Baantjer - Seizoen 7

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-04-2006

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Baantjer - Seizoen 7 (DVD)
Samenvatting

Hoofdpersoon in Baantjer is de oudere Amsterdamse rechercheur De Cock… met “ceeooceekaa”, een fraaie rol van Piet Romer. Samen met zijn jongere partner Dick Vledder (gespeeld door Victor Reinier) en de collega’s Ab Keizer (Martin Schwab) en Vera Prins (Marian Mulder) onderzoekt De Cock elke week een gepleegde moord. Patholoog anatoom Dr. Den Koninghe geeft hen daarbij aanwijzingen over doodsoorzaak, waarbij het team verder zoekt naar sporen, bewijzen, daders en motieven. De dader ligt niet altijd voor de hand, maar een borrel in het café van Lowietje (per seizoen een andere acteur) gelegen in de Amsterdamse rosse buurt, wil nog wel eens helpen het denkwerk te stimuleren. Uiteraard wordt De Cock in zijn onderzoek altijd ‘gesteund’ en aangespoord door zijn superieur, commissaris Buitendam (Serge-Henri Valcke). Een gesprek met Buitendam eindigt altijd met de bekende woorden “eruit De Cock” op.
Sinds oktober 1995 heeft de serie Baantjer er al elf seizoenen op zitten. Elk aflevering trekt wekelijks ruim 2 miljoen kijkers, waarbij het weinig uitmaakt of dit nu een nieuwe aflevering betreft of een herhaling. Daarmee staat de serie al bijna 11 jaar in de top 10 van best bekeken programma’s in Nederland.

Het zevende seizoen, dat in najaar 2001 voor het eerst werd uitgezonden, bestaat uit 10 aflevering. De eerste twee aflevering van dit seizoen vormen een dubbelaflevering. Een kort overzicht:

Aflevering 7.1 & 7.2 “De Cock en de moord op het vertrouwen”
Het lichaam van de misdaadjournaliste René Goes wordt gevonden in een parkeergarage. De Cock en Vledder starten het onderzoek, waarbij Vledder te emotioneel betrokken is. Tegen zijn zin wordt hij van de zaak gehaald. In het onderzoek ontdekt De Cock dat agenten van het bureau Raampoort mogelijk betrokken zijn.

Aflevering 7.3 “De Cock en de moord op de catwalk”
Tijdens een modeshow wordt een model doodgeschoten. De Cock en Vledder lopen vast in de vele motieven en mogelijke daders, totdat een tweede moord wordt gepleegd.

Aflevering 7.4 “De Cock en de sluipmoord”
Bij het onderzoek naar de dood op een studente tandheelkunde ontdekken De Cock en Vledder dat ze er een dubbelleven op nahield.

Aflevering 7.5 “De Cock en de moord met vlagvertoon”
Een bekende feministe valt uit het raam van het huis van een gerenommeerde familie.

Aflevering 7.6 “De Cock en de moord in stijl”
Tijdens de Nederlandse kampioenschappen stijldansen wordt een van de juryleden dood gevonden in de kleedkamers. De Cock en Vledder ontdekken tijdens hun onderzoek dat de sterke wil om te winnen niet altijd zonder gevolgen blijft.

Aflevering 7.7 “De Cock en de moord in 5 gangen”
Bedrog en liefde zijn de ingrediënten van een moord in een sterrenrestaurant in Amsterdam.

Aflevering 7.8 “De Cock en de moord op Sinterklaas”
De Cock moet de moord op een man in Sinterklaaspak, die in de grachten van Amsterdam wordt gevonden, oplossen. Was deze man wel een goedheilig man?

Aflevering 7.9 “De Cock en de moord op de werf”
Tijdens een bruiloft wordt het lijk van een werfhouder gevonden. Bij het onderzoek worden De Cock en Vledder geconfronteerd met familieperikelen en zakelijke verschillen.

Aflevering 7.10 “De Cock en de moord met hulp van buitenaf”
De Cock raakt geobsedeerd tijdens het onderzoek naar de dood van een oud-collega.

Commentaar

De Cock, met “ceeooceekaa” is de Amsterdamse rechercheur die ontsproten is uit de geest van schrijver Albert Cornelis ‘Appie’ Baantjer. In 1965 publiceerde Baantjer zijn eerste ‘De Cock’ verhaal, getiteld ‘De Cock en de wurger op zondag’. Vele misdaadromans met De Cock in de hoofdrol zullen daarna volgen. In totaal zijn nu ruim 60 verhalen met De Cock in de hoofdrol door Baantjer geschreven.
De televisieserie Baantjer zet in goede mate de sfeer van de boeken van Baantjer neer, al zijn de televisie afleveringen niet door Baantjer zelf geschreven. De ruim 43 minuten durende verhalen hebben wel een zich steeds herhalende vast opbouw, waarbij een verhelderend bezoek aan het café van Lowietje en een ‘er uit De Cock’ onderhoud met commissaris Buitendam tot de vaste ingrediënten behoort. Vaste ingrediënten is ook de cast van de serie. Piet Romer speelt op zeer fraaie wijze de oudere rechercheur De Cock, die met jaren ervaring en licht voorover gebogen lopend in zijn lichtgrijze lange regenjas de moorden oplost. Ook tot de vaste cast behoren Victor Reinier als de impulsieve Vledder, Marian Mulder als Vera Prins en Martin Schwab als Albert ‘Appie’ Keizer. Uiteraard ook Serge-Henri Valcke als commissaris Buitendam en Hans Karsenbarg als patholoog dr. De Koninghe. Sinds het vijfde seizoen speelt Wimie Wilhelm wachtcommandant Els Peeters.
Vanaf de start van de serie is ervoor gekozen om de vele gastrollen van verdachten, dader en slachtoffer veelal door bekende Nederlandse acteurs te laten spelen.

In de bekende vormgegeven 3-DVD digipack heeft Disky het zevende seizoen van Baantjer op DVD uitgebracht. Nieuw is dat de serie nu ook optioneel Nederlandse ondertiteling heeft, speciaal voor doven en slechthorenden. Alleen de gesproken teksten zijn trouwens van ondertiteling voorzien, een beschrijving van andere geluiden heeft men niet in de ondertiteling opgenomen. De 10 aflevering van elk ruim 40 minuten zijn weer voor goed voor tien moordgevallen die rechercheur De Cock en zijn team moeten oplossen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 400 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Disky
EAN: 87111539036898

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen van Baantjer worden op 16 mm film gefilmd. Alle afleveringen hebben een fullframe beeldformaat van 1.33:1. Het beeld van deze serie ook bijzonder goed. Het beeld ziet er kleurrijk en goed verzadigd uit. Het contrast van het beeld is prima. De scherpte van het beeld is ook goed, waarbij het beeld ook goed gedetailleerd is. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Filmgrain is in lichte mate te zien, maar dit past ook goed bij het filmische karakter van de serie. In vergelijking met de uitzendingen op televisie oogt het beeld op deze DVD’s stukken beter.
De tien afleveringen zijn verspreid over 3 DVD’s. De afleveringen zijn elk onverdeeld in 8 chapterstops. Per DVD is een optie om alle afleveringen aaneengesloten te bekijken. Optioneel is nu dus een Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De serie is op televisie met stereogeluid uitgezonden. De soundtrack op DVD is een Dolby Digital 2.0 soundtrack (bitrate 224 kb/s). De soundtrack heeft een ruimtelijk geluidsbeeld, waarbij het zeker aan te bevelen is om de Dolby ProLogic IIx decodering in te schakelen. Dan krijg je een prima klinkende surround soundtrack, waarbij de surround zowel ruimtelijkheid aan de muziek geven maar ook de omgevingsgeluiden weergeven. Met deze instelling valt ook op fraai de begintune van de serie klinkt met een mooi ruimtelijk stereobeeld. Detail van de soundtrack is zeer goed. Hierbij valt ook het verschil op met de televisie-uitzendingen, waarbij de DVD een veel gedetailleerder geluidsbeeld heeft. In de soundtrack is een voldoende laag aanwezig. Dialogen zijn altijd goed te volgen en komen dankzij de DPL-IIx decodering netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Elke DVD heeft één statisch menuscherm met achtergrond geluid voor het selecteren van de afleveringen en het optioneel activeren van de ondertiteling. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Conclusie

In het zevende seizoen van Baantjer moeten de Amsterdams rechercheur De Cock - met “ceeooceekaa” – en zijn jongere partner Vledder en collega’s Ab Keizer en Vera Prins en patholoog anatoom Den Koninghe weer tien moordgevallen onderzoeken. Dit seizoen is door het commerciële televisiestation RTL4 (bijna) in het najaar van 2001 voor het eerst uitgezonden.
Disky heeft dit seizoen uitgebracht in de bekende digipack verpakking, waarbij de tien aflevering zijn verdeeld over 3 DVD’s. Het beeld is standaard 1.33:1 en is van zeer goede kwaliteit. Het geluid is een goed klinkende Dolby Digital 2.0 track. Extra’s zijn niet aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Disky.

Lees meer

Laatste reacties

Henk Heideveld  |  12-04-2006

Aan uiterlijkheden zoals verpakking wordt wel veel aandacht besteed. Maar het geluid en beeld zijn nog net zo matig als deel 1. :cry: De prijs is kunstmatig n...
Lees meer >

Webby  |  11-04-2006

De Cock (en de moord) met hulp van buitenaf... de beste 'Baantjer' die er gemaakt is! Ga dat zien...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 64
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.