Sound of Thunder, A (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
07-12-2005

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Sound of Thunder, A (SE) (DVD)
Samenvatting

Hi-tech superconcern Time Safari, waar Charles Hatton (Ben Kingsley) de scepter zwaait, verdient veel geld met het verzorgen van virtuele safari’s. Tegen betaling kunnen mensen via een hi-tech computer terug naar de pre-historie, alwaar ze op levensgrote en in het wil levende dinosaurussen kunnen jagen. Uiteraard wel onder strikte regels. De deelnemers gaan onder begeleiding van wetenschapper Travis Ryer (Edward Bruns) en zijn team 65 miljoen jaar terug in de tijd. Zo hebben de deelnemers speciale kleding, apart wapentuig en ze mogen absoluut niet van de baan afstappen waar ze op lopen en niets achter laten of meenemen. Alles gaat goed, tot het geweer van Ryer tijdens een safari weigert en er paniek uitbreekt. Ogenschijnlijk zonder verdere problemen keert de groep weer terug. Maar zonder het te weten hebben ze met deze reis een kettingreactie in gang gezet die de mensheid in haar bestaan op alle fronten dreigt te vernietigen. Ryer probeert samen met Sonia Rand (Catherine McCormack), de uitvinder van de hi-tech computer, de verstoring van de evolutie ongedaan te maken.

Commentaar

Tijdreizen blijft een boeiend onderwerp. Los van de vele verschillende technieken die hierbij gebruikt worden, staat één ding ook vast. Een verandering in het verleden heeft gevolgen voor de toekomst, dus feitelijk voor het heden. In Back to the Future werd dat op een leuke en komische wijze uitgebeeld.
A Sound of Thunder van regisseur Peter Hyams pakt dit gegeven op een meer serieuze manier aan. De film is vrij gebaseerd op een kort verhaal van de Amerikaanse sciencefictionschrijver Ray Bradbury. In het verhaal wordt de theorie gehanteerd dat elke verandering in het verleden, hoe klein dan ook, grote gevolgen heeft voor de wijze waarop de evolutie plaats vindt. De scriptschrijvers hebben daar nog een dimensie aan toegevoegd. De veranderingen als gevolg van de evolutie niet geleidelijk worden doorgevoerd, maar in golven gelijk een tsunami plaats vinden. Vergelijk dit met het golfpatroon dat ontstaan op het moment dat je een steen in een vijver gooit. Elke golf brengt een veranderingen teweeg, die steeds heviger wordt. Hyams heeft dit in de film vertaalt door een soort combinatie te maken van de prehistorische beesten van Jurassic Park en de jungle van Jumanji.
Door critici is de film genadeloos afgebrand. De special effects zouden slecht zijn. Dit geldt dan met name voor de momenten dat de hoofdkarakters in een toekomstige wereld op straat lopen. Dit oogt inderdaad weinig overtuigend. Andere special effects zien er veelal beter uit, maar ook hier soms te kunstmatig. Ongetwijfeld zal het geldgebrek dat de productie parten speelde hier een oorzaak in hebben. De opnames voor de film vonden al in 2002 plaats in Tsjechië, maar overstromingen als gevolg van slecht weer brachten de producenten tot een bankroet. Gevolg was dat er geen geld was voor een fatsoenlijk postproductie proces.
Alhoewel de film zichzelf veel te serieus neemt, moet je dat als kijker vooral niet doen. Net als de meeste popcornachtige actiefilms, zoals Godzilla van Roland Emmerich, moet je A Sound of Thunder van Peter Hyams lekker onderuitgezakt over je heen laten komen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 97 min
Verpakking: Steelbook
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664030363

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • Film Clips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De oorspronkelijke beeldverhouding van de film is 2.35:1. Helaas moeten we wederom bij een release van Dutch FilmWorks (DFW) constateren dat de film niet in het correcte formaat op DVD is gezet. Op deze DVD release is het beeldformaat aangepast tot 1.78:1, waarbij het beeld anamorf is. Onbegrijpelijk dat de angst voor zwarte balken wederom een aanpassing van het beeldformaat tot gevolg heeft. In dit geval is pan & scan, waarbij links en rechts beeld is weggesneden. Zie hiervoor de grote screenshots 2 & 3. We blijven ons afvragen waarom toch die drang om bij breedbeeld een beeldvullend beeld te willen hebben, in plaats van het oorspronkelijke beeldformaat zoals de regisseur voor ogen had te respecteren. Hoe fraai deze release er verder ook uitziet, deze beeldfout kost punten.
Helaas is de beeldkwaliteit verder ook niet helemaal optimaal. Het beeld oogt zeer kleurrijk met zeer verzadigde kleuren. In vergelijking met de filmclips die je bij de extra’s vindt, ogen de kleuren van de film iets te verzadigd en is het kleurenpalet te rood. Het beeld is redelijk scherp en met redelijk goede detaillering. Als gevolg van de relatief hoge compressie, zijn fijne details in het beeld verloren gegaan. De gemiddelde bitrate voor het beeld is slechts 4.5 Mbit/s. Het beeld is daardoor ook niet geheel vrij van kleine compressiefoutjes en is in het beeld constant een zeer duidelijk waarneembare ruis te zien. Duidelijke compressiefouten doen zich voor als het beeld verstoord raakt door zo\'n evolutiegolf.
De film is verdeeld in 19 chapterstops. De film staat op een DVD-5 (enkellaags), derhalve geen laagwisseling tijdens de film. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack van dit moderne sciencefiction spektakel is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) of DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). Als je van lekker agressief geluid houdt, vrijwel continu razen de effecten van alle kanten om je heen, dan zit je bij deze film wel goed. De dynamiek en de detaillering zijn beide prima. Natuurlijk doet ook het LFE kanaal intensief mee om het geluid extra punch en kracht te geven. De muziek heeft een prima stereobeeld en klinkt dankzij de surround fraai ruimtelijk. Verder dragen de surround acties bij aan het weergeven van de de omgevingsgeluiden en de vele speciale geluidseffecten. Als geheel een zeer fraaie ruimtelijke soundtrack. De dialogen zijn te allen tijde goed te volgen. Tussen de DD en de DTS track een marginaal verschil in kwaliteit.

Extra's

De geanimeerde breedbeeldmenu’s zijn voorzien van achtergrondgeluid. De set bestaat uit twee DVD’s. De film staat in zijn geheel op de eerste DVD, die trouwens start met enkele promotietrailers van andere DFW uitgaven. De extra’s zijn te vinden op de tweede DVD, wat ook een DVD-5 (enkellaags) is. Totale speeltijd van de extra’s is slechts 36 minuten. Goed beschouwd konden film en extra’s net zo gemakkelijk op één DVD geplaatst worden.

Behind the Scenes (5 min)
Zeer korte B-roll achtige featurette waarbij je meekijkt tijdens de opnames.

Trailers & TV Spots
Een verzameling van vijf trailers, waarvan slechts één trailer voor deze film is. De andere vier trailers zijn van de Discovery Channel Dinosaur Planet producties.. Daarnaast nog twee korte Spaanse reclamespotjes en de Nederlandse promotietrailer van DFW.

Liner Notes
Een negental Nederlandstalige tekstpagina’s met korte informatie over de productie van de film.

Film Clips
Met keuze uit vier fragmenten uit de film. Tja, dit is een extra waarvan we de toegevoegde waarde niet begrijpen. Behalve dat je hier kunt zien hoe de film eruit had moeten zien, de fragmenten zijn namelijk in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat.

Photo Gallery
Met maar liefst acht promotiefoto’s.

Interviews Cast & Crew (7½ min)
Met keuze uit korte interviewfragmenten met acteurs Edward Burns, Catherine McCormack en Sir Ben Kingsley die iets vertellen over het verhaal en hun rol. En daarnaast met regisseur Peter Hyams.

Also/Soon Available
Reclametrailers voor zes andere DFW uitgaven.

De 2-disc set is zeer fraai verpakt in de zogenaamde ‘steelbook’ verpakking. Ofwel een plastic keepcase waarin beide DVD’s half over elkaar heen liggen, waarbij de buitenkant een metalen omslag heeft met een fraai glanzende opdruk. Een zeer fraaie verpakking.

Conclusie

A Sound of Thunder is een popcorn sciencefictionfilm waarin het tijdreizen centraal staat, waarbij veranderingen in het verleden grote gevolgen voor het heden hebben. Centraal staat de wetenschapper Ryer die rijke mensen begeleidt op een safaritocht 65 miljoen jaar terug in de tijd. Bij één tocht gaat iets mis, waardoor een kettingreactie in gang wordt gezet die de mensheid in haar bestaan bedreigt. Regisseur Peter Ryam baseerde de film op een kort verhaal van Ray Bradbury. Hyams verslikt zich in de uitwerking van het verhaal, waarbij de film zich te serieus neemt. Als gevolg van financiële problemen bij de productie zijn vooral de special effects zeer matig uitgevallen.
Dutch FilmWorks heeft deze film uitgebracht in 2-disc special edition verpakt in een chique ogende steelbook verpakking. Helaas valt op de release het nodige aan te merken. Het originele 2.35:1 beeldformaat is bijgesneden tot 1.78:1 beeldformaat. Als gevolg van te hoge compressie is de kwaliteit van het beeld ook niet erg geweldig. Het geluid daarentegen is prima met zowel een DD 5.1 als een DTS 5.1 surroundtrack. Op een tweede DVD staan de extra’s die met 36 minuten totaaltijd wat kort uitgevallen zijn. Een tegenvallende release van een matige sciencefiction popcornactiefilm.

Laatste reacties

SuperDre  |  24-06-2006

Ik had over het beeldformaat contact gehad met DFW, en zij kwamen met het excuus dat zij alleen de 1.78:1 versie konden krijgen.. Ja Ja, je bedoelt ze wilde nie...
Lees meer >

JKo  |  08-01-2006

Ziet er echt vreselijk lelijk uit deze film. Het had (met iets meer geld en iets minder problemen bij het productieproces) volgens mij best iets kunnen worden, ...
Lees meer >

Jaco  |  11-12-2005

inderdaad afschuwelijk slecht beeld, verder vond ik de film zelf wel aardig......
Lees meer >

Marco  |  09-12-2005

Blijkbaar heeft DFW de (slechte) kwaliteit van de film proberen te maskeren door de luxe steelbook.Goe gezegd. Het enige wat mooi is is de steelbook. De buite...
Lees meer >

Seth__Gekko  |  08-12-2005

Gewoon erg slecht, een film die niet has misstaan 5 jaar geleden, nu echt te slecht.
Lees meer >

edwinvb  |  08-12-2005

een aardige film, voor een avondje lui op de bank zitten/liggen acteerwerk is soms beroerd en dan de special effects daar gelaten, dat had beter gekund maar ...
Lees meer >

TheGodfather  |  07-12-2005

Waarom importeer ik toch steeds meer? je geeft je zelf al antwoord :P ;) Heb deze in de sneak preview gezien . Wat een waanzinnige bout film :shock: :sh...
Lees meer >

Richard68  |  07-12-2005

Een slechte film uitgebracht in een slechte uitgave. Ik vraag mij af wie daar bij DFW de scpeter zwaait. Dat kan beslist geen filmliefhebber zijn. Los van de...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  07-12-2005

Net als Alone in the Dark: laat liggen!, hoe mooi die Tin er ook uit ziet! 8)
Lees meer >

Jimbo  |  07-12-2005

Deze film heb ik in de bios gezien,absoluut de slechtste film die ik tot nu toe dit jaar heb gezien.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  07-12-2005

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar deze film. Ik houd wel van sci-fi, en als er ook nog eens een kort verhaal van een gerespecteerde sci-fi auteur aan ten grond...
Lees meer >

detulp050  |  07-12-2005

Wat een gruwelijk lelijke dvd-cover :shock: !!! Die ook nog eens onjuist is, want er zal helemaal geen dinosaurus in de moderne tijd komen in de film. Echt all...
Lees meer >

Cupido  |  07-12-2005

Wat een gruwelijk lelijke dvd-cover :shock: !!!
Lees meer >

detulp050  |  07-12-2005

Waanzinnig slechte film met waanzinnig slechte graphics (de auto's, de stad, de dinosaurs and on and on ....), erg simpel verhaal met veel onjuistheden... Bl...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 236
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.