Assassination of Richard Nixon, The

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Assassination of Richard Nixon, The (DVD)
Samenvatting

Samuel J. Bicke (Sean Penn) probeert ondanks een stuk gelopen huwelijk en zijn saaie baan als verkoper er het beste van te maken. Maar Sam is een idealist en een dromer. En ten tijde van het Watergate schandaal en de Vietnam oorlog is er in de VS geen plaats voor dromers. In zijn streven naar perfectie en eerlijkheid, kan hij het in geen enkele baan volhouden. Als gevolg waarvan zijn vrouw Marie (Naomi Watts) het niet bij hem kan uithouden. Sam hoopt op dat als hij zijn leven op orde kan krijgen, Marie hem weer terug laat in haar leven. Maar de hoop is tevergeefs. Sam droomt ervan een eigen zaak te hebben, maar moet nu nog genoegen nemen met een baantje als kantoormeubelverkoper. Van zijn baas leert hij de kneepje van het verkopersvak en leert hij dat er maar één man verantwoordelijk is voor zijn wanhopige situatie en de corruptie in Amerika. Hij gaat op zoek naar de schuldige: Richard Nixon.

Commentaar

The Assassination of Richard Nixon laat de duistere kant zien van The American Dream. Het verhaal vertelt het tragische, waargebeurde verhaal van Samuel J. Bicke, die in 1974 een aanslag op de president van de Verenigde Staten beraamde.
Sam Bicke wordt in deze film op zeer overtuigende wijze door acteur Sean Penn gespeeld. De film is het regiedebuut van regisseur Niels Mueller. Geholpen door een klasse cast met acteurs als Sean Penn, Naomi Watts, Don Cheadle en Jack Thompson, weet Mueller met een langzaam opgebouwd verhaal constant de aandacht te houden. Langzaam werkt de film naar een desastreuze climax toe.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de film een verzonnen verhaal zou vertellen. Maar terwijl de schrijvers nader onderzoek deden, kwamen zij op het levensverhaal van Bicke, dat grote overeenkomst had met hun verhaal. En zo werd de ommezwaai gemaakt naar de verfilming van een waargebeurde gebeurtenis. De film is door regisseur Mueller op een documentaireachtige wijze gefilmd, waarbij veel gebruik is gemaakt van wat ongebruikelijke camerastandpunten en onrustige handcamerabewegingen. Bijzonder is dat Bicke zijn teleurstelling in het leven en zijn actie daarop via een brief ‘opbiecht’ aan dirigent en maestro Leonard Bernstein.

De cover van ons recensie exemplaar had twee storende fouten. Ten eerste wordt melding gemaakt van het beeldformaat 2.35:1. De film heeft een 1.85:1 beeldformaat en staat gelukkig ook zo op de DVD. Dan de vermelding van een Dolby Digital 5.1 soundtrack. Alhoewel de Amerikaanse regio 1 release inderdaad een 5.1 soundtrack heeft, heeft deze regio 2 release van Sony slechts een Dolby Digital 2.0 soundtrack. Zie hierover verder ons commentaar onder ‘geluidskwaliteit’. We hebben Sony de geconstateerde fouten gemeld. Sony heeft aangegeven de informatie op de cover te corrigeren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609039009

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.85:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit van het beeld is zoals je mag verwachten bij een recente film prima. De kleuren van het beeld ogen natuurlijk en zijn goed verzadigd. Door de toepassing van specifieke kleurfilters wordt het midden jaren ’70 tijdsbeeld van de film qua sfeer goed tot uiting gebracht. Het contrast en schaduwniveau zijn beide prima. Scherpte en detaillering zijn goed. Filmgrain is af en toe duidelijk aanwezig. Edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 8 chapterstops. De film staat op een DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling tijdens de film. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk, maar had wel lager in beeld mogen staan.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid stelt de film dus teleur. Want we moeten het met deze release doen met een Dolby Digital 2.0 met een bitrate van 224 kb/s. Heel jammer, want de regio 1 release heeft wel een Dolby Digital 5.1 surroundtrack en bij huidige recente speelfilms verwacht je tegenwoordig natuurlijk niet meer minder. Gelukkig is het iets minder ernstig dan het op het eerste gezicht lijkt. De DD2.0 track is niet surround geflaged, dus je AV-decoder of AV-receiver zal niet automatisch een surroundinstelling als Dolby ProLogic II(x) selecteren. Doe dit dan handmatig maar wel, want de soundtrack klinkt er een stuk beter door.
De film is voornamelijk dialoog georiënteerd, waarbij de dialogen dankzij de DPL-II(x) decodering netjes uit de centerspeaker komen. De filmmuziek komt met een goede stereospreiding uit beide frontspeakers, waarbij de surrounds er enige ruimtelijkheid aan geven. Verder geven de surroundkanalen de soundtrack wat ambiance. Het hoog is goed gedetailleerd, laag is in beperkte mate aanwezig.

Extra's

De menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Op deze DVD staan geen extra’s.

Conclusie

De film The Assassination of Richard Nixon laat de duistere kant zien van The American Dream. Sean Penn speelt een man wiens leven op alle fronten mislukt, omdat hij een dromer en te eerlijk is. De film vertelt het tragische waargebeurde verhaal van Sam Bicke, een zeer fraaie rol van Sean Penn, die in 1974 een aanslag op de president van de Verenigde Staten beraamde.
Door Sony Pictures Home Entertainment is de film uitgebracht op een kale DVD release die op het gebied van geluid enigszins teleurstelt. Dat is jammer en dat zijn we van Sony, die anders nette releases uitbrengt, ook niet gewend. Het beeld is anamorf breedbeeld en ziet er goed uit. Het geluid is slechts een Dolby Digital 2.0 soundtrack, waar de regio 1 release een DD5.1 soundtrack heeft. Desalniettemin klinkt het geluid redelijk goed. De cover van ons recensie exemplaar bevat enkele fouten; Sony heeft ons laten weten de cover te zullen aanpassen. Extra’s heeft deze uitgave niet.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  25-11-2006

De film deed me een beetje denken aan Taxi driver en Falling down die ook in het straat liggen van mensen die niet met de maatschappij kunnen omgaan. Zeer sterk...
Lees meer >

Caledonians  |  05-06-2006

Erg goede film met Sean Penn weer in topvorm!
Lees meer >

Philippe  |  14-04-2006

Absolute topfilm mede dankzij de vertolking van Sean Penn, gewoon kippevel krijg je van zijn acteerprestatie.
Lees meer >

manasse van de velde  |  13-04-2006

Vorige week gezien. Erg goede film met een erg pakkend sfeertje. Ik kan niet zeggen dat ik me ''happy'' voelde na het zien van deze film. Sean Penn in topvorm.
Lees meer >

Swanski  |  10-04-2006

Penn is idd meer dan goed in deze film, angstaanjagend goed :shock: verhaal is heel goed uitgewerkt met een perfecte opbouw. het tis vooral een serieuze en ...
Lees meer >

Sneaker  |  03-12-2005

Wat een goede film zeg. Dit komt vooral omdat het acteerwerk subliem is. Penn is briljant en laat je echt in het verhaal meeleven. Daarnaast doet ook Cheadle en...
Lees meer >

PsychoSanderoz  |  29-11-2005

Penn heeft het weer voor elkaar! Het is voornamelijk door hem dat deze film slaagt. Watts doet het ook erg goed. En Cheadle is hier net zo goed als in Hotel ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-11-2005

Tjesus, pakt hier weer zo'n buitensporige rol zoals in "I Am Sam". Zet het weer zo levensecht neer. Je hebt totaal niet in de gaten dat hier geacteerd wordt. (y...
Lees meer >

Sneaker  |  29-11-2005

Heb deze film vorige week gekocht. Ga er waarschijnlijk deze week nog naar kijken. Maar ben er erg benieuwd naar. Watts is mijn favoriete actrice en samen met P...
Lees meer >

TheGodfather  |  29-11-2005

Heb de film nog niet gezien, maar er al veel positieve dingen over gehoord en gelezen. Wat wil je ook met zo`n cast?? Penn, Cheadle en Watts zijn 3 briljante a...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.