Coyote Ugly (Unrated Extended Cut)

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-12-2005

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Coyote Ugly (Unrated Extended Cut) (DVD)
Samenvatting

Violet Sanford (Piper Perabo) werkt in een pizzeria in Jersey, het is haar laatste dag. Violet gaat naar New York om daar haar geluk als songwriter uit te proberen. Haar vader (John Goodman), waarmee ze alleen woont, heeft het er moeilijk mee.
In New York komt Violet erachter dat het niet zo makkelijk is om aandacht voor je muziek te krijgen. Behalve als ze de muziek zelf zingt, maar daar zit een probleempje, want Violet heeft plankenkoorts. In een club ontmoet ze Mr. (Kevin) O’Donnell (Adam Garcia), Violet denkt dat hij de manager is van de club is en geeft hem haar demobandje. Maar Kevin blijkt slechts in de keuken van de club te staan. Toch springt er een vonk van liefde over tussen Kevin en Violet.
Als vervolgens bij Violet wordt ingebroken, zij haar geld en keyboard kwijt is, is ze de waanhoop nabij. Per toeval ontmoet ze drie meiden die als ‘coyote’ werken in een bar genaamd ‘Coyote Ugly’. Violet lukt het om een baan in de bar te krijgen, maar ze merkt al gauw dat het wel iets heel anders is dan achter de bar drankjes in schenken. Met haar werk in de Coyote Ugly bar leert Violet zich beter te uiten en zingt en danst zelfs op de bar. Als haar vader er achter komt is hij diep geschokt. Toch geeft hij zijn dochter het advies haar dromen na te jagen. Kevin probeert Violet te helpen haar angst voor het podium te overwinnen. En dan krijgt Violet de kans van haar leven. Zal zij op het podium haar eigen liedjes durven te zingen?

Commentaar

Coyote Ugly is een romantische (tiener)komedie waarin het najagen van je dromen centraal staat. Met een knipoog naar de film Cocktail, wordt de drank op een wel heel bijzondere wijze geschonken, maar dit soort bars schijnt echt te bestaan. Verwacht geen uitgediepte karakters, maar lekker luchtig vermaak. De film is een aaneenschakeling van lekkere popmuziek en gevoelige ballads met snelle beelden, vooral in de Coyote Ugly bar. Daar doorheen een romantische relatie en een ontluikende popidool. Het verhaal verloopt voorspelbaar en de niet verrassende ‘happy end’ moet je met een goed gevoel achterlaten.
De film heeft met de muziek, met enkele lekker in het gehoor liggende hits als songs “Can’t Fight the Moonlight” en “One Way Or Another”, enkele prijzen gewonnen.

Door Buena Vista is Coyote Ugly ter gelegenheid van het 5 jarige jubileum opnieuw uitgegeven. De film is nu de zgn. Unrated Extended Cut, wat zoveel betekent dat ongeveer 6 minuten beeldmateriaal aan de film is toegevoegd. Dit beeldmateriaal bestaat uit een liefdesscène (met een beetje bloot) tussen Violet en Kevin en meer dansgeweld op de bar van Coyote Ugly. Aan het verhaal van de film voegt het niets toe. De scènes waren er eerder uitgehaald in verband met de (Amerikaanse) leeftijdskeuring. Gek genoeg had de release in 2001 bij ons een leeftijdsadvies van 12 jaar, terwijl deze “unrated” versie een leeftijdsadvies van 6 jaar heeft. Verder is van deze nieuwe release de kwaliteit van het geluid ietsje beter. De extra’s zijn exact gelijk gebleven. Is deze nieuwe uitgave een hernieuwde aanschaf waar?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 103 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418063719

Extra's

  • Toegevoegde scènes
  • Bioscooptrailer
  • Toelichting van een Coyote
  • Op zoek naar stertalent
  • Muziekrapportage
  • Coyote 101
  • Zware actie
  • Muziekvideo van LeAnn Rimes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in het oorspronkelijke beeldformaat 2.35:1 anamorf. De beeldkwaliteit van deze uitgave is nagenoeg gelijk aan de eerdere uitgave. Kleuren zijn mooi helder en goed verzadigd. Het contrast is goed, het beeld is voldoende scherp met goede detaillering. Beeldruis is nu minimaal aanwezig. Er is nauwelijks enig verschil te zien met de eerdere release. Bij sterk inzoomen lijkt het beeld van de nieuwe release fractioneel minder gedetailleerd en iets minder scherp te zijn. Maar bij normaal kijken valt geen kwaliteitsverschil op.
De film is netjes verdeeld in 28 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), waarbij de laagwisseling niet merkbaar is geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat volledig in het zichtbare beeldvlak, net boven de onderste zwarte balk. Voor televisiekijkers is dat toch wel te hoog geplaatst; projectiekijkers kunnen nu de zwarte balken maskeren.

Geluidskwaliteit

Op het geluidsvlak is zeker een duidelijke verbetering merkbaar. De Dolby Digital 5.1 surroundtrack heeft nu de hogere bitrate van 448 kb/s, wat bij de oudere release nog 384 kb/s was. Het geluid klinkt daardoor iets dynamischer en gedetailleerder. Vooral het laag in de muziek, waarbij het LFE kanaal wordt gebruikt, is veel nadrukkelijker aanwezig. Muziek en dialoog zijn voornamelijk op de drie voorste kanalen geconcentreerd. De achterste speakers worden subtiel voor de sfeergeluiden gebruikt. De dialogen zijn in het muzikale geweld verder goed te volgen.

Extra's

De DVD start met bijna 9 (!) minuten reclame voor andere Jerry Bruckheimer releases. Je kunt deze trailers overslaan door op de menutoets van je afstandsbediening te drukken.
De DVD heeft nieuwe geanimeerde breedbeeld menuschermen met achtergrond geluid. De extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, de gebruikte filmfragmenten hebben 2.35:1 niet anamorf beeldformaat en alles is Nederlands ondertiteld.

Toelichting van een Coyote
De vijf vrouwelijke acteurs Piper Perabo, Maria Bello, Tyra Banks, Izabella Miko en Bridget Moynahan geven een toelichting tijdens de film. Ze vertellen vooral over de lol tijdens het filmen en de barscènes. Het commentaar heeft meer weg van een gezellige barpraat met veel gelach, door elkaar heen praten, weinig serieus en niet bijster informatief.

Op zoek naar stertalent (10½ min)
Met een drietal keuzes: De Droom (3½ min), Coyotes (2 min) en Mr. O’Donnell (2½ min). In de korte featurettes gaat producent Jerry Bruckheimer nader in op het onderwerp van de film, de karakters, de muziek, het kiezen van de acteur en de voorbereidingen voor het filmen. Afgewisseld met fragmenten uit de film.

Muziekrapportage (3½ min)
Korte featurette over de muziek in de film ingegaan, met veel lovende woorden voor songwriter Diane Warren, die alle songs heeft geschreven en LeAnn Rimes, die alle songs heeft gezongen.

Coyote 101 (6½ min)
Met een drietal apart te selecteren korte featurettes: De Bar (2 min), Shooters Serveren (1½ min) en Op de bar (3 min). In deze featurettes wordt iets over het onderwerp verteld door diverse acteurs, regisseur en producent en hoe men dit in de film heeft gebruikt.

Toegevoegde Scènes (6½ min)
Een vijftal korte scènes die niet in de film zijn gekomen, helaas zonder verdere tekst of uitleg over de scène. Alle scènes zijn al volledig afgemonteerd zoals de film, dus met 2.35:1 anamorf beeld en DD5.1 – 384 kb/s geluid. De scènes zijn los te kiezen en er is een alles spelen optie.

Zware actie (1 min)
Is een snelle aaneenschakeling van filmfragmenten, alleen maar van het dansen op de bar. Heeft iets weg van een trailer. Beeld is 2.35:1 niet anamorf.

Muziekvideo van LeAnn Rimes (4 min)
De videoclip van LeAnn Rimes die het thema liedje ‘Can\'t Fight The Moonlight’ zingt. Beeldformaat is 1.85:1 niet anamorf.

Bioscoop Trailer (2½ min)
Voorproefje op de film in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat.

Conclusie

Coyote Ugly is een onderhoudende romantische en muzikale film. In de film probeert een jong meisje het als songwriter te maken, maar durft niet op het podium haar eigen liedjes te zingen. Als zij als ‘coyote’ in een bar werkt krijgt, neemt haar durf toe.
Een film met veel muziek en dansscènes op een bar. Bekend zijn de liedjes “Can’t Fight the Moonlight” en “One Way Or Another”.
Buena Vista heeft de film opnieuw uitgegeven als een zogenaamde Unrated Extended Cut. De film is hiermee ruim 6 minuten langer geworden. De toegevoegde beelden voegen aan het verhaal weinig toe. Apart is dat ondanks dat een liefdesscène met een beetje bloot is toegevoegd, de Nederlandse leeftijdskeuring verlaagd is van 12 naar 6 jaar.
De beeldkwaliteit is nagenoeg onveranderd goed gebleven, door de hogere bitrate van het geluid klinkt de soundtrack iets beter. De extra’s van de eerdere release zijn ook op deze release terug te vinden, hier geen wijzigingen.
Als je de film nog niet had, is deze nieuwe uitgave duidelijk de betere keuze. Heb je de eerdere uitgave al, dan is vervanging afhankelijk van persoonlijke overwegingen of je de toevoegingen in de film belangrijk genoeg vindt.

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  31-03-2007

Zal weinig toevoegen maar ik wil het toch even kwijt: Ik vond dit met afstand de meest irritante en slechtste film aller tijden. Walgelijk gewoon! Zo, dat i...
Lees meer >

cris  |  30-03-2007

Zal weinig toevoegen maar ik wil het toch even kwijt: Ik vond dit met afstand de meest irritante en slechtste film aller tijden. Walgelijk gewoon! Zo, dat i...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  30-12-2006

Gisteren gezien: Violet Sanford (Piper Perabo) gaat naar New York om het daar proberen te maken als songwriter. Dat dit moeilijker is dan ze dacht, komt ze g...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  09-02-2006

De Amerikaanse sencuur kwa sex/erotische scenes is te preuts voor woorden,dat is gewoon het hele eieren eten. In dit soort gevallen denk ik altijd aan een mooi...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  02-02-2006

Wel raar dat Jessica Simpson de rol niet nam dan want die had dit ook kunnen doen lijkt me.Dit staat op Imdb: Jessica Simpson went through many auditions fo...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  02-02-2006

Wel raar dat Jessica Simpson de rol niet nam dan want die had dit ook kunnen doen lijkt me.Dit staat op Imdb: Jessica Simpson went through many auditions fo...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  01-02-2006

Een jaar na deze film ging Piper bloot in Lost and Delerious (hoofd en lijf tegelijk in beeld). De sex scene in Coyote Ugly was bovendien van begin af aan gepla...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  01-02-2006

Een jaar na deze film ging Piper bloot in Lost and Delerious (hoofd en lijf tegelijk in beeld). De sex scene in Coyote Ugly was bovendien van begin af aan gepla...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  01-02-2006

Is het echt een body double van Piper ? ik dacht het al omdat je inderdaad gezicht en lichaam nooit samen ziet, maar vraag het hier nog eens voor de zekerheid. ...
Lees meer >

freaky  |  01-02-2006

Is het echt een body double van Piper ? ik dacht het al omdat je inderdaad gezicht en lichaam nooit samen ziet, maar vraag het hier nog eens voor de zekerheid. ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  04-01-2006

Over het beetje bloot. Het is niet Piper zelf die je ziet, maar een body double. Je ziet nooit het lichaam en het gezicht tegelijk. Maar wat zie je precies? Al...
Lees meer >

patje  |  03-01-2006

Over het beetje bloot. Het is niet Piper zelf die je ziet, maar een body double. Je ziet nooit het lichaam en het gezicht tegelijk. Maar wat zie je precies? Al...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  02-01-2006

Over het beetje bloot. Het is niet Piper zelf die je ziet, maar een body double. Je ziet nooit het lichaam en het gezicht tegelijk. Maar wat zie je precies? Al...
Lees meer >

patje  |  02-01-2006

Over het beetje bloot. Het is niet Piper zelf die je ziet, maar een body double. Je ziet nooit het lichaam en het gezicht tegelijk.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  02-01-2006

Apart is dat ondanks dat een liefdesscène met een beetje bloot is toegevoegd, de Nederlandse leeftijdskeuring verlaagd is van 12 naar 6 jaar. ... wat nogmaal...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.