Without A Trace - De Complete Serie 2

Recensent:
Alexander de Mol
17-02-2006

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Without A Trace - De Complete Serie 2 (DVD)
Samenvatting

Geen spoor van geweld? Geen enkele indicatie dat het slachtoffer verdrietig of ongelukkig was? Geen motieven? Geen aanwijzingen? Geen probleem! FBI-agent Jack Malone (Anthony LaPaglia) en zijn toegewijde team proberen elke zaak met vermiste personen op te lossen door nauwgezet speurwerk en toepassing van de meest geavanceerde profileringstechnieken. Hun foutmarge is bijzonder klein en elk onderzoek is een race tegen de klok. Geen enkele leugen, bedrog of andere vorm van manipulatie is bestand tegen hun kritische arendsblik. Alles komen ze te weten. Want door elk feitje uit het leven van een vermist persoon tegen het licht te houden, kunnen ze uitvissen waar die persoon zich bevindt. Ontdek wie ze zijn, en je ontdekt waar ze zijn. Maar ruimte voor missers is er niet, want de klok tikt en na 48 uren zijn de meeste vermisten onherroepelijk verdwenen.

Disc 1

Aflevering 1 – The Bus
Vermist: een schoolbus met schoolkinderen. Wanneer een van de kinderen wordt vrijgelaten met een losgeldbriefje, blijkt zijn verhaal niet te kloppen met de video die een andere gijzelaar met zijn mobieltje heeft doorgestuurd. Wie zijn de echte kidnappers, wiens geld willen ze en waar zijn de slachtoffers?

Aflevering 2 – Revelations
Vermist: een graag geziene, doodzieke priester. Er is een geschikte donor gevonden voor zijn levertransplantatie, dus waarom zou een man van de kerk zijn enige hoop op overleven zomaar opgeven?

Aflevering 3 – Confidence
Vermist: een pas verloofd lid van de beau monde. Ze is mooi, pienter en sluw en wist met haar charme een legertje rijke investeerders voor haar kar te spannen. Maar wanneer een onderzoek een berg valse identiteiten en zwendelpraktijken aan het licht brengt, moet het team uitvissen of haar bedrog is uitgekomen of dat ze de ware liefde heeft ontdekt.

Aflevering 4 – Prodigy
Vermist: een bekende tienervioliste, die blijkbaar net voor haar show uit haar kleedkamer werd ontvoerd. Een gestoorde fan lijkt de meest voor de hand liggende verdachte, maar met een viool die meer dan een half miljoen dollar waard is, een stiefvader met een duister verleden en een romance à la Romeo en Julia, sluit het team geen enkele mogelijkheid uit.

Aflevering 5 – Copycat
Vermist: een moeder uit een klein stadje met een gewelddadig verleden. Jack wil uitvissen wie er precies de methodes van één van zijn oude moordzaken kopieert.... Dan stuit hij plots op een oude bekende, die maar één levensdoel heeft: Jack helemaal te gronde richten.

Aflevering 6 – Our Sons and Daughters
Vermist: een bescheiden student en sportman van de lokale universiteit. Achter de façade van dit idyllische suburbia legt het team echter een groezelig wereldje van tienerorgieën, beschuldigingen en wraakzucht bloot. Als ze niet snel tot de kern van de zaak doordringen, kon het wel eens fataal aflopen.

Commentaar

Disc 2

Aflevering 7 – A Tree Falls
Vermist: een jong Guatemalteeks jongetje dat op klaarlichte dag van straat werd geplukt in Spanish Harlem. In het milieu van de illegale immigranten en de “coyotes” die hen over de grens smokkelen moet het team nauwelijks op medewerking rekenen. Mondjes dicht is de boodschap.

Aflevering 8 – Trip Box
Vermist: een heldhaftige brandweerman die net zijn twee beste vrienden heeft gered. Wanneer de rook optrekt, vindt het team bewijzen van brandstichting, ontrouw en een spoor van gokschulden dat de loyaliteit van de brandweerlui danig op de proef stelt en hun band misschien wel voorgoed zal verbreken.

Aflevering 9 – Moving On
Vermist: een gedreven neurochirurge. Bij de verdachten: een overvriendelijke ex-man, een vriend met een gewelddadig verleden en de rouwende familie van een patiënt. Maar de sleutel tot de verdwijning van de dokter bevindt zich bij de baby die ze jaren geleden opgaf voor adoptie en de mensen die dat verlies nu willen uitbuiten.

Aflevering 10 – Coming Home
Vermist: een succesrijke jongeman die een schoolreünie bijwoonde. Wanneer het team ontdekt dat een gelukkig huwelijk slechts een dekmantel was voor een man die worstel met zijn seksuele geaardheid, moeten ze talloze verdachten ondervragen die liever hadden dat de vermiste zich niet “geuit” had.

Aflevering 11 – Exposure
Vermist: een paparazzo die voor geen enkele opdracht terugdeinsde. Is zijn verdwijning de wraak van een gechanteerde ster of een concurrende fotograaf? Of heeft het iets te maken met zijn sympathie voor een radicale milieubeweging?

Aflevering 12 – Hawks and Handsaws
Vermist: een jonge strafpleiter. Wanneer het team een familiale voorgeschiedenis van schizofrenie aan het licht brengt, beseffen ze dat de achtervolgers van de advocaat enkel in diens geest bestaan. Jack kan niet anders dan zijn verwrongen logica volgen om een meisje te redden en een moordenaar te vatten.

Disc 3

Aflevering 13 – Life Rules
Vermist: een opkomende zelfhulpgoeroe. Eerst ontdekt het team dat zijn verhaaltje – van de goot naar de top – helemaal niet klopt en dat hij niet eens is wie hij beweert te zijn. Besluit: zijn ontvoering is een publiciteitsstunt. Maar dan begint het echt verkeerd te lopen en weet niemand nog hoe de vork in de steel zit...

Aflevering 14 – The Line
Vermist: een premiejager die tijdens een inval werd neergeschoten. Het team vermoedt dat een veroordeelde die zijn borgtocht verbeurde zich wou wreken, maar wanneer de sporen naar een valstrik en corruptie leiden, moet Jack zelf alles op alles zetten om de ex-agent te redden.

Aflevering 15 – Wannabe
Vermist: het buitenbeentje van de middelbare school. Net als alle andere kids wilde hij erbij horen, tot er per e-mail foto’s de ronde doen waarop hij naakt en vastgebonden te zien is. Nu gaat het team op zoek naar de pestkoppen en een wanhopige jongen die voor zijn vernedering op de vlucht sloeg.

Aflevering 16 – Risen
Vermist: een seksverslaafde die al vier jaar verdwenen is. Wanneer Vivians nauwgezetheid een nieuw feit aan het licht brengt, rakelt het team het oude spoor weer op. Dat spoor van mishandeling en verslaving leidt naar een sekte waar niemand levend buitenkomt...

Aflevering 17 – Gung Ho
Vermist: een soldaat die recent thuiskwam uit Irak. Jack en Danny gaan naar Tikrit om uit te vissen wat er precies voorviel tijdens de mysterieuze schietpartij waarbij hij gewond raakte. De rest van het team ontdenkt dat de strijd die de man aan het thuisfront moest leveren om zijn huwelijk en zaak te redden ook niet van een leien dakje liep.

Disc 4

Aflevering 18 – Legacy
Vermist: een man die onder de plak zat. Het bewijsmateriaal duidt op kwade opzet en de ondervragingen leveren niet bepaald een fraai familieportret op. De waarheid die aan het licht komt, toont aan hoe één gruwelijke gebeurtenis een familie jarenlang kan kwellen.

Aflevering 19 – Doppelgänger
Vermist: een studente maritieme biologie. Haar vriendje is de meest voor de hand liggende verdachte, tot diens identieke tweelingbroer opduikt en bij Jack instinctief een belletje gaat rinkelen. Het onderzoek leidt naar een reeks dode vrouwen in verschillende steden, maar kan het team uitmaken wie van de broers schuldig is?

Aflevering 20 – Shadows
Vermist: de tante van Martin, een verpleegster met kanker. Wanneer hij ontdekt dat ze andere terminale patiënten heeft geholpen bij hun zelfdoding, vreest hij het ergste. Intussen probeert Jack in het reinte te komen met de ziekte van zijn vader.

Aflevering 21 – Two Families
Vermist: de vader van een ter door veroordeelde die binnen twee dagen geëxecuteerd wordt. Wanneer het team ontdekt dat de man misschien nieuw ontlastend bewijsmateriaal heeft gevonden voor het onderzoek, ontstaat een race tegen de tijd om de vader te vinden en de zoon te redden.

Aflevering 22 – The Season
Vermist: een footbalcoach aan een universiteit met een grote zwemtraditie. Hij heeft kwaad bloed gezet door te hameren op het academische en ethische aspect van studeren...en de competitie te verliezen! Misnoegde verdachten te over dus, van boze fans en geschorste spelers tot leidinggevend universitair personeel.

Aflevering 23 – Lost and Found
Vermist: het verleden van een jong meisje. Wanneer een geadopteerde tiener bij de FBI komt aankloppen dat ze als peuter werd ontvoerd, moet het team proberen uit te vissen wie ze precies is en wat er met haar gebeurde.

Aflevering 24 – Bait
Vermist: de familie van een miljardair, op zee ontvoerd tijdens een tochtje op diens jacht. Het onderzoek splitst zich uiteraard eerst toe op de vijanden en de entourage van de zakenman, maar dan neemt de zaak een verrassende wending...

Het eerste seizoen deed ondergetekende in ieder geval verlangen naar de release van het tweede seizoen. Na diverse malen van uitstel is het er onlangs toch van gekomen. Ondanks de parallelen is het toch een welkome afwisseling tussen het CSI-geweld van de afgelopen tijd. Elke aflevering van Without a Trace is opgebouwd rond één verdwijningszaak. De rode draad van het onderzoek wordt gevormd door de menselijke psyche. Om te achterhalen hoe en waarom iemand is verdwenen, moeten Jack en zijn team als het ware in de huid van die persoon kruipen. Inmiddels wordt er op de Nederlandse televisie een dramaserie vertoond welke wel heel erg lijkt op Without A Trace. Met een titel als Spoorloos Verdwenen (met in de hoofdrol o.a. Cas Jansen) is het dan ook niet erg verwonderlijk dat de gelijkenis deels treffend is. Qua productie mag de Nederlandse variant nog niet eens het onderzoeksrapport opmaken van de Amerikaanse equivalent. Met blockbuster producent Jerry Bruckheimer achter de coulissen is dat inmiddels welhaast een zelfsprekendheid.
De box ziet er ook voor het tweede seizoen, waarin de stijl van het eerste seizoen is doorgezet, goed verzorgd uit. De box bevat vier DVD’s die van het type DS-DL (dubbellaags/dubbelzijdig) zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, TV
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 1008 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931703123

Extra's

  • Weggelaten scènes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Without a Trace – De Complete Serie 2 wordt gepresenteerd in een beeldverhouding van 1.78:1 en is voorts anamorf uitgevoerd. De scherpte is overwegend prima te noemen en gezien het feit dat deze in HD wordt uitgezonden in de VS verwachten we eigenlijk ook niet minder. De kleuren worden eveneens goed verzadigd weergegeven, waarbij in enkele shots wel bewust met kleuren is gemanipuleerd. Slechts sporadisch zien we wat ‘grain’. Bij de bespreking van seizoen 1 had ik enige reservering bij het zwartniveau. Eigenlijk heb ik nog steeds het gevoel dat dit beter zou kunnen. Maar de totale indruk van het beeld geeft me uiteindelijk weinig reden tot klagen. Ondertiteling is net als vorig seizoen goed leesbaar, maar staat nog steeds wat hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Toen ik me vorig jaar boog over het eerste seizoen van Without A Trace was ik enigszins verbaasd om slechts een Dolby Digital 2.0 surround gecodeerde geluidstrack aan te treffen. Gelukkig presteerde het geluid meer dan naar behoren. Ik was er dus enigszins op voorbereid dat ook het tweede seizoen geen meerkanaalsgeluid aan boord zou hebben. En dat blijkt inderdaad een gegeven. Maar ook nu kunnen we spreken van een puik presterende 2.0 surroundtrack (192 kbit/s). Het surroundkanaal wordt optimaal benut met effecten die er in de scène toe doen. Meteen na het zien van (of eigenlijk luisteren naar) de eerste aflevering, waarin het prachtige ‘Mad World’ van Gary Jules in de openingsscène is verwerkt, werd eigenlijk wederom duidelijk dat een goed geproduceerde 2.0 track een uitstekende geluidsbeleving kan neerzetten.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn subtiel stijlvol geanimeerd en voorzien van achtergrondgeluid. In de box treffen we verder een keurig 8 pagina\'s tellend boekje aan met informatie over de afleveringen en de hoofdstukindeling. De vierde disc bevat onderstaande extra:

Deleted Scenes (20:27 min)
Van de 24 afleveringen zijn er 29 verwijderde scènes beschikbaar op de discs. Deze fragmenten worden voorafgegaan door een titelscherm. Aardig om een keer te zien, maar door het ontbreken van audiocommentaar zullen we moeten gissen naar de keuzes die men heeft gemaakt.

Conclusie

Without A Trace – De Complete Serie 2 is minstens zo genietbaar als het eerste seizoen. Het acteerwerk weet te overtuigen, met een excellerende Anthony LaPaglia voorop. De verhalen zijn stuk voor stuk boeiend en het kijken van meerdere afleveringen op een avond of middag kost geen enkele moeite.
Technisch gezien is deze release goed verzorgd. De beeldkwaliteit is prima en de aanwezige Dolby Digital 2.0 surroundtrack presteert boven verwachting. Qua extra’s is het deze keer wel wat behelpen. Werden we bij seizoen 1 nog getrakteerd op een making of, een audiocommentaar, een korte documentaire èn deleted scenes, deze release moet het doen met slechts het laatste.
Het is wat mij betreft overigens wel een prettige gedachte dat men in de States momenteel bezig is met de afronding van seizoen 4, zodat hopelijk in ieder geval nog twee seizoenen van deze vermakelijke serie op DVD verschijnen. Liefhebbers van nauwgezet speurwerk zullen zich ook met deze tweede serie van Without A Trace prima kunnen vermaken.

Laatste reacties

Marcel den Haan  |  25-09-2006

Ik vind dit 2e seizoen nog beter als het eerste aangezien je nu meer leert over de hoofdpersonen. Hun eigen levens en problemen komen meer naar voren en dat maa...
Lees meer >

Albie  |  20-02-2006

Nooit van gehoord, maar deze serie lijkt mij wel wat.
Lees meer >

HiddeV  |  17-02-2006

Leuke recensie! Vond seizoen 1 erg leuk, deze dus ook besteld en ga ik ook snel kijken.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.