The Who - Tommy and Quadrophenia Live

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-12-2005

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

The Who - Tommy and Quadrophenia Live (DVD)
Samenvatting

De Engelse rockband The Who wordt gezien als een van de meest invloedrijke rockbands van de 20e eeuw. De band werd in de jaren ’60 opgericht en is onder andere bekend geworden door de rockopera’s Tommy (1969) en Quadrophenia (1973). In de jaren ’60 en ’70 bestond The Who uit zanger Roger Daltrey, gitarist Pete Townsend, bassist John Entwistle en drummer Keith Moon. Het was ook de periode van hun grootste successen.
Nog steeds geniet de muziek van The Who veel belangstelling, mede ook door de televisieseries Crime Scene Investigation, waar in alle drie series muziek van The Who als begintune gebruiken.

Aan een lange periode van optredens en samenwerking kwam in 1982 een einde toen de rockband een afscheidstournee gaf. Maar in 1988 kwamen de bandleden weer bij elkaar voor een nieuwe tour. In 1989 gaf de groep in het Universal Amphitheatre in Los Angeles een integrale live uitvoering van de rockopera Tommy. De uitvoering was bijzonder door de aanwezigheid van enkele speciale gasten, zoals Elton John als de Pinball Wizard, Phil Collins als Uncle Ernie en Pattie LaBelle als The Wicked Queen.
In 1996 en 1997 ging de groep wederom op tournee in Amerika. Door de integrale uitvoering van de Quadrophenia rockopera, inclusief een speciaal hiervoor gemaakte film met Alex Langdon als Jimmy, staat deze tournee bekend als de ‘Quadrophenia Tour’.
Beide hiervoor genoemde live uitvoeringen van de rockopera’s Tommy en Quadrophenia zijn door Warner Music samengebracht in een speciale DVD uitgave, die bestaat uit drie DVD’s. Twee DVD’s bevatten de genoemde uitvoeringen van de rockopera’s, waarbij op de derde DVD de rest van beide concerten bevat.

DVD-1

Quadrophenia Live (93 min)

1. I Am The Sea
2. The Real Me
3. Quadrophenia
4. Cut My Hair
5. The Punk And The Godfather
6. I’m One
7. The Dirty Jobs
8. Helpless Dancer
9. Is It In My Head?
10. I’ve Had Enough
11. 5:15
12. Sea And Sand
13. Drowned
14. Bell Boy
15. Doctor Jimmy
16. The Rock
17. Love Reign O’er Me

DVD-2

Tommy Live at Universal Amphitheatre, Los Angeles – 1989 (62 min)
1. Overture
2. It’s A Boy
3. 1921
4. Amazing Journey
5. Sparks
6. Eyesight To The Blind
7. Christmas
8. Cousin Kevin
9. The Acid Queen
10. Pinball Wizard
11. Do You Think It’s Alright?
12. Fiddle About
13. There’s A Doctor
14. Go To The Mirror
15. Smash The Mirror
16. Tommy Can You Hear Me?
17. I’m Free
18. Extra Extra / Miracle Cure
19. Sally Simpson
20. Sensation
21. Tommy’s Holliday Camp
22. We’re Not Gonna Take It

DVD-3

Tommy Live at Universal Amphitheatre, Los Angeles – 1989 – second set (68 min)
1. Substitute
2. I Can See For Miles
3. Baba O’Riley
4. Face The Face
5. Love Reign O’er Me
6. Boris The Spider
7. Dig
8. Join Together
9. Rough Boys
10. You Better You Bet
11. Behind Blue Eyes
12. Won’t Get Fooled Again
13. Who Are You?

Quadrophenia Encore, 1996-97 U.S. Tour (32 min)
1. Won’t Get Fooled Again
2. Substitute
3. I Can’t Explain
4. The Kids Are Alright
5. Behind Blue Eyes
6. Who Are You?

Giants Stadium, New Jersey, 1989 (13 min)
1. The Acid Queen
2. Pinball Wizard
3. A Little Is Enough

 

Commentaar

Eind jaren ’60 schreef de zanger/gitarist Pete Townsend het conceptalbum Tommy, dat in 1969 werd uitgebracht. Het was voor het eerst dat een rockalbum via muziek een verhaal verteld. En zo werd Tommy de eerste rockopera en kwam het eerste grote succes voor Townsend en de popgroep The Who.
De rockopera heeft diverse bekende songs voortgebracht, denk hierbij aan ‘Pinball Wizard’, ‘See me, feel me / Listening to You’ en ‘Acid Queen’. In 1975 werd de rockopera verfilmd. The Who speelde zelf in de film, ondersteund met popsterren als Elton John en Tina Turner. Lees onze recensie van deze verfilming voor een beschrijving van het verhaal van Tommy.
Na Tommy schreef Townsend nog een conceptalbum genaamd Lifehouse. Maar dit album vond bij de rest van de groep geen gehoor en werd daardoor pas 30 jaar later door Townsend opgenomen. Zie ook onze recensie van Townsend\'s recente uitvoering van Lifehouse.

En zo werd Quadrophenia in 1973 de tweede rockopera van de groep. In 1979 werd Quadrophenia door regisseur Frank Roddam verfilmd, met in de hoofdrol Phil Daniels. Ook popartiest Sting speelt mee in de film. Het verhaal van Quadrophenia is niet zo bekend als van Tommy. Daarom hier even kort een synopsis. Hoofdpersoon is de 17-jarige Jimmy die doordeweeks een saai burgerlijk baantje heeft en zich in het weekend uitleeft bij de jongerengroep Mods. De Mods leven in constant gevecht met een andere groep genaamd de Rockers. En gelijk “West Side Story” is ook in dit verhaal sprake van een ‘onmogelijke’ liefde en komt het tot felle strijd tussen de Mods en de Rockers.
De op deze DVD gepresenteerde concertuitvoering van The Who is zonder meer bijzonder te noemen. Ten eerste omdat speciaal hiervoor filmfragmenten zijn opgenomen om het verhaal te vertellen, waarbij de onbekende Alex Langdon de rol van Jimmy speelt. Tussen de nummers door vertelt Jimmy zijn verhaal. In de uitvoering wordt The Who, met Roger Daltrey, Pete Townsend en John Entwistle, ondersteund door de zangers Billy Idol en PJ Proby.

Bij de zeven jaar eerder opgenomen concertuitvoering van Tommy worden de leden van The Who ook ondersteund door andere popartiesten. Hilarisch is het optreden van Phil Collins als Uncle Ernie, geweldig om deze ster met sokophouders te zien. Elton John maakt, net als in de film, zijn opwachting als de onttroonde flipperkastkoning en Patti LaBelle is The Acid Queen. Ook bij dit concert is Billy Idol van de partij. Vermeldenswaard is ook het optreden van Steve Winwood. De fans van de groep wordt deze live uitvoering van Tommy als één van de beste optredens van de groep gezien.
De uitvoering van Tommy was het eerste deel van het concert, het gespeelde programma na de pauze is apart op de derde DVD in deze set geplaatst.
Drummer Keith Moon overleed al in 1978 op 32 jarige leeftijd aan de gevolgen van een overdosis pillen. Bassist John Entwistle overleed in 2002 op 57 jarige leeftijd.
Dit jaar gaf The Who nog een optreden op het Live 8 festival.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 154 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Duits, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Warner Music
EAN: 603497050024

Extra's

  • Photo Gallery
  • MX Interactive Visual Commentary
  • The Quadrophenia Story
  • Interview with Billy Idol

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Let op: het beeldsysteem van deze uitgave is het Amerikaanse NTSC formaat. Let er dus op dat je installatie NTSC beeld weer kan geven!

Het Quadrophenia concert op DVD-1 inclusief het Encore op DVD-3 is door de groep zelf opgenomen en heeft het beeldformaat 2.35:1. Het beeld is niet anamorf op de DVD gezet, wat een beetje jammer is omdat we hierdoor 33% extra beeldlijnen missen bij breedbeeld weergave. Desondanks ziet het beeld er wel goed uit. Kleuren zien er prima uit. Ook het contrast en zwartniveau zijn prima, zodat het beeld er ook bij de gedempte toneelbelichting goed uitziet. Er ziet nauwelijks ruis in het beeld. Scherpte en detaillering zijn redelijk goed; met een anamorf beeldformaat was hier winst te behalen geweest. Aliasing is wel af en toe te zien evenals cross-colouration. Zie screenshots 1 & 2.
Het Tommy concert op DVD-2 en het bijbehorende tweede concertgedeelte (na de pauze) op DVD-3 hebben beide het 1.33:1 standaard beeldformaat. De iets oudere leeftijd is hier in vergelijking met Quadrophenia ook wel zichtbaar. De kleuren van het beeld zijn goed verzadigd. Op het gebied van scherpte en detaillering is de kwaliteit redelijk. Contrast en zwartniveau zijn ook nu prima orde. Ook in dit beeld is aliasing en cross-colouration af en toe waarneembaar. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden. Zie screenshots 3 & 4.
Alle concerten zijn zodanig in chapterstops verdeeld dat iedere song apart te kiezen is. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van een Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) geluidstrack en een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 192 kb/s). Standaard start de DVD met de DD 2.0 track.
De DD 2.0 track is goed klinkende stereo geluidstrack, waarbij het geluid een fraaie stereospreiding en detaillering heeft. De detaillering valt vooral op bij het gitaarspel van Pete Townsend, maar ook bij de diversiteit in het slagwerk. Laag is voldoende aanwezig, het hoog heeft een digitaal scherp randje.
De remix in Dolby Digital 5.1 surround klinkt toch iets beter. Ten eerste klinkt deze track wat levendiger, wat onder andere komt door de wijze waarop de aanwezigheid van het enthousiaste publiek in de mix is opgenomen. Hiervoor worden met name de surrounds gebruikt met een lichte inzet van de frontspeakers. Het geeft je het idee dat je zelf tussen het publiek in staat. De muziek heeft ook bij de DD5.1 een stereokarakter, met nadruk op de frontkanalen. Surrounds en centerspeakers spelen beide een ondersteunende rol. De surrounds geven de muziek een licht ruimtelijke dimensie door een soort echo effect. Ook bij deze track klinkt de muziek fraai gedetailleerd. Het laag is nu iets nadrukkelijker aanwezig, waarbij het LFE kanaal gepast wordt gebruikt. De gezongen teksten zijn duidelijk te volgen.

Extra's

Alle drie DVD’s hebben fraaie concertgerelateerde animatieschermen in 1.33:1 beeldformaat menuschermen en zijn voorzien van achtergrond geluid. Op alle drie DVD’s staan extra’s. De extra’s hebben onder andere Engelse ondertiteling, helaas is geen Nederlandse ondertiteling aanwezig.

DVD-1

Visual Commentary with Daltrey and Townsend
Kijk, dit is nog eens een bijzonder audiocommentaar. Zowel Roger Daltrey als Pete Townsend geven bij het concert een uitgebreide toelichting. Alleen is het nu meer dan alleen maar een audiocommentaar. Beide heren verschijnen ook visueel in beeld. Hiervoor gebruikt Warner Music een speciale techniek, die de naam “MX DVD Interactive Visual Commentary” draagt. Dit betekent dat voor het commentaar een tweede kijkhoek (‘angle’) is gebruikt, waardoor het lijkt alsof Daltrey en Townsend voor je scherm plaats nemen en je als kijker de nodige achtergrondinformatie geven. Ze zijn trouwens nooit tegelijk in beeld. Zie ook screenshot 5.
Dit informatieve commentaar is trouwens zeer de moeite van het beluisteren en bekijken waard.
De ‘MX Interactive’ techniek betekent dat je het commentaar afwisselend kunt activeren of deactiveren door op de OK of enter knop van je afstandsbediening te drukken. Je kunt natuurlijk ook de ‘angle’ toets gebruiken.
Warner Music heeft ook een disclaimer geplaatst dat deze techniek mogelijk niet op alle DVD speler correct werkt. Je kunt het commentaar ook aan of uitschakelen via het Bonus menu op de DVD.

The Quadrophenia Story (7 min)
Regisseur Aubrey Powell vertelt hier een en ander of de registratie van het Quadrophenia concert.

DVD-2

Visual Commentary with Daltrey and Townsend
Gelijk bij het Quadrophenia concert kun je ook bij het Tommy concert genieten van de toelichting van Daltrey en Townsend. De techniek werkt zoals hierboven beschreven. Zie ook screenshot 6.

Photo Gallery (2½ min)
Een verzameling concertfoto’s en posterafbeeldingen die onder begeleiding van de muziek van het Tommy nummer ‘Sparks’ worden getoond.

DVD-3

Documentaries, met keuze uit;

Billy Idol: From Cousin Kevin to The Ace Face ( 7min)
Een interview dat tijdens de Quadrophenia tour is opgenomen. Billy Idol speelde in 1989 bij de Tommy uitvoering de rol van Cousin Kevin. In 1996-97 was hij ook weer van de partij bij de Quadrophenia uitvoering. In dit korte interview vertelt hij wat The Who voor hem betekende.

Sneek Peak: My Generation – Who’s still who (1 min)
Een teaser trailer voor de film ‘My Generation – Who’s still who’ die naar verwachting in najaar 2006 in première zal gaan.

Bij de DVD set zit nog een fraai vormgegeven Engelstalig boekwerk met uitgebreide achtergrondinformatie over The Who en de muziek van deze Britse rockgroep. Verder zijn alle songteksten van beide rockopera’s hierin opgenomen en een creditsoverzicht.
De 3-DVD digipack boxset is voorzien van een stevige kartonnen omslag en dito slipcase. Het geheel straalt enige luxe uit en is zeer verzorgd afgewerkt.

Conclusie

De Britse rockgroep The Who is in de afgelopen jaren diverse keren opnieuw bij elkaar gekomen met een concerttournee. In deze 3-DVD set genaamd The Who – Tommy and Quadrophenia Live zijn de concertuitvoeringen van de rockopera’s Tommy en Quadrophenia opgenomen.
Roger Daltrey, Pete Townsend en John Entwistle speelde in 1996-97 de rockopera Quadrophenia in zijn geheel tijdens de gelijknamige tournee door Amerika. Zowel de registratie van dit concert, waarbij ook gebruik is gemaakt van special voor dit concert opgenomen filmbeelden, als de toegiften op dit concert zijn in deze set opgenomen.
De leden van The Who speelden in 1989 in Los Angeles een integrale live uitvoering van de rockopera Tommy. Diverse popsterren als Elton John, Billy Idol, Phil Collins en Patti LaBelle hadden bij dit concert een gastoptreden. Deze live uitvoering wordt door fans als een van de beste uitvoeringen van de groep gezien. Het concertgedeelte dat na de pauze is gespeeld is ook in deze set opgenomen.

De beeld- en geluidskwaliteit van de concerten op deze DVD set is prima in orde.
Als extra is een visueel commentaar van Roger Daltrey en Pete Townsend bij beide uitvoeringen van de rockopera’s opgenomen. Hiervoor is een speciale techniek gebruikt die MX Interactive heet.
Daarnaast nog een enkele korte interviews, een fotogalerij en een zeer uitgebreid boekwerk. De set is zeer verzorgd vormgegeven en uitgevoerd. Deze DVD set is een prachtig muzikaal document van een van de meest invloedrijke Britse rockbands en wat ons betreft een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Music.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
4.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.