Toy Story (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-12-2005

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Toy Story (SE) (DVD)
Samenvatting

Voor de jonge Andy is de cowboypop Woody (Tom Hanks) zijn meest favoriete speelgoed. Ook bij het andere speelgoed is Andy erg geliefd. Maar binnenkort is Andy jarig wat altijd weer erg spannend is. Want wordt je dan als speelgoed aan de kant gezet voor het nieuwe? Alles lijkt goed te gaan, totdat Andy een nieuwe pop krijgt, genaamd Buzz Lightyear (Tim Allen). Buzz is een moderne ruimteheld met alles erop en aan en in heel korte tijd verovert hij niet alleen Andy’s hart maar ook de speelkamer. Woody is natuurlijk heel erg jaloers. Door hun onderlinge rivaliteit komen ze terecht bij het buurjongetje Sid (Eric von Detten), die bekend staat als de speelgoedvernieler. Nu moeten Woody en Buzz wel samenwerken om te kunnen ontsnappen aan deze hachelijke situatie.

Commentaar

Toy Story zou je kunnen beschouwen als de film die de wijze waarop animatiefilms werden gemaakt voorgoed veranderde. Deze film was de eerste volledig digitaal geanimeerde avondvullende (ofwel: full feature) speelfilm. Met de film werd een nieuwe mijlpaal bereikt. Toy Story was vooral technisch een hoogstandje, waarbij allerlei nieuwe computerprogramma’s zijn geschreven om de film op haar eigen unieke wijze er zo levensecht uit te laten zien. Vanwege het baanbrekende werk dat schrijver en regisseur John Lasseter met deze film had verricht, kreeg hij in 1996 een bijzondere Oscar uitgereikt, de ‘Special Achievement Award’.
Uiteraard zijn op het gebied de feiten allemaal bijzonder en zou je hier alleen al een heel boekwerk over kunnen schrijven. Doen we dus niet. Maar om je een indruk te geven van het bijzondere karakter. Elk beeldje moet apart worden gemaakt in de computer. Elk beeldje bestaat uit talloze componenten, waar de karakters er slechts één van zijn. Om nu de computers (meervoud!) van alle onderdelen één beeldje te laten maken, wat trouwens in het Engels ‘renderen’ (oftewel genereren) wordt genoemd, is ongeveer vier tot dertien uur rekentijd nodig geweest. De variatie in tijd heeft te maken met de ingewikkeldheid van het beeldje. Hoe meer kleine details in een beeld, des te langer duurt het genereren ervan. Goed, tot zover de techniek.
Want gelukkig is Toy Story niet alleen maar techniek. Wat de mensen van Pixar ook goed begrepen hadden, is dat het uiteindelijke verhaal minstens zo belangrijk is. Ook dat zit wel snor bij Toy Story. Toy Story is onder andere geschreven door John Lasseter zelf, Andrew Stanton, Joe Ranft en Peter Docter. Deze mensen zijn bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de vervolgsuccessen als A Bug’s Life en Toy Story 2.
Het verhaal van Toy Story is heel simpel, het is dan ook een film die vooral gemaakt is voor de jeugd. En daarmee bedoelen we natuurlijk de (kleine) jonge mensen, beter bekend als kinderen. Maar de film is zeker ook bedoeld voor het kind in de (grote) oudere mensen, beter bekend als volwassenen. En net als bij Disney heeft de film natuurlijk een opvoedkundig verantwoord moraal. Bij Toy Story gaat het om geloven in jezelf en in wat je bent.
Nog wat andere feiten over de film. De muziek is afkomstig van Randy Newman. Newman kreeg hiervoor ook talrijke prijzen en ook dit was de start van een lange samenwerking met de mensen van Pixar. Newman voorzag ook alle volgende films van Pixar van muziek. Van Toy Story is natuurlijk het liejde “You’ve Got a Friend in Me” de bekendste.
Uiteraard is ook aan de stemmen veel aandacht geschonken. De twee onverschrokken helden uit de film kregen hun stem van Tom Hanks en Tim Allen.

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de film heeft Buena Vista Toy Story opnieuw uitgebracht als een 10th Anniversary Special Edition en vervangt daarmee de eerdere release van de film. Op deze nieuwe 1-disc uitgave zijn enkele aanvullende extra’s terug te vinden, maar de making-of documentaire is nu verdwenen. Helaas moeten we concluderen dat we hier in Nederland en België zwaar tekort worden gedaan. De Amerikaanse jubileum release is een uitgebreide 2-disc release met vele extra’s. Het merendeel van deze extra’s moeten wij missen.
De nieuwe uitgave van Toy Story (SE) is los te verkrijgen of gebundeld met de ook opnieuw uitgebrachte Toy Story 2 (SE).

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 77 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
  • Dolby Digital 5.1 EX - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8717418075712

Extra's

  • Gesproken toelichting
  • Niet-gebruikte scènes
  • Spel: De klauw
  • De erfenis
  • Filmmakers kijken terug

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Evenals bij de andere Pixar films, is de digitale bron rechtstreeks overgezet naar DVD. Beeld en geluid zijn in dit geval voorzien van een THX certificaat. En met de beeldkwaliteit zit het wel goed, meer dan goed zelfs. Het beeld ziet er bijzonder fraai uit en is nagenoeg gelijk aan de hoge kwaliteit van de eerdere release. Het beeld is zeer kleurrijk, waarbij deze kleuren mooi helder en goed verzadigd zijn. Scherpte en detaillering van het beeld zijn uitstekend. Contrast, kleur en zwartniveau zijn evenzo perfect. Uiteraard zitten er in de film geen ongerechtigheden.
De film is netjes verdeeld in 30 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling staat voor het mooie te hoog geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

In vier talen (Nederlands, Engels, Frans en Vlaams) staat de soundtrack in Dolby Digital 5.1 op de DVD. Was bij de eerdere release de bitrate van de soundtrack nog het lagere 384 kb/s, nu hebben alle soundtracks de hoge bitrate van 448 kb/s. Uitzondering is de Vlaamse nasynchronisatie, bij deze track is de bitrate 384 kb/s. Alle vier soundtracks zijn als een EX surroundtrack geflaged. Als je AV-decoder hiervoor geschikt is, wordt bij deze track dus nog een extra kanaal middenachter gedecodeerd.
Ook over de soundtrack niets dan lof. Een uitstekende klinkende dynamische soundtrack, met een mooi en zeer ruimtelijk klankbeeld. De effecten komen met veel gevoel voor richting uit alle speakers, de surroundspeakers worden hierbij in split-surround gebruikt. Ook het LFE-kanaal wordt frequent gebruikt voor een heerlijk en lekker diep rollend laag geluid. De muziek van Randy Newman komt mooi ruimtelijk uit alle speakers, met de nadruk op de frontspeakers. Uiteraard zijn de dialogen goed verstaanbaar en komen uit het centerkanaal.
Door de hogere bitrate klinkt de soundtrack nu dynamischer en gedetailleerder. Ook het laag is nadrukkelijker aanwezig en vooral ook veel strakker. Als geheel klinkt de soundtrack daardoor fraaier. Hierbij moet opgemerkt worden dat het subtiele maar wel duidelijk waarneembare verschillen zijn.
De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie is uiteraard ook zeer fraai gedaan. Ook naar deze versie is het aangenaam luisteren en ook hier zijn de stemmen goed in balans met de overige geluiden en muziek.

Extra's

Uiteraard begint de DVD met enkele promotietrailers van andere Disney uitgave. Even op de menutoets drukken om ze over te slaan en direct naar het hoofdmenu van de DVD te gaan.
De breedbeeld menuschermen zijn leuke animaties en natuurlijk voorzien van achtergrond geluid. De extra’s zijn allemaal in 1.78:1 breedbeeldformaat en zijn Nederlands ondertiteld.

Omdat de film THX gecertificeerd is, staat de THX Optimizer ook op deze schijf. Met deze ‘optimizer’ kun je de instellingen voor beeld en geluid zo optimaal mogelijk instellen.

Intro (1 min)
Op het hoofdmenu kun je vooraf aan de film een introductie van regisseur John Lasseter bekijken, die deze nieuwe 10th Anniversary uitgave introduceert en vertelt wat de verbeteringen zijn. Hij benoemd ook de extra’s, maar dat geldt dus eigenlijk alleen maar voor de Amerikaanse release

De erfenis (12 min)
Een terugblik door verschillende mensen van Pixar en Disney op de film en de betekenis hiervan voor hun werk en de animatiewereld.

Filmmakers kijken terug (16½ min)
De vier schrijvers en makers van de film John Lasseter, Andrew Stanton, Joe Ranft en Peter Docter kijken terug op de periode van de filmproductie.

Niet-gebruikte scènes (4 min)
Twee scènes die niet gebruikt zijn. Apart te kiezen of met alles spelen aaneengesloten te bekijken. Vooraf geeft editor Lee Unkrich een korte inleiding.

Toelichting
Regisseur John Lasseter geeft samen met Andrew Stanton, Peter Docter en enkele andere mensen een nieuw opgenomen audiocommentaar bij de film. Het commentaar is zeer informatief en wordt ook boeiend genoeg verteld. Prima commentaar dus.

Spel De Klauw
Ofwel een soort grijpspel, waarbij de figuren uit een ruimteschip moet redden.

CARS Vooruitblik (2 min)
De trailer van de nieuwste aankomende Pixar film. De DVD start ook met deze trailer.

En staat ook een easter egg op de DVD. Niet gevonden, ze staan op onze easter eggs pagina.

Tja, en nogmaals; het is bijzonder spijtig dat Buena Vista ons niet de rest van de extra’s gunt die wel op de Amerikaanse 2-disc SE uitgave staan.

Conclusie

Toy Story was in 1995 de eerste avondvullende (full feature) animatieproductie Pixar die volledig met de computer was gemaakt. Met deze film werd een geheel nieuw filmgenre geïntroduceerd. Maar Toy Story is niet alleen een technologisch hoogstandje, aan het verhaal is ook veel aandacht besteed. Het is een leuk verhaal over speelgoed, waarbij oud en nieuw speelgoed leert met elkaar samen te werken.
Deze 10th Anniversary Special Edition heruitgave van Buena Vista heeft onverminderd uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Ten opzichte van de eerdere release is vooral de geluidskwaliteit verbeterd. Op het gebied van de extra’s is deze nieuwe release maar deels een verbetering. Helaas moeten we veel extra’s missen, omdat de veel uitgebreidere 2-disc SE release niet in Nederland en België wordt uitgebracht. Voor de echte liefhebber die graag alle extra’s erbij wil hebben is dat toch heel erg jammer. Vind je de film al genoeg, dan voldoet deze nieuwe heruitgave ook prima.

De nieuwe uitgave van Toy Story (SE) is los te verkrijgen of gebundeld met de ook opnieuw uitgebrachte Toy Story 2 (SE).

Laatste reacties

TheGodfather  |  28-12-2005

Blijven geweldige films! maar ik heb de oude versies van zowel dit deel als t tweede deel vorig jaar al voor weinig geld gekocht. Daar houd ik t dus bij :D
Lees meer >

Lagomorph  |  28-12-2005

Wat is er eigenlijk met Woody's rechteroog aan de hand in screenshot 4? Is dat een foutje in het renderen?
Lees meer >

martini  |  28-12-2005

Vind het een leuke film. Dus als de box is afgprijst dan koop ik m zeker wel.
Lees meer >

Jordy van Buel  |  28-12-2005

Wordt tijd om deze films eens aan te schaffen .. prima review (y)
Lees meer >

Frank  |  27-12-2005

Na wat ik vandaag gezien heb: Mensen, gooi deze versies op de schroothoop en schaf de schitterende UK-versie aan! Ja,als je echt voor de extra,s gaat wel maar ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  27-12-2005

Na wat ik vandaag gezien heb: Mensen, gooi deze versies op de schroothoop en schaf de schitterende UK-versie aan! Ja,als je echt voor de extra,s gaat wel maar ...
Lees meer >

Werner  |  27-12-2005

Na wat ik vandaag gezien heb: Mensen, gooi deze versies op de schroothoop en schaf de schitterende UK-versie aan!
Lees meer >

Nandor  |  27-12-2005

'Het commentaar is zeer informatief en wordt ook boeiend genoeg vertelt.' Wordt vertelt? Fóei!
Lees meer >

Daniël V.  |  27-12-2005

Een teleurstellende uitgave die je maar beter kunt laten liggen als je de oude versie al hebt. En dat is dan ook precies wat ik ga doen. De eerdere versies vol...
Lees meer >

Frank  |  27-12-2005

Een teleurstellende uitgave van een zeer geslaagde animatiefilm die je maar beter kunt laten liggen als je de oude versie al hebt. Deze versie voegt nauwelijks ...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  27-12-2005

Zeer mooie en leuke animatie films.Ik ga m,n eerdere bundelbox niet vervangen,de verschillen zijn zo minimaal,dat ik het lekker bij die hou.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 91
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.