele blauwe gloed heeft, worden goed verzadigd en helder weergegeven. Het beeld is nagenoeg vrij van ongerechtigheden. Edge enhancement is in zeer lichte vorm toegepast.
De film is slechts verdeeld in 12 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is goed geplaatst en nauwelijks merkbaar. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar lettertype en staat iets te hoog onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS5.1 (bitrate 754 kb/s) op de DVD gezet. Zoals het bij een actiefilm hoort, is dit een soundtrack die je installatie aan het werk zet. Alle speakers worden intensief gebruikt, waarbij tijdens de actiescènes de surrounds in split-surround (stereo) worden gebruikt. De soundtrack is zeer dynamische met goed verschil tussen harde en zachte geluiden. Als geheel heeft de soundtrack een fraai ruimtelijk geluid en geven de geluidseffecten een goed driedimensionaal richtingsgevoel. Het LFE kanaal ondersteund dit alles zeer actief met goed diep laag. De dialogen, uit de centerspeakers, zijn goed te volgen.
De DTS soundtrack klinkt marginaal beter met verbeterde ruimtelijk gevoel en definitie en een strakker laag.

Extra's

Deze Special Edition bestaat uit twee DVD’s. De extra’s staan op de tweede disc. De breedbeeldmenu’s zijn statische plaatjes met achtergrondgeluiden.
Alle extra’s hebben standaard 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 (bitrate 224 kb/s) geluid en zijn Nederlands ondertiteld. Het merendeel van de extra’s zijn nieuw opgenomen documentaires over verschillende facetten van de filmproductie.

Disc 1
Voordat de film start, worden enkele promotietrailers getoond. Deze staan ook onder de keuze Also Available.

Disc 2

Highlander 2: Seduced by Argentina (50.04 min)
De film is opgenomen in Argentinië. De uitgebreide en interessante documentaire laat je zien welke grote problemen dit allemaal met zich mee heeft gebracht, met name financieel.

Behind the Scenes (24 min)
Beelden op set opgenomen tijdens het film. Lawaaierig en zonder toelichtend commentaar of interviews.

Redemption of Highlander 2 (14 min)
Interessante documentaire over de special effects in de computer, uitgelegd door de ‘special effects supervisor’ Sam Nicholson. Ook aandacht voor de digitale aanpassingen in deze Director\'s Cut

The Music of Highlander 2 (9 min)
De filmmuziek is geschreven door Stewart Copeland, die in deze documentaire daar enige uitleg over geeft.

The Fabric of Highlander 2 (10 min)
In deze korte featurette vertelt kostuumontwerper Deborah Everton meer over het ontwerp van de kleding en de gebruikte materialen.

Deleted Scenes (6 min)
Een aantal verwijderde scènes, inclusief een alternatief einde. Beeldformaat is 2.35:1 anamorf.

Photo Gallery
Een vijftiental foto’s getoond in een breedbeeld scherm, met filmmuziek op de achtergrond.

Shadow Of Darkness: The Cinematography of Highlander 2 (6 min)
Cameraman Phil Meheux vertelt meer over het filmen zelf, met onder andere aandacht voor de belichting.

Original Cannes Film Festival: Promotional Reel (9½ min)
Een zeer lange promotietrailer van de film, zoals getoond tijdens het filmfestival in Cannes, 1991. Beeldformaat is 2.35:1 anamorf.

Original Theatrical Trailer (1 min)
De bioscooptrailer, in 2.35:1 anamorf beeldformaat. Let bij deze trailer op de kleur van het beeld!

Also Available
Nog een paar promotietrailers voor andere DFW uitgaven.

De set is verpakt in een duo keepcase. De kartonnen slipcase heeft een zilverglanzend uiterlijk en reliëfopdruk, waardoor de set een chique uitstraling heeft.

Conclusie

Highlander 2: The Renegade Version is de verlengde en aangepaste filmversie van de bioscoopfilm Highlander 2: The Quickening. Van deze ‘Renegade’ versie is later zowel het beeld als het geluid digitaal aangepast en verbeterd in de zgn. Director\'s Cut. Met deze versie laat regisseur Russell Mulcahy zien hoe hij de film oorspronkelijk voor ogen had.
In deze sciencefictionfilm spelen Christopher Lambert en Sean Connery wederom de rol van onsterfelijke in een op actie gericht verhaal. Zij moeten de strijd aanbinden met generaal Katana, fraaie rol van Michael Ironside, van hun thuisplaneet. Op aarde onderzoeken ze tegelijkertijd samen met een verzetstrijder, rol van Virginia Madsen, de noodzaak van een allesomvattend ozonbeschermend scherm.
Deze aangepaste versie van de film is veel beter dan de originele bioscoopversie, maar blijft een redelijke actiefilm met fraaie special effects en een voorspelbaar verhaal. In de gehele Highlander serie films wordt deze tweede film als een buitenbeentje gezien. Desalniettemin een leuke film voor ruim 1½ onderhoudend kijkplezier.
Met deze nieuwe Special Edition 2-DVD release brengt DFW de digitaal gerestaureerde Director\'s Cut versie uit, waarbij het geluid nu ook in DTS beschikbaar is. Zowel beeld als geluid zijn van uitstekende kwaliteit. Op de tweede DVD nog veel informatieve extra’s, allemaal Nederlands ondertiteld, die een goede aanvulling op de film zijn. Een zeer fraaie release.

Laatste reacties

Jeroen vS  |  14-10-2005

Jeroen vS, je hebt gelijk, voor mij was het al een tijdje geleden dat ik de films heb gezien (en de vervolgen zijn mij niet bijster bijgebleven). Het moet oo...
Lees meer >

Erik Jacobs  |  14-10-2005

Jeroen vS, je hebt gelijk, voor mij was het al een tijdje geleden dat ik de films heb gezien (en de vervolgen zijn mij niet bijster bijgebleven). Het moet oo...
Lees meer >

Jeroen vS  |  13-10-2005

Deel 1 & 2 zijn nog wel prima te pruimen, daarna gaat het snel bergafwaarts. Highlander 4: ENDGAME is het dieptepunt, vooral vanwege de GIGANTISCHE continuiteit...
Lees meer >

Erik Jacobs  |  13-10-2005

Deel 1 & 2 zijn nog wel prima te pruimen, daarna gaat het snel bergafwaarts. Highlander 4: ENDGAME is het dieptepunt, vooral vanwege de GIGANTISCHE continuiteit...
Lees meer >

Jeroen vS  |  08-10-2005

Volgens mij werd deel 3 ook als the real sequel (of iets van die strekking) op de markt gezet. Deel 3 hadden ze in mijn ogen moeten maken als tweede in plaats v...
Lees meer >

Werner  |  08-10-2005

Volgens mij werd deel 3 ook als the real sequel (of iets van die strekking) op de markt gezet. Deel 3 hadden ze in mijn ogen moeten maken als tweede in plaats v...
Lees meer >

Werner  |  08-10-2005

* In de RV ziet het Schild rood, in de DC blauw. Het waarom hiervan wordt in de extra's uitgelegd. En wat is die reden dan? Ik ben wel benieuwd, maar ik ga d...
Lees meer >

Jeroen vS  |  08-10-2005

Volgens mij werd deel 3 ook als the real sequel (of iets van die strekking) op de markt gezet. Deel 3 hadden ze in mijn ogen moeten maken als tweede in plaats v...
Lees meer >

Paul H.  |  08-10-2005

Toch jammer dat een interessant gegeven waarin de eerste film op inspeelde de nek om werd gedraaid door alle sequels. Tv-serie had nog wat leuke twists maar Hig...
Lees meer >

Surya  |  08-10-2005

* In de RV ziet het Schild rood, in de DC blauw. Het waarom hiervan wordt in de extra's uitgelegd. En wat is die reden dan? Ik ben wel benieuwd, maar ik ga d...
Lees meer >

Jeroen vS  |  07-10-2005

* In de RV ziet het Schild rood, in de DC blauw. Het waarom hiervan wordt in de extra's uitgelegd. En wat is die reden dan? Ik ben wel benieuwd, maar ik ga d...
Lees meer >

Cor H.  |  07-10-2005

Nu moet ie nog verkrijgbaar zijn. :?
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  07-10-2005

Het is weer apart dat een film die door iedereen, mij inlcuis, als een absoluut cinematografisch dieptepunt tòch weer 3 sterren krijgt hier. Ik zeg niet dat de ...
Lees meer >

Werner  |  07-10-2005

is deze 2de highlander anders dan de versie die in die box zat? Ja, zie mijn bespreking op dvdinfo met vergelijkende screenshots. Alhoewel de verschillen inh...
Lees meer >

shihuandgi  |  06-10-2005

ik heb de boxset lang,lang,zeer lang geleden aangeschaft en ik vind dat de 3de de beste is uit de serie. is deze 2de highlander anders dan de versie die in d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.