Monster (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-11-2005

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Monster (CE) (DVD)
Samenvatting

Opmerking: de tekst van deze recensie is deels afkomstig van onze eerder recensie van de gewone 1-disc uitgave van Monster.

Aileen ‘Lee’ Wuornos (Charlize Theron) leeft op de straat. Zij voorziet in haar onderhoud door straatprostitutie. Een garage als onderkomen ‘huurt’ zij van Thomas (Bruce Dern), die min of meer ook een beetje op haar let. Al op jonge leeftijd is Lee meermalen verkracht en vernederd en dit heeft haar kijk op het leven beïnvloed. Een leven dat niet bepaald hoop geeft en waarin Lee een groot wantrouwen jegens mannen heeft. Haar leven fleurt een beetje op als zij in een homobar het jonge tienermeisje Selby (Christina Ricci) ontmoet. Tussen beide ontstaat een broze vriendschapsband, die allengs hechter wordt. De familie van Selby, zij woont bij een oom en tante, keurt haar relatie met Lee volledig af. Als Lee en Selby afgesproken hebben voor een avondje bowlen, probeert Lee nog wat geld te scoren. Zij wordt meegenomen door een man naar een stil plekje. Aldaar wordt zij door hem vastgebonden en verkracht. Het lukt haar zich los te maken, vervolgens schiet Lee de man dood. Zij verbergt het lijk en gebruikt verder zijn auto. Lee belooft zichzelf en de naïeve Selby een nieuwe toekomst, waarbij Selby haar familie verlaat om met Lee te gaan samenwonen. De druk om geld te scoren wordt steeds groter, maar haar haat jegens mannen die gebruik maken van prostituees groeit ook. Al snel schiet zij haar volgende klant neer, waarna meer volgen.

Commentaar

LET OP: onderstaande beschrijving bevat spoilers!
De film Monster is gebaseerd op het leven van Aileen Carol Wuornos, deze Amerikaanse vrouw staat te boek als de eerste vrouwelijke seriemoordenaar. Regisseur Patty Jenkins schreef ook het script voor de film, wat zij deed op basis van honderden persoonlijke brieven die zij van Aileen Wuornos gekregen heeft. Eind jaren ’80 heeft Aileen Wuornos de moord van zeven mannen op haar geweten. Mannen die van haar diensten als prostitué gebruik wilden maken. Mannen die Aileen om die reden haatte. Het leven van Aileen is niet bepaald rooskleurig. Zij leefde op de straat en onderhield zich met het geld dat zij verdiende door straatprostitutie. Dat was het enige dat zij kende, want al op zeer jonge leeftijd had zij het ouderlijke huis, waar haar jeugd bestond uit geweld en verkrachting, verlaten. Uiteindelijk wordt Aileen door de politie gevangen genomen en in 1990 wordt zij veroordeeld tot de doodstraf. Het duurde dan nog 12 jaar voordat deze straf ook voltrokken werd.
De film laat Aileen ook zien als een kwetsbare vrouw, die op zoek is naar genegenheid en droomt van een betere toekomst. Een toekomst waarin zij wordt gerespecteerd in plaats van vernederd. Maar haar pogingen voor een beter leven lopen op niets uit. Als vrouw van de straat, zonder opleiding, zonder werkervaring, wordt zij door de maatschappij hard aan de kant gezet.
De hoofdrol wordt gespeeld door Charlize Theron. Wie deze knappe actrice in haar andere rollen, zoals in The Devil’s Advocate (1997), The Legend of Bagger Vance (2000), Sweet November (2001) of The Italian Job (2003) heeft gezien, zal haar niet direct herkennen. Voor deze rol heeft deze Zuid-Afrikaanse actrice zich helemaal ingeleefd en zichzelf ook een onverzorgd uiterlijk gegeven en haar gewicht laten groeien met 30 pound (ongeveer 13½ kg). Maar haar uiterlijke verandering maakt de rol niet alleen. De acteerprestatie die Theron hier neerzet, met de bijzondere maniertjes, haar spraak en explosieve emotie, is gewoon formidabel. Zeer terecht heeft Theron een Oscar, een Golden Globe en vele andere prijzen voor deze prestatie gewonnen. Christina Ricci is haar tegenspeelster. Je zou bij het acteergeweld van Theron haast vergeten dat ook Ricci hier een uitstekende rol speelt. Regisseur Patty Jenkins heeft met Monster ook een ruwe film gemaakt. Het rauwe, gewelddadige leven van Aileen wordt redelijk onverbloemd getoond. Het woordje ‘fuck’ wordt veelvuldig (volgens IMDB 189 keer) uitgesproken. Maar al dit fysieke en verbale geweld, verbloemt niet de grote tragedie van het leven van Aileen Wuornos.

Dutch FilmWorks heeft de eerdere 1-disc versie van Monster nu vervangen door een Special 2-disc Collector’s Edition (CE). De eerste disc van deze nieuwe CE uitgave is exact gelijk aan de eerdere 1-disc uitgave. Dit betekent dat een tweetal korte extra’s in deze nieuwe dubbel DVD set dus dubbel voorkomen. Zie verder onder extra’s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 105 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664030790

Extra's

  • Trailers
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Filmclips
  • Making of: Based on a True Story
  • Docu: Aileen Wuornos Damsel of Death
  • Monster: The Vision and Journey
  • Monster: Evolution of the Score
  • Building a Scene

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 1.85:1 anamorf op deze DVD. Op het beeld is weinig aan te merken. Het voorgeschotelde beeld ziet er natuurlijk uit met prima verzadigde kleuren die natuurlijk ogen en een goed contrast. Ook de vele donkere beelden blijven details goed zichtbaar. Scherpte en detaillering zijn beide ook in orde. Filmgrain is minimaal aanwezig.
De film is verdeeld in 19 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is niet merkbaar. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een mooi klein lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Bij de Engelstalige soundtrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) surroundtrack. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De meeste filmgeluiden beperken zich tot deze kanalen. De ruimtelijkheid van de soundtrack komt vooral van de muziek, waarbij de frontspeakers de muziek een goede stereospreiding geven en de surrounds zorgen voor de ruimtelijkheid. Het LFE kanaal wordt beperkt gebruikt. Dialogen komen uiteraard via de centerspeaker en zijn goed verstaanbaar. Er is geen noemenswaardig verschil tussen de DD en de DTS track.

Extra's

De eerste DVD start met enkele promotionele trailers van andere DFW titels. Deze trailers zijn ook te bekijken via de optie Also on DVD.

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. Tenzij anders vermeld, zijn de extra’s in 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 (bitrate 224 kb/s) geluid en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

DVD-1 & DVD-2
Zoals geschreven staan de extra’s van de eerste DVD ook op de tweede DVD.

Clips (9 min)
Een negental korte fragmenten uit de film. Wat het doel van deze stukjes film is, is niet duidelijk. Fragmenten zijn los aan te kiezen of via een Play All optie. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf.

Making Of (15 min)
Een korte documentaire over het maken van de film. Het concentreert zich voornamelijk op de hoofdpersoon en hoe Charlize Theron de metamorfose naar Aileen Wuornos kon maken.

Trailers (4½ min)
Met naar keuze de Theatrical Trailer en de International Trailer. Via een Play All optie zijn beide ook direct aaneengesloten te bekijken.

DVD-2

Monster: Evolution of the Score (16 min)
Regisseur Patty Jenkins en componist BT vertellen over het samenstellen en kiezen van de filmmuziek. Beeldformaat is 1.78:1 anamorf.

Monster: The Vision and Journey (26 min)
Deze documentaire laat zien hoe regisseur Patty Jenkins met actrice Charlize Theron geprobeerd heeft een accuraat beeld te geven van het leven van de echte Aileen Wuornos. De documentaire bevat beelden van de echte Aileen Wuornos en beelden gemaakt tijdens de opnames.

Aileen Wuornos: Damsel of Death (docu) (44 min)
Aflevering van het televisieprogramma Biography van A&E Networks, helemaal gewijd aan de echte Aileen Wuornos. Interessant en daardoor ook het besef ook goed Charlize Theron haar karakter heeft neergezet.

Building a scene (15 min)
Aan de hand van één scène krijg je de verschillend stadia van het toevoegen van geluid aan de scène te zien. Dit onderdeel bestaat uit zeven verschillende onderdelen, die elk apart te kiezen zijn of achter elkaar te bekijken zijn via de Play All optie.

Liner Notes
Acht Nederlandstalige tekstpagina’s met informatie over Aileen Wuornos en de productie van de film.

Photo Gallery
Met tien filmfoto’s.

Also Available
Met keuze uit de promotietrailers van vier andere DFW titels.

De 2-DVD set is voorzien van een kartonnen slipcase met dezelfde afbeelding als de cover.

Toch een kritiekpuntje, want jammer genoeg moeten we met deze Special 2-disc Collector’s Edition toch nog het fraaie audiocommentaar bij de film van regisseur Patty Jenkins, hoofdrolspeler en medeproducer Charlize Theron en producer Clark Peterson missen. Ook een verzameling van vijf niet gebruikte scènes, inclusief toelichting van de regisseur ontbreekt nog op deze uitgave.

Conclusie

Monster is een op ware feiten gebaseerd verhaal, waarin het gewelddadige leven van de straatprostituee Aileen Carol Wuornos is verfilmd. Regisseur Patty Jenkins schreef het script op basis van vele persoonlijke brieven van Aileen Wuornos. Charlize Theron speelt de hoofdrol en doet dit op indrukwekkende wijze. De overtuiging in de rol is niet alleen te danken aan haar knappe fysieke metamorfose, maar zeker ook een bijzonder overtuigend spel. Zij ontving vele prijzen voor haar rol, waaronder een Oscar en een Golden Globe. Tegenspeelster is Christina Ricci, die ook een prima rol neerzet. Het gewelddadige leven van Aileen wordt confronterend getoond, waardoor dit ook een harde film is geworden.
Met deze nieuwe Special 2-disc Collector’s Edition brengt Dutch FilmWorks de film opnieuw uit. De eerste disc van deze set is exact gelijk aan de eerdere 1-disc uitgave van de film. Dus de kwaliteit van beeld en geluid blijven onverminderd zeer goed. En nu zijn op een tweede disc tal van nieuwe extra’s toegevoegd, waarbij twee langere documentaires over Aileen Wuornos en de productie van de film zeer de moeite waard zijn. Vreemd genoeg staan de paar korte extra’s van de oorspronkelijk 1-disc release nu op beide DVD’s in deze nieuwe set, dus zijn dubbel opgenomen.
Is dit nu dé Collector’s Editie? Bijna, want jammer genoeg missen we nog steeds het uitstekend gewaardeerde audiocommentaar bij de film. Desondanks is deze nieuwe uitgave een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere release. En de film blijft een aanrader.

Laatste reacties

frisovangent  |  02-12-2005

Ik vond het een aparte film (vat maar als negatief op), absoluut niet de moeite waard om voor een 2e keer te kijken. Deze komt dus ook niet in mn collectie. DTS...
Lees meer >

El Barto  |  01-12-2005

Nice pic, El Barto :D (y) Niet verkeerd inderdaad! :wink:
Lees meer >

TheGodfather  |  01-12-2005

Nice pic, El Barto :D (y)
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  01-12-2005

Hmm,niet interresant.Wel aardige film,Charlize kan dan niet echt acteren,beetje vloeken hier en daar.Ook vaart de film te veel op die moorden die snel eentonig ...
Lees meer >

El Barto  |  01-12-2005

El barto, je pic doet het niet Jep, kijken of deze het nou wel doet.... Het blijft bizar om te zien hoe ze zo'n mooie vrouw hebben getransformeerd in het 'mo...
Lees meer >

grabberke  |  01-12-2005

Ja, deze wil ik ook zeker hebben; heb de film gezien en het is niet ergerlijk, maar ongelooflijk sterk hoe Charlize acteert! Dat ze een ergerlijk persoon neerz...
Lees meer >

Werner  |  30-11-2005

Damn, wéér iets voor op het kerstlijstje... De kerstman zal een paar extra bagagedragers mogen aanschaffen.
Lees meer >

TheGodfather  |  30-11-2005

Goede film, sterk geacteerd door zowel Theron als Ricci. Heb de 1 disc destijds bij de Film Valley gekregen en daar houd ik t bij :P. Of deze moet al voor minde...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  30-11-2005

El barto, je pic doet het niet, maar het gaat dus om haar: http://www.mythicalireland.com/ancientsites/tara/charlize-theron.jpg
Lees meer >

El Barto  |  30-11-2005

Ongelovelijk eigenlijk hoe Charlize Theron zich heeft aangepast voor deze film... voor alle duidelijkheid; deze dame: http://www.triviatribute.com/images4/cha...
Lees meer >

Pascal Heister  |  30-11-2005

wist niet eens dat er een CE van werd uitgebracht, heb zelf de 1 disc, en daar hou ik het ook bij :)
Lees meer >

Marc T.  |  30-11-2005

Ik heb altijd zo'n gevoel dat Charlize Theron er gewoon zo uitziet zonder make up. Verder vind ik het geen beste film, ik erger me dood aan haar eigenlijk. M...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 52
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.