Assault on Precinct 13 (SE)

Recensent:
Marcel den Haan
04-11-2005

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Assault on Precinct 13 (SE) (DVD)
Samenvatting

Jake Roenick (Ethan Hawke) is werkzaam op Bureau nummer 13 als politieagent in de plaats Detroit. Hij brengt het liefst zijn tijd door achter zijn bureau aangezien hij een trauma heeft opgelopen tijdens een undercoveractie waarbij twee collega\'s de dood vonden. Hoewel een commissie heeft vastgesteld dat hem geen schuld kon worden aangerekend loopt hij toch nog steeds rond met een schuldgevoel. Hij krijgt regelmatig bezoek van een psychiater die hem probeert van deze gevoelens af te helpen. Bureau 13 staat op de lijst om gesloten te worden en samen met twee collega\'s brengt Jake hier zijn oudejaarsavond door. Het belooft een rustige avond te worden omdat er verder geen collega\'s of gevangenen meer aanwezig zijn op het bureau, deze zijn allemaal al overgeplaatst naar het nieuwe Bureau 13. Jake en zijn collega\'s maken zich op voor een feestje als er plots een gevangenentransport voor de deur staat. Door de zware sneeuwstorm kunnen zij niet verder en besloten wordt de gevangenen op te sluiten op het oude en vervallen bureau. De gevangenen zitten nog maar net in hun cel of het bureau wordt aangevallen door gewapende mannen. De eerste indruk is dat ze één van de gevangenen willen bevrijden, de gevreesde crimineel Marion Bishop (Laurence Fishburne), maar al snel komen ze erachter dat het om een groep corrupte agenten gaat die Bishop het zwijgen willen opleggen. Aangezien Jake en zijn collega\'s het niet alleen kunnen opnemen tegen de groep gewapende mannen wordt besloten de gevangenen vrij te laten en samen nemen ze het op tegen de indringers.

Commentaar

Assault on Precinct 13 is een remake van de gelijknamige film uit 1976 van John Carpenter, dat op zijn buurt weer een remake is van Rio Bravo met in de hoofdrol John Wayne. Het verhaal is aangepast naar huidige normen, maar verder volgt de film het verhaal van de vorige twee versies. Hoewel deze film zich niet kan meten met de twee eerdere versies, blijft er toch een geslaagde actiefilm over met enkele thrillerelementen. De actie is goed gemaakt en de aanval op het politiebureau mag gerust geslaagd genoemd worden. De personages in de film zijn allemaal vrij standaard en de meeste acteurs spelen hun rol met overtuiging, hoewel ze vaak terug gehouden worden door de matige dialogen en de gaten in het verhaal. Vooral het karakter van Laurence Fishburne valt hierdoor op en het is duidelijk dat de acteur, die toch echt wel kan acteren, duidelijk terug gehouden werd door het materiaal waarmee hij moest werken. Ook zitten er in het verhaal enkele flinke onlogische verwikkelingen en gebeurtenissen, maar als je deze voor lief neemt valt er toch genoeg te genieten bij deze film. Verwacht daarom ook geen intelligent verhaal met Oscar winnende optredens van de acteurs, maar gewoon een ouderwets keiharde actiefilm waar je als kijker niet te veel bij na moet denken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 109 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664027912

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 2.40:1. De kwaliteit van het beeld is uitstekend. De transfer is mooi scherp met veel detail en ook het contrast is voldoende. Dit ondanks het feit dat de film vrij donker van aard is, maar dit is eerder te wijten aan de belichting en dankzij het goede contrast zijn alle scènes goed te volgen. Schaduwdetail en zwartniveau zijn ook prima in orde en dit alles zorgt ervoor dat dit een uitstekende transfer genoemd kan worden. Dit alles wordt versterkt door het vrijwel uitblijven van artefacten en behalve wat lichte filmgrain zijn deze niet aanwezig.
De film is verdeeld in 20 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in twee uitvoeringen te vinden op de DVD, namelijk een DTS 5.1 track (754 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s). Beide tracks maken goed gebruik van alle aanwezige kanalen en klinken lekker agressief en dynamisch. De film bestaat voor een groot gedeelte uit schietpartijen en de tracks zorgen ervoor dat je je als kijker midden in de actie waant. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en de frontspeakers laten een strak stereogeluid horen waarbij de muziek en effecten prima tot hun recht komen. De surroundspeakers worden de gehele film regelmatig gebruikt wat een dynamisch en ruimtelijk geluidsbeeld oplevert. Het LFE kanaal levert tenslotte uitstekend ondersteuning met een diep en strak laag. De Dolby Digital track heeft een onnodig lage bitrate van 384 kb/s en dit zorgt ervoor dat de DTS track de voorkeur krijgt. Hier klinkt het geluid veel ruimtelijker en dynamischer en is er veel meer detail aanwezig, ook het laag is veel beter gedoseerd. Twee prima tracks en vooral de DTS track is van demonstratiekwaliteit.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De aanwezige extra\'s zijn verdeeld over de twee aanwezige schijven waarbij de tweede disc de meeste extra\'s herbergt. In eerste instantie lijken er behoorlijk wat extra\'s op de schijven te staan, maar een nadere bestudering ervan leert ons dat dit in de praktijk nogal tegenvalt.

Disc 1

Trailers
De DVD start na het invoeren in je speler met een aantal trailers die zijn over te slaan door op de Skiptoets te drukken. Deze trailers zijn niet alsnog vanuit het hoofdmenu te bekijken. Het gaat om trailers van The Sound of Thunder, Saw, Alone in the Dark en Unleashed.

Audiocommentaar
Een audiocommentaar van regisseur Jean-Francois Richet, schrijver James DeMonaco en producent Jeffrey Silver. De drie mannen geven een uitgebreide toelichting over het maken van de film en alle aspecten van het maken van de film komen aan bod. De regisseur Jean-Francois Richet praat maar slecht Engels en is daarom soms wat moeilijk te verstaan, maar gelukkig is het commentaar netjes met Nederlandse ondertiteling te beluisteren.

Disc 2

Alle aanwezige extra\'s op disc 2 hebben een 1.33:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

Trailers
Ook de tweede schijf begint na het invoeren met enkele trailers, maar deze zijn wel gewoon te bekijken via het hoofdmenu. Deze keer gaat het om trailers van White Noise, Saw, Alone in the Dark en Unleashed.

Armed and Dangerous (4 min.)
In deze featurette krijgen we van wapenexpert Charles Taylor uitleg over al de in de film gebruikte wapens. Hij gunt ons een kijkje in zijn wapenwagen waar alle wapens liggen opgeslagen.

Behind Precinct Walls (7 min.)
De productie designer van de film legt uit hoe alle sets tot stand zijn gekomen en hoe je eigenlijk als kijker soms flink in de maling wordt genomen.

Plan of Attack (4 min.)
In deze featurette worden alle stunt en vechtscènes uit de film onder de loep genomen.

The Assault Team (5 min.)
Regisseur Jean-Francois Richet, schrijver James DeMonaco en producent Jeffrey Silver komen wederom aan het woord en vertellen wat ze met deze film wilde bereiken. Ook slijmen ze wat over elkaar zoals dat schijnbaar hoort in dit soort featurettes.

Explosive Deleted Scenes (6 min.)
Een aantal verwijderde scènes die achter voorbij komen. Je hebt de keuze om de scènes met of zonder commentaar van de regisseur te bekijken die uitlegt waarom de scènes uit de film gehaald zijn.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed.

Caught in the Crosshairs (12 min.)
Een standaard featurette waarin we wat beelden zien van achter de schermen, afgewisseld met interviews met leden van de cast en crew.

Conclusie

In Assault on Precinct 13 kunnen we zien hoe een bus vol gevangenen wordt overgebracht naar de gevangenis, maar waar de bus nooit aankomt. Door een heftige sneeuwstorm komt de bus vast te zitten en besloten wordt uit te wijken naar een oud en vervallen politiebureau dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. De gevangenen worden daar in een cel gestopt, maar al snel komt het bureau onder aanval te liggen. De aanwezige agenten moeten samenwerken met de gevangenen om heelhuids de nacht door te komen. De film is een remake van de gelijknamige film uit 1976 en mits je als kijker enkele onwaarschijnlijkheden voor lief neemt, valt er genoeg te genieten bij deze film. De film bestaat vrijwel geheel uit harde actiescènes die goed gemaakt zijn en dat is precies waarom je deze film zou moeten bekijken. De DVD heeft een prima beeld en geluidskwaliteit en er zijn enkele extra\'s toegevoegd die helaas te kort duren en geen hoge herkijkwaarde hebben.

Laatste reacties

Philippe  |  18-02-2006

Geen big budget blockbuster maar wel een stevige no nonsense actiefilm. Zeker één van de betere films in zijn genre van de afgelopen jaren met opnieuw een goed...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  18-02-2006

Deze film miste iets wat de oude versie wél had: spanning. Maar goed, al met al viel deze film me nog wel enigszins mee. Ethan Hawke ga ik per film minder goed ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  08-11-2005

Beide dames in het verhaal (De Matteo en Bello) voegen al helemaal niets toe aan het verhaal, typisch gevalletje eye candy. Nou, Maria Bello was toch wel onde...
Lees meer >

Coen P.  |  07-11-2005

Zeer matige film. Toegegeven, de actie is goed en gewelddadig, maar het verhaal is te vergezocht en de acteerprestaties van enkele "sterren" voegen weinig toe a...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  06-11-2005

Het origineel heb ik nooit gezien, maar daarin draait het toch om een groep punkers die een politiebureau omsingelen om wraak te nemen op de politie, omdat die ...
Lees meer >

scheur  |  06-11-2005

Leuke en geweldadige no-brainer, maar vond het origineel toch beter..... :wink:
Lees meer >

TheGodfather  |  05-11-2005

Zeer matige film. Toegegeven, de actie is goed en gewelddadig, maar het verhaal is te vergezocht en de acteerprestaties van enkele "sterren" voegen weinig toe a...
Lees meer >

Coen P.  |  05-11-2005

Zeer matige film. Toegegeven, de actie is goed en gewelddadig, maar het verhaal is te vergezocht en de acteerprestaties van enkele "sterren" voegen weinig toe a...
Lees meer >

nlamste3  |  05-11-2005

Heerlijke actiefilm, lekker geluid, goed geacteerd en vooral niet al te veel nadenken. Dat er dingen in gebeuren die niet kunnen, nou ja, daar kijk ik juist ...
Lees meer >

Daniël V.  |  04-11-2005

Hij is inderdaad erg cool. :) Meteen in het begin gaat het al heerlijk van start met een dik-hout-zagen-met-planken actiescene waarin Hawke zich lekker uitleeft...
Lees meer >

King Dingeling  |  04-11-2005

Ik heb hem net gekeken... wat er allemaal gebeurt kan natuurlijk noooit :) maar de aktie is idd erg vet !
Lees meer >

Willy B.  |  04-11-2005

Actie actie 8/10 :wink:
Lees meer >

Rickje  |  04-11-2005

Ik vond dit echt een goede film vanwege die grove actiescenes en het uitstekende acteerwerk.. het einde is vooral super gedaan. 8/10
Lees meer >

Kasper P.  |  04-11-2005

WAAROM IS MIJN (BEARGUMENTEERDE) MENING VOOR DE ZOVEELSTE KEER BIJ EEN REVIEW VERWIJDERD :evil: ?
Lees meer >

Sneaker  |  04-11-2005

Lijkt me een leuke film. Het origineel van John Carpenter vond ik erg goed. Binnenkort maar eens voor een mooi prijsje de steelbook aanschaffen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 94
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.