General, The

Recensent:
Ludo Keeris
14-12-2005

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

General, The (DVD)
Samenvatting

Het is 1862 en de Amerikaanse burgeroorlog is volop in gang. Johnny Gray (Buster Keaton) wil zich aanmelden bij de Confederalen (Zuiderlingen) om zijn vriendin (Marion Mack) te imponeren. Hij wordt echter geweigerd, omdat hij als machinist nuttiger kan zijn dan als soldaat. Als echter zijn locomotief “The General” door spionnen van de Unionisten (Noorderlingen) wordt gestolen, zet hij in z’n eentje de achtervolging in. Als hij erin slaagt de trein terug te halen weet hij ook en passant de Noorderlingen in een hinderlaag te laten lopen.

Commentaar

The General is gebaseerd op een waargebeurd feit uit de Amerikaanse Burgeroorlog. De Confederalen stalen een trein “The General” van de Unionisten en één persoon wist deze trein terug te halen. Dit alles is opgetekend in het boek “Daring & Suffering – A Great Railway Adventure” uit 1863. Keaton heeft echter de noorderlingen en de zuiderlingen verwisseld om zo meer sympathie te kweken voor de underdog. Ook wilde Keaton graag de originele General gebruiken voor de opnames, maar dit werd niet toegestaan.
The General wordt alom beschouwd als Buster Keaton’s meesterwerk. Hijzelf vond dit altijd zijn beste film. Maar bij z’n oorspronkelijke release was de film een flop. Critici en publiek vonden het maar niks, omdat er “zo weinig te lachen” viel. Ergens is dat ook wel te begrijpen. Keaton stond bekend als een slapstickkoning, maar The General is meer een serieuze vertelling met hier en daar een (grandioze) grap. United Artists hield in ieder geval een financiële kater over aan de film. Pas jaren later veranderde de mening van de critici en het publiek en kreeg The General de waardering die het verdiend.
The General is zo’n beetje de laatste grote film van Keaton die (cinematografisch) succesvol was. Alleen Steamboot Bill Jr. en College zijn nog kwalitatief aansprekende films uit de periode na The General. Met name in het tijdperk van de geluidsfilms delfde Keaton het onderspit, niet in de laatste plaats door zijn overmatig drankgebruik. Maar als film is The General nog steeds een meesterwerk uit de Amerikaanse filmgeschiedenis.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1927
Speelduur: 76 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 1.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777049396

Extra's

 • Informatieboekje
 • Recording the 2004 score
 • The General Restored
 • 1995 score (mono)
 • The Railrodder (1965)
 • Buster Keaton Rides Again – Biografie ten tijde van The Railrodder
 • Filming The General
 • Gekleurde fragmenten
 • Orson Welles introductie van The General (1971)
 • Filmografie aan de hand van filmfragmenten
 • Documentaire – “Return of The General” (1962)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De versie op deze DVD is een compleet gerestaureerde kopie van de film. En gezien de leeftijd van de film is dat extreem goed gedaan. Bijna geen vlekjes of springers meer. Aan het contrast en de helderheid is weinig veranderd, zodat de originaliteit behouden blijft. De scherpte is erg goed te noemen. Zeker als je deze vergelijkt met eerdere, buitenlandse, uitgaven op DVD (zie screenshot 1 en screenshot 2). De tussentitels zijn erg strak gerestaureerd. Deze staan zeer stil tussen de filmbeelden gemonteerd. Soms lijkt het alsof het compleet nieuwe titels zijn.
De film bevat soms lichte wazen, die kenmerkend zijn voor opnames uit die tijd. Het lijkt op ‘vals licht’ wat op het filmmateriaal is gekomen. Het beeld bevat verder een hoop filmgrain, maar dat heeft meer te maken met het originele filmmateriaal dan deze DVD-versie. De film staat in 1.33:1 formaat op DVD. In die tijd was het gebruikelijk om films in 1.33:1 te draaien.
Als extra’s zijn er een paar fragmenten van getinte kopieën, maar dat gaat duidelijk ten koste van het contrast. Ze zijn (te) donker en geven daardoor geen goede details weer. De filmversie op deze DVD heeft een natuurlijk contrast. Er zijn veel buitenopnames en die lijken voornamelijk met bestaand licht gedraaid.

Geluidskwaliteit

Daar de film uit het geluidloze tijdperk stamt is er geen synchroon geluid bij de film aanwezig. Alleen een muziekscore. Er zijn twee versies voorhanden. De speciaal gecomponeerde score uit 2004 van Joe Hishaishi (Spirited Away) staat in Dolby Digital 5.1 op de DVD met een bitrate van 448 kb/s. Daarnaast is er een monotrack beschikbaar van een score gecomponeerd in 1995 door Robert Israel. Deze heeft een bitrate van 192 kb/s. Mijn voorkeur gaat uit naar de 1995 score, omdat deze veel authentieker klinkt dan de 2004 versie. Bij een film uit de beginperiode is het vreemd om dan een muziektrack te horen die vanuit alle kanalen komt. Dat past niet echt bij dit soort films. Qua muzikaliteit is de 2004 versie wel een stuk beter en bevat een mooi thema, maar gaat soms een eigen leven leiden en leidt daardoor af van het beeld.

Extra's

Het menuscherm bevat bewegende fragmenten uit de film met als muzikale begeleiding het thema uit de score van Joe Hishaishi uit 2004. Er is een optie voor Engels, Frans of Spaans als menutaal

DVD 1:

Introduction
Een korte introductie van The General aan de hand van stills uit de film en een
voice-over tekst. Engels gesproken, Frans en Spaans ondertiteld

Recording the 2004 score
Eén lang fragment tijdens de opnames van de score met componist/dirigent Joe Hishaishi. In splitscreen zien we gelijktijdig welk deel van de film bij de score hoort. Aan het einde studio opnames van de aftitelsong, gezongen door Anna Mouglalis en George Moustaki. Geen uitleg in woord of tekst.

The General Restored
Een korte documentaire over het restauratieproces. Goed duidelijk wordt hoe de film aan
kwaliteit wint door de restauratie. Via de computer wordt beeld voor beeld elke oneffenheid
weggepoetst. Frans gesproken, Engels en Spaans ondertiteld.

1995 score
Met deze optie toont de film zich met de muziekscore zoals deze gecomponeerd is door Robert Israel in 1995. De score is mono.

DVD2:

The Railrodder (25 min)
Een van Keaton’s laatste films, gemaakt in 1966. Gefilmd in opdracht van The National Filmboard of Canada. Buster Keaton komt op een spoorkarretje met motor terecht en doorkruist zo het hele land van oost naar west.

Buster Keaton Rides Again (56 min)
Engels gesproken, Frans en Spaans ondertiteld
Documentaire, gedraaid tijdens de opnames van The Railrodder. We zien een oude Keaton, die graag anekdotes vertelt en een fervent honkballiefhebber is. Maar ook iemand die strijdt met de regisseur om de grappen. Volgens Keaton zijn er te weinig en hij peinst continue om zelf nieuwe grappen te bedenken.

Filming the General (1½ min)
Authentieke fragmenten, gemaakt tijdens de opnames van The General in 1926. Duidelijk te zien is dat er twee parallelle spoorlijnen met twee treinen gebruikt werden voor de opnames.

Tinted version (fragmenten) (6½ min)
Vroeger was het heel gebruikelijk om een film bij een eerste release een kleurtint te geven. Ook The General heeft zo’n bewerking ondergaan. Er zijn fragmenten te zien in sepia (dagscenes) en blauw (nachtscenes). Met name de blauwe tint heeft een nadelig effect op het contrast.

Orson Welles (11 min)
Introductie door Orson Welles voor het vertonen van de film The General op de Amerikaanse TV in 1971. Welles heeft Keaton eens ontmoet in een cabaret-instelling tijdens de oorlog. De introductie wordt ondersteund met fragmenten uit vroege films van Buster Keaton: Coney Island (1917), Cops (1922) en The Balloonatic (1923). Engels gesproken, Frans en Spaans ondertiteld

Filmography (11 min)
Zeer beknopte filmografie aan de hand van fragmenten. Geen voice-over of teksten in beeld. Als muzikale begeleiding wordt de 2004 score van Hishaishi gebruikt. Aan bod komen: Three Ages (1923), Our Hospitality (1923), The Navigator (1924), Seven Chances (1925), Go West (1925), Battling Butler (1926), College (1932) en Steamboat Bill Jr. (1928).
Met name het fragment van College is erg grappig!

Return of the General (11 min)
Documentaire uit 1962 over de restauratie en weer in gebruik name van de originele General-locomotief ter ere van de 100e herdenkingsdag van de Secessieoorlog (Amerikaanse Burgeroorlog). Na de restauratie was de locomotief een dieseltrein en werden er veel ritten mee gemaakt in de V.S. Een oude wagon werd ingericht als museum over de ‘Grote Trein Achtervolging’. Engelse tussentitels, Frans en Spaans ondertiteld

The Great Locomotive Chase (4 min)
Uitgebreide trailer van de Walt Disney versie van het verhaal uit 1956.
Engels gesproken, Frans en Spaans ondertiteld

The Iron Mule (13 min)
Korte film uit 1925, als parodie op het John Ford epos Iron Horse uit 1924. Het was in die tijd gebruikelijk om parodieën te maken op grote kassuccessen. Op zich heeft Buster Keaton niet zoveel met deze film te maken, behalve dan dat de trein die wordt gebruikt in deze korte film dezelfde is die Keaton gebruikte voor “Our Hospitality”. Engelse tussentitels, Frans en Spaans ondertiteld

Alice’s Tin Pony (6 min)
Zwart/witte animatie film, gemaakt door Walt Disney, waarin tekenfilm met echte actie werd gecombineerd. Volgens overlevering werd Walt Disney gedeeltelijk geïnspireerd door The General.

20 pagina’s tellend boekje
Nederlandstalig boekje met daarin met name een biografie van Buster Keaton en een overzicht van de extra’s op de DVD.

Conclusie

The General behoort zeker tot de klassiekers uit de geluidloze filmperiode. De achtervolging met twee treinen is op zich nog steeds uniek. Buster Keaton staat bekend om z’n grappen en slapstick. In deze film is hij met een serieuzere aanpak bezig, bij een serieus onderwerp. Toch bevat de film ook enkele zeer grappige momenten.
Deze DVD-uitgave van A-Film bevat een compleet gerestaureerde versie van de film en die is zeer goed geworden. De kwaliteit is vele malen beter dan oudere DVD-uitgaven. Speciaal voor deze versie is er een nieuwe score gecomponeerd, die niet helemaal geslaagd is. Wat dat betreft past de score uit 1995 beter bij de film. Wel is de nieuwe score uit 2004 een mooie uitvoering in Dolby Digital 5.1.
De extra’s variëren van uitermate boeiend tot ‘leuk om eens gezien te hebben’. Met name de documentaire “Buster Keaton Rides Again” laat zien hoe geïnspireerd de man nog was op oudere leeftijd. Ook is het niet altijd een gemakkelijke man geweest om mee te werken. Jammer is wel dat geen enkele extra Nederlands is ondertiteld. Bij sommige is dat niet nodig (The Railrodder, Filming The General, Tinted Version), maar met name bij Buster Keaton Rides Again was het wel praktisch geweest.
Liefhebbers van oude klassiekers kunnen bijna niet om deze film heen. Waar het in het begin het publiek liet afweten, is door de jaren heen de waardering gekomen voor de film die het verdient.

Laatste reacties

Richard B.  |  03-03-2008

Ik heb hem nu eindelijk en ik vond de film erg goed. Zoals Jaap al postte heeft het verhaal een erg rap tempo en daardoor verveel je je geen moment. Het verhaal...
Lees meer >

Jaap22  |  15-01-2006

Absoluut meesterwerk. Als ik het voor het zeggen had, waren alle vijf bolletjes gevuld. Deze film gaat in zo'n rap tempo dat het nooit van zijn leven gaat verve...
Lees meer >

MGdutch  |  15-01-2006

Fantastische film in een waardige uitgave. Aanrader! (y)
Lees meer >

VincentBroccoli  |  15-01-2006

Vreemd dat ik de recensie nu pas tegen kom, maar top (y). Meer van dit soort films graag :) .
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  17-12-2005

Prachtig meesterwerk, dat nog altijd even spannend is! Werk van een genie!
Lees meer >

Toon_1  |  15-12-2005

Ik was aangenaam verrast om buster keaton te zien staan op dvd.nl. Goede recensie, en nu nog meer van dat soort films! (y)
Lees meer >

Alexander de Mol  |  15-12-2005

Dat is dan toch alleen maar een voordeel? De kans is dan groter dat je 'm voor een leuke prijs tegenkomt. ;)
Lees meer >

zetmoon  |  15-12-2005

Erg leuk dat er ook van dit soort films recensies verschijnen op dvd.nl. (y) Ik heb deze nog niet maar ik ga hem zeker nog wel eens aanschaffen als ik hem ...
Lees meer >

starbuck  |  15-12-2005

Applaus voor deze recensie (y) Alleen de cover-art spreekt me niet echt aan, maar ja het gaat om wat er op het schijfje staat.
Lees meer >

Erwin vd H  |  14-12-2005

Erg leuk dat er ook van dit soort films recensies verschijnen op dvd.nl. (y) Het was er dan ook eentje uit de eigen collectie..... Prima eerste rece...
Lees meer >

Richard B.  |  14-12-2005

Erg leuk dat er ook van dit soort films recensies verschijnen op dvd.nl. (y) Ik heb deze nog niet maar ik ga hem zeker nog wel eens aanschaffen als ik hem ...
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  14-12-2005

Ben wel benieuwd naar Keaton's werk, ik ben een grote Chaplin-fan en die 2 worden wel eens vergeleken,De menustijl lijkt trouwens veel op de menu's van de Chapl...
Lees meer >

jan smets  |  14-12-2005

Ben wel benieuwd naar Keaton's werk, ik ben een grote Chaplin-fan en die 2 worden wel eens vergeleken,De menustijl lijkt trouwens veel op de menu's van de Chapl...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 71
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.