Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The

Recensent:
Koen Koene
02-02-2006

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The (DVD)
Samenvatting

Arthur Dent (Martin Freeman) is een gewone jongeman, met een gewoon leven. Maar zijn behouden leventje wordt volledig op zijn kop gezet wanneer hij te horen krijgt dat zijn beste vriend Ford Prefect (Mos Def) van een andere planeet komt. En dat is niet alles, want Ford vertelt Arthur eveneens dat ze slechts minuten verwijderd zijn van de vernietiging van de aarde. Wat te doen? Simpel: liften! Met het Intergalactisch Liftershandboek – en vergeet je handdoek niet – op zak trekken Arthur en Ford door het universum, waarbij ze al gauw op het schip van de gestoorde galactische president Zaphod Beeblebrox (Sam Rockwell) belanden. Aldus begint een reis die hen onder andere naar het antwoord op de Grote Vraag van het Universum, het Leven en Alles zal leiden!

Commentaar

Toen wijlen Douglas Adams in 1971, naar eigen zeggen terwijl hij \"dronken in een veld in Oostenrijk lag\", de opzet voor het komische science-fiction-epos The Hitchhiker\'s Guide to the Galaxy (hip afgekort tot \'H2G2\') bedacht, had hij nooit durven dromen dat het zo\'n succes zou worden. Hoorspel, boek, TV-serie, computergame: geen enkel medium is Adams\' creatie vreemd. Lange tijd ontbrak er echter een hele belangrijke in dit rijtje: film. Wat niet wil zeggen dat men dit niet geprobeerd heeft... Al in 1982 had Adams namelijk een eerste versie van het filmscript klaar. Om vele redenen kwam het project echter nooit van de grond. Tot voor kort dus. Want in april 2004, 26 jaar na de ‘geboorte’ van H2G2 als hoorspel, begon regisseur Garth Jennings met het verfilmen van Adams\' script. Het eindresultaat, met o.a. Martin Freeman (The Office), Mos Def (The Italian Job), Sam Rockwell (Galaxy Quest) en Zooey Deschanel (Almost Famous), verscheen in de zomer van vorig jaar in de bioscopen en staat nu in het rek bij de plaatselijke DVD-boer. Veel mensen zullen zich afvragen of de filmadaptatie trouw is aan het verhaal zoals zij dat uit boek, hoorspel, serie of game kennen. Deze vraag is echter totaal niet relevant. Adams, die in 2001 overleed aan een hartaanval, heeft namelijk altijd openlijk toegegeven dat zijn H2G2-schrijfsels qua continuïteit een rommeltje zijn en dus vele verschillen en soms zelfs tegenspraken ten opzichte van elkaar bevatten. Ongeveer alle afwijkingen in de filmversie (bijv. Humma Kavula) zijn dan ook gewoon terug te vinden in het door Adams vervaardigde script. Dus dat is niet iets waar je Jennings op af mag rekenen. Het visuele aspect hoort eveneens niet bij de minpunten: mooie sets, goede CG-effecten en leuke creaties van Jim Henson’s Creature Shop. Ook de animaties in het door Stephen Fry ingesproken \"Transgalactisch Liftershandboek\" zien er heerlijk retro uit. Tevens dik in orde is het acteerwerk. Waar wringt hem dan de schoen? Nou, het voornaamste probleem is het beoogde publiek. Het is namelijk duidelijk dat je de film het best zult waarderen als je bekend bent met een van de eerdere incarnaties van het verhaal. Nadeel is dan echter dat je de clou van de meeste grappen al kent. Ben je echter compleet nieuw wat betreft de Guide, dan gaat het allemaal wellicht wat snel en snap je de vele verwijzingen niet. Dus in die zin hinkt de film een beetje op twee gedachten. Kijken we echter puur naar hoe men de door Adams geschapen wereld naar het witte doek vertaald heeft, dan steken we zonder twijfel onze duim omhoog! (Hopend dat er geen passerende Vogons in de buurt zijn; we hebben onze handdoek niet bij...)

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418069780

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Trailers
  • Audiocommentaar (2x)
  • Handboek Extra
  • Echte Deleted Scenes
  • Singalong

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy ziet er op de meeste fronten uit zoals je dat van een recente film mag verwachten. Wat wil zeggen dat de anamorfe 2.35:1-transfer op het gebied van scherpte, helderheid, kleurverzadiging en ongeveer alle andere beeld-gerelateerde zaken die je kunt bedenken prima prestaties levert. Uitzonderingen zijn de ruime hoeveelheid edge enhancement die hier en daar in het oog springt en de hoog geplaatste ondertiteling. Maar daar blijft het dan ook bij.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid geldt eigenlijk hetzelfde als voor het beeld: moderne film, dus ook een geluidsspoor dat dit weerspiegelt. De Dolby Digital 5.1-track (448 kbit/s) zet namelijk een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neer, waarbij alle kanalen op prima wijze worden benut. De film bevat genoeg gelegenheden om te “spelen” met de mogelijkheden van surround en dit heeft men gelukkig niet achterwege gelaten. Wat klank betreft zijn de zaken eveneens allemaal dik in orde. Overigens hebben de Fransen nóg meer geluk, want zij kunnen naast het DD-geluid ook nog kiezen voor geluid in DTS-formaat. Maar goed, gezien de goede kwaliteit van ‘ons’ DD-geluid mogen we eigenlijk niet klagen.

Extra's

In de Nederlandstalige menu’s, geheel in de retrostijl van het Liftershandboek, is een redelijk aantal extra’s te vinden (allemaal Nederlands ondertiteld). Op de menupagina’s vind je tevens de knop Improbability Drive. Druk je deze in, dan zal willekeurig een van de extra’s geselecteerd worden.

Audiocommentaar
Maar liefst twee commentaartracks op deze DVD, namelijk:
- Commentaar 1: Een gesproken toelichting van regisseur Garth Jennings, producer Nick Goldsmith en acteurs Martin Freeman en Bill Nighy (Slartibartfast). Het commentaar bestaat voornamelijk uit gegrap over en weer, maar bevat tevens de nodige portie leuke anekdotes en ‘inside-info’.
- Commentaar 2: De tweede commentaartrack is ingesproken door executive producer Bobbie Stamp en een collega van Douglas Adams, Sean Solle. Ze praten onder meer over de verwijzingen naar de verschillende incarnaties van H2G2 en over allerlei dingen die met Adams te maken hebben. Ietwat serieuzer dan het vorige commentaar, maar daarom niet minder het beluisteren waard.

Achtergrondreportage (9 min)
De standaard promotionele Making Of, met een korte blik achter de schermen en tamelijk oppervlakkige interviews met regisseur en cast.

Handboek Extra (1 min)
Een korte aanvulling op de vermelding van de Babelvis in de Guide.

Deleted Scenes (2 min)
Onder deze optie vind je een magere drie verwijderde scènes, in niet-anamorf breedbeeld en met DD 2.0-geluid.

Echte Deleted Scenes (3 min)
Dit keer twee “echte” verwijderde fragmenten! Oftewel: parodieën op scènes uit de film. Tamelijk flauw, maar ach, laat de cast ook wat lol hebben.

Singalong “Tot Ziens En Bedankt Voor De Vis” (3 min)
Schraap de kelen voor de karaoke-versie van het openingsnummer van de film.

Trailers
Niet te selecteren in het menu maar voor de volledigheid toch maar bij de extra’s opgenomen: de trailers van The Chronicles of Narnia, Herbie: Fully Loaded, The Pacifier, Aliens of the Deep en Sacred Planet die je te zien krijgt als je de DVD start. Met de menu-toets zijn de trailers over te slaan.

Conclusie

Het door wijlen Douglas Adams’ geschreven The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy verscheen al eerder in vele vormen, bijvoorbeeld als hoorspel en in boekvorm. Onlangs is het verhaal eindelijk ook verfilmd, naar een script van Adams zelf. De resulterende SF/comedy ziet er prima uit en is zeer zeker vermakelijk, maar voor de fans is het natuurlijk wel jammer dat ze de meeste grappen al kennen. Gelukkig bevat het script ook enkele ‘nieuwe’ zaken. Wat betreft de DVD-uitgave hoeven liefhebbers van Adams’ werk niet in paniek te raken, want de film heeft een nette behandeling gekregen, met goed beeld en geluid. Qua extra’s is het allemaal niet heel erg spectaculair, maar met name de twee commentaartracks verschaffen je toch de nodige achtergrondinfo over de productie. Dus: handboek en –doek in de hand, duim in de lucht en op naar de DVD-shop!

Laatste reacties

Hellboy  |  18-12-2006

Is by far 1 van me favo films! Ik heb geen enkel boek of iets anders gehoord/gelezen en/of gezien. Ik heb me laten overdonderen!! De dingen zijn soms wel ver...
Lees meer >

TheGodfather  |  05-02-2006

Vond de film erg vermakelijk. Heb `t boek niet gelezen, maar `t zit wel bij de R2UK limited edition die ik al een paar maanden heb. Ook de 2e keer vond ik `m ve...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  05-02-2006

Het verhaal is tamelijk ver gezocht, zal in hoorspel vroeger wel beter overgekomen zijn? Het hoorspel ken ik niet, maar de tv-serie is een veel letterlijkere v...
Lees meer >

deweb  |  04-02-2006

Ik wed dat je in dat geval binnen 5 minuten in een deuk ligt. Een beter begin had namelijk niemand kunnen bedenken om de stemming erin te krijgen :D.
Lees meer >

Barry de Nijs  |  03-02-2006

Na alle reacties hier heb ik helemaal geen verwachtingen meer van deze film, dus zal ie mij waarschijnlijk heel erg meevallen. Ik ga 'm dus snel een keertje hur...
Lees meer >

Paul H.  |  03-02-2006

De slechtste film van vorig jaar. Gewoon compleet ruk van begin tot eind. Kan het niet anders zeggen :wink: Ben het helemaal met je eens. Voor mij één v...
Lees meer >

deweb  |  03-02-2006

'k heb H2G2 ook gezien. Ik kende de boeken alleen van naam en de trailer heb ik een aantal keer gezien. En echt waar...de tijd ging snel. Zelden heb ik me zo o...
Lees meer >

Werner  |  03-02-2006

Het verhaal is tamelijk ver gezocht, zal in hoorspel vroeger wel beter overgekomen zijn? Tja, voor niet-kenners van het oeuvre van Adams zal dit wel een beet...
Lees meer >

Werner  |  03-02-2006

http://www.rodisc.nl/gsp.dll?sid=103&pid=9&p_artikelid=67742&keysetid=14227 Geen NL ondertiteling :( spijtig...
Lees meer >

Ge_Someone  |  03-02-2006

Maar toch weer f* van die DTS-track Een pertinent verkeerde keuze om het originele geluid (Engels) alleen in DD te doen en dan een nagesyncte (Frans) in DTS :...
Lees meer >

sg_sg1  |  03-02-2006

http://www.rodisc.nl/gsp.dll?sid=103&pid=9&p_artikelid=67742&keysetid=14227
Lees meer >

Morpheus19  |  03-02-2006

De slechtste film van vorig jaar. Gewoon compleet ruk van begin tot eind. Kan het niet anders zeggen :wink: Ben het helemaal met je eens. Voor mij één v...
Lees meer >

Jeroen D  |  03-02-2006

De slechtste film van vorig jaar. Gewoon compleet ruk van begin tot eind. Kan het niet anders zeggen :wink:
Lees meer >

Dick van Drie  |  03-02-2006

Zuigfilm, om naar te kijken (het beeld en geluid) best wel aardig, maar als geheel vond ik het een ontevreden kijkervaring. Verhaal is vrij simpel. Werd er eerd...
Lees meer >

lockedfor  |  03-02-2006

Ik vond dit echt een abslotuut gave film. Zeker hoe Zaphod Beeblebrox wordt neergezet is super! Erg goed acteer werk. Heb meteen na het zien van de film ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 91
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.