Wallace & Gromit – The Curse of the Were-Rabbit

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-03-2006

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Wallace & Gromit – The Curse of the Were-Rabbit (DVD)
Samenvatting

In het dorp waar onze kaasliefhebber en uitvinder Wallace (stem Peter Sallis) en zijn slimme hond Gromit wonen, wordt de jaarlijkse groentewedstrijd bedreigd door konijnen. Konijnen zijn tenslotte gek op groentes en ze komen natuurlijk gretig af op de schitterende courgettes, pompoenen, komkommers, bloemkolen en watermeloenen die meedingen in de competitie. Gelukkig hebben Wallace en Gromit daar iets op gevonden. Zij bieden met hun Anti-Pesto waarschuwingssysteem voor de bescherming van de volkstuinen en kassen van al hun klanten. Met hun systeem garanderen zij de deelnemers aan de wedstrijd een afdoende bescherming tegen de vraatzuchtige konijnen, die zij op een humane manier vangen en afvoeren. Totdat…, totdat bij volle maan plotseling een gigantisch, verbluffend vraatzuchtig konijn komt opdagen. Hier lijken zelfs Wallace en Gromit geen antwoord op te hebben.
Lady Campanula Tottington (stem Helena Bonham Carter), die deze jaarlijkse groentewedstrijd organiseert, ziet haar familietraditie bedreigd worden door het akelige reuzenkonijn. Wallace en Gromit worden door lady Tottington geëngageerd om deze grote bedreiging uit te schakelen. De gemene Victor Quartermaine (stem Ralph Fiennes), die met de barones wil trouwen vanwege haar fortuin, is iets geheel anders van plan…

Commentaar

In 1976 werd door Peter Lord en David Sproxton de Aardman Animations studio opgericht. Hun specialiteit: animatiefilmpjes met kleifiguurtjes ook wel ‘claymation’ genoemd. Claymation is vergelijkbaar met klassieke animatie, maar bij claymation worden de personages van zachte klei gemaakt en beeldje voor beeldje opgenomen.
In 1985 werd het team versterkt met de komst van Nick Park. Park maakt in 1986 een animatie video bij de song Sledgehammer van Peter Gabriel. Deze muziekvideo wordt door velen gezien als een van de beste muziekvideo’s ooit gemaakt. In 1989 verscheen de eerste korte film A Grand Day Out met de karakters Wallace en Gromit. De film werd in 1991 genomineerd voor een Oscar voor de beste korte animatiefilm. Vele korte filmpjes met de kaasliefhebber en uitvinder Wallace en zijn trouwe hond Gromit volgden. In 1994 kregen Wallace & Gromit hun eerste met de korte film Wallace & Gromit in The Wrong Trousers (1993). Een tweede Oscar volgde twee jaar later met de korte animatiefilm Wallace & Gromit in A Close Shave (1995).
Met The Curse of the Were-Rabbit spelen de beide kleifiguurtjes in hun allereerste lange speelfilm. De film kreeg dit jaar maar liefst tien Annie Awards toegekend en won daarnaast ook de Oscar voor beste animatiefilm.
Al eerder maakte Nick Park samen met Peter Lord een lange speelfilm met kleifiguurtjes. In 2000 kwamen zij zeer succesvol met de film Chicken Run, een prachtige klei animatie over een kippenboerderij in het Engeland van de jaren ’50.
Met Wallace & Gromit – The Curse of the Were-Rabbit zetten Nick Park en mederegisseur en –schrijver Steve Box een sublieme prestatie neer. Niet alleen laten zij zien dat de karakters die groot geworden zijn door de korte animatiefilms niets aan charme en kracht verliezen in een avondvullende speelfilm. De droge humor en spitsvondige woordgrapjes zijn ook in deze lange speelfilm overduidelijk aanwezig. De wijze waarop in de film met een stevige knipoog verwijzingen worden gemaakt naar andere speelfilms is ook subliem gedaan. Neem de opening van de film, waarbij je direct de herkenning hebt met Thunderbirds. En zo zul je tijdens de film nog vaker een gevoel van herkenning hebben.
Het maken van een 80 minuten durende kleianimatie is bepaald geen sinecure. Ondanks toch ook het gebruik van de computer voor de speciale effecten staat toch het echte handwerk centraal. Maar liefst vijf jaar is een team van 250 mensen bezig geweest met deze film. Ruim 2800 kg plasticine is gebruik voor de klei animaties. Voor de verschillende expressies en bewegingen zijn meerdere versies van elk karakter gemaakt. Zo is Wallace maar liefst 35 keer gemaakt, Gromit zelfs 43 keer en Lady Tottington 15 keer. In totaal zijn 30 miniatuursets gecreëerd.
Al sinds de eerste Wallace & Gromit animatie wordt de stem van Wallace ingesproken door Peter Sallis. En alhoewel Dreamworks Sallis wilden vervangen door een bekende Amerikaanse acteur, mogen we alleen maar heel blij zijn dat de mensen van Aardman hebben vastgehouden aan Peter Sallis. Geen ander dan Peter Sallis kan Wallace zijn typisch Britse stem geven. Als bekende (stem)acteurs zijn vervolgens Ralph Fiennes en Helena Bonham Carter bij de cast gekomen. Zij geven hun stem aan Victor Quartermain respectievelijk Lady Tottington. En ook hier is de stemcasting bijzonder goed geslaagd. En zoals het een hond betaamt heeft Gromit geen stemacteur, maar zijn bijzondere mimiek zegt meer dan genoeg.
De filmmuziek is ook nog even het benoemen waard. Vooral de aanstekelijke begintune van de film, die ook als achtergrondgeluid bij het DVD menu is gebruikt, blijft je dagenlang in het hoofd zitten. De muziek is afkomstig van Julian Nott. Meestercomponist Hans Zimmer was als producer betrokken bij de filmmuziek.
Wallace & Gromit – The Curse of the Were-Rabbit is een prachtige avondvullende kleianimatiefilm van Aardman Animation. Een te gekke film voor een genoeglijke kijkmiddag of –avond voor iedereen van heel jong tot heel oud.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 80 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Dreamworks / Universal
EAN: 8717722770228

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Achter de schermen
  • DreamWorks Kids
  • Topcommentaar
  • De geschiedenis van Wallace & Gromit
  • Een Dag in het Leven bij Aardman
  • Hoe bouw je een konijn?
  • Het familiealbum
  • Voorproefjes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijk beeldformaat van 1.85:1 anamorf op DVD gezet. Bij deze zeer recente film krijg je op deze DVD een oogstrelend fraai beeld voorgeschoteld krijgt. De prachtige animaties met al haar kleuren en sfeer staan in nagenoeg perfecte kwaliteit op de DVD. Niets van het mooie beeld gaat verloren. Heldere en goed verzadigde kleuren met uitstekend contrast. Het scherpe beeld laat alle details prima zien. Als geheel heeft het beeld een fraaie filmische uitstraling.
De film is netjes verdeeld in 16 tracks. De laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. Er zijn twee nasynchronisaties beschikbaar, een Nederlandse en een Vlaamse uitvoering. Deze beide tracks zijn ook in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s).
Het is een mooie surround soundtrack met veel ruimtelijke ambiance en drie dimensionale effectgeluiden. Alle speakers voor en achter worden gebruikt, al licht de nadruk wel op de voorste drie speakers. De soundtrack klinkt zeer goed, met prima dynamiek en een goede detaillering in het hoog. Het laag wordt prima ondersteund door het aanwezige LFE kanaal, dat regelmatig wordt ingezet. De dialogen zijn prima te verstaan en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal.
De beide nasynchronisaties zijn ook van prima kwaliteit, waarbij ook de stemmen goed te volgen zijn.

Extra's

De menu’s zijn prachtige, speciaal voor dit doeleinde gemaakte, animaties in breedbeeld met achtergrondmuziek. De menuschermen zijn onder andere beschikbaar in het Engels of Nederlands. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.
De DVD start met de promotietrailer voor de nieuwe DreamWorks animatie Over the Hedge.

Topcommentaar
Regisseurs Nick Park en Steve Box geven tijdens de film een prima commentaar met veel informatie en een duidelijk gezellige onderlinge sfeer. Top!

Deleted Scenes (13 min)
Een aantal scènes die niet of korter in de film zijn gekomen. Daarbij ook een alternatief einde. Optioneel met een gesproken toelichting van beide regisseurs. De scènes kun je apart kiezen of achter elkaar zien via Speel Alles.

De Geschiedenis van Wallace & Gromit (20 min)
Een featurette over de historie van Aardman Animation.

Achter de Schermen bij The Curse of the Were-Rabbit (13 min)
Een een promotioneel opgezette featurette met interviewfragmenten, kijkje op de set en uitleg van karakters en verhaal.

Een Dag in het Leven bij Aardman (8 min)
Een flitsend bezoek aan de Aardman Studios in Bristol.

Hoe Bouw Je een Konijntje (3 min)
Ofwel hoe al die konijntjes, ze zijn nog verschillend ook, van klei en een klein metalen skeletje zijn gemaakt.

Het Familiealbum
Herbergt een aantal vervolgkeuzen met keuze uit Tekens, Storyboards, Het Fotoalbum van Wallace & Gromit en Achter de schermen. Achter alles zie je een kleine verzameling tekeningen en foto’s. Vooral het familie fotoalbum is geinig.

Voorproefjes
Met de trailers voor Madagascar, Shark Tale, Shrek 2, Nanny McPhee en een interactieve Wallace & Gromit spel.

DWK – DreamWorks Kids
Met een aantal Spelletjes en activiteiten voor de jeugd en een DVD Rom optie. De laatste geeft op een computer met een DVD-Rom speler nog extra mogelijkheden, waaronder het printen van diverse afbeeldingen en links naar internetsites.

Conclusie

Wallace & Gromit – The Curse of the Were-Rabbit is het succesvolle debuut op het witte doek van de beroemde kaasliefhebber en uitvinder Wallace en zijn slimme hond Gromit. Bekend van de korte kleianimatiefilmpjes beleeft het tweetal nu een speelfilmavontuur. Wallace & Gromit moeten hun geniale uitvinding gebruiken om de groenten in hun woonplaats in verband met de op handen zijnde groentewedstrijd zien te redden van vraatzuchtige konijnen. Als bij volle maan een mysterieus groot pluizig beest wordt gesignaleerd, moeten het dappere duo alles op alles zetten om ook dit gevaar te keren. Regisseurs Nick Park en Steve Box van Aardman Studios hebben met deze fantasievolle speelfilm een heerlijk avontuur voor het hele gezin gemaakt, met droge humor en spitsvondige dialogen. De fraaie kleianimatie maakt de film nog eens extra speciaal.
De DVD uitgave van Universal biedt de film in prima kwaliteit beeld en geluid. Naast de originele Engelse taal zijn ook een Nederlandse en een Vlaamse nasynchronisatie beschikbaar. Als toegift een leuke verzameling extra, met ook hier materiaal voor jong en oud. Alles bij elkaar een zeer geslaagde animatiefilm gepresenteerd op een nette DVD release. Kopen!

Laatste reacties

Richard B.  |  21-12-2006

Erg leuk deze film. Het verhaal is wel wat 'serieuzer' dan dat van de eerdere W&G-filmpjes, maar dat mag de pret niet drukken. Ik geniet veel meer van deze anim...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  23-10-2006

Prachtig film met leuke humor die zeer droog is. De film is zeer rijkelijk gedetailleerd zodat er in meerdere kijkbeurten steeds weer andere dingen opvallen. Ge...
Lees meer >

BrianB  |  20-10-2006

Maar wat ik me nu afvraag. Behoudt de film daardoor zijn waarde. Ik bedoel het is leuk om naar te kijken omdat je in je achterhoofd houdt dat het allemaal met s...
Lees meer >

Swanski  |  15-10-2006

(daarom zo arrogant en ook nog eens fout reageren :roll: ) Over arrogant gesproken... Ik heb nooit gezegd dat ik op jou reageerde, ik postte gewoon wat trivia ...
Lees meer >

Nandor  |  15-10-2006

(daarom zo arrogant en ook nog eens fout reageren :roll: ) Over arrogant gesproken... Ik heb nooit gezegd dat ik op jou reageerde, ik postte gewoon wat trivia ...
Lees meer >

Swanski  |  14-10-2006

W&G is noch Amerikaans, noch van Disney... Heb ik dan ook niet beweerd :roll: . Daarbij komt dat noch Disney noch Amerikaans niet de argumenten zijn waarop i...
Lees meer >

Werner  |  14-10-2006

Aardman is zo Brits als het maar zijn kan. Wie dat tijdens de film zelf niet heeft opgemerkt, heeft zijn of haar ogen toch echt wel in de zakken gehad.
Lees meer >

Nandor  |  13-10-2006

W&G is noch Amerikaans, noch van Disney...
Lees meer >

Swanski  |  13-10-2006

Eigenlijk ben ik te bevooroordeeld om (Amerikaanse) animatie te beoordelen. Simpel omdat ik met name inhoudelijk niet voluit kan genieten van animatie voor het ...
Lees meer >

Frank  |  11-10-2006

Ben je er wel van op de hoogte dat dit bij meerdere DVD's mogelijk is? Het is misschien niet mogelijk om Nederlands te kiezen, maar wel andere talen zoals Duits...
Lees meer >

Lampje  |  11-10-2006

Nee, ik koop nooit van dit soort films die evt. nederlands ingesproken worden.
Lees meer >

Frank  |  11-10-2006

Je was er zeker niet van op de hoogte dat dit mogelijk was?
Lees meer >

Lampje  |  11-10-2006

Ok, dank je wel
Lees meer >

Frank  |  11-10-2006

Het commentaar op de Nederlandse DVD is in het Engels. En je kunt ervoor kiezen om de film in het Engels, Nederlands of Vlaams te bekijken.
Lees meer >

Lampje  |  11-10-2006

Weet ik niet. Ik heb op tv een kort stukje met de broek gezien en de pinguin, en dat was in het nederlands, ik vond het leuk dus wil hem graag bestellen, maar h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 294
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.