Batman Begins (Collector's Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-10-2005

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Batman Begins (Collector's Edition) (DVD)
Samenvatting

Als kleine 8-jarige jongen is Bruce Wayne ervan getuige hoe zijn ouders, als zij een operabezoek op verzoek van Bruce eerder afbreken, door een overvaller wordt vermoord. Zijn vader was een rijke zakenman en dokter die ervoor streed dat ook de armen in Gotham een goede toekomst konden krijgen. Maar als Bruce (Christian Bale) wat ouder is en de moordenaar van zijn ouders na 14 jaar gevangenisstraf vroegtijdig wordt vrijgelaten, wordt het hem duidelijk dat de misdaad het voor het zeggen heeft in Gotham.
Bruce verlaat Gotham en reist de wereld rond op zoek naar de kracht om zijn ouders te wreken. In het verre Oosten komt hij terecht in de gevangenis, waar hij door toedoen van ene Henri Ducard (Liam Neeson) uit gered wordt. Henri introduceert Bruce bij Ra’s Al-Ghul (Ken Watanabe), leider van een soort Ninja school. Bruce ondergaat hier een zware training in diverse gevechtstechnieken en leert hier ook zijn eigen angsten onder ogen te komen. Dan vraagt Ra’s Al-Ghul Bruce iets te doen, wat hem tegen staat en is gedwongen te vluchten.
In Gotham aangekomen ziet Bruce ook de stad steeds verder in de handen van de georganiseerde misdaad is terecht gekomen. Met steun van de butler Alfred Pennyworth (Michael Caine), die als ene vader over Bruce heeft gewaakt, transformeert Bruce zich tot een symbool voor de strijd tegen het onrecht: Batman. Hij krijgt hierbij ook hulp van Lucius Fox (Morgan Freeman), een vroeger bondgenoot in het bedrijf van zijn vader maar nu door de huidige topman Earle (Rutger Hauer) aan de kant gezet. Binnen het politieapparaat vindt Batman een medestrijder in de politieman Jim Gordon (Gary Oldman) en de assistent openbare aanklager Rachel Dawes (Katie Holmes). Als kind waren Bruce en Rachel bevriend, maar Rachel ziet in de Bruce van nu een verveelde playboy. Samen met deze bondgenoten begint Batman de strijd tegen misdaadbaas Falcone (Tom Wilkinson) en de vreemde dokter Jonathan Crane (Cillian Murphy). Als Batman heeft Bruce al zijn hightech wapenarsenaal, zijn gestaalde lichaam en zijn scherpe geest nodig om de strijd aan te binden met de duistere krachten die de stad Gotham in haar voortbestaan bedreigt.

Commentaar

In 1989 verfilmde regisseur Tim Burton op bijzondere wijze het verhaal van Batman, de als vleermuis verkleedde man in strijd tegen het kwaad. Michael Keaton speelde de getormenteerde Bruce Wayne en zijn alter ego Batman. Tim Burton koos voor een cartooneske verfilming, waarin Jack Nicholson op evenzo cartooneske en licht overdreven wijze de slechterik The Joker speelde. De verfilming van Burton werd een groot succes, zodat een vervolg drie jaar later geen verrassing was. Wederom regisseerde Burton de film en wederom speelde Keaton de hoofdrol.
Regisseur Joel Schumacher maakte daarna in 1995 en 1997 nog twee vervolgfilms, met Val Kilmer en George Clooney in de rol van Batman. De films van Joel Schumacher waren, in vergelijking tot de twee film van Burton, anders en minder donker van toon.
En nu is het acht jaar later. We leven in een periode waarin Hollywood vooral ‘prequels’ maakt. Films die gebruik maken van een eerder succes met een verhaal dat zich afspeelt voor het oorspronkelijke verhaal. Denk hierbij aan George Lucas met zijn laatste drie Star Wars films die zich in de tijd afspelen voor de drie originele Star Wars films.
Met Batman Begins vertelt Christopher Nolan de ontstaansgeschiedenis van de legendarische ‘dark knight’. Nolan schreef samen met schrijver David S. Goyer (bekend van onder andere Blade) het script. Bij dit script zijn ze tamelijk nauwgezet trouw gebleven aan de ontstaansgedachte zoals verwoord in het originele verhaal van Batman, dat in 1939 in een nummer van de Detective Comics verscheen. De wijze waarop Nolan het karakter tot leven brengt is indrukwekkend. Met grote aandacht voor details en ontwikkeling van de karakters heeft Nolan een zeer serieuze maar ook zeer geloofwaardige verfilming van dit ‘comicbook’ verhaal gemaakt. Een verhaal met precies de juiste dosering van actie, de kracht van de onverschrokken held maar ook de onzekerheid en kwetsbaarheid van de mens achter de held, een goed opgezet misdaadverhaal, hightech gadgets, special effects, drama en enkele perfect geplaatste humoristische kwinkslagen. Een film waarin de sfeer van het stripverhaal tot leven komt, met een realistisch vormgegeven Gotham City als achtergrond.
In de persoon van Christian Bale heeft Nolan een uitstekende vertolker van de vliegende held gevonden. Charmant en kwetsbaar als Bruce Wayne, onverschrokken als de held Batman. Maar ook voor de andere rollen heeft Nolan uitstekende spelers gecast. Puike rollen van Michael Caine, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Katie Holmes en Gary Oldman. Uiteraard nog vele andere acteurs, waarbij onze eigen Rutger Hauer zeker niet vergeten mag worden.
De vele special effects in de film komen (gelukkig) niet alleen maar uit de computer. Zo is de ‘Batmobile’ een echt gebouwde auto die op hoge snelheid het bijzondere bochtenwerk kan uitvoeren zoals vertoond in de film.
Als afsluiting heeft Nolan een zeer geslaagde koppeling gemaakt naar de eerste Batman verfilming van Tim Burton. En hiermee verdient Nolan ons respect. Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal, de kijker serieus neemt met een fraaie mix van actie, drama, donker getinte fantasie, enkele humoristische kwinkslagen en een uitstekende aanvulling is op de eerdere Batman films.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 135 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932729597

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Batman - The Journey Begins
  • Shaping Mind and Body
  • The Tumbler
  • Saving Gotham City
  • Genesis of the Bat
  • Confidential Files
  • Kunstgalerij

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.40:1 anamorf op deze DVD. Het zal geen verrassing zijn, de kwaliteit van de DVD transfer van deze nieuwe film is uitstekend. De sinistere donkere sfeer van Gotham wordt dankzij een goed contrast en evenzo goed zwartniveau uitstekende weergegeven. Ook in de donkere scènes ziet het beeld er zeer goed uit. Scherpte en detaillering van het beeld zijn uitstekend. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Filmgrain is in lichte mate aanwezig, maar dit past volledig bij de filmische aanblik van het beeld. Uiteraard is het beeld volledig vrij van ongerechtigheden.
De film is zeer netjes verdeeld in 41 chapterstops. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het soundtrack is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De soundtrack klinkt uitstekend en heeft een bijzonder fraai surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. Het team van regisseur Nolan heeft de geluidsmix speciaal voor de DVD opnieuw onder handen genomen. Dit om het geluidsspektakel in de (kleine) huiskamer optimaal tot zijn recht te laten komen. En daar zijn ze zeker in geslaagd. De totale surround beleving is prachtig. Natuurlijk geholpen door de waanzinnige mooie filmmuziek, waar topcomponisten Hans Zimmer en James Newton Howard samen aan gewerkt hebben. De filmmuziek heeft een zeer fraaie stereospreiding met een extra ruimtelijk dimensie door de surround speakers. Het LFE kanaal helpt daarbij nog eens in het laag. De filmgeluiden doen daar nog eens een flinke schep boven op, waar alle kanalen optimaal worden benut. Let maar eens op enkele specifieke geluidseffecten, zoals de stem van Batman die een rondje langs de speakers maakt. Heel fraai. Ook bij de geluidseffecten met hun driedimensionale geluidsbeleving doet het LFE kanaal er nog een laag schepje bovenop. Bij dit alles blijven de dialogen prima te volgen, waarvoor traditiegetrouw de centerspeaker wordt gebruikt.
Alhoewel de soundtrack geweldig klinkt, vinden we het toch jammer dat Warner er niet voor heeft gekozen om de hogere bitrate voor het geluid te gebruiken. Het had de detaillering, dynamiek en laagcontrole van de soundtrack nog fraaier gemaakt. Desalniettemin, top genieten met deze soundtrack die bijna demonstratieklasse is.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn fraaie passende schermen waar het stripboekkarakter van het verhaal goed tot uiting in komt. Uiteraard zijn de schermen voorzien van achtergrondgeluid.
Deze Special Edition bestaat uit twee discs. Op disc 1 staat de film, waar alleen een trailer (1 min) het enige extra is.

Wat je direct mist bij de extra’s is een audiocommentaar. Geen ingesproken commentaar van regisseur Christopher Nolan dus. Nolan heeft in een interview aangegeven hier een specifieke reden voor te hebben. Volgens Nolan maakt het publiek de film. Als filmmaker wordt je tegenwoordig haast gedwongen al een commentaar in te spreken alvorens je de reacties van het publiek weet. Soms zelf al nog voordat de film in de bioscoop is te zien. Nolan wil dat dus niet. Of in de toekomst een nieuwe release komt met commentaar? Volgens Nolan moet je daar maar niet op wachten.

Voor de rest zijn de extra’s op disc 2 terug te vinden. Ook hier komt het stripboekverhaal idee leuk naar voren, je moet enige moeite doen om de extra’s te vinden. Het Batman symbool is met enige zoeken op elk scherm te vinden en geeft je de mogelijkheid door alle schermen (de pagina’s van een stripboek) te bladeren. Alle extra’s hebben 1.85:1 niet anamorf beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

De Reis Begint (14 min)
Een korte documentaire waarin regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer uitleg geven hoe de film tot stand gekomen is en enkele specifieke voorbereidingen op het project. Waaronder dus de keuze voor de hoofdrolspeler, wat Christian Bale is geworden.

Cape en Kap (8 min)
Korte featurette waarin het (nieuwe) ontwerp van het Batman kostuum centraal staat.

Gotham City Verrijst (13 min)
Featurette over het ontwerp van Gotham City, waarvan het groot gedeelte op de set is nagebouwd. Uiteraard ook aandacht voor de special effects die ook gebruikt zijn.

De Weg Naar Ontdekking (14 min)
Featurette over de ‘Ninja school’, die in de film in het verre Oosten hoog op een besneeuwde berg ligt. Ook hier natuurlijk weer aandacht voor de setconstructie en de speciale effecten. Ook aandacht voor het vechtscènes die zich hier afspelen.

Het Vormen Van Lichaam En Geest (13 min)
Waarin de choreografie van de vechttechnieken centraal staat. Hierin aandacht voor ‘Keysi’, een soort martial art techniek die gebruikt is.

De Pagina’s (15 min)
Ofwel: Ontstaan van de vleermuis. Met hierin uiteraard aandacht voor het stripboek, waarin Batman tot leven is gekomen. Nu valt dat een beetje tegen. Dit onderdeel is vooral ook reclame voor een nieuwe stripboekserie van Frank Miller en Jim Lee.

Tumbler (14 min)
Ofwel, de Batmobile. In deze featurette dus hoe dit vehikel gerealiseerd is en wat het allemaal kan. En het is dus een echte automobiel of iets dat er op lijkt in ieder geval. Maar niet een CGI ontwerp dus.

Het Redden Van Gotham (13 min)
Gaat over de stunts en special effects in de scènes waarin Batman zijn best doet Gothman te redden. Zeker niet bekijken voordat je de film gezien hebt.

Op één van de schermen vind je de tekst Een tot leven gekomen Archetype van Jung …. Selecteer je dit, dan kom je in de Kunstgalerij, waar je drie vervolgkeuzes hebt: U.S., International en ”Verkenningen”. Achter elke keuze een groot aantal promotieachtig beeld- en postermateriaal van Batman.

Tussen alle extra’s door kun je een soort encyclopedie vinden. Op diverse schermen zie je in de tekstbolletjes een cursief gedrukt woord staan. Dit woord kun je aanklikken, waarna je uitleg krijgt over het betreffende onderdeel. In de uitleg zitten ook weer woorden die aangeklikt kunnen worden. En zo blader je als het ware door en encyclopedie. Met Batman logo kun je vooruit of achterbladeren of je keert er weer mee terug naar het hoofdmenu. Alle tekstschermen zijn trouwens Nederlandstalig.
Ook de namen van personen staan in de tekstbolletje cursief geschreven. Ook deze zijn dus aan te klikken, waarna je een soort biografie van het betreffende karakter krijgt.

Mocht je ze niet allemaal vinden. Op het laatste keuzescherm, te herkennen aan de ‘aftiteling’, staat een soort boeksymbool als keuze. Dit geeft je toegang tot een vervolgscherm met de keuzen Uitrusting, Vijanden en Bondgenoten en mentors, waaronder dezelfde onderwerpen staan die ook op alle verschillende schermen enigszins verborgen te vinden zijn.
Ook alle featurettes, die als keuze verscholen staan op de stripverhaalschermen, staan hier nog eens netjes onder elkaar. Zo weet je direct of je iets gemist hebt.

Verder staan op de DVD ook nog DVD-Rom onderdelen, waarvoor je de InterActual speler en een Windows computer nodig hebt. Die staat ook op de schijf en kun je dus eventueel installeren. Verder is toegang tot internet nodig, omdat dit onderdeel vooral informatie van de website van Warner afhaalt.

Bij je zoektocht naar de menukeuzen op de verschillende schermen, zul je zo per ongeluk ook diverse easter eggs tegenkomen. Als je een easter egg selecteer, begint het extra met het scherm Finders Keepers.

De 2- disc set is voorzien van een kartonnen slipcase.

Conclusie

In Batman Begins neemt regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer je mee in een verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Batman. De jonge Bruce Wayne is getuige hoe zijn ouders wordt vermoord. Als jongeman ervaart hij hoe de misdaad het voor het zeggen heeft in Gotham City. Hij onderneemt een reis naar het Verre Oosten en wordt daar door Ra’s Al-Ghul getraind in diverse vecht- en beheersingstechnieken. Gesterkt komt Bruce terug in Gotham, alwaar hij in het geheim met zijn butler Alfred, de wetenschapper Lucius en politie-inspecteur Jim Gordon de strijd voor het behoud van Gotham aangaat. Zijn vijanden boezemt hij angst in als de ‘vleermuis’ Batman.
Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal, de kijker serieus neemt met een fraaie mix van actie, drama, donker getinte fantasie, enkele humoristische kwinkslagen en een uitstekende aanvulling is op de eerdere Batman films. Christopher Nolan heeft daarbij een fantastische cast tot zijn beschikking gehad, met acteurs als Christian Bale, Gary Oldman, Katie Holmes, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Michael Caine en Rutger Hauer.
Beeld en geluid van deze Warner uitgave zijn weer dik in orde. Deze 2-disc Special Edition herbergt bovendien op de tweede schijf nog een groot aantal linformatieve extra’s. Waarbij een compliment uitgaat naar de samenstellers van de DVD release voor de zeer originele wijze van menukeuzes op de tweede schijf. Film en DVD set zijn beide een absolute aanrader.

Laatste reacties

Hugo R  |  23-12-2007

Net gezien en vond hem eigenlijk niet meer dan aardig. Het acteerwerk is uiteraard erg goed, maar de film kon me op de 1 of andere manier toch niet helemaal ove...
Lees meer >

Dva  |  10-08-2007

en dit is een dvd die NIET begint met al dat "verboden copie" gezever!
Lees meer >

Richard B.  |  19-03-2007

de Batmobile (die echt gefabriceerd is, ik dacht zelfs door een Nederlands bedrijf) Nee, hij is ontworpen en gebouwd door een aantal Engelse special effects sp...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  18-03-2007

Als klein jongetje is Bruce Wayne getuige van de roofmoord op zijn ouders. Na 14 jaar wordt de moordenaar vroegtijdig vrijgelaten en dit is voor de inmiddels vo...
Lees meer >

Richard B.  |  17-03-2007

Hij viel me tegen. Het verhaal vond ik nogal fragmentarisch en voor een Batman-film zit er imho eigenlijk maar weinig Batman in. Verder vind ik dat dat 'serieuz...
Lees meer >

Jeroen vS  |  15-12-2006

Van de week weer gezien en deze is toch wel echt helemaal superfantastisch. Batman Begins staat voor mij op 1, dan komt er een hele tijd niets en dan de Burton...
Lees meer >

slindenau  |  04-10-2006

Was er nou een steelbook? Niet in Nederland, maar wel in Duitsland. Inderdaad, en daar zit dan ook nog eens een Comic boekje bij met 3 verhalen, totaal 72 pag...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  03-10-2006

Henri introduceert Bruce bij Ra’s Al-Ghul (Ken Watanabe), leider van een soort Ninja school, aldus de recensie. Ook het 'vertrouwelijk dossier' op dvd 2 komt m...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  01-08-2006

Deze film gezien in de bios in Schotland tijdens mijn vakantie. Zou zelf nooit naar deze film zijn gegaan (was met familie). Want hou zelf helemaal niet van com...
Lees meer >

Caledonians  |  27-05-2006

Vond toen ik hem in de bios zag al een erg goede film in zn soort. Hou normaal eigenlijk niet van comic verfilmingen. Nu op dvd vond ik hem nog steeds erg goed!...
Lees meer >

Swanski  |  25-01-2006

Knap om een prequel te maken die eigenlijk beter is dan alle 4 de delen maar dan heb je ook te maken met een geweldige regisseur en prima acteurs van Hauer t/m ...
Lees meer >

Bas Hokke  |  21-01-2006

Geweldige film. Bale is fantastisch als Batman, Oldman en Murphy zijn geweldig. Super sfeer, lekker donker en een hoog tempo. Helemaal mee eens, alleen vond ...
Lees meer >

Coen Vermeer  |  10-01-2006

top 5 batman Batman Returns 8,5 Batman Begins 8 Batman 7,5 Batman Forever 6 Batman & Robin 4 my 2 cents :wink:
Lees meer >

Jurgen V  |  10-01-2006

In de eerste Batman speelt de film zich af in de jaren 50,60 dacht ik ,(aan de gewone wagens te zien toch),hoe kon Batman dan al in een computergestuurde Batmob...
Lees meer >

Jeroen vS  |  07-01-2006

In de eerste Batman speelt de film zich af in de jaren 50,60 dacht ik ,(aan de gewone wagens te zien toch),hoe kon Batman dan al in een computergestuurde Batmob...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 237
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.