La Mala Educación

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Samenvatting

De jonge filmregisseur Enrique Goded is, na een aantal successen, op zoek naar een knaller van een onderwerp voor zijn volgende film. Enthousiast bladert Enrique (Fele Martínez) wat sensatiekrantjes door, op zoek naar ideeën. Echt lang hoeft hij niet te zoeken, want zijn nieuwe film staat letterlijk en figuurlijk al snel voor de deur. Door die deur komt een jongeman gelopen die zichzelf introduceert als Enrique\'s oude jeugdvriend Ignacio, en er op staat om Ángel genoemd te worden. Al snel blijkt dat Ángel (Gael García Bernal) een verhaal heeft geschreven over zijn en Enrique\'s jeugd als jonge knapen op een Katholieke kostschool. Op die kostschool leefden Enrique en Ignacio onder het juk van de pedofiele Pater Manolo, die niet alleen graag de bolletjes van zijn leerlingen aait, maar ook hun balletjes. Pater Manolo (Daniel Giménez Cacho) heeft in het bijzonder interesse voor de onschuldig ogende Ignacio. Tijdens hun verblijf op de kostschool worden Enrique en Ignacio verliefd op elkaar en ontdekken met elkaar de homo-liefde, waarna de jaloerse Pater Manolo de kleine Enrique prompt van school trapt. Uiteraard leest de 27-jarige Enrique dit verhaal van zijn jeugdvriend met enige zenuwachtigheid, maar besluit toch dat dit verhaal verfilmd moet gaan worden. Maar al snel zal blijken dat niet alles en iedereen is wat het lijkt.

Commentaar

Iedereen die een beetje bekend is met het werk van Alfred Hitchcock zal vast en zeker een paar centimeter verder naar het puntje van zijn stoel schuiven zodra de openingstitels van deze film te zien zijn. Regisseur Pedro Almodóvar weet meteen haarfijn een Hitchcock-sfeertje te creeëren. Vooral wat betreft de muziek en de ietwat surrealistische filmstijl wordt de Hitchcock-knipoog de hele film lang akelig goed vastgehouden. Maar laten we niet te lang stilstaan bij odes aan dode filmmakers en de film op haar merites beoordelen. En wat dat betreft weeft de Spaanse Almodóvar een slim geconstrueerd web van spanning en verwarring, waardoor de kijker gedwongen wordt om de volle 100 minuten de kop bij de film te houden.
De film speelt zich effectief af in drie verhaallijnen, die kriskras door elkaar lijken te lopen en die zeker een tweede zitting rechtvaardigen. Om spoilers te voorkomen zal ik niet teveel vertellen over de opzet van de drie verhaallijnen, maar enkel zeggen dat Almodóvar hiermee verleden, heden en het \'film-in-een-film\' concept naadloos tot een samenhangend geheel smeedt. Het acteerwerk is zeer solide, hoewel Almodóvar wel een beetje leunt op karaktertypen zoals die ook in eerdere films, zoals bijvoorbeeld Todo Sobre Mi Madre / All About My Mother, te zien waren. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat Almodóvar in beide films veel van zichzelf heeft gestopt, zonder meteen autobiografisch te worden.
La Mala Educación kent genoeg wendingen om de eerste zitting spannend te houden en genoeg diepgang om ook daarna interessant te blijven. Hoewel enkele wendingen voor de oplettende kijker niet als een erg grote verrassing komen is het toch de moeite waard om de film daarna nog eens te zien om te kijken welke subtiliteiten je hebt gemist. Mijns inziens is La Mala Educación vooral aan te raden aan fans van de Spaanse regisseur. Ook beschouw ik dit persoonlijk niet als zijn beste werk, maar meer als een leuk tussendoortje tot Almodóvar\'s volgende film Volver uitkomt later dit jaar. Toch zullen de liefhebbers van Almodóvar met me eens zijn dat dit \'tussendoortje\' verdraaid knap in elkaar is gezet.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 101 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777055595

Extra's

  • Trailers
  • Deleted Scene

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

La Mala Educación is gefilmd in twee verschillende aspect-ratio\'s. Alle scènes in het heden zijn in het superbrede 2.35:1 formaat gefilmd, terwijl alle scènes die zich in de verleden tijd afspelen in de iets smallere 1.85:1 ratio zijn vervaardigd. Tijdens deze scènes is het gebruikelijk dat alle randen van het scherm omgeven worden door een zwartruimte. Dit stoort echter in het geheel niet, vooral niet als deze anamorfe DVD op een breedbeeldtelevisie wordt bekeken. Complimenten aan A-Film dus dat ze de visie van regisseur Pedro Almodóvar op zo\'n integere wijze hebben behouden. De beeldkwaliteit van deze transfer stelt overigens in het geheel niet teleur. Ik was zelfs enorm onder de indruk van de hoge mate van stabiliteit, de goede kleurweergave en de goede scherpte van het hier gepresenteerde beeld. Tien tegen één dat iemand die deze film in een filmhuis heeft gezien lang niet zo\'n mooi contrastrijk plaatje onder ogen heeft gekregen. Ook de schaduwdetaillering is prima waardoor, ondanks het contrastrijke beeld, de donkere gedeeltes niet snel \'vollopen\'. Mijn enige puntje van kritiek, en de reden waarom deze transfer helaas niet de hoogste score verdient, is wat zichtbare edge-enhancement die storend kan werken op grotere beeldschermen. Verder een transfer om je vingers bij af te likken.

Geluidskwaliteit

Ook qua geluidskwaliteit kom je bij La Mala Educación ruimschoots aan je gerief. Een puike Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s) track wordt hier aangevuld door een niet minder indrukwekkende DTS 5.1 (754 kbit/s) track. De beide tracks klinken zeer dynamisch, een verrassing in films als deze. Pedro Almodóvar weet duidelijk dat muziek een belangrijk onderdeel is van de \'Hitchcock-experience\' en dit is goed te merken aan deze track. Surroundgebruik is voornamelijk subtiel en beheerst, maar weet als geen ander sfeer te scheppen door de ambient-effecten en mooi rondom aanwezige muziek. Ook de subwoofer ondersteunt het geluidsbeeld subtiel door extra spanning te creeëren op plekken waar het nodig is. Verwacht geen bommen en granaten van deze DVD qua geluidsdesign, maar gewoon twee prachtig uitgebalanceerde tracks die de film net dat beetje extra geven, zoals het hoort.

Extra's

Vanuit het fraai geanimeerde selectiemenu zijn er ook wat extra\'s voorhanden. Deze recensie is gebaseerd op de indeling van de huurversie van La Mala Educación. De retail-versie en de binnenkort verkrijgbare \'Quality Film Collection\'-versie bevatten nog een korte Making Of, een teaser trailer, een fotogallerij en wat persinfo.

Deleted Scene (4 min.)
Deze korte scène, bestaande uit twee losse fragmenten, voegt helaas niet bijster veel aan het hoofdverhaal. Het is al snel duidelijk waarom deze scène is gesneuveld.

Trailers
Naast de trailer van La Mala Educación, kun je ook de trailers van Elephant, The Dreamers en Eternal Sunshine of the Spotless Mind zien.

Conclusie

Fans van Pedro Almodóvar\'s werk zullen smullen van deze film. Hoewel ik het persoonlijk niet Almodóvar\'s beste film vind, zit alles toch erg goed in elkaar en zal deze film je zeker 100 minuten geboeid houden. Beeld- en geluidskwaliteit zijn bijna perfect, zoals we mogen verwachten van een moderne release. Met een extra complimentje voor A-Film vanwege het behouden van Almodóvar\'s originele beeldformaten-mengelmoes. Qua extra\'s is er helaas weinig te beleven, maar hiervoor zou ik deze film zeker niet laten liggen.

Laatste reacties

TheGodfather  |  17-02-2006

Inderdaad een knappe film, minder chaotisch en minder oppervlakkig dan een aantal van zijn sitcom-films, en niet de traagheid en soapy-sentimentaliteit van Habl...
Lees meer >

Blackthorne  |  17-02-2006

Inderdaad een knappe film, minder chaotisch en minder oppervlakkig dan een aantal van zijn sitcom-films, en niet de traagheid en soapy-sentimentaliteit van Habl...
Lees meer >

Coen P.  |  17-02-2006

Zeer knappe film van Almodóvar. Knap hoe hij het 'film in een film' principe uitwerkt.
Lees meer >

TheGodfather  |  29-01-2006

Mooie recensie, mooi om te zien dat er tenminste een Nederlandse maatschappij is die zich wel aan t originele beeldformaat houdt (y) Ga deze film zeker eens be...
Lees meer >

Erik Hagen  |  29-01-2006

Ha, wat geweldig en wat toevallig! Ik heb deze film afgelopen week op de gok gekocht, omdat 'ie van Almodóvar is. Ga 'm komende week dus snel eens kijken, want ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
3.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.