Truman Show, The (SE)

Recensent:
Koen Koene
05-04-2006

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Truman Show, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Truman Burbank (Jim Carrey) heeft het perfecte degelijke leventje: huis-met-wit-hek, mooie vrouw (Laura Linney), stabiele baan en een vrienden en buren die hem lief hebben. Het stadje Seahaven lijkt dan ook een paradijsje op aarde. Niks te klagen dus. Toch gebeuren er af en toe vreemde dingen in Truman’s leven: hoe kan het bijvoorbeeld dat de autoradio plotseling verslag doet van zijn doen en laten? Of hoe kan het dat die ene zwerver als twee druppels water op zijn verdronken vader lijkt? En hoe verklaar je die filmlamp die ineens uit de lucht kwam vallen? Langzaam begint bij Truman het besef te dagen dat er iets niet helemaal pluis is in zijn wereldje. Voorzichtig aftastend verkent hij de grenzen van zijn omgeving om er achter te komen wat er aan de hand is. Maar de werkelijkheid blijkt erger dan hij had kunnen denken: Truman blijkt al heel zijn leven het onderwerp van een TV-show...

Commentaar

Iedereen kent ze wel: van die momenten waarop je leven net een aflevering uit een soapserie lijkt, of van die gebeurtenissen die zo goed op hun plaats vallen dat de wereld wel om jou lijkt te draaien. De in Seahaven woonachtige Truman Burbank heeft dit veelvuldig, maar in zijn geval blijkt zijn gevoel terecht. Het feit dat een man vanaf zijn geboorte op TV wordt gevolgd, zonder dat hij in de gaten heeft in een schijnwereld te wonen (Seahaven is gebouwd in \'s werelds grootste TV-studio, die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is), is een erg origineel en interessant uitgangspunt voor een film. Dat dacht ook de Australische regisseur Peter Weir (Dead Poets Society, Master and Commander) die na het lezen van het script van Andrew Niccol (The Terminal, Lord of War) veel kansen zag om er iets unieks van te maken. En dat is hem uitstekend gelukt. Bijvoorbeeld wat betreft de cinematografie: regelmatig zie je Truman zoals de kijkers van de show hem zien, gefilmd met de verborgen camera’s die elke beweging van hem vastleggen. En dus kan het zijn dat je Truman ineens vanuit het oogpunt van een puntenslijper of een hemdsknoop ziet. Eveneens erg mooi is de “set”. Seahaven ziet er echt uit als zo’n typisch meer-dan-volmaakt stadje zoals je die alleen in TV-series ziet. “Set” tussen aanhalingstekens, omdat het in dit geval om een echt stadje in Florida gaat waar Weir na veel onderhandelingen mocht filmen. Naast het visuele aspect mag ook het acteerwerk genoemd worden. Uitspringer is Ed Harris als Christof, bedenker van de TV-show rond Truman. Opvallend genoeg was aanvankelijk Dennis Hopper gecontracteerd voor de rol, maar door een stroeve samenwerking stapte Hopper al vlug op. Geen ramp, zo blijkt, want het is moeilijk voor te stellen dat hij de rol even overtuigend neer had kunnen zetten als Harris (die samen met Weir en Niccol genomineerd werd voor een Oscar). Verder moeten we uiteraard ook even stil staan bij hoofdrolspeler Jim Carrey. Tot aan The Truman Show draaide Carrey’s carrière voornamelijk om zijn komische talenten en gekke-bekken-trekkerij, maar als Truman Burbank mag Carrey daarnaast ook de serieuzere aspecten van het vak verkennen. En dat gaat hem eigenlijk prima af. Daarom moeten ook mensen die enkel met walging op het gezicht kunnen kijken naar films als The Mask en Ace Ventura het originele The Truman Show een kans geven. Want het is een vermakelijke, op momenten gevoelige film, die je – mocht je daar behoefte aan hebben – ook nog eens aan het nadenken kan zetten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Portugees, Spaans
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865551974

Extra's

  • Photo Gallery
  • Trailers & TV-spots
  • Deleted/Extended Scenes
  • How’s It Going To End? – Making Of
  • Faux Finishing, The Visual Effects Of The Truman Show

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Om The Truman Show meer op een TV-show/documentaire te laten lijken, schoot Peter Weir de film in 1.66:1, een verhouding die dicht bij de standaard TV-verhouding van 1.33:1 ligt. In Amerika is de film ook met die verhouding op DVD verkrijgbaar, maar op onze R2-uitgave is het beeld helaas verknipt tot 1.78:1. Hierdoor missen we een klein gedeelte aan de onder- en bovenkant van het oorspronkelijke frame. Afgezien van de onjuiste verhouding zit het met de kwaliteit van het (anamorfe) beeld wel snor. Enige lichte edge enhancement en posterisatie zijn eigenlijk de enige minpuntjes, qua kleurverzadiging, scherpte en helderheid is de transfer dik in orde. En dus blijft er na puntenaftrek voor de verminkte verhouding toch nog een voldoende over.

Geluidskwaliteit

Bij een door dialogen gedreven film als The Truman Show verwachten we niet al te veel spektakel op audiogebied. En inderdaad, de aanwezige Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) blijkt een op de voorkanalen gericht geluidsbeeld neer te zetten, waarbij de centerluidspreker de bron vormt voor de spraak en de linker- en rechterspeaker dienen voor het weergeven van muziek en effecten. Dit laatste gebeurt met een mooie volle klank. Wat surroundgebruik betreft gaat het spoor voornamelijk subtiel te werk: zachte achtergrondgeluiden met hier en daar een wat prominenter geluidseffect. Zoals gezegd is het dus duidelijk een audiotrack die het van de voorkanalen moet hebben. Uiteraard helemaal niet erg - een al te schreeuwerige track zou ook niet passen bij een film als dit - maar toch hadden de achterkanalen wat ons betreft wel iets nadrukkelijker aanwezig mogen zijn.

Extra's

Op het gebied van extra’s heeft deze R2 Special Edition hetzelfde te bieden als zijn Amerikaanse tegenhanger. Dat wil zeggen dat je het volgende bescheiden pakketje toevoegingen kunt bekijken (Nederlands ondertiteld, met uitzondering van de trailers en TV-spots):

How’s It Going To End? – The Making Of The Truman Show (41 min)
Een documentaire die opgedeeld is in tweeën. In het eerste deel (18 min) gaat men vooral in op het script en de verfijning daarvan en op de achtergrond van de personages. Ook vertelt de cast hoe het was om met Weir te werken. Het tweede deel van de documentaire (23 min) behandelt onder andere de cinematografie en de problemen en mogelijkheden bij het filmen in een echte stad vergeleken met een set. Tevens komt Christof uitgebreid ter sprake, inclusief de casting van Harris. Al met al een informatief geheel, zonder al te veel “ophemelarij”.

Faux Finishing, The Visual Effects Of The Truman Show (13 min)
The Truman Show is geen grote spektakelfilm, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen visuele effecten aan te pas zijn gekomen. In deze korte featurette lichten Visual Effects Supervisors Craig Barron en Michael McAllister hun werk toe. Erg spannend blijkt het allemaal niet te zijn (het toevoegen van een extra verdieping aan een gebouw is nu niet bepaald gelijk aan het tot leven brengen van een T-Rex), maar toch is het wel een aardige extra.

Deleted/Extended Scenes (13 min)
Vier scenes die niet in de film opgenomen zijn, bijvoorbeeld een scène waarin je ziet hoe de acteurs met Christof de verhaallijnen doorspreken. De fragmenten verschijnen in een breed zwart kader op het scherm, inclusief allerlei tellers, en hebben een niet al te beste beeldkwaliteit.

Photo Gallery
Veertig productie- en promotiefoto’s van The Truman Show.

Trailers
Hier vind je de teaser- en bioscooptrailer van de film. De teasertrailer heeft een verhouding van 1.33:1 en de bioscooptrailer verschijnt in niet-anamorf 1.66:1 op het scherm. Beide hebben DD 2.0-geluid.

TV Spots
Twee televisiespotjes, met een beeldformaat van 1.33:1 en DD 2.0-geluid.

Conclusie

In het door Peter Weir geregisseerde The Truman Show komt Truman Burbank (Jim Carrey) er langzaam achter dat hij al zijn hele leven onderwerp is van een TV-show. Een origineel uitgangspunt, dat in dit geval op prima wijze naar het witte doek is vertaald. Op DVD-front is naast een kale uitgave nu ook een Special Edition van de film verkrijgbaar, met als voornaamste verschil de aanwezige extra’s. Heel spectaculair zijn deze echter niet, er moet toch wel meer te vertellen zijn over The Truman Show dan in het klein uurtje aan featurettes naar voren komt. Op geluidsgebied valt er daarentegen weinig te klagen. Ook de beeldkwaliteit is goed, maar het is wel een minpunt dat de verhouding verknipt is van 1.66:1 naar 1.78:1. Maar dat was ook bij de oude R2-uitgave al het geval. Al met al is het een nette, maar niet erg bijzondere Special Edition van een uitstekende film.

Laatste reacties

TheGodfather  |  08-04-2006

Heb de oude versie nog niet, maar deze ga ik ook niet halen: verknippen van het beeld betekend voor mij geen aanschaf. Verder: de versie die ik in de winkel he...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  06-04-2006

En toch heb ik m'n oude versie vervangen voor deze, vraag me niet waarom maar het is zo :wink: (stiekum een JC fan)
Lees meer >

Leijo  |  06-04-2006

Voor een tientje kun je je geen buil vallen, toch?
Lees meer >

arno  |  05-04-2006

Zeer goede film, maar ik heb de oude uitgaven en zie dan ook geen reden om een nieuwe versie in huis te halen. Als je hem nog niet hebt - halen!
Lees meer >

Roy Langeveld  |  05-04-2006

Een film met een origineel gegeven dat optimaal verkend wordt. Eigenlijk vind ik deze film met elke keer kijken weer wat beter. Al valt-ie voor een komedie qua ...
Lees meer >

HiddeV  |  05-04-2006

Heb de kale versie toch nog niet, dus de S.E. komt zeker in m'n collectie! Same here. Goede film, ik kan een serieuze Jim Carrey wel waarderen.
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  05-04-2006

Heb de kale versie toch nog niet, dus de S.E. komt zeker in m'n collectie!
Lees meer >

Frank  |  05-04-2006

Alleen kan ik me de scene van screenshot 2 niet herinneren (kan bij de extra's zitten?). Nee, gewoon in de film.
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  05-04-2006

Geweldige film. Maar na het lezen van deze recensie denk ik dat ik het toch maar bij mijn oude versie laat. Dit lijkt mij inderdaad niet een al te bijzondere Sp...
Lees meer >

pietdvd  |  05-04-2006

Ook de beeldkwaliteit is goed, maar het is wel een minpunt dat de verhouding verknipt is van 1.66:1 naar 1.78:1. Maar dat was ook bij de oude R2-uitgave al het ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  05-04-2006

Jammer dat ze er niet meer werk van hebben gemaakt. Laat het toch maar gewoon bij men 1-disc versie.
Lees meer >

Ge_Someone  |  05-04-2006

Duzz, volgens mij geen reden om deze SE aan te schaffen als je de film al hebt. Alleen kan ik me de scene van screenshot 2 niet herinneren (kan bij de extra's ...
Lees meer >

Koen Koene  |  05-04-2006

Volgens de diverse recensies op internet heeft de Amerikaanse DVD een beeldformaat van 1.78:1. Dit geldt voor zowel de normale uitgave als de SE. Deze vergelij...
Lees meer >

Sneaker  |  05-04-2006

Heerlijke film. Komt zeker in mijn collectie. Alleen jammer dat ze toch weer in het beeld hebben zitten knippen.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  05-04-2006

Zijn er kwa beeld en geluid nog enige verbeteringen in vergelijking met de barebone versie?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 59
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.