Frighteners, The (DC)

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Frighteners, The (DC) (DVD)
Samenvatting

Frank Bannister (Michael J. Fox) is een ‘ghost buster’ in het kleine stadje Fairwater, die onder één hoedje speelt met de geesten die hij zegt te bestrijden. Als gevolg van een auto-ongeluk, waarbij zijn vrouw is overleden, kan Frank de geesten zien. Zijn ‘partners in crime’ zijn de geesten Stuart (Tim Fyfe), Cyrus (Chi McBride) en De Rechter (John Astin).
De laatste tijd overlijden in Fairwater veel gezonde mensen aan een mysterieuze hartkwaal. Frank ontmoet zo de mooie verpleegkundige Lucy Linsky (Trini Alvarado), wiens echtgenoot Ray (Peter Dobson) ook aan dezelfde hartkwaal lijkt te zijn overleden. Frank ontdekt dat dit alles het werk is van een donkere, gemaskerde geest die over grote krachten blijkt te beschikken. Frank ontdekt dat hij bij de mensen die komen te overlijden vlak daarvoor een nummer op hun voorhoofd ziet. Tot zijn grote schrik ziet hij ook bij Lucy een nummer op haar voorhoofd. De lokale politieman heeft de hulp van de FBI ingeroepen, waar special agent Milton Dammers (Jeffrey Combs) ten tonele verschijnt. Dammers verdenkt direct Frank van het vermoorden van de slachtoffers en zoekt daarbij een link met de wijze waarop Frank’s vrouw is overleden. Kan Frank samen met zijn hulpgeesten de strijd aan gaan met de mysterieuze donkere geest en tevens voorkomen dat Milton Dammers hem voor altijd opsluit?

Commentaar

Regisseur Peter Jackson heeft ondertussen grote faam gemaakt met de prachtige verfilming van zijn Lord of the Rings trilogie. Op dit moment draait Peter Jackson’s nieuwste film King Kong in de bioscopen en ook daar zijn critici en publiek in het algemeen zeer over te spreken.
De uit Nieuw Zeeland afkomstige regisseur is zijn carrière begonnen met films voor kleinere onafhankelijke maatschappijen. Films die tevens met relatief kleine budgetten werden gemaakt.
In 1996 kwam Peter Jackson met de film The Frighteners. In de inleiding, die op deze DVD voorafgaand aan de film wordt getoond, vertelt Peter Jackson over het belang van The Frighteners voor zijn carrière. Deze film markeert eigenlijk de overgang van zijn met klein budget gerealiseerde onafhankelijke films, met Heavenly Creatures (1994) als laatste kleine film voor The Frighteners, naar de grote megatoppers The Lords of the Rings en King Kong. Bij de productie van The Frighteners werkte Peter Jackson met een toen voor zijn begrippen groot budget en werkte hij met bekende filmsterren als Michael J. Fox. Ook was het aandeel special effects in The Frighteners veel groter dan in zijn voorgaande films. Ruim 500 met de computer gemaakte special effects zitten in The Frighteners. Voor deze special effects tekende het bedrijfje Weta Digital uit Nieuw Zeeland. Jackson kocht hiervoor zo’n 35 computers. Bij de inleiding op de film vertelt Jackson dat hij al bij de postproductie van The Frighteners nadacht wat hij toch in hemelsnaam met deze computers, als de film helemaal klaar was, moest doen. Hij zocht naar een filmonderwerp met voldoende special effects zodat hij de computers weer kon gebruiken. En zo is het idee van The Lord of the Rings geboren. Het resultaat is je niet onbekend.
Voor de muziek bij de film tekende meestercomponist Danny Elfman. Een fraaie soundtrack die duidelijk herkenbaar Elfman is en natuurlijk goed de donkere sfeer van de film ondersteund.
The Frighteners is een donkere horror film met de nodige schrikeffecten. Maar het is ook een film met een knipoog, waardoor alles niet al te serieus overkomt. Michael J. Fox speelt op zijn typische wijze de rol van geestenjager Frank Bannister, deels serieus en deels hilarisch. Zijn geestige geestpartners zorgen ook voor de komische uitstapjes. Maar los van deze komische verluchtigingen is de film ook serieus en heeft deze ook de nodige horror momenten.

De nieuwe 3-disc Director’s Cut heruitgave van Universal Pictures bevat de director’s cut versie van de film. Dit betekent dat regisseur Peter Jackson ruim 12 minuten beeldmateriaal aan de bioscoop versie van de film heeft toegevoegd, waardoor de speeltijd van ruim 105 minuten is verlengd tot bijna 118 minuten. Deze director’s cut versie had Jackson al in 1998 gemaakt voor de toenmalige Laserdisc uitgave. Voor deze nieuwe DVD release zijn beeld en geluid digitaal geremasterd. Daarnaast zijn de extra’s van de Laserdisc uitgave, waaronder een 4½ uur durende ‘making of’ documentaire ook terug te vinden in deze nieuwe speciale uitgave van The Frighteners.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1996
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582384109

Extra's

  • Inleiding door Peter Jackson
  • The Making Of The Frighteners
  • Filmcommentaar door regisseur Peter Jackson

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijk bioscoop beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. Het nieuw geremasterde beeld ziet er uitstekend uit. Dit is een enorme verbetering vergeleken met de eerdere niet anamorf uitgave van de film (zie vorige recensie).
Beeldscherpte en detaillering zijn beide in het algemeen zeer goed. De scènes die met computer effects behandeld zijn, hebben een iets mindere scherpte. Het feit dat dit verschil in deze transfer zichtbaar is, geeft aan hoe goed deze transfer is. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen zeer natuurlijk. Contrast en zwartniveau zijn beide ook prima in orde, wat bij deze donker getinte film des te belangrijker is. De film is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van vuil of beschadigingen. Filmgrain is in enkele scènes nog in lichte mate aanwezig. Bij enkele scènes is te zien dat edge enhancement is toegepast.
De film is zonder extra’s, behoudens een commentaartrack, op een DVD-9 (dubbellaags) geplaatst. Hierdoor kon men de bitrate relatief hoog houden, wat met name de detaillering van het beeld ten goede is gekomen.
De film is ruimhartig opgedeeld in 49 chapterstops. De optionele Nederlandstalige ondertiteling staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Ook de oorspronkelijk 5.1 surround soundtrack is opnieuw digitaal geremasterd. Naar keuze kun je de film nu bekijken met een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 754 kb/s). Beide tracks klinken zeer goed.
De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, waarbij de dialogen uit de centerspeaker komen. De fraaie filmmuziek van Danny Elfman komt met een prima stereobeeld uit beide frontspeakers. De surrounds worden voornamelijk gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en subtiel de omgevingsgeluiden. Enkele scènes wordt met effecten actiever gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt af en toe aangesproken voor het diepere laag. Een zeer goed klinkende soundtrack. Tussen de DD en de DTS track zit nauwelijks verschil in kwaliteit.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn eenvoudige statische plaatjes zonder achtergrond geluid. De set is een 3-disc Special Edition uitgave, waarbij de film met een audiocommentaar op de eerste DVD staan en de zeer lange ‘making of’ documentaire verspreid over twee DVD’s is opgenomen.
Deze extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertitels.

DVD 1

Inleiding door Regisseur Peter Jackson (2½ min)
Regisseur Peter Jackson geeft een inleiding bij de film en vertelt onder andere over het belang van deze film voor zijn verdere filmcarrière.

Filmcommentaar met Regisseur Peter Jackson
Dit begeleidende audiocommentaar heeft Peter Jackson al in 1998 ingesproken voor de toenmalige Laserdisc uitgave. In dit commentaar verwijst Peter Jackson naar verwijderde scènes, die nu dus zijn teruggemonteerd in deze director’s cut. Het commentaar van Jackson is zeer onderhoudend en informatief en daarmee ook aangenaam om naar te luisteren.

DVD 2 (176 min)

Ook bij de extra’s geeft regisseur Peter Jackson eerst een korte inleiding op deze zeer uitgebreide ‘making of’ documentaire. Hij legt hierin uit dat hij 10 jaar geleden, toen hij de film maakte, al zoveel mogelijk achtergrondmateriaal over het filmproces liet vastleggen. Niet zozeer voor DVD, dat was er toen nog niet, maar voor de Laserdisc uitgave. Jackson was zich bewust dat er een groep mensen is dat dit soort achtergrondmateriaal zeer waardeert. Deze woorden van Peter Jackson toont maar weer eens wat een grote visie deze man bij het film maken heeft en hoe juist hij de behoeften van ons als kijkers heeft ingeschat.
De ‘making of’ documentaire, die dus al in 1998 is samengesteld en in totaal ruim 4½ uur duurt, is door Peter Jackson zelf geregisseerd.

De documentaire bestaat vooral uit interviews met diverse mensen die op enigerlei wijze betrokken waren bij de productie. Dit zijn mensen als Robert Zemeckis (producent), Danny Elfman (muziek) en diverse mensen die iets met de special effects en het computerwerk te maken hebben, zoals Richard Taylor, Wes Takahashi, John Labrie, Matt Aitken, John Seils, Christian Rivers en vele anderen. Uiteraard ook interviews met de acteurs Michael J. Fox, Trini Alvarado, Chi McBride, John Astin, Jake Busey, Jeffrey Combs en Dee Wallace Stone. Alle onderdelen worden ingeleid door Peter Jackson zelf.
De omschrijving van de hoofdstukken geeft een goed beeld van de onderwerpen die behandeld worden in de documentaire. Het voert te ver om in deze recensie van elke hoofdstuk van deze documentaire een korte inhoud weer te geven, we volstaan hier met het benoemen van de hoofdstukindeling. Je kunt de documentaire via de optie Alles Spelen aaneengesloten bekijken. Elk hoofdstuk is ook apart te selecteren.

De hoofdstukken op DVD 2 zijn:
- Inleiding door Peter Jackson (2 min)
- Spookverhalen (6 min)
- Ontwikkeling van het script (6 min)
- Het maken van de storyboards (45½ min)
- Michael J. Fox & Trini Alvarado (7 min)
- Jim Fyfe, Chi McBride en John Astin (8 min)
- De Repetities (6½ min)
- Lyttelton als Fairwater (3½ min)
- Kennismaking met Weta (4½ min)
- Scene 28 (4 min)
- Spookeffecten (10 min)
- Motioncontrol & Blauw Scherm (8 min)
- De Jackson-Jongens (5 min)
- Stunts (5 min)
- Op de Set (26 min)
- Magere Hein (13 min)
- Rustler (3 min)
- De Gatekeeper (2 min)
- Jeffrey Combs (7½ min)
- Miniaturen (3 min)

DVD 3 (98½ min)

Op de derde DVD staat het vervolg van de lange ‘making of’ documentaire. Ook hier weer de keuze om alles aangesloten te bekijken via de Alles Spelen optie of keuze voor elk hoofdstuk apart.

De vervolghoofdstukken op DVD 3 zijn:
- Dee Wallace Stone & Jake Busey (7 min)
- Trini’s Blauwe Plekken (2 min)
- Slijmgezicht & Blubberman (7 min)
- Wallpaperman & Portraitman (4 min)
- Versnelling (3½ min)
- De Worm (4 min)
- De Gatekeeper, De Judge & Andere Deleted Scenes (17 min)
- Muziek (24½ min)
- Bloopers (16 min)
- Waarderingscijfers & Nagedachten (9 min)
- Bioscooptrailer (2 min)
- Titelrol (1½ min)

De drie schijven zitten in een enkelvoudige keepcase verpakking. Om de keepcase zit een stevig uitgevoerde kartonnen slipcase.

Conclusie

The Frighteners is een geestige komediethriller van regisseur Peter Jackson. In deze film speelt Michael J. Fox de ‘ghost buster’ Frank Bannister, die woont in een plaatsje waar verdacht veel mensen als gevolg van een hartfalen om het leven komt. Omdat Bannister’s vrouw jaren terug onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen, verdenkt een FBI agent Bannister van seriemoord. Bannister daarentegen probeert met zijn geestige vrienden de donkere krachtige en dodelijk geest weer onder controle te krijgen.
Voor regisseur Peter Jackson markeert deze film de overgang van de onafhankelijke kleine budget films naar de grote werken The Lord of the Rings en King Kong.
In 1998 maakte Peter Jackson voor de laserdisc uitgave een “director’s cut” editie van de film. Deze editie is digitaal geremasterd en door Universal als een 3-disc Director’s Cut editie opnieuw gereleased. De kwaliteit van het beeld en het geluid zijn beide zeer goed. Bij het geluid heb je keuze uit een Dolby Digital en een DTS geluidsspoor. Voor de Laserdisc editie in 1998 maakte Peter Jackson ook al een ruim 4½ uur durende “making of” documentaire die zeer uitgebreid ingaat op alle facetten van de filmproductie. Tevens sprak Peter Jackson toen zijn eerste filmcommentaar in. De beide extra’s van de Laserdisc uitgave zijn nu als extra opgenomen in deze nieuwe uitgave. De “making of” documentaire is vanwege zijn lengte over twee DVD’s verspreid. Een prima film, nu gepresenteerd in een zeer nette release.

Laatste reacties

Swanski  |  21-12-2006

Jackson's eerste film met een serieus budget is de minste die ik van hem heb gezien (Braindead, Heavenly Creatures en Meet the Feebles nog niet gezien). Het zie...
Lees meer >

Richard B.  |  10-08-2006

Een leuke film en een nog leukere dvd. De film is geen klassieker of meesterwerk maar wel eentje die uitstekend herkijkbaar is.
Lees meer >

Paul H.  |  09-08-2006

De film al een tijdje terug weer herkeken toen ik de dvd binnen had. Maar de extra's waren deze week aan de beurt. Maakt maar weer eens duidelijk dat PJ zijn ti...
Lees meer >

verry  |  12-01-2006

geweldige film ik vergeet nooit weer dat toen hij uitkwam op (huur)vhs ik m gewoon 3 maal achtermekaar heb gekeken :shock: echt 1 van mn favorieten, ik wist all...
Lees meer >

nlamste3  |  06-01-2006

Toch een beetje een gemiste kans dat het geluid van deze dvd maar 4 bolletjes krijgt en daardoor het predikaat "Topper" misloopt. De DTS-track davert echt je ...
Lees meer >

Frank  |  06-01-2006

Kan iemand me vertellen in welk beeldformaat die lange 'making of'-documentaire geschoten is? 1.33:1.
Lees meer >

sg_sg1  |  06-01-2006

Kan iemand me vertellen in welk beeldformaat die lange 'making of'-documentaire geschoten is?
Lees meer >

Daniël V.  |  05-01-2006

Ik zag hem ook voor het eerst op tv, lang voor de hele DVD-gekte. Ik verwachtte er toen ook niet veel van, maar wat een originele en mooie film. Samen met de Ba...
Lees meer >

Hayko de Boer  |  05-01-2006

Typisch een film waar ik vooraf geen trek in had, maar er was die avond niets anders op de buis (was nog voor mijn dvd-verslaving). Nou, af en toe moet een m...
Lees meer >

Major Goodvibes  |  05-01-2006

Inderdaad een aanrader. Het is anders dan anders, verfrissende film. Ik ga hem zekers kopen! I dig the atmosphere
Lees meer >

Barry de Nijs  |  04-01-2006

Leuke film, nog niet bekeken op m'n nieuwe tv ( ik heb de oudere uitgave). Maar begint komisch en wordt daarna een thriller, echt een aanrader!!
Lees meer >

Erik B.  |  04-01-2006

Deze film heb ik altijd enorm kunnen waarderen. Ben een groot fan van Michael J. Fox in dit soort rollen en de geflipte humor in deze film. Heb laatst deze ui...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  04-01-2006

Ja, de kilo's vlogen er af tijdens de productie van King Kong. Ik herkende hem eerst ook niet. Hij lijkt weer 20 jaar jonger. In het introductiefilmpje spree...
Lees meer >

SeismicCharge  |  04-01-2006

Die laatste screenshot :shock: Is hij zoveel afgevallen??? Bizar he? Ik had het al gezien bij King Kong-interviews, herkende meneer Jackson bijna niet. Het ...
Lees meer >

basset  |  04-01-2006

Die laatste screenshot :shock: Is hij zoveel afgevallen??? Leuke film vond ik.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 77
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.