Aviator, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-11-2005

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Aviator, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) is een miljonair met passie. Dankij het geld dat zijn vader met olieboorkoppen verdiende, kan Hughes zich volledig uitleven in zijn passie voor het vliegen en zijn passie voor de film. Bij het maken van zijn oorlogsprent “Hell’s Angels” ondervindt Howard veel tegenslagen. Tegenslagen als niet genoeg camera’s om de actiescènes vast te leggen en geen wolken om de grote snelheid van de vliegtuigen mee zichtbaar te maken. Als de film dan uiteindelijk af lijkt te zijn, is geluid bij de film de nieuwste noviteit. En Howard Hughes wil het beste, dus wordt de film uitgesteld en alsnog voorzien van geluid. Maar na vier jaar productie brengt Hughes als onafhankelijk producent met groot succes de tot dan toe duurste filmproductie ooit in de bioscoop.
Tijdens de filmproductie ontmoet Howard de filmster Katherine Hepburn (Cate Blanchett) met wie hij een relatie krijgt. Maar Hughes’ grootste passie is het vliegen.
Met deze passie realiseert hij een fraai glanzend glad vliegtuig waarmee hij snelheidsrecords verbreekt. Krijgt hij opdracht een spionagevliegtuig te bouwen en wil hij het grootste vrachtvliegtuig ooit bouwen. En Hughes start een eigen luchtvaartmaatschappij: Trans World Airlines (TWA). Maar daarin vindt hij een geduchte tegenstander in de persoon van Juan Trippe (Alec Baldwin) van vliegmaatschappij Pan-Am. Trippe wil in Amerika monopolie op het vliegverkeer hebben en vindt in senator Brewster (Alan Alda) een medestander in zijn strijd tegen Hughes. Daarbij laten zij geen middel onbenut om Hughes in diskrediet te brengen. Mede door zijn steeds erger wordende smetvrees en paranoia dreigt Hughes alles te verliezen waar hij altijd al van gedroomd had.

Commentaar

The Aviator van regisseur Martin Scorsese is een fascinerende biografische verfilming over het leven van miljonair Howard Robard Hughes Jr. (1905-1976). De film speelt zich af in de periode eind jaren ’20 tot en met eind jaren ’40 van de vorige eeuw. Daarbij laat Scorsese een gepassioneerde en ook geobsedeerde Hughes’ zien die met een grenzeloos enthousiasme en overtuiging zijn dromen probeert te realiseren. Zijn fysieke en psychische tekortkomingen als doofheid, smetvrees en paranoia in combinatie met enige naïviteit brengen hem daarmee bijna tot de afgrond.
Regisseur Scorsese heeft een boeiend drama gemaakt, waarin een periode van 20 jaar uit het leven van Hughes is verfilmd. Scorsese heeft daarbij een goede balans gevonden in de verfilming van Hughes passie voor film maken, waarbij Hughes beide films Hell’s Gate (1930) en The Outlaw (1943) aan bode komen, en zijn passie voor de luchtvaart. Al heeft krijgt de laatste meer aandacht met Hughes ambitie om grensverleggend bezig te zijn en zijn strijd met concurrentie en politiek.

Acteur Leonardo DiCaprio zet met het spelen van Howard Hughes een prachtige gespeelde rol neer. Deze rol behoort zeker tot één van zijn beste vertolkingen in zijn langzamerhand fraaie acteercarrière. DiCaprio kreeg voor deze rol een Oscar nominatie, maar won hem niet. Jamie Foxx met de film Ray kreeg verdiend het beeldje toegewezen. The Aviator kreeg totaal maar liefst elf Oscar nominaties. Met films als Million Dollar Baby en Ray was de concurrentie op het felbegeerde beeldje groot en zodoende kreeg The Aviator uiteindelijk zes beeldjes toegekend. Naast DiCaprio uiteraard ook zeer fraaie rollen van Cate Blanchett, die wel een Oscar kreeg, Kate Beckinsale, Alan Alda, Alec Baldwin, John C. Reilly en Ian Holm. Componist Howard Shore voorzag de film van een zeer fraaie soundtrack met uiteraard veel muziek uit de jaren ’30 / ’40.

Cameraman Robert Richardson kreeg ook een Oscar voor zijn bijzondere beeldwerk. Scorsese wilde de film de specifieke kleuren geven zoals een film er uit die betreffende tijdsperiode uitgezien zou hebben. Dit betekent dat het begin van de film gemaakt is zoals een twee-laags Technicolor film eruit gezien zou hebben. Dit geeft de film een bijzondere turquoise- en blauwachtige kleur. Naarmate de film vordert, en dus ook de tijdsperiode vordert, verandert de kleur van de film met steeds vollere en correct weergegeven kleuren. Maar ook hier heeft Scorsese met technieken van digitale postprocessing het beeld aangepast om het een specifieke uitstraling te geven.
Met zijn bijna 170 minuten speeltijd is The Aviator een lange zit, maar geenszins te lang. Het levensverhaal van Hughes worden boeiend gebracht. Over de film en Howard Hughes valt nog veel meer te vertellen, maar de film gaan kijken is beter.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 163 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664025956

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Documentaire The Mysterious Howard Hughes
  • Linernotes
  • Max Factor: Age of Glamour

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1. De grootste teleurstelling bij deze release is het beeldformaat, want uitgever Dutch FilmWorks heeft ervoor gekozen de film te presenteren in een 1:78:1 anamorf beeldformaat. Wat is dat toch met de angst voor zwarte balken bij een huiskamerweergave? Mag op een breedbeeld televisie geen zwarte balken zichtbaar zijn? Waarom anders deze aanpassing van het beeldformaat? Voor zover wij weten is deze Nederlandse release de enige die niet het correcte beeldformaat van de film respecteert. Jammer, want anders had dit als totaal een zeer fraaie uitgave van de film kunnen zijn. De aanpassing van het beeld betekent dat aan de boven- en onderkant van het beeld meer beeld zichtbaar. Aan de zijkanten lijkt iets beeldinformatie te missen. Zie de grote versies van screenshot 2 en 3 voor een vergelijking.

Over de verdere beeldkwaliteit van deze release kunnen we kort zijn, die is uitstekend. De transfer geeft de wijze waarop Scorsese de film wil laten zien goed weer. Dus het aangepaste kleurenpalet, de aanwezige filmgrain, de specifieke filmische aanblik, het komt allemaal prima tot uiting. Het beeld is niet gestoken scherp, maar ook dit heeft te maken met de wijze waarop Scorsese de film heeft gemaakt. Uiteraard is bij deze nieuwe film geen sprake van ongerechtigheden in het beeld. Edge-enhancement is in lichte mate af en toe te zien.
De film is verdeeld in 19 tracks. De laagwisseling heb ik niet ontdekt, uitstekend gedaan. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net lettertype en staat netjes geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 (bitrate 754 Kb/s) op de DVD. Met een uitstekende dynamiek komt de zeer goed klinkende soundtrack uit alle speakers, waarbij goed gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare kanalen. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, met name de fraaie filmmuziek heeft hier de nadruk liggen. De achterkanalen worden actief in split-surround (stereo) gebruikt voor de ambiance en speciale effecten. Daardoor ontstaat een mooie en goed klinkende ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak en diep, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de subwoofer. Het hoog is goed gedetailleerd. Een zeer fraaie soundtrack.
Het verschil tussen de DD5.1 en DTS 5.1 is niet zo groot. De DTS track klinkt iets opener met een iets betere detaillering van het hoog en betere controle van het laag.

Extra's

De film is uitgebracht op een 2-disc ‘special edition’ DVD set. De film staat geheel op de eerste DVD, de extra’s allemaal op de tweede DVD.
De DVD start, zoals steeds meer gebruikelijk bij alle maatschappijen, met een 45 seconden durende filmpje over Piracy, it’s a crime, ofwel het illegaal kopiëren. Daarna nog enkele trailers voor andere DFW uitgaven.

Disc 2.

Alle extra’s op deze schijf hebben, tenzij anders vermeld, 1.33:1 beeldformaat en DD2.0 geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Documentary: The Mysterious Howard Hughes (44 min)
Interessante documentaire van het History Channel over Howad Hughes. De documentaire gaat ook de periode van Hughes’ leven die Scorsese niet in zijn film behandeld.

Behind the Scenes (22 min)
Zoals we vaker zien, een ‘B-roll-achtig’ kijkje tijdens de opnames. Zonder enige vorm van verdere toelichting.

The Magix Aviator Trailer Editor
Is een DVD-Rom feature voor gebruik op de PC om zelf een trailer voor de film te monteren. Je moet hiervoor wel het meegeleverde programma Magix Video deLuxe Silver (Nederlandse versie) installeren.

Max Factor: Age of Glamour (7 min)
Korte, beetje promotieachtige featurette, over de make-up in de film die in de gefilmde tijdsperiode uiteraard afkomstig is van … Max Factor. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf.

Liner Notes
Een dertiental Nederlandstalige tekstpagina’s met productie informatie over de film en een korte biografieën van regisseur en spelers.

Photogallery
Met een bescheiden verzameling promotiemateriaal.

Interviews (13 min)
Zeer korte interviewfragmenten met de belangrijkste cast- en crewleden. Allemaal apart te kiezen of achter elkaar te bekijken via de play all optie.

Trailers & TV-Spots
Met keuze uit de originele bioscooptrailer en twee Nederlandse promotietrailers voor de DVD. Alle trailers hebben 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.


De 2-disc set is zeer fraai verpakt in de zogenaamde ‘steelbook’ verpakking. Ofwel een plastic keepcase waarin beide DVD’s half over elkaar heen liggen, waarbij de buitenkant een metalen omslag heeft met een fraai glanzende opdruk. Een zeer fraai verpakking.

Conclusie

Regisseur Martin Scorsese levert met The Aviator een bijzonder fraai verfilmde biografisch verfilming over de meest interessante tijdsperiode uit het leven van de miljonair Howard Hughes af. Met zijn enorme kapitaal was Hughes een gepassioneerde filmmaker en vliegenier die niets liever wilde dan zijn dromen te verwezenlijken. Als filmmaker leverde Hughes twee spraakmakende films op. Als vliegenier bouwde hij het snelste vliegtuig en daarnaast ook het grootste vliegtuig. Als luchtvaartmaatschappij eigenaar ondervond hij stevige concurrentie en tegenwerking vanuit de politiek. Daarnaast had Hughes te kampen met erger wordende fysieke en psychische problemen.
De spelende cast is indrukwekkend, met onder andere zeer fraaie rollen van Leonardo DiCaprio en Cate Blanchett.

Dutch FilmWorks heeft deze fraaie film uitgebracht in een evenzo zeer fraaie ‘steelbook’ uitgave. Wat is het dan ook bijzonder spijtig dat ze het originele 2.35:1 beeldformaat van de film hebben aangepast tot een op breedbeeldtelevisie beeldvullende weergave van 1.78:1. Dit betekent dat meer beeldinformatie aan boven- en onderzijde van de film is bijgekomen. Voor het overige is deze uitgave wel geslaagd. De verdere kwaliteit van het beeld is zeer goed. Bij het geluid keuze uit zowel een Dolby Digital als een DTS geluidstrack die beide prachtige kwaliteit bieden. De extra’s op de 2e disc zijn weliswaar niet zeer uitgebreid maar vormen een aardige aanvulling op de film. Met name de documentiare van History Channel over Howard Hughes is de moeite waard.

Laatste reacties

MatrixTom  |  04-09-2007

Even meedelen dat ik via play.com de R2UK-uitgave (2-disc) van deze film voor €7,99 incl. verzending op de kop getikt heb. Ik had al eerder de Special Editio...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  26-06-2007

Goede film van Scorsese, mooi verteld dit verhaal, goede acteerprestaties en een prachtige cinematografie. (y) Slechtste rol die ik ooit van Cate Blanchett heb ...
Lees meer >

Frank  |  01-06-2007

De DFW-versie lijkt niet de meest geweldige dvd-editie van deze film te zijn. Dat blijkt alleen al uit het foute beeldformaat.
Lees meer >

Richard B.  |  01-06-2007

The Aviator is een productioneel prachtig uitziende film die me inhoudelijk enorm is tegengevallen. Ik denk zelfs dat ik dit de zwakste Scorsese tot nu toe durf...
Lees meer >

Patrick Deckard  |  16-05-2007

Heb net nog een ex-rental op de kop kunnen tikken met het oorspronkelijke beeldformaat...
Lees meer >

MatrixTom  |  03-03-2007

Ligt het aan mij of zijn in deze transfer echt GIGANTISCHE compressieblokken bijwijlen te zien? Het gaat hier ook om de steelbook en een typevoorbeeldje is de o...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  16-10-2006

Dutch Filmworks begint al net z,on geweldig label als RCV te worden :shock: Nou, RCV kom ik zelden tegen dat ze 'top'-films het formaat verpesten. Ze leveren...
Lees meer >

SuperDre  |  16-10-2006

Dutch Filmworks begint al net z,on geweldig label als RCV te worden :shock: Nou, RCV kom ik zelden tegen dat ze 'top'-films het formaat verpesten. Ze leveren...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  16-10-2006

Dutch Filmworks begint al net z,on geweldig label als RCV te worden :shock:
Lees meer >

Daniël V.  |  16-10-2006

Hmm.. dat is toch vreemd want DFW vertelde mij dat er geen verschil zat tussen de 1ste disk van de prijspakkers en de 1ste disk uit de speciale versies, ook nie...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-10-2006

Nou, ik heb em gister zitten kijken, maar ik vraag me af waarom er geen commentaar is gegeven op de macroblocking die toch duidelijk zichtbaar is tijdens de fli...
Lees meer >

SuperDre  |  16-10-2006

Nou, ik heb em gister zitten kijken, maar ik vraag me af waarom er geen commentaar is gegeven op de macroblocking die toch duidelijk zichtbaar is tijdens de fli...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  16-10-2006

Nou, ik heb em gister zitten kijken, maar ik vraag me af waarom er geen commentaar is gegeven op de macroblocking die toch duidelijk zichtbaar is tijdens de fli...
Lees meer >

SuperDre  |  16-10-2006

Nou, ik heb em gister zitten kijken, maar ik vraag me af waarom er geen commentaar is gegeven op de macroblocking die toch duidelijk zichtbaar is tijdens de fli...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  29-08-2006

Een aardige prent van Scorsese over een man waar ik eigenlijk maar weinig van wist maar dankzij deze film toch weer wat meer van opgestoken ben.DiCaprio had ik ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 156
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.