Blueberry (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-10-2005

Totaalbeoordeling:

4
DVD

Blueberry (SE) (DVD)
Samenvatting

De jonge Mike Blueberry (Mike O’Conor) heeft in een typisch westernstadje een gezellig onderonsje met een prostituee. Dit gezellig samenzijn wordt echter bruut verstoord door Wallace Blount (Michael Madsen). Bij de daarop volgende schermutselingen komt de prostituee om het leven en vliegt het bordeel in brand. Blueberry weet echter te ontkomen, maar valt in de woestijn door zijn verwondingen van zijn paard en lijkt ten prooi te vallen aan slangen. Dan wordt Blueberry gevonden door Chiricahua indianen, die hem met magische middelen er weer bovenop helpen. Blueberry blijft bij de indianen wonen en leert onder andere hun taal.
Vele jaren is Blueberry (Vincent Cassel) sheriff in een relatief rustig stadje in de buurt waar hij bij de indianen opgroeide. Korte tijd later komt zijn oude rivaal Wally Blount in het stadje, die met zijn mannen op zoek is naar een legendarische goudschat. Deze schat ligt ergens in de bergen nabij het stadje verborgen. De mysterieuze bergen zijn voor de indianen heilig gebied. Om de schatkaart te bemachtigen vermoordt Blount de vader van zijn heimelijke geliefde Maria (Juliette Lewis). Blueberry zet de achtervolging in om voor eens en altijd af te rekenen met Blount.

Commentaar

Blueberry is losjes gebaseerd op de legendarische westernstrips van de Belgische schrijver Jean-Michel Charlier en Franse striptekenaar Jean Giraud. De film is door pers en publiek niet bepaald positief ontvangen. Belangrijkste kritieken liggen op het vlak van trouw zijn aan het boek, de bijzondere combinatie van western en geesten en het minder geïnspireerde acteerwerk van de cast. Op ieder van deze aspecten kun je natuurlijk een weerwoord inbrengen. Belangrijkste is natuurlijk wat je zelf na twee uur kijken van de film vindt. Je kunt in ieder geval van regisseur Jan Kounen zeggen dat hij een bijzondere film heeft gemaakt. Want de combinatie van western en spiritisme is geen alledaagse. Daarbij heeft Kounen met cameraman Tetsuo Nagata de landschappen van Mexico en Spanje fraai in beeld gebracht. Ook de special effects die zijn gebruikt voor de hallucinerende beelden zijn apart te noemen. Componisten Jean-Jacques Hertz en François Roy hebben de film van een fraaie sfeervolle soundtrack voorzien.
Blueberry is een Europese co-produktie. In Amerika is de film verschenen onder de titel Renegade.

Dutch FilmWorks (DFW) brengt de film opnieuw uit in een chique ogende 2-disc Special Edition. Op de eerder enkel disc uitgave van de film was kritiek omdat DFW niet het correcte beeldformaat had toegepast, lees hier onze recensie van de eerste uitgave. Helaas moeten we constateren dat DFW deze tekortkoming niet heeft verbeterd.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Western
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 119 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664026410

Extra's

  • Making Of
  • Pictures and Storyboard
  • Trailer & Teasers
  • Interview with Jan Kounen
  • Interview with Vincent Cassel
  • Interview with Jean Giraud
  • Director's Introduction to the Film
  • "Spirit of the Film"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het origineel beoogde beeldformaat van de film is 2.35:1. En daar laat deze release ons, net als DFW’s eerdere release, weer vreselijk in de steek. De film begint correct met een 2.35:1 anamorf beeld. Vanaf het moment dat de begintitels zijn afgelopen, verdwijnen de bovenste en onderste zwarte balk en is het beeldformaat 1.85:1 geworden. Het beeld is wel anamorf. Maar deze keuze tot het verknippen van het oorspronkelijke beeldformaat blijft voor ons een onbegrijpelijke. Temeer omdat deze DFW release de enige release van deze film blijkt te zijn met het foutieve beeldformaat. Bekijk de grote versie van screenshot 3 en 4, waar we ter vergelijk het originele formaat aan toegevoegd hebben. Je mist links en rechts nu totaal ongeveer 33% van het beeld, wat voor ons reden is dat we voor de beeldkwaliteit geen voldoende kunnen uitdelen.
Hoe is het verder met de beeldkwaliteit gesteld? Opvallend aan het beeld is de grote hoeveelheid aanwezige filmgrain. Een bewuste keuze van de regisseur, waarbij ook het aangepast kleurenschema (bruingeel) de beelden een andere sfeer geven. Dit alles heeft ook effect op de scherpte en detaillering van het beeld. Scherpte is redelijk goed, waarbij ligt edge enhancement is toegepast. Detaillering is matig, het beeld ontbreekt fijne details. Het contrast en het zwartniveau zijn beide in orde. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 18 chapterstops. De laagwisseling ligt tussen twee scènes en is nauwelijks waarneembaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype en staat mooi laag in het beeld. Met de afstandsbediening is nog een tweede ondertitelingspoor te selecteren. Het lettertype van deze ondertiteling is een klein beetje groter.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s) op de DVD. Met een fraaie dynamiek komt de soundtrack uit de speakers. Er wordt veel gebruik gemaakt van alle beschikbare kanalen. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, maar de achterkanalen worden in split-surround (stereo) veelvuldig gebruikt voor de ambiance en specifieke geluidseffecten bij de spirituele scènes. Dit alles geeft een fraai klinkende, ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE kanaal. Het hoog is voldoende gedetailleerd.
De dialogen blijven te allen tijde goed hoorbaar en komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker.
Tussen de Dolby Digital en de DTS soundtrack zit weinig verschil in kwaliteit.

Extra's

Het hoofdmenu is geanimeerd, overige menu’s zijn statisch. De menuschermen zijn in breedbeeld formaat. De menu’s zijn voorzien van achtergrondgeluid.
De set bestaat uit 2 discs. Op de eerste disc staat de film, de extra’s staan op de tweede disc.

Disc 1
De eerste DVD start met enkele promotietrailers van andere DFW releases. Deze trailers zijn ook te vinden onder de menukeuze Also Available.

Disc 2
Op deze DVD staan aan aantal extra’s die we ook al bij de eerdere enkel disc uitgave zagen, waarbij een aantal nieuwe extra’s zijn toegevoegd.

Trailer & Teaser Project (13 min)
Wauw, een verzameling van maar liefst 13 verschillende teasertrailers en de originele bioscooptrailer. Alles apart te selecteren of aaneengesloten te bekijken via de Play All optie. Alle trailers hebben 2.35:1 niet anamorf beeldformaat.

Interviews
Met keuze uit een drietal interviews, elk apart te kiezen of aangesloten te bekijken via een Play All optie.

Interview Jan Kounen (21 min)
Dit interview stond ook op de vorige release. Regisseur Jan Kounen vertelt over diverse aspecten van de filmproductie.

Interview Vincent Cassel (9½ min)
Hoofdrolspeler geeft zijn visie op de film, het verhaal, zijn rol en de samenwerking met regisseur Jan Kounen.

Interview Jean Giraud (10 min)
Striptekenaar Jean Giraud geeft zijn visie op de film en het werk van Jan Kounen.

Making Of (24 min)
Dit extra stond ook op de eerste release. Een redelijk onderhoudende achter de schermen featurette, waar enkele facetten van het maken van de film aan bod komen. De beelden van interviews van de betrokkenen worden afgewisseld met beelden die geschoten zijn achter de schermen.

Director’s Introduction to the Film (2 min)
Ook dit stond op de vorige release. Regisseur Jan Kounen geeft een korte introductie op de film. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf. Je verwacht dit extra trouwens eerder op eerste disc bij de film, waarbij het natuurlijk voorafgaand aan de film wordt getoond.

Pictures and Storyboard (13½ min)
Ook dit extra zagen we op de vorige release. Een aaneenschakeling van beelden die laten zien hoe sommige scènes er uit zien op de storyboards. Ook zijn enkele tekeningen te zien van voorwerpen die in de film zijn gebruikt. Een en ander inclusief een gesproken toelichting, die alleen uit de rechterspeaker komt.

The Spirit of the Film (15½ min)
Een verzameling van B-roll filmbeelden gemaakt tijdens de opnames van de film, zonder verdere toelichting. Een en ander is gerangschikt naar onderwerp achter verschillende keuzemogelijkheden. Ook kun je wederom alles aaneengesloten bekijken. Dit onderdeel is niet ondertiteld.

Liner Notes
Een viertal Nederlandstalige tekstpagina’s met informatie over de film.

Also Available
Ook hier een viertal promotietrailers van andere DFW producten.

Helaas ontbreken op deze uitgave de audiocommentaren van regisseur Jan Kounen en acteur Vincent Cassel en nog enkele korte featurettes.

De 2-disc set is fraai voorzien van een chique ogende, glanzende stevige slipcase.

Conclusie

Blueberry is een aparte westernfilm van de Franse regisseur Jan Kounen. Een film waarin een westernverhaal gecombineerd is met een spirituele inslag. Het verhaal is losjes gebaseerd op de legendarische westernstrip van de Belgische schrijver Jean-Michel Charlier en Franse striptekenaar Jean Giraud. Vincent Cassel speelt de sheriff Mike Blueberry die als jongeman door indianen wordt gered en lange tijd bij hen doorbrengt. Als een oude rivaal van hem op zoek gaat naar een verborgen schat en daarbij een bedreiging is voor de indianen, zet Blueberry de achtervolging in.
Al eerder heeft Dutch FilmWorks de film uitgebracht, waarbij het onjuiste beeldformaat de belangrijkste kritiek was.
Met deze 2-disc Special Edition gaat Dutch FilmWorks in de herhaling. Helaas is deze uitgave toch niet zo speciaal. De film heeft nog steeds het onjuiste 1.85:1 beeldformaat. Over het geluid hebben we geen klagen, zowel de Dolby Digital als de DTS track klinken uitstekend. Op de tweede disc staat een aardige vezameling extra’s, die we deels al op de eerdere release tegenkwamen. Het audiocommentaar van regisseur Jan Kounen en acteur Vincent Cassel ontbreken helaas. Voor een ‘special edition’ heruitgave heeft Dutch FilmWorks een kans voor een bijzonder product laten liggen.

Laatste reacties

Grim Creeper  |  10-10-2005

Deze film verdient ook geen mooie DVD release. :(
Lees meer >

Pieter Kleine  |  07-10-2005

Bij The Aviator mis je geen beeld, maar heb je extra beeld. Hier is het beeld wel duidelijk verknipt.
Lees meer >

nlamste3  |  07-10-2005

Dat verknippen van dat beeldformaat is echt onbegrijpelijk. Als het het juiste beeldformaat was geweest had ik dit best een aardige film gevonden. Nu wind ik me...
Lees meer >

deweb  |  07-10-2005

Ik heb de film liggen. Heel apparte film. Geen alledaagse film. Eigenlijk zou ik deze release voor de extra's wel willen hebben, maar eigenlijk vind ik een d...
Lees meer >

Cinemaniac  |  07-10-2005

Geen onaardige film, deze psychedelische western. En regisseur Jan Kounen is Nederlands, btw.
Lees meer >

Anorak  |  07-10-2005

Jammer dat DFW er weer niet zo veel van heeft gebakken. Ga nu toch maar de Franse special edition aanschaffen: die heeft wel het juiste beeldformaat en de comp...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.