Trilogy of the Dead

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Trilogy of the Dead (DVD)
Samenvatting

Night of the Living Dead: Op een begraafplaats in het zuiden van Amerika staat een vleesetende zombie op uit het graf om zijn eerste slachtoffer te maken. Dit is het begin van een zombieplaag die het zeven overlevenden, verscholen in een oude boerderij, erg moeilijk zal maken.

Dawn of the Dead: De wereld lijdt onder een onverklaarbare, niet te stoppen zombieplaag. Om te overleven sluiten vier mensen zich op in een verlaten winkelcentrum. Voor nu zijn ze daar veilig, maar het zal ongetwijfeld niet lang duren voordat ook daar de levende doden zich naar binnen weten te werken.

Day of the Dead: Zombies hebben de wereld overgenomen en slecht een klein groepje mensen heeft het overleefd. Deze groep heeft zich ingesloten in een raketsilo, alwaar een wetenschapper gruwelijke experimenten uitvoert om een manier te vinden om de levende doden tegen te houden. Maar binnen de groep lopen de spanningen op, om maar niet te spreken van de almaar toenemende zombiedreiging van buiten.

Commentaar

George A. Romero wordt algemeen beschouwd als de Meester van de Zombiefilm. Dit heeft hij te danken aan zijn Trilogy of the Dead, drie horrorfilms die verschenen in respectievelijk 1968, 1978 en 1985. De eerste, Night of the Living Dead, is het meest recht-toe-recht-aan van de reeks. Een groep mensen die opgesloten zit in een huis, omsingeld door zombies, en moet zien te ontsnappen. Tegenwoordig natuurlijk niet echt meer verrassend, maar toch is het zeker aardig om te zien waar veel van de ‘zombieregels’ hun oorsprong vinden. De tweede film, Dawn of the Dead, is ongetwijfeld het meest bekend. De film wordt dan ook door velen gezien als hét referentiepunt aangaande het zombie-genre. Het is dan ook zonder meer een vermakelijke prent, al valt wel op dat deze tegenwoordig heel wat minder indruk maakt dan een dikke 25 jaar geleden. Je hoeft dan ook niet te verwachten dat er veel te griezelen of gruwelen valt, want als horrorliefhebber ben je tegenwoordig wel wat meer gewend. Dan kun je beter de onlangs verschenen remake van Dawn gaan kijken, een geslaagde update voor het veeleisende 21e-eeuwse publiek. Maar dat terzijde. De afsluiter van de trilogie, Day of the Dead wordt algemeen beschouwd als het minste deel van de drie. Het is niet moeilijk in te zien waarom. Het verhaal is namelijk erg zwak, en ook het over-acteerwerk werkt niet mee bij het neerzetten van een serieuze horrorprent. Waar de film wel in uitblinkt, is qua effectwerk. De bizarre zombie-experimenten zien er bijvoorbeeld nog steeds erg goor en overtuigend uit. Wat dat betreft heeft men echt zijn best gedaan om het beste te halen uit het beperkte budget dat voorhanden was. Al met al aardig als pulpfilmpje, maar geenszins een topper. Dat neemt niet weg dat voor de liefhebber van (zombie)horror alledrie de films verplicht ‘huiswerk’ zijn. Op DVD-front zijn de drie delen opnieuw uitgebracht in een enkele boxset, die hieronder verder besproken zal worden. Overigens zit het er dik in dat we binnen niet al te lange tijd een ‘Quadrilogy of the Dead’-box kunnen verwachten, want onlangs kwam Romero met een vierde deel, getiteld Land of the Dead.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 337 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Fins, Zweeds
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664017043

Extra's

  • Trailers
  • Photo Gallery
  • Liner Notes
  • TV- & Radio Spots
  • European Cut van Dawn of the Dead
  • Bio- & Filmography
  • Document of the Dead
  • Book of the Dead

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Wat betreft de beeldkwaliteit zullen we de drie titels achtereenvolgens kort bespreken. Van elk van de drie films kunnen twee screenshots bekeken worden (chronologisch gerangschikt).

Night of the Living Dead: De eerste film, die werd geschoten in zwart-wit, staat in de oorspronkelijke 1.33:1-verhouding op DVD. Aan de slechte scherpte is duidelijk te zien dat je met een oude film te maken hebt, maar het tegenovergestelde geldt als we gaan kijken naar hoe schoon de print is. Opvallend genoeg is er namelijk vrijwel geen enkel vuiltje of vlekje te bekennen. Een acceptabele transfer, rekening houdend met de leeftijd van de film.

Dawn of the Dead: Het tweede deel is in breedbeeld-verhouding (1.78:1) op DVD aanwezig. Helaas is de transfer niet anamorf, wat de toch al niet geweldige scherpte niet bepaald ten goede komt. Bovendien is de ondertiteling te laag geplaatst, waardoor deze buiten het beeld valt wanneer je de film beeldvullend op een widescreen-TV wilt bekijken. Ook op andere fronten valt er wat aan te merken, bijvoorbeeld wat betreft de gedateerde kleurweergave en de storende hoeveelheid edge enhancement. Wel positief is dat ook in dit geval de print erg schoon is.

Day of the Dead: Net als bij ‘Dawn’ vind je ook deze derde film uit de reeks in niet-anamorfe breedbeeld op het schijfje. Met een bovengemiddelde scherpte en goede kleurverzadiging is het duidelijk de beste transfer van de drie, maar dat wil niet zeggen dat deze perfect is. Ook nu is namelijk de ondertiteling te hoog geplaatst, en ook edge enhancement is wederom een (klein) probleem.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heb je bij elk van de drie films twee keuzes. Allereerst het nieuwe 5.1-geluid, dat als Dolby Digital-track (448kbit/s) op DVD staat. Hierover valt helaas weinig positiefs te zeggen. Het lijkt wel alsof men een willekeurig iemand van straat heeft geplukt om de mix in elkaar te zetten. In alle gevallen is namelijk het identieke geluid uit zowel de voor- als de achterluidsprekers te horen. Dit betekent onder meer dat de dialogen uit alle vijf de hoofdluidsprekers komen, en dat er van goede plaatsing van effecten totaal geen sprake is. Ook de klank van het geluid is niet om naar huis te schrijven, maar dit kan dan nog grotendeels toegeschreven worden aan de leeftijd van het bronmateriaal. Dit geldt eveneens voor de andere optie op geluidsgebied, een DD 2.0-track (224kbit/s) in het oorspronkelijke monoformaat. Maar positief aan het monogeluid is dat er geen sprake is van het beroerde geluidsbeeld van de 5.1-tracks. Vanwege dit laatste heeft het 2.0-geluid dan ook duidelijk de voorkeur.

Extra's

Elk van de drie films in deze box staat op een eigen schijfje met daarop tevens een bescheiden aantal extra’s. Daarnaast is tevens een vierde disc aanwezig , de zogenaamde “Bonusdisc of the Dead” (deze is qua inhoud identiek aan de tweede schijf die bij de eerdere losse uitgave van Dawn of the Dead zit). Hieronder volgt een korte beschrijving van alle extra’s op de vier DVD’s. Geen van de toevoegingen is Nederlands ondertiteld.

Book of the Dead
De eerste extra staat niet op de DVD’s, maar heeft de vorm van een tien pagina’s tellend boekwerkje met productie-informatie over de drie films.

Night of the Living Dead
- Trailer: Een trailer voor de DVD-uitgave.
- Photo Gallery: Acht screenshots uit de film. Nutteloos.
- Liner Notes: Vijf pagina’s met achtergrondinfo. Deze informatie is identiek aan die in het bijgevoegde boekje.

Dawn of the Dead
- Trailer: Een trailer voor de film, met een beeldverhouding van 1.78:1 (niet anamorf).
- TV Spots: Een drie minuten durende compilatie van TV-spotjes.
- Radio Spot: Reclame voor film zoals die destijds op de radio te horen was.
- Photo Gallery: Ook bij het tweede deel kun je acht overbodige screenshots bekijken.
- Official Posters and Stills: Een verzameling promotiemateriaal en productieshots.

Day of the Dead
- Trailer: De oorspronkelijke trailer van de film (1.33:1)
- Behind the Scenes: In deze featurette werp je in twintig minuten een blik achter de schermen. Daarbij komen vooral zaken met betrekking tot de zombies aan bod (acteurs, make-up, effecten). Leuk om eens te bekijken, al is het alleen maar voor dat authentieke jaren ’80 sfeertje.
- Bio-/Filmographies: Info over George Romero en make-up- en special effects-grootheid Tom “Godfather of Gore” Savini.
- Photo Gallery: De bekende acht screenshots.
- Official Stills: Acht productiefoto’s.

Bonusdisc of the Dead
- European Cut van Dawn of the Dead: Naast de Director’s Cut van Dawn, die op de tweede disc van deze uitgave te vinden is, kun je op het vierde schijfje Dario Argento’s European Cut van de film bekijken. Deze versie is wat meer op actie- en geweld gericht en ook de soundtrack verschilt. Een leuke extra voor de fans.
- Document of the Dead: Een uitstekende documentaire uit 1989 van Roy Frumkes, die een uur duurt. Deze docu belicht onder andere het werk van Romero (met name Day of the Dead en moderne vampierenfilm Martin) en analyseert de stijl die hij bij het filmen gebruikt. Frumkes mocht bovendien een aantal dagen meelopen tijdens de opnames van Dawn of the Dead in het winkelcentrum, wat resulteert in een informatieve blik achter de schermen. Interviews met Romero en crew geven inzicht in vele zaken die komen kijken bij het maken van een film.
- Trailers: Hier zijn nogmaals de trailers van de films uit de trilogie te bekijken.
- Talent Files: Bio- en filmografieën van Romero en Savini (zoals ook te vinden op de derde disc) en van regisseur Dario Argento.

Conclusie

George A. Romero’s zombie-klassiekers Night of the Living Dead (1968), Dawn of the Dead (1978) en Day of the Dead (1985) waren al lange tijd als losse uitgave verkrijgbaar op DVD, maar nu zijn ze tevens gebundeld te koop. Eén ding is zeker: de resulterende Trilogy of the Dead-box hoef je niet in huis te halen voor de audiovisuele kwaliteit. Het beeld is weliswaar opgepoetst, maar toont over het algemeen toch duidelijk de leeftijd van het bronmateriaal, en de nieuwe 5.1-tracks zijn te slecht voor woorden (gelukkig is er ook geluid in het oorspronkelijke formaat aanwezig). De extra’s zijn nagenoeg identiek aan de oorspronkelijke uitgaven. Dit wil zeggen dat Dawn of the Dead er op dit gebied het beste vanaf komt, met een Making-of en een alternatieve, meer gewelddadige versie van de film. De andere twee films bevatten voornamelijk promo-materiaal. Al met al een aardige box voor de liefhebber, maar geen uitgave waar men bij DFW veel moeite voor heeft gedaan.

Laatste reacties

TheGodfather  |  09-01-2006

Mooie box, heb m zelf een tijd geleden voor heel weinig aangeschaft. Vond de films erg cool :D
Lees meer >

Barry de Nijs  |  07-01-2006

Ik weet het , ik moet me schamen, maar ik heb nog steeds geen van deze films gezien (alleen de remake van dawn, die ik meteen aangeschaft heb)
Lees meer >

Roy Langeveld  |  04-01-2006

Altijd leuk, een box vol filmhistorie. De tegenvallende beeld- en geluidskwaliteit is een beetje jammer, maar de films zelf zijn dik in orde. Vooral Night is, ...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  04-01-2006

Zombies, bah. Was ooit begonnen met Dawn of the Dead, maar dat was dus de eerste horrorfilm waar ik niet van kon slapen. Bah.
Lees meer >

Jurgen V  |  03-01-2006

Een goede trilogie, die in een best nette box hier is uitgebracht. Mensen die de films echt geweldig vinden kan ik aanraden om de Regio 1 versies te kopen NotLD...
Lees meer >

1der  |  03-01-2006

Toffe box. Dawn of the Dead is mijn favoriet.
Lees meer >

Sneaker  |  03-01-2006

Goede recensie. Heb hem zelf ook. Maar de print van Night kan nog beter ondanks zijn tijd. Kijk maar naar de nieuwe release van Night. Maar al met al een le...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Seks Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:4
Extra's:7
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 43
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.