Star Trek: Nemesis (SE)

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Samenvatting

Op de vooravond van het huwelijk tussen twee van zijn bemanningsleden krijgt Jean Luc Picard (Patrick Stewart), kapitein van de Enterprise, nog een reden om feest te vieren: de Romulans willen vrede en de Picard zal de afgevaardigde zijn van de Federatie. Maar aangekomen bij Romulus, thuisplaneet van de Romulans en zusterplaneet van het duisternis gehulde Remus, wacht daar een gehaaide schurk met een duivels plan van vernietiging. Deze schurk blijkt een onverwachte en schokkende band met Picard te hebben...

Commentaar

Een hele tijd geleden kon je op DVD.nl de recensie lezen van Nemesis, de tiende Star Trek-film die qua kijkplezier de ruimte tussen het matige Insurrection en klassieker First Contact opvult. Inmiddels zijn we een aantal jaartjes verder en heeft Paramount, net als bij de overige films uit de reeks, besloten om Nemesis de Special Edition-behandeling te geven. Wat is er zo speciaal aan deze nieuwe uitgave? Nou, het verschil moet hem niet gezocht worden in de film zelf, want deze is exact gelijk aan de versie zoals die in de bioscopen draaide en die tevens op de eerdere DVD te vinden was. Jammer dat men de gelegenheid niet heeft aangegrepen om een Director’s Cut van Nemesis uit te brengen (zoals bij de eerste en tweede ST-film). Vooral als je weet dat er flink gesneden is om de film tot een respectabele lengte terug te brengen. Materiaal genoeg dus om het verhaal wat meer diepgang te geven. Maar helaas. Waar zitten hem dan de verschillen met de normale uitgave? Op twee fronten, namelijk op geluidsgebied (een nieuwe DTS-track), maar vooral wat betreft de extra’s. In plaats van het ene schijfje van de normale uitgave (met daarop redelijk wat extra’s) telt deze speciale editie namelijk twee DVD’s, waarbij de tweede in zijn geheel gewijd is aan additioneel materiaal. Of dit deze SE dermate interessant maakt om nogmaals geld aan Nemesis uit te geven lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 112 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Noors, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865550212

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Trailers
 • Audiocommentaar (2x)
 • Tekstcommentaar
 • Production
 • The Star Trek Universe
 • The Romulan Empire
 • Archives

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Voor deze Special Edition van Nemesis heeft Paramount een nieuwe beeldtransfer vervaardigd, met een iets hogere gemiddelde bitrate dan op de eerdere versie. Kwalitatief gezien zijn er echter nauwelijks verschillen te ontdekken tussen beide transfers (zie onderstaande vier screenshots: links oud, rechts nieuw). In dit geval is het gelukkig geen ramp dat het anamorfe 2.35:1-beeld er niet veel op vooruit is gegaan, want op de beeldkwaliteit van de oude uitgave viel al weinig aan te merken. Ook nu dus een scherpe, kleurrijke, prettig ogende transfer zonder grote tekortkomingen (al valt wel op dat de ondertiteling een stuk hoger in beeld staat dan bij de oude uitgave).

Geluidskwaliteit

Evenals op de vorige uitgave van Nemesis kun je ook deze keer genieten van een Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) die je installatie flink aan het werk zet. Vooral in de actiescènes maakt het geluid veel indruk, met een mooie volle klank en prima ruimtelijkheid. Nieuw is het DTS-spoor (754kbit/s), dat afgezien van de gebruikelijke verschillen (DTS iets luider, met een ietwat minder dik aangezet laag) slechts minimaal afwijkt van zijn Dolby-tegenhanger. Uitstekend geluid!

Extra's

Bekijken we de extra’s op deze SE, dan herkennen we sommige ervan nog uit de eerdere editie van de film (deze zijn hieronder gemarkeerd met een *). Maar zoals eerder gezegd bevat deze nieuwe uitgave ook een flinke lading nieuwe toevoegingen. Vrijwel alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld (al valt op dat de vertaling soms wat te wensen overlaat).

Commentaries (disc 1)
Tijdens het bekijken van de film kun je de volgende (niet Nederlands ondertitelde) commentaartracks inschakelen:
- Audiocommentaar 1*: Een rustig commentaar van regisseur Stewart Baird. Ondanks de regelmatige stiltes toch een redelijk interessante track.
- Audiocommentaar 2: Ook de gesproken toelichting van producer Rick Berman kent (te) veel stille momenten. Wellicht aardig voor de echte fans, maar voor anderen waarschijnlijk te droog om te kunnen boeien.
- Tekstcommentaar: Een ondertitelingspoor met leuke feiten en weetjes over de film en het Star Trek-universum, zoals gebruikelijk verzorgd door de wandelende ST-encyclopedieën Michael en Denise Okuda.

Production (disc 2)
- Nemesis Revisited (26 min): Hoe cast en crew terugkijken op de productie zie je in deze extra. Ook de thematiek van de film komt uitgebreid ter sprake.
- New Frontiers* (9 min): Een featurette over de kracht en werkwijze van regisseur Baird.
- Storyboarding the Action (4 min): Tom Southwell, conceptual artist, vertelt het een en ander over het maken van storyboards.
- Red Alert* (10 min): Hier wordt wat dieper ingegaan op de actiescènes in Nemesis.
- Build and Rebuild (8 min): Een extra over het ontwerp en de bouw van de sets.
- Fourwheeling in the Frontier (10 min): In deze featurette krijg je wat meer info over de terreinwagens die gebruikt werden bij de achtervolging in de film.
- Shinzon Screentest (6 min): De naam van deze toevoeging zegt eigenlijk al genoeg;Tom Hardy’s screentest voor de rol van Shinzon.

The Star Trek Universe (disc 2)
- A Star Trek Family’s Final Journey* (16 min): Deze toevoeging behandelt het feit dat in de tiende film de grote “Star Trek-familie” en het eventuele afscheid centraal staan.
- A Bold Vision of the Final Frontier* (10 min): Regisseur Baird vertelt over de vormgeving en uitstraling van de film.
- The Enterprise E (12 min): Een extra over het ontwerp van de Enterprise E en het bouwen van de betreffende sets.

The Romulan Empire (disc 2)
- Romulan Lore (12 min): Wie zijn de Romulans? Het antwoord krijg je in deze beknopte samenvatting van de geschiedenis van het ras.
- Shinzon & The Viceroy (10 min): Hier wordt wat dieper ingegaan op de schurken in de film.
- Romulan Design (9 min): Een korte featurette over de Romulaanse ‘look’ qua architectuur, ruimteschepen en uiterlijk.
- The Romulan Senate (9 min): Info over het ontwerp en de bouw van de indrukwekkende set voor de Romulaanse senaat.
- The Scimitar (13 min): Nog een extra over het ontwerpproces, dit maal wat betreft Shinzon’s enorme schip.

Deleted Scenes (disc 2)
Onder deze noemer vind je maar liefst dertien verwijderde scènes (zes meer dan bij de eerdere uitgave) plus een introductie van producer Rick Berman. Sommige fragmenten worden voorafgegaan door een toelichting van de betrokkenen. Alles bij elkaar goed voor een klein half uur aan materiaal.

Archives (disc 2)
- Storyboards: Hier kun je de storyboards van vier scenes bekijken.
- Production: Een groot aantal productiefoto’s en conceptschetsen voor schepen, wapens, decors, enz.
- Props: Foto’s van verschillende rekwisieten.

Trailers
Na het selecteren van dit menu kun je de keus maken uit drie trailers, twee voor Nemesis (teaser en bioscooptrailer) en één voor een Star Trek-attractie in het Las Vegas Hilton.

Naast deze berg aan extra’s bevat de DVD ook nog een aantal Easter Eggs. Wil je weten waar deze verborgen zijn, kijk dan op onze Easter Eggs-pagina.

Conclusie

Nemesis, de onderhoudende tiende Star Trek-film, verscheen al eerder op DVD in een nette uitgave, maar ligt nu ook als 2-disc Special Edition in de winkels. Beeld en geluid van de oudere DVD-uitgave waren utstekend en dat is bij deze SE gelukkig niet anders. Weliswaar heeft men een nieuwe DTS-track toegevoegd, maar deze laat geen wereldschokkende verschillen met het DD-geluid horen. De voornaamste redenen om de nieuwe versie te prefereren boven de eerdere zijn dan ook de additionele extra’s, die je mee laten kijken bij het gehele productieproces en veel achtergrondinfo verschaffen. Dat maakt deze Special Edition tot een verplichte aanschaf als je als die-hard Trekkie alles te weten wilt komen over Nemesis. Draait het je echter vooral om de film zelf, dan is de eveneens prima verzorgde oudere uitgave een goed(koper) alternatief.

Laatste reacties

Richard B.  |  07-02-2011

Nemesis is zeker niet slecht, maar de film voelt wel een beetje als 'mosterd na de maaltijd'. Uit de extra's van de Blu-ray (en misschien ook wel van de DVD) va...
Lees meer >

Swanski  |  15-02-2007

Star Trek X: Nemesis (2002) / Stuart Baird Dit 10e en voorlopig laatste deel (J.J. Abrams is bezig met deel 11 met een nieuwe cast) is geregisseerd door Baird ...
Lees meer >

expo  |  10-12-2005

Heb nu ook alle SE's van Star Trek. Alleen wat me nu opvalt met Star Trek Nemesis SE is dat de inlay ontbreekt bij mij :? Tevens staat er op de dvd rechts...
Lees meer >

ZoekenDVD  |  09-12-2005

Heb nu ook alle SE's van Star Trek. Alleen wat me nu opvalt met Star Trek Nemesis SE is dat de inlay ontbreekt bij mij :? Tevens staat er op de dvd rechts...
Lees meer >

Tuvok  |  09-12-2005

Wat ziet mijn oog? Een Star Trek recensie op dvd.nl? :wink: Mooie review en ben het zeker mee eens dat dit een erg leuke episode uit de filmreeks is geworden...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  09-12-2005

Een waardig deel uit de serie, en absoluut niet zo slecht als veel hardcore Star Trek-fans beweren. Na de familiaire taferelen uit Insurrection kon een beetje s...
Lees meer >

Colonel Mortimer  |  09-12-2005

Eén van de betere StarTrekfilms, beslist de moeite waard. De special edition is tamelijk uitgebreid en zeker voor de fans een must.
Lees meer >

Jeroen vS  |  09-12-2005

Volgens mij is dit de box. Volgens DVD-home komt ie in NL uit in maart. http://images.play.com/covers/677352m.jpg http://www.play.com/play247.asp?pa=srmr&pa...
Lees meer >

JCL  |  09-12-2005

weet je ook wanneer en voor hoeveel :wink: ?
Lees meer >

Jeroen vS  |  09-12-2005

Was best een goede film met een verrassend einde. Tot voor kort verzamelde ik all S.E.'s, maar daar ben ik mee gestopt. Als het goed is komt er een box uit met ...
Lees meer >

JCL  |  08-12-2005

Een prima ST film, die zo goed als First Contact, maar dat is dan ook wel de beste ST film die ik gezien heb (heb er 6 gezien, 2 en 6 t/m 10). Leuk verhaal en e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.