Paul McCartney - In Red Square

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-11-2005

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Paul McCartney - In Red Square (DVD)
Samenvatting

In de jaren ’60 was het in Rusland verboden te luisteren naar de muziek van The Beatles. Een concert van deze extreem populaire Britse popgroep was natuurlijk al helemaal uit den boze. Maar de muziek van het Britse viertal gaf vele achter het IJzeren Gordijn hoop op betere tijden en steun in een tijd van jarenlang communistisch regime.
Op 24 mei 2003 gaf Paul McCartney ten overstaan van meer dan 100.000 toeschouwers zijn eerste concert in Rusland op het Rode Plein (Red Square) in Moskou. Wat niemand ooit voor mogelijk hield, werd dan toch uiteindelijk realiteit.
Op de hier besproken DVD Red Square DVD staat een impressie van het concert dat Paul McCartney op het Rode Plein gaf en het concert dat McCartney en zijn band in St. Petersburg gaf. Een impressie, want net als bij de release van McCartney Back in the U.S. DVD, is het geen volledig concert dat je voorgeschoteld krijgt. De DVD heeft als subtitel Concert Film. Dit betekent dat je na elk liedje een korte onderbreking hebt met een kort stukje documentaire over Rusland, het communisme van de jaren ’60, de val van de Muur en natuurlijk de betekenis van The Beatles voor hen die onderdrukt werden. Dit is vooral in de vorm van interviewfragmenten en historische (zwart/wit) beelden van toen en uiteraard ook van The Beatles. Alles bij elkaar zeker interessant en informatief. Maar helaas verstoren deze onderbrekingen het concertgevoel totaal. McCartney en de zijnen spelen voornamelijk de oude bekende songs van The Beatles en Wings.
De titellijst is als volgt:

Paul McCartney in Red Square (100 min)
1. Getting Better
2. Band On The Run
3. Can\'t Buy Me Love
4. Two of Us
5. I Saw Her Standing There
6. We Can Work It Out
7. I’ve Just Seen A Face
8. Live & Let Die
9. Let ‘Em In
10. Fool On The Hill
11. Things We Said Today
12. Birthday
13. Maybe I’m Amazed
14. Back In The U.S.S.R.
15. Calico Skies
16. Hey Jude
17. She’s Leaving Home
18. Yesterday
19. Let It Be
20. Back In The U.S.S.R. (reprise)

In de stukjes documentaire worden Paul McCartney en zijn The Beatles collega’s een grote rol toegedicht in de val van het communisme in Rusland. Volgens de Russische socioloog Artmey Troitsky was de rol van The Beatles bij de val van het communisme groter dan van welke Westerse instelling dan ook. Huidig Russisch president Poetin noemt de muziek van The Beatles een ‘open window tot the world’.

Commentaar

Alvorens Paul McCartney optrad in Moskou, had hij eerst een kort optreden gegeven in St. Petersburg. McCartney deed daarbij de belofte dat hij terug zou komen, wat hij deed in het kader van zijn Europese tour in 2004. Het tweede concertgedeelte op deze DVD is een opname van dit tweede concert in St. Petersburg, dat 20 juni 2004 plaats vond. Het concert begint met een bijna 10 minuten durende intro, bestaande uit ‘achter de schermen’ beelden van de voorbereidingen. Dit concertgedeelte is verder zonder onderbrekingen. Bijzonderheid is dat McCartney het concert gaf op een midzomernachtavond, waardoor het dus niet donker wordt.

Paul McCartney: St. Petersburg (54 min)
1. Intro
2. Jet
3. Got To Get You Into My Life
4. Flaming Pie
5. Let Me Roll It
6. Drive My Car
7. Penny Lane
8. Get Back
9. Back In The U.S.S.R.
10. I’ve Got A Feeling
11. Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band / The End
12. Helter Skelter

Paul McCartney speelde voor het bijzonder enthousiaste publiek de bekende juweeltjes uit het zo omvangrijke repertoire dat hij en zijn The Beatles collega’s schreven. De gespeelde liedjes worden haast net zo uitgevoerd als in de jaren ’60. Dus een kleine band met slechts gitaar, drums en piano. Paul McCartney wordt bij beide concerten begeleid door dezelfde band als bij zijn tour in de Verenigde Staten een jaar eerder. Er spelen:
Brian Ray – guitar / bass
Rusty Anderson – lead guitar
Abe Laboriel Jr. – drums
Paul ‘Wix’ Wickens - keyboards

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 153 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Music
EAN: 5050467831421

Extra's

  • Behind the Curtain: Memories of Red Square
  • Russia and The Beatles: A Brief Journey
  • Resource Guide

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is een videoregistratie in full frame formaat (1.33:1 beeldformaat). Het beeld is redelijk scherp met een redelijke detaillering. De kleuren van de belichting worden goed en helder weergegeven. Contrast is ook goed in orde. Regisseur Mark Haefli zorgde net als bij Back in the U.S. weer voor een registratie met een beeldwisseling in een hoog tempo, waardoor het geheel zeer dynamisch overkomt. Aliassing en moiré is af en toe zichtbaar. Het beeld is interlaced, waardoor bij weergave op monitor of projector het kameffect kan optreden.
De gesproken teksten zijn ondertiteld, onder andere in het Nederlands. Elke chapterstop is een song.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van een DTS 5.1 (bitrate 754 kb/s), een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack en ook nog een stereo DD2.0 (bitrate 192 kb/s) geluidstrack. De DVD start met de DD2.0 track, dus je moet even omschakelen. Voor de review zijn de beide 5.1 tracks beluisterd.
De muziek concentreert zich voornamelijk op de voorspeakers, de zang komt uit de centerspeaker. De achterkanalen worden alleen maar gebruikt voor de geluiden van het enthousiaste publiek en een lichte galm van de muziek. Het geheel heeft een redelijke surroundkarakter. De muziek klinkt vol, heeft een prima stereospreiding en is goed gedetailleerd. Het LFE kanaal wordt gebruikt voor het laag van onder andere de bas en de snaredrum.
Zowel de DD5.1 als de DTS 5.1 track klinken goed en tussen beide is weinig verschil in kwaliteit te horen.

Extra's

De DVD heeft statische menu’s in standaard 4x3 beeldformaat met concertfragmenten als achtergrondgeluid.

Behind the Curtain: Memories of Red Square (6 min)
Een korte terugblik waarin Paul McCartney vertelt over de voorbereiding op het concert op het Rode Plein en hoe hij het concert ervaren heeft.

Russia and The Beatles: A Brief Journey (6 min)
Een korte featurette van The History Channel over The Beatles en Rusland. Deels overlappend met de documentaire stukjes tijdens het Red Square concert.

Resource Guide
Een overzichtsscherm met internetadressen over Rusland en haar geschiedenis.

Bij de DVD nog een boekje met acht pagina’s foto’s en een tracklisting. De keepcase is verpakt in een stevig kartonnen slipcase die qua opdruk identiek is aan de cover.

Conclusie

In Red Square is een impressie in de vorm van een concert film van Paul McCartney’s optreden op het Rode Plein in Moskou op 24 mei 2003. Tijdens het concert wordt elk liedje afgewisseld met een kort documentairefragment over de historie van het communisme in Rusland en de rol van The Beatles hierin. Het tweede gedeelte van de DVD bevat een gedeelte van het concert dat Paul McCartney en zijn band gaven op 20 juni 2004 in St. Petersburg in het kader van zijn Europese tournee. De gespeelde songs, met vooral oude Beatles en Wings songs, zijn stuk voor stuk juweeltjes en worden fraai en met groot enthousiast uitgevoerd en door het publiek evenzo enthousiast gewaardeerd.
Het concert is in standaard 1.33 beeldformaat vastgelegd, waarbij de beeldkwaliteit redelijk is. De geluidskwaliteit is prima met keuze uit zowel een Dolby Digital als een DTS 5.1 surroundtrack. De erg korte extra’s vormen een informatieve toevoeging. Voor fans van Paul McCartney natuurlijk weer een aanrader.

Laatste reacties

Richard B.  |  19-09-2006

Ik vindt het jammer dat dit weer een concertfilm is en geen complete concertregistratie. En in vergelijking met Back in the US zijn de tussenstukjes imo toch we...
Lees meer >

Roger moore  |  09-11-2005

Deze dvd is echt stukken beter dan Back in the world. Paul mcCartney Live in St. Petersburg komt niet uit 2003 maar uit 2004! Alleen de live uitvoering van He...
Lees meer >

Hankster  |  09-11-2005

ik zit al maanden te dubben of ik hem nou wel of niet zou kopen .. ik denk dat ik hem dus toch maar laat liggen als ik het zo lees *heeft een hekel aan conce...
Lees meer >

pieter bond  |  08-11-2005

Prachtig concert en mooie uitgave! :P BACK IN THE U.S.S.R!!!!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.