Gladiator (Extended Edition)

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Gladiator (Extended Edition) (DVD)
Samenvatting

Maximus Decimus Meridius (Russel Crowe) is generaal in het Romeinse leger. Hij leidt een deel van het Romeinse leger in een slag tegen één van de laatste groepen barbaren die weerstand bieden tegen de Romeinse overheersing. Wanneer deze groep verslagen is zal de rust eindelijk terug keren in het rijk en kan Maximus terug naar huis, naar zijn vrouw en kind. De keizer, Marcus Aurelius (Richard Harris), heeft echter hele andere plannen voor Maximus. Hij wil namelijk dat de succesvolle generaal zijn plaats op de troon overneemt en tijdelijk het rijk regeert. Dit tot dat de senaat in staat is te regeren zodat het Romeinse rijk weer een republiek kan worden. Voordat Maximus ook maar de tijd heeft om over het aanbod na te denken, wordt de keizer vermoordt door zijn zoon Commodus (Joaquin Phoenix). Wanneer hij van zijn vader te horen krijgt dat hij geen keizer wordt, doodt hij zijn vader zonder enige vorm van berouw. Maximus is uiteraard van streek en weigert dan ook trouw te zweren aan de nieuwe keizer, aangezien Commodus zichzelf inmiddels tot keizer heeft uitgeroepen. Maximus wordt ter dood veroordeeld en meegenomen om in de bossen gedood te worden. Hij weet echter te ontsnappen en probeert snel terug naar huis te gaan voordat zijn vrouw en kind iets wordt aangedaan. Hij komt te laat als blijkt dat zijn vrouw en kind zijn vermoordt. Maximus wil maar één ding en dat is wraak, maar echt ver komt hij niet. Hij wordt namelijk al snel gevangen genomen door een groep slavenhandelaren en komt hij terecht bij de voormalige gladiator Proximo (Oliver Reed) die in hem een goede gladiator ziet. Maximus blinkt inderdaad uit in de arena en wanneer keizer Commodus de gladiatorengevechten opnieuw introduceert in Rome, krijgt Maximus de kans om de keizer van wel heel dichtbij te zien en staan de twee mannen wederom tegenover elkaar.

Commentaar

In de jaren 50 en 60 waren films die zich afspeelden in het oude Rome mateloos populair en er ontstond een hele nieuwe naam voor dit soort films, de zogenaamde sandalenfilms. Denk hierbij aan films als Ben-Hur, Spartacus en Quo Vadis. In 2000 besloot regisseur Ridley Scott het genre onder het stof vandaan te halen en Gladiator te maken. De film was een groot succes en wist bij de Oscar uitreikingen vijf gouden beeldjes te veroveren waaronder die van Beste Film. Alles ademt dan ook klasse uit aan deze productie. Het verhaal is spannend en goed geschreven, de vechtscènes zijn meer dan uitstekend gemaakt en het oude Rome wordt op een indrukwekkende manier tot leven gewekt. De acteurs zijn ook allemaal in topvorm en Russel Crowe kreeg voor zijn optreden dan ook verdiend de Oscar voor Beste Acteur mee naar huis. Ook de overige acteurs brengen het er goed vanaf en we zien onder andere Joaquin Phoenix in een uitstekende rol als de doortrapte Commodus.

De film werd al eerder uitgebracht in een uitstekende uitgave met een erg goede beeld en geluidskwaliteit en enkele interessante extra\'s. Nu is dus ook deze Extended Special Edition verkrijgbaar en de naam zegt het eigenlijk al, het betreft hier een verlengde versie van de film. Ridley Scott legt in een kort filmpje voor het begin van de film uit dat het hier niet gaat om een zogenaamde Director\'s Cut, aangezien dat de versie is die in de bioscoop te zien is geweest en op de eerdere DVD te vinden is. De reden dat deze versie op DVD is uitgekomen lijkt dan ook meer te maken te hebben met de laatste rage en dat is een verlengde versie uitbrengen van een film. Dat Ridley Scott hierbij waarschijnlijk ook zijn twijfels heeft, wordt wel duidelijk in het filmpje dat hij enigszins met tegenzin lijkt in te spreken.
De verlengde versie van de film duurt bijna 16 minuten langer en de extra scènes zijn verdeeld over de film. We moeten helaas constateren dat deze extra scènes de film niet echt beter maken. Dit was ook vrij moeilijk geweest aangezien de film al een topper was in de normale uitvoering. De film wordt er echter ook niet echt slechter van. Enkele verhaallijnen worden wat beter uitgediept en het complot van enkele leden van de senaat om Commodus af te zetten krijgt wat meer aandacht. Geen schokkende veranderingen dus en het was dan ook fijn geweest als de originele uitvoering van de film ook op de DVD te vinden was. Zo zouden mensen die de film nog niet op DVD hebben twee vliegen in één klap kunnen slaan. Op de regio één uitvoering van deze DVD staan wel beide versies van de film. We kunnen dus zeggen dat je voor de extra\'s scènes deze DVD niet hoeft aan te schaffen, maar wie extra\'s leuk vindt zal zich zeker vermaken met deze uitgave aangezien er veel extra\'s op de drie DVD\'s te vinden zijn. Dit zijn bijna allemaal extra\'s die niet op de eerdere uitgave te vinden zijn en daarom is deze uitgave erg interessant voor mensen die graag naar extra\'s kijken en meer willen leren over de film.
De uitgave bestaat uit drie schijven en wordt geleverd in een luxe digipack. Tevens is er een boekje aanwezig getiteld Hoe het Allemaal Begon waarin enkele foto\'s te zien zijn uit de film en waarin Ridley Scott vertelt over het maken van de film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 164 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582350166

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Trivia Track
  • Introduction by Ridley Scott
  • Kracht en Eer: Creatie van de Wereld van Gladiator
  • Beeld en Ontwerp
  • Extra Archief

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals te lezen is in onze recensie van de eerdere uitgave was de beeldkwaliteit erg goed van die uitgave. Ook deze uitgave heeft een goede beeldkwaliteit, maar over het algemeen genomen is de kwaliteit net iets minder. De kleuren zien er erg goed uit en ogen mooi natuurlijk. De scherpte is prima en ook zwartniveau en contrast zijn dik in orde. Dit alles levert een beeld op waarin veel detail zichtbaar is. Het gebied waarop de transfer iets minder is als de transfer van de vorige uitgave, zijn de artefacts. Filmgrain is regelmatig aanwezig, maar niet in hoeveelheden dat het af gaat leiden. Edge enhancement is ook vaak aanwezig en verder is er hier en daar wat aliasing zichtbaar. Verder bevat de transfer soms wat lichte compressiefoutjes. Een transfer die er nog altijd mee door kan en slechts op enkele kleine punten verschilt van de vorige.
De film is verdeeld in 28 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

We maakten al melding van het feit dat de vorige uitgave van de film bekend stond om de uitstekende beeldkwaliteit en dit was ook het geval voor de geluidskwaliteit. Gladiator was één van de eerste films in Nederland met een DTS track en die staat tot op de dag van vandaag bekend als één van de betere. De makers hebben ervoor gekozen om de DTS track op deze uitgave achterwege te laten, iets dat voor veel mensen als een gemis gezien zal worden. De reden voor deze beslissing is ruimtegebrek op de DVD, maar waarschijnlijk hadden veel mensen het niet eens erg gevonden als de film verdeeld was geweest over twee schijven. Ook staat er op de DVD een Hongaarse Dolby Digital 5.1 track die ons volstrekt overbodig lijkt en daarom makkelijk achterwege gelaten hadden kunnen worden.

De film is dan ook alleen met een Dolby Digital 5.1 track te kijken in de originele Engelse taal. Deze track is nagenoeg gelijk aan de track op de eerdere uitgave, alleen missen we hier het extra achterkanaal. Toch klinkt de track uitstekend en ook deze track maakt prima gebruik van alle aanwezige kanalen. Tijdens de actiescènes komt het geluid van alle kanten op je af en je waant je als kijker dan ook midden in de actie. Vooral de openingsscène in het bos en de scènes in het Colloseum maken indruk door het dynamische geluid dat van alle kanten op je af gevuurd wordt. De dialogen zijn prima te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De prachtige muziek van Hans Zimmer wordt grotendeels door de frontspeakers weergegeven en soms is er ook wat lichte muziek hoorbaar uit de surroundspeakers. De effecten die komen uit deze kanalen klinken erg goed en worden weergegeven in split-surround. Het LFE kanaal levert een uitstekende bijdrage met een mooi gedoseerd en diep laag. Een erg goede track dus, maar de DTS track op de vorige uitgave had toch iets meer detail en klonk gewoon net iets strakker.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Zoals gezegd bevat deze Extended Special Edition veel extra\'s die bovendien vrijwel niet op de vorige uitgave te vinden waren. De extra\'s zijn verdeeld over alle drie de aanwezige schijven. Alle extra\'s hebben 1.78:1 anamorf beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid en Nederlandse ondertiteling.

Disc 1

Introduction by Ridley Scott (33 sec.)
Dit is hetzelfde filmpje dat je te zien krijgt voordat de film begint en hier legt Ridley Scott uit dat deze versie van de film niet de Director\'s Cut is.

Audiocommentaar
Het commentaar bij de film wordt verzorgd door regisseur Ridley Scott en acteur Russel Crowe. De vorige uitgave bevatte alleen een commentaar van Scott die nu vergezeld wordt door Crowe. Dit commentaar van Crowe is het eerste waaraan hij zijn medewerking heeft verleend en de twee mannen verzorgen een prima commentaartrack. Ze vertellen veel over de film en delen enkele interessante feiten met de luisteraar.

Are You Not Entertained? - Historical & Production Trivia Track
Een geschreven trivia track welke op de plaats van de ondertiteling in het beeld te vinden is. Tijdens de film worden hier een reeks interessante en leuke feiten opgenoemd over het oude Rome en de film.

Disc 2

Op de tweede schijf is eigenlijk maar één extra te vinden, maar dit is gelijk wel één van de meest interessante extra\'s die er ooit op een DVD te vinden waren. Het betreft een zeer uitgebreide featurette van ruim 196 minuten met de naam Kracht en Eer: Creatie van de Wereld van Gladiator. Deze featurette is verdeeld in verschillende hoofdstukken met elk hun eigen thema. Je hebt als kijker de keuze om de gehele featurette in één keer te bekijken of de verschillende hoofdstukken te selecteren in het daarvoor bestemde menu. De volgende onderwerpen zijn te vinden in deze featurette:

De Schrijvers aan het Woord: Ontwikkeling van het Verhaal (34 min.)
Het verhaal achter de film wordt besproken en verteld wordt welke problemen er waren tijdens de ontwikkeling van het script. Zo was het onderwerp van de film nogal gewaagd en het budget te hoog om een flop te mogen worden. We zien beelden van achter de schermen en interviews met leden van de cast en crew.

Oorlogstuig: Wapens (13 min.)
Zoals de naam al doet vermoeden gaat dit deel over de wapens die in de film gebruikt worden. Er wordt uitgelegd welke wapens er gebruikt werden en we horen hoe moeilijk het was de vele wapens gemaakt te krijgen.

Rijkskleren: Kostuumontwerp (19 min.)
De kledingontwerper van de film, Janty Yates, vertelt over de hoe de kleding in de film tot stand is gekomen. De kleding van elke personage wordt kort besproken en we krijgen te horen hoe moeilijk het is zoveel mensen aan te kleden.

Het Heetst van de Strijd: Prodcuctiedagboeken (66 min.)
Dit onderdeel is misschien wel het meest interessant van allemaal aangezien we hier krijgen te zien hoe het er aan toe ging tijdens de opnames van de film. Alle moeilijkheden die een filmcrew tegen komt tijdens de opnames komen hier voorbij en dat zijn er nogal wat. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen tijdens moeilijke omstandigheden zoals een hete woestijn.

Schaduwen en Stof: Verrijzenis van Proximo (25 min.)
Acteur Oliver Reed die in de film de rol van Proximus vertolkt kwam tijdens de opnames te overlijden en hier is te zien hoe zijn optreden in de film bleef en hoe de makers dit probleem hebben opgelost. Dit werd deels gedaan door het gebruik van bodydoubles en deels door het gebruik van special effects.

De Glorie van Rome: Visuele Effecten (20 min.)
Een kijkje in de keuken van de special effects en hoe het oude Rome tot leven werd gewekt met behulp van door de computer gegenereerde effecten en het gebruik van modellen.

Echo\'s in de Eeuwigheid: Release en Impact (19 min.)
De makers van de film blikken terug op het succes van de film. Naast de interviews met de cast en crew zijn er beelden te zien van de Oscaruitreiking.

Disc 3

Schijf nummer 3 bestaat uit twee extra\'s die op hun beurt weer verdeeld zijn in verschillende onderdelen.

Beeld en Ontwerp

Productieontwerp (10 min.)
Dit onderdeel bestaat uit twee delen en in het eerste deel kunnen we zien hoe productieontwerper Arthur Max bij de film betrokken raakte en het werk dat hij hiervoor maakte. Het tweede deel is een galerij met werk van Max voor de film. Denk hierbij aan tekeningen van de set, gebouwen en personages.

Storyboards
Bij vrijwel elke film worden storyboards gebruikt om het verhaal visueel zichtbaar te maken voor de cast en crew en hier kunnen we zien hoe deze tot stand zijn gekomen. Tekenaar Sylvain Despretz gunt ons een blik op zijn werk in een korte featurette (10 min.) en bovendien is er ook nog bij drie scènes een vergelijking te bekijken tussen de storyboards en de uiteindelijke film. Door middel van multiple angels zijn de tekeningen en scènes te vergelijken je hebt ook nog de keuze om de vergelijkingen te bekijken met of zonder commentaar van Sylvain Despretz.

Galerie Kostuumontwerp
Hier zijn de kledingontwerpen te bekijken van enkele personages uit de film door op de naam het karakter te klikken.

Fotogalerieen
Hier zijn vele foto\'s te bekijken van tijdens de opnames en achter schermen. De foto\'s zijn ingedeeld op plaats van opname.

Extra Archief

Opgegeven Sequenties & Deleted Scenes
Dit onderdeel bestaat uit vier delen en laat ons een verwijderde scène zien en enkele ideeën die de film niet gehaald hebben. Als eerste is er een alternatief titelontwerp waarin ontwerper Nick Livesey ons vertelt dat hij een alternatief begin van de film had gemaakt, maar doordat de film te lang werd, werd dit niet gebruikt in de film. Als tweede krijgen we een idee te zien van Ridley Scott waarin Maximus een soort visioen krijgt van de dood van zijn vrouw en kind. Als derde een scène die alleen op papier bestaat en waarvan we de storyboards te zien krijgen. Dit betreft een scène waarin een neushoorn in de arena te zien. Dit idee werd geschrapt omdat neushoorns moeilijk te trainen zijn. Als laatste zien we tenslotte een verwijderde scène die de verlengde versie van de film niet gehaald heeft.

VFX-onderzoek: Germanie en Rome (24 min.)
De makers van enkele special effects gaan dieper in op de totstandkoming van deze scènes. We zien onder andere hoe de openingsveldslag tegen de barbaren gemaakt is en hoe enkele gebouwen achtergronden gemaakt zijn.

Trailer & TV-commercials
Hier zijn de teasertrailer, bioscooptrailer en 20 korte televisietrailers te bekijken.

Als laatste is er nog een Easter Egg te vinden op deze uitgave.

Conclusie

Gladiator vertelt het verhaal van Maximus die eens een succesvol generaal was binnen het Romeinse leger, maar na een laffe poging van de zoon van de keizer terechtkomt in de slavernij. Hij wordt ingezet in de arena als gladiator en daar heeft hij veel succes. Wanneer de zoon van de vorige keizer zichzelf kroont stelt hij het Colloseum open voor de gevechten van de gladiatoren. Dit is voor Maximus de kans om zijn wraak te halen. In deze verlengde versie van de film zijn ongeveer 16 minuten aan extra scènes te zien. De scènes maken de film helaas niet beter, maar ook niet slechter. Wel zijn er veel extra\'s te vinden verdeeld over drie schijven die meer dan de moeite waard zijn. Beeld en geluid zijn dik in orde, hoewel de DTS track van de vorige uitgave verdwenen is. Een aanrader voor de fans van de film en voor mensen die de film nog niet hebben. Het mooiste is om beide uitgaven te hebben zodat er eigenlijk een soort 5 Disc Ultimate Edition ontstaat aangezien de extra\'s van beide uitgaven verschillen.

Laatste reacties

Richard B.  |  28-01-2007

Toen ik een 'aanvullende' DVD zocht om het setje van 3 vol te maken bij Van Leest's '3 voor 25 euro' actie heb ik deze toch maar gekocht. De versie van de film ...
Lees meer >

Paolo-Martini  |  09-10-2006

Aangezien ik Gladiator nog niet op DVD had, heb ik deze versie gekocht. Vandaag de film bekeken, en de toegevoegde scenes zijn oké, ze voegen niet echt iets toe...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  04-08-2006

Er zijn wel meer extra's op deze uitgave te vinden.
Lees meer >

Dennis Vansant  |  04-08-2006

Dat is het net... er *is* gewoon niks extra's aan :/ de verwijderde scènes kan je ook bekijken in de extra features van de 2-disc versie...
Lees meer >

Marc T.  |  04-08-2006

*kick* Vorige week gekocht en vanavond bekeken. Ik moet zeggen dat ik de 2-disc nog nooit op mijn huidige systeem heb bekeken dus over de DTS track van die v...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-11-2005

Wat in ieder geval duidelijk is geworden, is dat er extended cuts zijn die veel moois toevoegen, maar ook toevoegingen die inhoudelijk aanzienlijk minder toevo...
Lees meer >

Daniël V.  |  22-11-2005

Nou en of ken ik de extended cut van Aliens, dat is één van mijn favoriete films, en idd een bewijs dat toevoeging van slechts 17 minuten een film nog een stukj...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  22-11-2005

Ja maar veel mensen zullen zeggen dat de biosversies van LotR ook al perfect waren. Toch waren de EE's nog een stukje beter. Dus de uitspraak "kapot" vind ik in...
Lees meer >

Daniël V.  |  22-11-2005

Ja maar veel mensen zullen zeggen dat de biosversies van LotR ook al perfect waren. Toch waren de EE's nog een stukje beter. Dus de uitspraak "kapot" vind ik in...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  22-11-2005

De LotR films waren toch ook niet "kapot", maar ze werden wel "gerepareerd". Maar men vond die toevoegingen echter wel goed en toen klaagde er niemand. Met ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  22-11-2005

Sorry, zal wel heel negatief overkomen, maar heb geen behoefte aan een quasi extended versie, waarin gewoon wat onnodige weggelaten scenes zijn teruggebracht in...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  22-11-2005

Sorry, zal wel heel negatief overkomen, maar heb geen behoefte aan een quasi extended versie, waarin gewoon wat onnodige weggelaten scenes zijn teruggebracht in...
Lees meer >

Daniël V.  |  22-11-2005

Bij LOTR voegden de extra beelden wel mooie dingen toe aan de bioscoopversies. De films werden er beter van, hier vind ik dat niet het geval. Als het niet kapo...
Lees meer >

El-Jorge  |  22-11-2005

Sorry, zal wel heel negatief overkomen, maar heb geen behoefte aan een quasi extended versie, waarin gewoon wat onnodige weggelaten scenes zijn teruggebracht in...
Lees meer >

El-Jorge  |  22-11-2005

Ik heb ook de Special Edition. Ik wou nog overwegen om hem te verkopen en dan deze versie te kopen. Maar nu ik deze Recensie gelezen heb laat ik hem lekker staa...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:10
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 181
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.