Polar Express, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-12-2005

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Polar Express, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Een jongen (stem Tom Hanks) ligt op een avond in bed en hoort geen kerstbellen meer. Zijn geloof in de Kerstman is bijna verdwenen. Midden in de nacht, als de klok bijna twaalf slaat, wordt hij wakker van een vreselijk lawaai. Verschrikt kijk hij op en ziet door het raam iets bijzonders. Hij loopt naar buiten, waar een grote stoomtrein staat te wachten. Het is de ‘Polar Express’ en de conducteur (stem Tom Hanks) nodigt hem uit mee te gaan. Na enig aarzelen gaat de jongen aan boord van de trein, die zijn rit naar de Noordpool voortzet. In de trein maakt de jongen kennis met andere kinderen, waaronder een meisje (stem Nona Gaye), een ‘allesweter’ (stem Eddie Deezen) en eenzame teruggetrokken jongen (stem Peter Scolari). De twijfel tussen geloof en ongeloof in de kerstman blijft aanwezig, waarbij een mysterieuze zwerver (stem Tom Hanks) op het dak van de trein hem stof tot nadenken geeft. Dan komt de trein na een wilde ijzige tocht aan op de Noordpool. Bestaat de Kerstman dan toch?

Commentaar

The Polar Express was in de bioscoop dé kerstfilm van 2004. Gebaseerd op een boek van de schrijver Chris van Allsburg, is dit een bijzondere kerstvertelling. Het kerstgebeuren wordt bij ons in Nederland (en België) iets anders gevierd dan in Amerika. Kerst in Amerika (en Canada en ook andere landen) is een samenvoeging van wat wij doen met Sinterklaas en Kerst. De Kerstman komt bij ons wel steeds meer, maar onze pakjesavond is toch nog steeds Sinterklaas. Maar maakt dit uit. Niet echt, het geloof in de goedheilig man (Kerstman of Sinterklaas) staat centraal. Er komt een leeftijd dat je twijfelt om vervolgens volwassen te worden en pakjesavond op een heel andere manier te beleven. Maar is daarmee dan ook de magie verdwenen?
Geloof in de Kerstman, de goede gedachte die hierbij hoort en de magie van Kerst zijn de thema’s die in het verhaal van The Polar Express centraal staan. En dat alles is op een zeer fraaie wijze gevisualiseerd in deze animatiefilm van regisseur Robert Zemeckis. Zemeckis creëert in The Polar Express een magische sfeer met fraaie besneeuwde landschappen, een nostalgische stoomtrein en een bijzondere stad op de Noordpool. Magie die met het bijzondere treinkaartje en de mysterieuze zwerver op het dak van de trein wordt onderstreept. Bijzonder is ook de wijze waarop de film tot stand is gekomen. Dit is een animatiefilm die zijn oorsprong in de computer vindt. En waarbij de karakters bijna echte acteurs lijken. Voor dit laatste is een nieuwe CGI (computer generated images) techniek gebruikt, die ‘performance capture’ wordt genoemd. Het zijn nog wel echte acteurs die de bewegingen maken. Maar die bewegingen worden dankzij allemaal sensoren door computers vastgelegd en vervolgens worden gebruikt om de animatiefiguren in de film te maken. Als resultaat geeft dit een surrealistisch beeld, waarbij de figuren haast echt lijken maar het ook net niet zijn. Is dit magie? Technisch wel, maar als figuren in een magische film oogt het wat gekunsteld. Omdat de rest van de filmbeelden er toverachtig uitzien, stoort het surrealisme van de karakters niet echt. Zemeckis dompelt je onder in een rollercoaster rit naar de Noordpool en schotelt je daar een bijzondere stad van Kerstman voor.
De hoofdrolspeler in de film is Tom Hanks. Al jaren wou hij een film als deze maken en vond in de persoon van Robert Zemeckis een dankbare partner. Tom Hanks geeft aan het merendeel van de karakters stem en vormgeving (dankzij dus de performance capture techniek).
Componist Alan Silvestri voorzag de film van een fraaie soundtrack. En omdat het eigenlijk een kinderfilm is, misschien ook voor het kind in de volwassenen, heeft de film ook een paar liedjes. Die liedjes zijn leuk geïntegreerd in de film, zoals bijvoorbeeld de obers in de trein met het liedje ‘Hot Chocolate’.
De film heeft redelijk wat nominaties gekregen, onder andere voor de animatie en voor de muziek en de liedjes. The Polar Express is een heerlijke kerstfilm waarin geloof in de magie van kerst centraal staat. Geniet ervan!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 96 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931389549

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • DVD rom
  • U ziet er bekend uit: de vele gezichten van Tom Hanks
  • Korte films: een heus vervoersbewijs
  • Waarachtige inspiratie: het avontuur van de auteur
  • Josh Groban: bij de Griek
  • Achter de schermen van “Believe”
  • Maak kennis met de sneeuwengelen
  • Polar Express Uitdaging
  • Extra Liedje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is rechtstreeks van de digitale bron overgezet naar DVD. Dus met de beeldkwaliteit zit het wel snor. Je krijgt een prachtig mooi en bijzonder magisch kleurrijk beeld voorgeschoteld. Bij de ‘echte’ speelfilms wordt veelal het brede 2.40:1 beeldformaat gebruikt bij actiegerichte films. The Polar Express heeft ook het fraaie brede 2.40:1 beeldformaat en staat uiteraard in anamorf formaat op de DVD. Met de scherpte en detaillering van het beeld zit ook meer dan goed met zeer fraai ogend en zeer gedetailleerd beeld. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau gewoon perfect. In het beeld zul je geen ongerechtigheden ontdekken.
De film is netjes verdeeld in 24 chapters. De laagwisseling van de DVD-9 (dubbellaags) is slechts heel kort merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Op het gebied van het geluid is er ook weinig reden tot klagen. Je hebt keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s). En er is een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig, ook deze beide track is in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s).
De Engelstalige soundtrack is van demonstratiekwaliteit. De uitstekende klinkende en zeer dynamische soundtrack klinkt fantastisch met een zeer breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Maar bovenal is het een zeer homogene soundtrack waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen in een bijzonder natuurlijk klinkend geluidsbeeld. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in. Let hier maar eens op hoe de trein in het begin van de film je kamer binnendendert, prachtig!
Toch een klein puntje van kritiek. We vinden het erg jammer dat Warner niet de volledige bitrate voor het geluid heeft gebruikt (dus op 448 kb/s). Dit beetje extra had de soundtrack nog even iets indrukwekkender gemaakt. ’t Is maar een klein kritiekpuntje bij een verder prachtige soundtrack.
De Nederlandse is prima gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn zeer fraaie filmgerelateerde animaties en voorzien van achtergrondgeluid. Deze menuschermen zijn in meerdere talen voor handen, waaronder Nederlands. De extra’s op deze 2-disc Special Editionset zijn in 1.78:1 niet anamorf beeldformaat en hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s). De extra’s zijn voorzien van optionele Nederlandse ondertiteling.

DVD 1

Bioscoop Trailer (2 min)
De fraaie bioscooptrailer, ook in 2.40:1 anamorf beeldformaat. Zonder ondertiteling.

DVD 2

U ziet er bekend uit (4 min)
Ofwel, hoe Tom Hanks de diverse karakters in de film gestalte geeft.

Een heus vervoerbewijs (11½ min)
Na een korte introductie heb je keuze uit vijf korte onderdelen, waarin iets wordt verteld over enkele technisch aspecten van de film. De onderdelen zijn ‘Het creëren van de personages’, ‘ Virtuele camera’, Haar en kleding’, ‘Het creëren van de Noordpool’ en ‘Muziek’. De onderdelen kun je los bekijken of aaneengesloten.

Waarachtige inspiratie: het avontuur van de auteur (5½ min)
Korte featurette over de schrijver Chris van Allsburg, zijn werk en natuurlijk The Polar Express.

Josh Groban bij de Griek (4½ min)
Josh Groban zingt het nummer ‘Believe’ in een muziektheater genaamd The Greek.

Achter de schermen van \"Believe\" (4½ min)
Het belangrijkste liedje van de film ‘Believe’ wordt hier toegelicht door schrijver Glen Ballard en zanger Josh Groban.

Polar Express Uitdaging
Spelletje waarbij je met de pijltjestoetsen de trein op het gladde ijs op het rechte spoor moet zien te houden. Naar keuze in het Engels of Nederlands.

Maak kennis met de sneeuwengelen (3 min)
Kerstherinneringen met Robert Zemeckis, Tom Hanks en anderen.

Extra Liedje (7 min)
Een liedje dat niet in de film terecht is gekomen.

DVD-Rom
Extra opties met de computer en een DVD Rom speler. Hiervoor is de InterActual speler nodig, die is meegeleverd, en verbinding met internet.

Als je echt gelooft… zoek alle vijf verrassingen. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

De 2-disc set is verpakt in een standaard double keepcase. Om deze keepcase zit een kartonnen slipcase die weer een fraaie chique glanzende uitstraling heeft gekregen en een beetje 3D effect heeft.

Conclusie

The Polar Express was in 2004 dé kerstfilm in de bioscoop. Gebaseerd op een verhaal van Chris van Allsburg vertelt regisseur Robert Zemeckis het verhaal waarin kinderen twijfelen aan hun geloof in de Kerstman. Bestaat hij nu wel of niet. Met een bijzondere trein genaamd The Polar Express maken zij een spectaculaire rit naar de Noordpool. En daar zien ze….
Hoofdrolspeler is Tom Hanks, die dankzij de techniek ‘performance capture’ gestalte (en stem) geeft aan de belangrijkste karakters in de film. Ondanks het feit dat de film geheel met behulp van computers is gemaakt, heeft Zemeckis een sfeervol gevisualiseerde wereld van magie en kerstsfeer geschapen.
Deze 2 disc Special Edition van Warner biedt de film aan in uitstekende kwaliteit. Over beeld en geluid niets dan lof, beide zijn nagenoeg perfect en kunnen dienen als demonstratiemateriaal om je vrienden, kennissen of familie mee te imponeren. Naast de originele Engelse soundtrack vind je ook een nette Nederlandse nasynchronisatie bij de film. De set bevat op de tweede disc een aantal interessante extra’s. Alleen jammer dat deze extra’s allemaal zo kort en daardoor ook niet zo diepgaand zijn. De set zit in een fraaie glanzende slipcase. En zo is deze film in 2005 dé kerstfilm voor in de huiskamer.

Laatste reacties

Tarkus  |  27-06-2012

Mooie animatiefilm, die net zoals de (later uitgebrachte) Kuifjes-film het procedé kent van de geanimeerde personages. En het is net dat wat ik niet zo graag zi...
Lees meer >

d-fens  |  26-12-2005

We hebben 'm op kerstavond bekeken. Prachtige animaties, soms levensecht. Eens wat anders dan de gebruikelijke Pixar/DreamWorks realisaties. Een echte kerstfilm...
Lees meer >

Sneaker  |  26-12-2005

Wil deze film heel erg graag zien. Vooral met de kerstdagen. Wil het liefst de giftset hebben. Hoop dat forumlid Ganymede er nog in geslaagd is om deze voor mij...
Lees meer >

Bambi  |  20-12-2005

Dit is zeker wel een aanrader als je van animatie houdt, het is zo mooi gemaakt dat het bijna echt lijkt. Of dus juist een afknapper als je ECHT van animatie h...
Lees meer >

rkrijger  |  20-12-2005

Ik heb ooit gelezen dat ze 4 jaar lang gewerkt hebben aan deze film. Het is een verfilm van een kort verhaal, dus logisch dat het verhaaltechnisch wat mager...
Lees meer >

Chris Taylor  |  17-12-2005

Heb deze film meteen aangeschaft, ga em alleen kijken wanneer het kerst is haha voor de extra sfeer. ben echt heel erg benieuwd, lijkt me een topfilm :)
Lees meer >

mark9534  |  17-12-2005

Heel mooi gedaan deze animatiefilm, echt top. Beeld en geluid zijn inderdaad om van te smullen. Een leuke film om met de kerstdagen te kijken.
Lees meer >

Sneaker  |  16-12-2005

Wil deze film heel erg graag zien. Vooral met de kerstdagen. Wil het liefst de giftset hebben. Hoop dat forumlid Ganymede er nog in geslaagd is om deze voor mij...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  16-12-2005

Prachtige ''geanimeerde'' film die ik vorig jaar nog in de bios zag. Zeker een film die je kerst nog gezelliger maakt,ik moet zeggen dat ik de Nederlandse gelu...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  16-12-2005

Erg leuke film en inderdaad prachtig gemaakt, het verhaal is leuk maar niet bijzonder. Dit is zeker wel een aanrader als je van animatie houdt, het is zo mooi g...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  16-12-2005

Ik ken de film (nog) niet, maar ik overweeg nu toch wel om 'm 'ns te gaan bekijken! Ik heb er al in mee in m'n handen gestaan, maar 'm toch nog niet gekocht.
Lees meer >

Gerben van der Leun  |  16-12-2005

Een heerlijke lange droom... Genieten!
Lees meer >

Albie  |  16-12-2005

Saaie film...tot het "Final Destination-achtige" moment. Ik was meteen weer klaarwakker :D
Lees meer >

Robert V  |  16-12-2005

Een erg sfeervol en vermakelijke familie/kerstfilm. Het is alleen wel duidelijk dat de film gebaseerd is op een kinderboek met een flinterdun verhaal. Ik heb he...
Lees meer >

Frank  |  16-12-2005

Sfeervolle film, uitstekend voor de tijd van het jaar. De extra's vallen me echter tegen. Voor een 2-disc Special Edition had ik toch wel meer verwacht. De aanw...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 122
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.