Woodstock (Dir. Cut)

Totaalbeoordeling:

4.2
DVD

Woodstock (Dir. Cut) (DVD)
Samenvatting

In augustus 1969 werd in Sullivan County, New York een driedaags muziekconcert georganiseerd. Woodstock, het muziek- en hippie spektakel dat in de loop der jaren alleen nog maar in naam gegroeid is. Woodstock is HET muziekspektakel van de 20e eeuw.
In die drie dagen werden een 200.000 bezoekers verwacht, er togen ruim een half miljoen (sommigen zeggen zelfs 1 miljoen) muziekfans naar het festival en er traden een 18-tal voor die tijd veel betekenende en beroemde (zelfs heden ten dage legendarische) popartiesten op. Artiesten als:

* Jimi Hendrix
* The Who
* Canned Heat
* Janis Joplin
* Richie Havens
* Joe Cocker
* Country Joe and the Fish
* Sly and the Family Stone
* Santana
* Joan Baez
* Crosby, Stills and Nash
* Jefferson Airplane
* Arlo Guthrie

De ruimte waar het festival werd gehouden (een groot grasveld) was te klein voor dit onverwachts grote aantal mensen. Door de grote toestroom van bezoekers, waren alle toegangswegen geblokkeerd. Daarom werden de optredende artiesten met helikopters naar het concert gebracht. Door het grote aantal mensen ontstond er een voedseltekort en zelfs het weer liet zich als grote spelbreker gelden met een dikke urendurende regenbui. Maar ondanks deze tegenvallende omstandigheden is Woodstock het meest vredelievende, in harmonische sfeer verlopen concert aller tijden geweest. De bevolking, die eerst met angst en beven dit concert tegemoet zag, was vol lof voor de hippies en de sfeer waarin het plaats vond en heeft waar nodig en mogelijk de helpende hand toegestoken.
Woodstock – 3 days of peace & music.

Commentaar

Deze documentaire film over Woodstock, van regisseur Michael Wadleigh, is een knap staaltje regiewerk. Op een niet alledaagse wijze is het concert vastgelegd. Met veel, heel veel aandacht voor alles wat met het publiek heeft te maken en de omgeving waar het concert plaats vond en de lokale bevolking. En dit alles omgeven met de muzikale optredens van de grootheden.
Om dit alles in beeld te brengen wordt het beeld veelvuldig in twee of drie delen opgedeeld. Je komt haast ogen te kort om alles te volgen.
Deze DVD bevat daarbij nog eens 40 minuten ‘vergeten’ materiaal, voornamelijk optredens (8 scènes), waarmee de totale speelduur van dit spektakel op ruim 3½ uur komt.
Woodstock kreeg in 1970 een Oscar® voor Beste Documentaire.

Filmspecs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 1970
Speelduur: 216 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931135498

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In de documentaire wisselt het beeldformaat zeer frequent. Het beeldformaat is standaard 1.33:1 (4x3) formaat tot en met 2.40:1 formaat en alles wat er tussen zit. Het beeld wordt veelvuldig verdeeld in twee of drie delen. Alle beelden worden altijd weergegeven in het 16x9 breedbeeld frame formaat, anamorf (met 33% extra beeldlijnen voor breedbeeld) weergegeven. Je hebt daardoor vrij veel en wisselend zwarte balken (ook aan de zijkanten) in het beeld. Het maakt het kijken er niet makkelijker op en komt soms onrustig over.
De beeldkwaliteit is best redelijk gezien de leeftijd (30 jaar) van het materiaal. Er is in 1969 met laag budget materiaal (16 mm film) gefilmd. Er zit dus wel veel ruis (grove korrel) in de beelden, ook zijn vrij veel beschadigingen aan het beeld zichtbaar. De kleuren zijn redelijk maar veelal flets en wat bruingetint. Het contrast is goed, de detaillering is niet zo geweldig. Maar zoals gezegd, gezien de leeftijd ziet het er toch nog redelijk uit.
De documentaire is uitstekend verdeeld in 50 tracks, met de trackverdeling goed ingedeeld. De laagwisseling is nauwelijks (zeer korte hapering) merkbaar. Er is geen ondertiteling.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke stereogeluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s). De soundtrack klinkt, zeker als de leeftijd weer in acht wordt genomen, verrassend goed. De mix is goed voorzien van ruimtelijke ambiance. De muziek komt lekker uit de frontspeakers. De mix heeft bij de muziek een wat gekunstelde links-rechts balans. De dialogen en interviews met publiek en omstanders is soms moeilijk te volgen. Komt ook omdat de mensen niet allemaal even duidelijk praten, de ondertiteling is dan toch een gemis. De mix is ruisvrij en is al met al prima genieten.

Extra's

Deze DVD heeft geen extra’s.

Conclusie

Woodstock, een 3½ uur durende, bijzondere en imposante documentaire over ’s werelds meest vermaarde en grootste muziekfestival aller tijden. De beeld- en geluidskwaliteit zijn voor deze 30 jaar oude documentaire verrassend goed te noemen. De documentaire is zo indrukwekkend, dat ondertiteling en extra’s vergeten zijn. Zeker als je van deze muziek houdt, is de DVD een must. Mooier en beter zul je Woodstock niet krijgen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.