Skulls, The (CE)

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Skulls, The (CE) (DVD)
Samenvatting

Ieder jaar worden op diverse universiteiten in de Verenigde Staten studenten geselecteerd en uitgenodigd om toe te treden tot geheime genootschappen. Van tenminste drie Amerikaanse presidenten is bekend dat zij lid van een dergelijk genootschap zijn geweest. Sinds jaar en dag is The Skulls de machtigste geheime sociëteit van allemaal. Luke McNamara (Joshua Jackson) is student aan de Harvard Law School. Geheel onverwachts wordt hij uitgenodigd toe te treden tot de geheime prestigieuze club The Skulls. Voor Luke gaat een droom in vervulling, maar als zijn beste vriend Will onder verdachte omstandigheden overlijdt, begint Luke te twijfelen en gaat op onderzoek uit... met gevaar voor eigen leven!

Commentaar

Met The Skulls uit 2000 heeft regisseur Rob Cohen goed werk afgeleverd. De film, die 102 minuten duurt (een klein verschil met de op de verpakking vermelde 106 minuten), heeft weliswaar de bij Nederlanders relatief onbekende Amerikaanse studentengenootschappen als onderwerp, maar is daarom niet minder vermakelijk. Het verhaal is interessant en de spanning wordt goed opgebouwd. Ook het acteerwerk is prima: vooral hoofdrolspelers Joshua Jackson en Paul Walker vertolken hun rollen vol overtuiging. Zij die door de aanwezigheid van Jackson, onder andere bekend uit Urban Legend en Scream 2, vermoeden dat dit de zoveelste clichématige tienerfilm uit het rijtje is, zullen dan ook aangenaam verrast worden door The Skulls. Want al zullen de populaire jeugdige acteurs in eerste instantie een wat jonger publiek aanspreken, ook voor mensen die hun tienerjaren al voorbij zijn is deze film zeker het bekijken waard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 102 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 5410504966644

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Photogallery
  • Cast & Crew
  • The making of (16 min.)
  • TV-spots (8 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van The Skulls wordt weergegeven in anamorf 1.78:1 formaat, wat dicht genoeg bij de oorspronkelijke 1.85:1 verhouding ligt om acceptabel te zijn. Op de meeste momenten is het beeld scherp, maar er zijn tevens ogenblikken waarop het beeld wat aan scherpte in moet boeten en hierdoor wat zacht aandoet. Contrast en zwartniveau zijn uitstekend, en ook het schaduwdetail is goed. De kleuren zijn zeer vol en helder. Bovendien is gedurende de hele film, behalve een kort moment aan het begin en op het eind, nauwelijks een vuiltje in het beeld te bespeuren. En afgezien van het sporadische geval van aliasing is ook artefacting geheel afwezig. Een klein minpuntje is het feit dat af en toe wat lichte filmgrain zichtbaar is. Verder is de witte ondertiteling, die eventueel uitgeschakeld kan worden, correct laag geplaatst en duidelijk te lezen. Ook de indeling van de film in 18 tracks is in orde. Deze DVD is dubbellaags, met een laagwisseling na ongeveer 82 minuten. Deze wisseling zit aan het begin van een scène en is wel merkbaar, maar niet hinderlijk. Al met al valt er dus weinig te klagen over de prima weergave van deze DVD.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied presteert deze DVD uitstekend en valt er niets dan goeds te vertellen. Om te beginnen wordt bij het Dolby Digital 5.1 geluid van The Skulls agressief gebruik gemaakt van de surroundkanalen. Ze worden benut voor zowel muziek, omgevingsgeluid als effecten (in split-surround) en het resultaat is prima: door het volle geluidsbeeld krijg je gedurende de hele film het gevoel dat je middenin de actie zit. Ook het LFE-kanaal laat op geschikte momenten flink wat van zich horen. Verder is het geluid vrij van ruis en zijn de dialogen altijd goed verstaanbaar. We hebben hier te maken met een geweldige geluidskwaliteit die zich kan meten met de beste DVD’s.

Extra's

Aangezien op de cover de titel “Collector’s Edition” prijkt, verwacht men een hoop extra’s die deze DVD bijzonder de moeite waard maken voor de verzamelaar. Ieder die The Skulls vanuit dit oogpunt aanschaft zal echter teleurgesteld worden. Er is namelijk slechts een klein aantal elementaire extra’s aanwezig.
Als eerste is er de “Making of”-featurette die ongeveer 16 minuten duurt. In plaats van een fraai gemonteerd en van commentaar voorzien geheel, krijgen we een serie losse fragmenten waarin we meekijken terwijl bepaalde scènes opgenomen worden. De fragmenten worden gescheiden door een irritant zwart beeld. Deze featurette heeft meer weg van een B-roll en mist daardoor het informatiegehalte en het inzicht dat een goede making-of kan bieden.
De TV-spots (niet-anamorf 1.85:1, DD 2.0) bestaan uit niet-ondertitelde fragmenten uit de film die ter promotie gebruikt werden. In totaal worden acht van deze spots, die in totaal 8 minuten van je tijd in beslag nemen, achter elkaar afgespeeld (met elk fragment op een volgende track). Aangezien alle scènes ook in de film terug te vinden zijn is de toegevoegde waarde van deze extra nogal gering.
Uiteraard is ook de tegenwoordig verplichte trailer van de partij, ditmaal in niet-anamorfe 16:9 verhouding met DD 2.0 geluid.
In de photogallery zijn (slechts) 22 promotie-foto’s te vinden. De navigatiemogelijkheden bestaat uit het voor- of achteruit bladeren door de schermen met foto’s (maximaal twee per scherm), waardoor enig overzicht ontbreekt.
Als laatste kan men bij Cast & Crew de Engelse biografieën van 3 acteurs lezen en interview-fragmenten (1.33:1, DD 2.0) van 4 acteurs en de regisseur bekijken. Deze korte fragmenten geven wat meer inzicht in het ontstaan van de film en de daarin aanwezige personages.
Tot zover de op deze DVD aanwezige extra’s, waarbij opgemerkt dient te worden dat de twee voornaamste toevoegingen helaas ontbreken. Het audiocommentaar van regisseur Cohen (dat op de regio 1 en regio 4 versies terug te vinden is) is namelijk op deze regio 2 DVD afwezig. Ook de op de cover beloofde deleted scenes vallen nergens op het schijfje te bekennen. Deze aanvullingen hadden er voor kunnen zorgen dat het predikaat “Collector’s Edition” enigszins verdiend was. Want de karige extra’s die nu meegeleverd worden, zijn niet bijzonder genoeg om The Skulls op dit gebied boven de middenmoot uit te tillen.

Conclusie

Het beeld van The Skulls is goed en het geluid is perfect. De aanwezige extra’s zijn echter slechts middelmatig, en het is dan ook wat overdreven dat deze DVD de titel “Collector’s Edition” draagt. The Skulls is een goed gemaakte en spannende film, en de thriller-liefhebber die het gebrek aan fantastische extra’s geen bezwaar vindt zal zich zeker weten te vermaken met deze DVD

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  22-02-2013

Redelijke thriller, die pas in de tweede helft echt op gang komt. De rollen zijn echter goed, vooral de rol van Joshua Jackson, mij zeer goed bekend uit de seri...
Lees meer >

nova6666  |  15-02-2005

Leuke thriller met leuk verhaal!
Lees meer >

Wizz-Art  |  21-11-2004

Een goede thriller waar weer hele slechte sequels op volgden. Een soortgelijke club als The Skulls schijnt echt te hebben bestaan.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 65
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.