Oorlog in Woord en Beeld: Deel 4 - De Tachtigjarige Oorlog

Recensent:
Marcel den Haan
17-02-2006

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 4 - De Tachtigjarige Oorlog (DVD)
Samenvatting

Het is eind mei 1588 als de Spaanse Koning Filips II een \"onoverwinnelijke vloot\" naar het noorden van Europa stuurt. In de Verenigde Republiek der Nederlanden is de volksopstand dan al redelijk de kop ingedrukt. Maar Engeland blijft de Spaanse koloniën over de hele wereld voortdurend met plaagstoten bestoken. Filips II denkt de Engelse Koningin Elisabeth I snel op de knieën te krijgen door een massale aanval op haar vloot in te zetten. De 130 zwaarbewapende schepen van de Armada stuiten echter op de geniale admiraal Sir Francis Drake. Bijna vijfhonderd jaar later is het nog steeds een raadsel hoe Drake tot driemaal toe zijn Spaanse rivaal admiraal Alonso hertog van Medino Sidonia de baas kon. Tijdens de bloedige zeeslagen op 29 juli, 4 en 7 augustus delft de Armada telkens weer het onderspit. Tot overmaat van ramp wordt het schamele restant van de vloot tijdens de vlucht overvallen door een vliegende storm. Van de ooit zo sterke en trotse Armada blijft uiteindelijk niet meer over dan een allegaartje van 67 zwaar gehavende schepen. De vraag blijft hoe dit mogelijk is geweest. Het antwoord levert een nieuwe invulling van de geschiedenis op.

Commentaar

In het vierde deel van Oorlog in Woord en Beeld wordt een stukje van de Nederlandse geschiedenis behandeld. In het bijgeleverde boekje in ieder geval dan, want de documentaire op de DVD heeft maar zijdelings met het onderwerp te maken. Dit vierde deel behandelt namelijk de Tachtigjarige Oorlog, een belangrijk hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. De documentaire op de DVD gaat echter over de aanvallen van de Spaanse vloot op Engeland en hoe deze zeeslagen verliepen. Niet echt een documentaire dus die echt met de Tachtigjarige Oorlog te maken heeft en dat is zeker jammer. Ondanks het feit dat dit een belangrijk gedeelte is uit de Nederlandse geschiedenis, weten maar weinig mensen hoe het echt zit met deze oorlog en daarom was het leuk geweest als we hier een kleine geschiedenisles hadden gekregen. Hiervoor moet je dus het bijgeleverde boekje raadplegen en gelukkig stelt deze in dat opzicht niet teleur. Hierin staan veel interessante artikelen die een duidelijk beeld geven van de aan en verloop van de Tachtigjarige Oorlog. Voor de echte geschiedenisfreak is de documentaire op de DVD nog wel interessant, maar het feit dat deze weinig met het onderwerp te maken heeft, is toch iets waar we niet onderuit kunnen. Deze documentaire is ook de enige op de DVD en duurt zo\'n 50 minuten, ook wat kort als je bekijkt wat er allemaal op een DVD past en helemaal als je kijkt naar het vorige deel van deze serie.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 50 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030202

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De documentaire op de DVD heeft een 1.33:1 beeldformaat en de kwaliteit is goed te noemen, zeker als we bedenken dat dit een voor televisie gemaakte documentaire is. De scherpte is de gehele speelduur voldoende, hoewel er wel enkele softe momenten zichtbaar zijn. De kleuren zien er mooi natuurlijk uit en ogen goed verzadigd. Ook contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn acceptabel te noemen. Soms is er wat beeldruis te zien in het beeld, vooral tijdens enkele scènes die komen uit oude films. Hier zijn ook wat beschadigingen aanwezig, maar dit wordt veroorzaakt door de staat van het bronmateriaal. Verder is er wat edge enhancement zichtbaar, maar gelukkig blijft dit allemaal binnen de perken.
De documentaire is verdeeld in 7 hoofdstukken en de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid op de DVD wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Net als bij de overige delen is dit een track die ruimschoots voldoet voor een documentaire zoals deze, maar meer ook eigenlijk niet. Er wordt ook niet echt veel gevraagd van de track aangezien het geluid voornamelijk uit dialoog bestaat. Het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig en daarom is de documentaire ook goed te volgen wanneer gekozen wordt om deze zonder ondertiteling te kijken.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD\'s.

Conclusie

Inmiddels zijn we aangekomen bij het vierde deel van de historische documentaireserie Oorlog in Woord en Beeld. Dit deel behandelt een voor Nederland belangrijk stukje geschiedenis, de Tachtigjarige Oorlog. Helaas heeft de documentaire op de DVD slechts zijdelings met dit onderwerp te maken, maar gelukkig wordt dit nog enigszins goed gemaakt door het bijgeleverde boekje dat veel dieper ingaat op het onderwerp. De DVD heeft een beeld en geluidskwaliteit die prima voldoet voor een documentaire zoals deze, wederom zijn er geen extra\'s op de DVD te vinden.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.