Underworld (DC)

Recensent:
Marcel den Haan
19-10-2005

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Underworld (DC) (DVD)
Samenvatting

Tussen de gewone mensen leven twee rassen die elkaar al duizenden jaren bevechten, namelijk vampieren en Lycans, ook wel bekend als weerwolven. De vampieren beschikken over speciaal getrainde moordenaars, de zogenaamde \"Death-Dealers\". Deze moordenaars hebben ervoor gezorgd dat de Lycans bijna uitgeroeid zijn. Selene (Kate Beckinsale) behoort tot de groep van de Death-Dealers en als ze op een avond twee Lycans tegenkomt, merkt ze dat ze achter een mens aanzitten. Selene gaat op onderzoek uit omdat ze het fijne hiervan wil weten. De baas van de vampieren, Kraven (Shane Brolly), is hier niet blij mee en hij zegt Selene op te houden met haar speurtocht. Toch gaat Selene hiermee door en wanneer ze achter de waarheid komt, moet ze beslissen bij wie haar loyaliteit ligt.

Commentaar

Na de eerder uitgebrachte 1 Disc Special Edition en de 2 Disc Supremacy Edition van Underworld komt Dutch Filmworks nu met een derde uitgave van de film. Deze versie bestaat wederom uit twee schijven en de eerste schijf is nagenoeg identiek aan de tweede schijf van de 2 Disc Supremacy Edition. Het betreft hier dan ook de zogenaamde Director\'s Cut van de film of eigenlijk zoals de regisseur het zelf zegt, een verlengde versie van de film. In wat verschilt deze versie dan met de al eerder uitgebrachte versies van de film? Ten eerste is de verpakking anders. Deze uitgave komt namelijk met een zogenaamde Steelbook verpakking, een keepcase met een metalen buitenkant. Ten tweede zijn er wat extra\'s gesneuveld en twee nieuwe ervoor in de plaats gekomen. En ten derde vind je bij deze uitgave een twaalf pagina tellend boekje met tekeningen en scènevergelijkingen uit de film.
Welke versie moet je dan aanschaffen als je de film nog niet op DVD hebt? Dit is uiteraard afhankelijk van de prijs en ook van je persoonlijke smaak. Voorheen kwam de 2 Disc Supremacy Edition als beste uit de bus, maar ben je een liefhebber van de Steelbook verpakkingen dan is deze versie misschien meer iets voor jou.
De film blijft uiteraard hetzelfde en voor een bespreking van de inhoud verwijzen we je naar de recensies van de eerder verschenen uitgaven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy, Horror
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 128 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 715664025833

Extra's

  • TV Spots
  • Outtakes
  • Audiocommentaar
  • Music Video
  • Featurettes
  • Documentaires

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer van deze versie is gelijk aan de tweede schijf van de eerder uitgebrachte 2 Disc Supremacy Edition. Dit betekent een anamorfe transfer met een 2.35:1 verhouding. Op de achterkant van de hoes wordt echter melding gemaakt van een 1.78:1 verhouding. Een slordige fout van Dutch Filmworks die sommigen er misschien van zal weerhouden deze versie aan te schaffen.
Zoals je ook kunt lezen bij de recensie van de eerdere uitgave, is de transfer van Underworld erg goed te noemen. Scherpte, contrast en zwartniveau zijn allen uitstekend. De kleuren zijn digitaal aangepast en hebben een blauwgrijs uiterlijk. Artefacten komen niet voor in deze transfer. Een zeer goede transfer die uitstekend past bij de film.
De film is wat matig verdeeld in 13 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook het geluid komt overeen met de eerdere versies en dat betekent twee tracks die meer dan uitstekend klinken. Er is keuze uit een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Beide tracks maken goed gebruik van alle aanwezige kanalen en de tracks klinken lekker dynamisch en ruimtelijk. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. De overige geluiden, zoals muziek en omgevingsgeluiden, worden door frontspeakers weergegeven en hier horen we een mooi en strak stereo geluidsbeeld. De surroundspeakers hebben ook genoeg te doen tijdens deze film. Regelmatig zijn er wat sfeergeluiden te horen en tijdens de actiescènes laten ze een lekker agressief geluid horen in split-surround. Ook het LFE kanaal wordt regelmatig bij het geluidsbeeld betrokken ter ondersteuning van de effecten en keiharde rockmuziek. Twee uitstekende tracks die het uiterste uit je installatie halen. De DTS track heeft een lichte voorkeur boven de Dolby Digital track, maar veel verschil is er niet.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Qua extra\'s verschilt deze Director\'s Cut uitgave wel van de eerder uitgebrachte versies. Zo begint de eerste schijf van deze uitgave niet met de verplichte trailers. Sterker nog, die trailers zijn helemaal niet meer op deze uitgave te vinden. Ook de documentaire Fang vs. Fiction, een B-Roll en het onderdeel Soundbites & Clips zijn op deze uitgave niet meer terug te vinden. De wel aanwezige extra\'s zijn verdeeld over beide schijven.

Disc 1

Audiocommentaar
Het audiocommentaar wordt verzorgd door regisseur Len Wiseman en acteurs Kate Beckinsale en Scott Speedman. De drie verzorgen een redelijk onderhoudende commentaartrack en geven wat achtergrondinformatie bij de film.

TV Spots (1 min.)
Twee trailers gemaakt voor de televisie. Het beeld is 2.35:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Music Video (3 min.)
Een videoclip van het nummer Worms of the Earth van de rockgroep Finch.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (320 kb/s).

Featurettes (45 min.)
Dit onderdeel bestaat uit vier featurettes met elk een eigen onderwerp. Al de featurettes hebben een 1.33:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid.

- The Look of Underworld (19 min.)
Hier staat het uiterlijk van de film centraal en de regisseur legt uit welke sfeer hij wilde bereiken.
- Designing Underworld (11 min.)
In deze featurette zien we onder andere hoe de sets, wapens en kleding tot stand zijn gekomen.
- Visual Effects of Underworld (10 min.)
De naam zegt het eigenlijk al, een blik achter de schermen bij de special effects.
- The Evolution of Underworld (5 min.)
Een wat betere kijk naar het verhaal van Underworld en de vampieren en weerwolven.

Outtakes (4 min.)
Een verzameling bloopers en dingen die fout gingen tijdens de opnames.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Disc 2

The Unexplained: Extreme Sacrifice (46 min.)
Een aflevering uit de documentairereeks The Unexplained. Deze aflevering is genaamd Extreme Sacrifice en gaat over het opofferen van jezelf ten koste van anderen. Aan de hand van waargebeurde verhalen proberen de makers erachter te komen waarom mensen hun eigen leven in de waagschaal leggen om dat van anderen te redden.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

The Unexplained: The Vampyre Myth (46 min.)
Wederom een documentaire van de reeks The Unexplained. In deze aflevering wordt het fenomeen vampier onderzocht, van de vaak honderden jaren oude verhalen tot de meer recente tijd en de vampierfilms. Uiteraard wordt er veel tijd bestaat aan de bekendste vampier aller tijden, Dracula.
Het beeld is 1.33:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Conclusie

Deze uitgave van Underworld is al de derde die uitgebracht wordt door Dutch Filmworks. Deze uitgave is grotendeels identiek aan de tweede schijf van de eerder uitgebrachte 2 Disc Supremacy Edition, vooral qua beeld en geluid. Deze zijn namelijk meer dan goed te noemen. Qua extra\'s zijn er wel wat verschillen. Zo zijn er wat extra\'s verdwenen, maar zijn er ook twee interessante documentaires voor in de plaats gekomen. Ook komt deze uitgave in een luxe Steelbook verpakking. Welke versie je moet kopen als je de film nog niet in je bezit hebt, hangt helemaal af van de prijs van de DVD\'s en je persoonlijke smaak.

Laatste reacties

Liebaart  |  16-03-2007

Ik heb net de Director's cut Steelbook gekocht. Het rare bij mijn versie is, dat de tweede disc niet de documentaires bevat, maar wel de theatrical cut. Met and...
Lees meer >

Fikret  |  01-07-2006

Ik heb hem al zeker een half jaar in m'n bezit (de Director's Cut steelbook). Heb hem gehaald omdat de ik film wel goed vond, maar vind de Director's Cut daar w...
Lees meer >

Stephan Nobelen  |  15-06-2006

khad underworld nog niet in bezig, wilde hem zeer graag kopen. Heb dat uiteindelijk vanmiddag gedaan. Normaal ben ik niet zo kapot van die steelbooks, maar ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  03-01-2006

Dit is gewoon z,on film van kijken,hersens uit en niet zeiken,doe je dit dan word je redelijk vermaakt.Verhaaltje is flinterdun maar de film kijkt lekker weg.V...
Lees meer >

Willy B.  |  28-10-2005

Ik vond underworld zeer goed special effects bangelijk. er zijn mensen die deze film niet goed vinden dat is smaak en goesting.
Lees meer >

zetmoon  |  22-10-2005

dit is volgens mij al weer de 4e uitgave. Ze hebben hem ook in een dubbel pack met cabin fever voor 6,99 Hij zit ook in een box met 3 andere films. Maar d...
Lees meer >

axie  |  22-10-2005

dit is volgens mij al weer de 4e uitgave. Ze hebben hem ook in een dubbel pack met cabin fever voor 6,99
Lees meer >

druppelstop  |  21-10-2005

Kate is idd het enige pluspuntje, wat een flauw verhaal zeg!
Lees meer >

Wisberts  |  20-10-2005

Underworld (DC) Wederom een uitgave van deze film, maar voegt deze nog iets toe? In elk geval een nieuwe DVD.nl-TOPPERRRRRRR!!!
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  20-10-2005

De film ziet er fenomenaal uit, en Kate ook!Kate is ook het enige pluspuntje van deze film :P :wink:
Lees meer >

zetmoon  |  20-10-2005

Flut verhaal, OK Slechte dialogen, valt wel mee Visueel zwak, volgens mij ben JIJ visueel zwak! De film ziet er fenomenaal uit, en Kate ook! Valt wel mee ...
Lees meer >

Kasper P.  |  20-10-2005

Flut verhaal, OK Slechte dialogen, valt wel mee Visueel zwak, volgens mij ben JIJ visueel zwak! De film ziet er fenomenaal uit, en Kate ook! Valt wel mee ...
Lees meer >

zetmoon  |  20-10-2005

al zien liggen bij Bart Shit voor 7 euries........ Vandaag niet zien liggen bij Bart Smit, wel bij E-PLaza (is ook van Bart Smit). Helaas waren allevier d...
Lees meer >

zetmoon  |  20-10-2005

ik kan me vergissen.. maar bij de supremacy edition heb je toch een disc met de director's cut en een met de bioscoopversie? is dat bij deze steelbook-uitgave o...
Lees meer >

CAM  |  20-10-2005

ik kan me vergissen.. maar bij de supremacy edition heb je toch een disc met de director's cut en een met de bioscoopversie? is dat bij deze steelbook-uitgave o...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.