Oorlog in Woord en Beeld: Deel 3 - Trojaanse Oorlogen

Recensent:
Marcel den Haan
22-01-2006

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 3 - Trojaanse Oorlogen (DVD)
Samenvatting

Het oude Griekenland is bekend om zijn talloze verhalen, mythen en sagen. Eén van die verhalen is het bekende verhaal over de stad Troje. Het derde deel van Oorlog in Woord en Beeld staat dan ook in het teken van het oude Griekenland en de stad Troje. Deze keer bestaat de DVD, die bij deze uitgave wordt geleverd, uit twee schijven met in totaal ruim vier uur aan materiaal.
Op de eerste schijf is als eerste Erecode der Spartanen te vinden. In deze anderhalf uur durende documentaire maken we kennis met de mensen die woonachtig waren in de stad Sparta en werden gevreesd om hun oorlogsvoering. De soldaten van Sparta stonden bekend om hun niet aflatende moed en vechtkunsten. Zij werden op haast barbaarse manier getraind en klaargestoomd voor oorlog. Hier komt dan ook de uitdrukking \"een Spartaanse opvoeding\" vandaan. De tweede documentaire op de eerste schijf duurt ook anderhalf uur en ook hier krijgen we meer informatie over de Spartanen. Het voornaamste onderwerp is het verbond dat de Spartanen moesten tekenen met de Atheners, dit tegen de zin in van de eerder genoemden.
Op de tweede schijf komen we alles te weten over Troje en de verhalen die over deze stad zijn geschreven. In dit ruim drie kwartier durend onderdeel worden we wegwijs gemaakt in de verhalen van Homerus en zijn geschriften De Ilias en De Odyssee. Wat is waarheid en wat is fictie in deze belangrijke geschriften van Homerus. Het tweede onderdeel op deze DVD gaat over de opgravingen van archeoloog Heinrich Schliemann. Dit is de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontdekking van de overblijfselen van Troje en hiermee werd aangetoond dat de geschriften van Homerus meer waren dan alleen mythen en sagen.

Commentaar

De voorgaande aflevering van Oorlog in Woord en Beeld over de Romeinen was enigszins tegenvallend te noemen, althans wat betreft het DVD gedeelte. Gelukkig is dit derde deel beter gevuld en hier krijgen we bijna vier en half uur aan historisch materiaal voorgeschoteld. Een andere verbetering is dat vrijwel al deze documentaires ook echt interessant te noemen zijn. Er worden veel interessante feiten gedeeld met de kijkers en we krijgen enkele vooraanstaande deskundigen aan het woord die ons als kijker meenemen in de wereld van het oude Griekenland. De onderdelen van deze DVD\'s zijn allen weer afkomstig van de Amerikaanse zender, The History Channel. Een zender die bekend staat om zijn goede en informatieve documentaires. De documentaires sluiten qua onderwerp perfect aan op de film Troy die in 2004 in de bioscopen te zien was en waarin ook het verhaal van de stad Troje uit de doeken wordt gedaan. Al snel blijkt dat de film het niet al te nauw neemt met enkele feiten, maar over het algemeen een aardig beeld schetst van de verhalen van Homerus. Iedereen heeft verder wel eens gehoord van het paard van Troje en ook dit onderwerp komt in één van de documentaires aan bod. Verder wordt ons verteld wat nou echt waar is uit de verhalen die over Troje de ronde gaan en wat niet. Zo zitten de verhalen vol met goden en halfgoden, maar er zijn genoeg dingen te noemen die op waarheid gebaseerd zijn. Het laatste onderdeel gaat over de opgravingen die in 1870 plaatsvonden in Noordwest Turkije, waar het oude Troje gelegen moet hebben. Archeoloog Heinrich Schliemann stuitte daar op de ruines van Troje en bewees hiermee dat de stad echt bestaan heeft. Ook vond hij een grote schat die bestond uit enorme hoeveelheden goud. Na de Tweede Wereldoorlog verdween deze schat maar later werd deze gelukkig teruggevonden in Rusland.
Ook dit deel komt weer met een informatief boekwerk wat verder ingaat op het onderwerp en waar vele mooie afbeeldingen en foto\'s in zijn te vinden. Dit alles zorgt ervoor dat dit derde deel tot nu toe het meest interessante deel is van de serie.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 272 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030196

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de documentaires is gelukkig ook weer wat verbeterd ten opzichte van de vorige uitgave. Wederom staan alle onderdelen in het formaat 1.33:1 op de DVD\'s, maar wat gelijk al opvalt is dat de scherpte van het beeld veel beter is deze keer. Ook de kleuren ogen veel natuurlijker en dit zorgt ervoor dat het kijken naar deze DVD\'s als veel prettiger kan worden beschouwd. Edge enhancement is een enkele keer zichtbaar, maar niet in die mate dat het afleidt. Het contrast is soms wat aan de hoge kant, maar ook dit blijft gelukkig binnen de perken. Zwartniveau en schaduwdetail zijn tenslotte ook voldoende te noemen. Naast de edge enhancement is er soms wat beeldruis aanwezig, maar ook hiervoor geldt dat dit slechts een enkele keer voorkomt. Een hele verbetering dus ten opzichte van de vorige uitgave en hopelijk weten de makers dit vast te houden.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Zoals ook bij de andere delen het geval was, wordt het geluid tijdens de documentaires verzorgt door een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Ook deze keer valt er eigenlijk weinig te vertellen over het geluid, behalve dan dat het prima voldoet voor een DVD zoals deze. Het geluid bestaat dan ook voornamelijk uit dialoog en daarom zijn de tracks niet echt dynamisch te noemen. Het geluid klinkt verder wel mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD\'s.

Conclusie

Het derde deel van Oorlog in Woord en Beeld gaat over het oude Griekenland en de stad Troje. Mede dankzij de lange speelduur is dit veruit het meest interessante deel uit de serie, maar ook doordat de aanwezige documentaires echt interessant zijn om naar te kijken. In ruim vier en half uur word je als kijker onderlegt in alles wat met Troje en het oude Griekenland te maken heeft. Het bijbehorende boekje gaat nog dieper in op bepaalde onderwerpen en vult het materiaal op de DVD\'s goed aan. De beeld en geluidskwaliteit zijn weer goed te noemen, maar er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD. Echt storend kan dit niet genoemd worden omdat er al vrij veel materiaal op de DVD\'s te vinden is.

Laatste reacties

Bas Hokke  |  25-04-2006

Net aangschaft....Zijn lange docu's en niet echt geschikt om alles acherelkaar te kijken. MAar dealnietemin is het een zeer interessante docu en dus ook ZEER de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.