Crash (SE)

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Crash (SE) (DVD)
Samenvatting

In Los Angeles worden de openbaar aanklager Rick (Brendan Frase) en zijn racistische vrouw Jean (Sandra Bullock) overvallen door twee Afro-Amerikaanse mannen Anthony (Chris “Ludacris” Bridges) en Peter (Larenz Tate), die beide net zo’n hekel hebben aan blanken als blanken aan zwarten. Een gerespecteerde Afro-Amerikaanse televisieproducent Cameron (Terence Howard) en zijn vrouw Christine (Thandie Newton) worden aangehouden door agent Ryan (Matt Dillon) en zijn ‘rookie’ partner Hanson (Ryan Phillippe). Ryan onderwerpt Christine aan een denigrerende ondervraging terwijl Cameron machteloos moet toekijken. De hardwerkende sleutelsmid en toegewijd vader Daniel ((Michael Pena) ontdekt dat veel klanten hem niet vertrouwen vanwege zijn Latijns-Amerikaanse uiterlijk. De politieagent Graham (Don Cheadle) heeft een broer die zich verlaagd heeft tot straatcriminaliteit en een moeder die verslaafd is aan drugs. Een winkeleigenaar afkomstig uit het Midden-Oosten voelt zich constant bedreigd in de nadagen van de aanslagen op 9/11. Zijn dochter schaft voor hem een pistool aan waarmee hij zich tegen overvallers in zijn winkel kan beschermen. In de komende 36 uur botsen de levens van alle deze mensen, zowel letterlijk als figuurlijk.

Commentaar

Crash is het indrukwekkende debuut op het grote witte doek van regisseur, schrijver en producer Paul Haggis. Na zijn Oscar nominatie voor het script van Million Dollar Baby werd Paul Haggis voor Crash maar liefst drie keer genomineerd. Totaal kreeg de film zes Oscar nominaties en werden uiteindelijk drie Oscars gewonnen. De kracht van Crash is het ongedwongen en zeer natuurlijke verhaal ondersteund door evenzo sterk spel van de acteurs. De film zou een documentaire kunnen zijn die op een avond in Los Angeles is gemaakt en enkele mensen volgt in hun dagelijkse routine. De verhaallijn van alle karakters confronteren je als kijker op verschillende wijzen met de complexiteit van discriminatie en vooroordelen in Amerika. Haggis bewandelt daarbij een subtiele grijze lijn tussen zwart en wit, tussen dader en slachtoffer. Hij maakt duidelijk dat er niet zoiets is als ‘good guy’ of ‘bad guy’. Op een of andere wijze wordt onze eigen handelswijze, en die van ieder ander, beïnvloed of bepaald door onze eigen vooroordelen en achterdocht. Dat dit niet altijd het beste in je naar boven haalt, is een aspect dat in Crash wordt belicht. In de relatief korte speeltijd van de film wordt bijzonder krachtig duidelijk gemaakt hoe ons handelen invloed heeft op het handelen van anderen, wat weer kan leiden tot een (onbedoelde) kettingreactie van andere handelingen. Haggis heeft voor de film een ijzersterke multi-etnische cast geselecteerd die allen uitstekend spel laat zien. Enige klacht die je zou kunnen hebben is dat in de relatief korte tijd van de film zoveel gebeurd, dat niet ieder karakter voldoende tijd krijgt om verder uitgediept te worden. Dat is ook niet echt nodig, met het verhaal van Crash brengt Haggis al zeer duidelijk de dagelijkse spiraal van racisme, seksisme, achterdocht en vooroordelen over. Dit is zijn visie op een wereld waarin de geografische afstand steeds kleiner wordt, maar desondanks de mensen steeds verder van elkaar komen te staan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 108 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582415926

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Muziekvideo
  • B-roll

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Dit is ook de beeldverhouding van de buitenlandse releases van deze film. Maar om onbegrijpelijke redenen krijgen wij met deze Universal release niet de juiste beeldverhouding voorgeschoteld. De beeldverhouding op deze Universal release is 1.78:1, waarbij het beeld anamorf op de DVD staat. Helaas dus een aangepast beeld, wederom tot doel om de zwarte balken op bij breedbeeld weergave te voorkomen. Een andere reden voor het aanpassen van het beeld kunnen wij niet verzinnen. Maar dat heeft wel tot gevolg dat je de film niet kunt bekijken zoals door de regisseur bedoeld. Want bij deze release moet je links en rechts beeld missen, terwijl boven en onder een klein beetje beeld meer zichtbaar is. Bekijk voor een vergelijking maar naar screenshots 3 en 4.
De verdere beeldkwaliteit is goed. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het beeld heeft een softe uitstraling maar oogt daarbij goed filmisch. Het merendeel van de scènes speelt zich ’s avonds en ’s nachts af. Het beeld is in het goed zeer helder, waarbij ook in de donkere scènes details goed zichtbaar blijven. Het contrast en het zwartniveau zijn prima. Edge enhancement is slechts in heel lichte mate toegepast. Filmgrain is in lichte mate aanwezig en geenszins storend. Het is een nieuwe film, zoals verwacht is het beeld vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 16 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is slechts kort merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s), Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kbs/) op de DVD. De nadruk van beide 5.1 surround soundtracks ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, talrijke effectgeluiden zoals rondvliegende kogels. Ook geven de surrounds fraaie ruimtelijkheid aan de filmmuziek. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact. De dialogen zijn in het algemeen goed te volgen. Er is weinig tot geen verschil te horen tussen de Dolby Digital en de DTS soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondgeluid. De extra’s staan, behoudens het commentaartrack, op de tweede disc. Alle extra’s hebben 1.33:1 standaard beeldformaat, tenzij anders aangegeven. Alles is ook netjes Nederlands onderiteld.

DVD-1

Commentaar van regisseur
Een begeleidend audiocommentaar van regisseur Paul Haggis, die hierbij wordt ondersteund door producer Bobby Moresco en acteur Don Cheadle. Een goed commentaar dat verschillende aspecten van de belicht. De fim is in slechts 45 dagen gemaakt. De regisseur vertelt ook dat zijn inspiratie voor Crash een eigen ervaring is geweest waarbij zijn auto is weggekaapt. Het commentaar is niet ondertiteld.

DVD-2

Interviews (31 min)
Met naar keuze interviewfragmenten met de tien belangrijkste hoofdrolspeler en de regisseur. Elk hiervan is apart te selecteren of je kunt via de play all optie alles aangesloten bekijken.
Ieder van hen verteld over het gespeelde karakter in de film en hoe dit karakter in het script past, waarbij zo ook hun visie op het verhaal geven. Het onderwerp waarover (kort) wordt gesproken wordt op tekstschermen getoond.

B-Roll (8 min)
Een kijkje op de set tijdens de opnames via een handcamera, zonder verder toelichting.

Behind the scenes (10 min)
Een kort kijkje op de set afgewisseld met filmfragmenten en interviewfragmenten met regisseur en acteurs.

Music video (4½ min)
Een muziekvideo van Kansascali met het nummer “If I”.

Introduction by director (15 sec)
Een hele korte introductie van Paul Haggis op de DVD. Hoort thuis op de eerste DVD voor de film!

De 2-disc Special Edition is verpakt in een digipack verpakking met een hardplastic omslag. De opdruk staat op deze plastic omslag.

Conclusie

In Crash zie je hoe de levens van verschillende mensen in Los Angeles in 36 uur tijd als gevolg van vooroordelen, racisme en achterdocht zowel letterlijk als figuurlijk met elkaar botsen. Regisseur, schrijver en producer Paul Haggis maakte met een ijzersterke multi-etnische cast met deze film een indrukwekkende film die beloond werd met drie Oscars.
Deze uitgave van Universal heeft een 1.78:1 beeldformaat, wat niet overeenkomt met het oorspronkelijke 2.35:1 beeldformaat. Hierdoor zie je die film niet zoals bedoeld en mis je aan de zijkanten wat beeld. De kwaliteit van het beeld is verder goed evenals de kwaliteit van het geluid. Als extra een audiocommentaar en enkele andere korte extra’s.

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  19-04-2007

Een huisvrouw, een procureur, een overspannen Iraanse winkelier, twee detectives, een zwarte televisieregisseur, een Mexicaanse slotenmaker, twee jonge autodiev...
Lees meer >

Richard B.  |  19-02-2007

Ik vindt het een goeie film. Qua verhaal mag ie misschien een beetje 'vlak' blijven, maar ik vindt dat deze film een erg goed beeld geeft van het gevoel van ang...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  22-07-2006

Ik vindt het een goeie film. Qua verhaal mag ie misschien een beetje 'vlak' blijven, maar ik vindt dat deze film een erg goed beeld geeft van het gevoel van ang...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  22-07-2006

goeie aparte leuke film zeker een 7,5 waard alleen het einde had wat beter gekunt vindt ik. ik kon de film helemaal niet totdat ik zag dat ie een oscsr had gewo...
Lees meer >

Richard B.  |  22-07-2006

Ik vindt het een goeie film. Qua verhaal mag ie misschien een beetje 'vlak' blijven, maar ik vindt dat deze film een erg goed beeld geeft van het gevoel van ang...
Lees meer >

JWB  |  30-03-2006

Vanuit Europees standpunt kan de film inderdaad wat sentimenteel en onrealistisch aandoen. Vergeet natuurlijk niet dat Amerikanen niet uitblinken in zelfkritiek...
Lees meer >

Yo-Ecko  |  30-03-2006

toen ik de dvd in de winkel zag staan dacht ik wooow wat een mooi doosje, dat op die 2e dvd maar een uur extra's staan maakte me niet zoveel ui. maar ik dus kop...
Lees meer >

Swanski  |  23-03-2006

nee chimera dat beticht ik niet... :wink: dat van die oscars, ik heb ze nog niet allemaal gezien maar het is idd geen oscarwaardige film, maar zo zijn er no...
Lees meer >

chimera01  |  21-03-2006

een beetje overdreven negatieve commentaren, de TE hoge IMDB-beoordeling, de oscar, het te te veel aan overdreven racistische scenes in de film, het sowieso ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  20-03-2006

Een indrukwekkende film over een moeilijk, maar actueel onderwerp. Dat alle scenes over racisme gaan, tja, dat krijg je met een film over dit onderwerp. Ik vind...
Lees meer >

Swanski  |  20-03-2006

een beetje overdreven negatieve commentaren, de TE hoge IMDB-beoordeling, de oscar, het te te veel aan overdreven racistische scenes in de film, het sowieso ...
Lees meer >

chimera01  |  20-03-2006

een beetje overdreven negatieve commentaren, de TE hoge IMDB-beoordeling, de oscar, het te te veel aan overdreven racistische scenes in de film, het sowieso ...
Lees meer >

Swanski  |  20-03-2006

een beetje overdreven negatieve commentaren, de TE hoge IMDB-beoordeling, de oscar, het te te veel aan overdreven racistische scenes in de film, het sowieso ...
Lees meer >

*NERAZZURRI*  |  20-03-2006

Slechte film. Verschrikkelijk voorspelbaar, moralistisch, flauw en sentimenteel script. Daarbij ook nog een voornamelijk vervelende en slecht acterende cast. 1,...
Lees meer >

TheGodfather  |  19-03-2006

Vond `t een erg sterke film, met voor mij de best acterende cast van het jaar. Prachtig in beeld gebracht, met een paar erg oncomfortabele scenes. Alleen het ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 109
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.