Jamie Foxx: Straight from the Foxxhole

Recensent:
Marcel den Haan
12-04-2006

Totaalbeoordeling:

4.3
DVD

Jamie Foxx: Straight from the Foxxhole (DVD)
Samenvatting

Veel komieken in Amerika zijn begonnen als stand-up comedian, zo ook Jamie Foxx. Hij werd ontdekt terwijl hij een optreden gaf in een club en werd gecast voor een rol in de serie In Living Color. In 1993 maakte hij een uitstapje terug naar de theaters met de show die op deze DVD te vinden is. Het optreden dat te vinden is op de DVD Straight from the Foxxhole is opgenomen in San Diego voor de Amerikaanse zender HBO en we kunnen Foxx aan het werk zien met zijn stand-up comedy act. Foxx praat veelal over zaken die hij in zijn eigen leven is tegengekomen en wisselt dit af met het uitbeelden van verschillende typetjes.

Commentaar

Zoals gezegd zijn veel Amerikaanse komieken begonnen als stand-up comedian en onder andere Eddie Murphy, Chris Rock, Martin Lawrence en Richard Pryor hebben hun eerste stappen in de entertainmentwereld gezet in dit vakgebied. Zo ook Jamie Foxx maar helaas kan zijn show niet tippen aan veel van het werk van de eerder genoemde heren. De show is opgenomen in 1993 en heeft als voordeel dat de humor niet gedateerd overkomt. Dit komt vooral door het feit dat Foxx nauwelijks sociale punten aansnijdt, maar veel van zijn grappen zijn gewoon niet grappig. De grappen worden regelmatig afgewisseld met een reeks aan vreemde typetjes die ook helaas niet grappig te noemen zijn. Ook onderbreekt Foxx op de vreemdste momenten de show door om de haverklap hard \"You better blow that shit out!\" te roepen en waar dat op slaat is voor ondergetekende nog steeds een raadsel. Het is wel duidelijk dat Foxx talent heeft als entertainer, iets dat hij later uiteraard ruimschoots liet zien middels zijn film en muziekcarrière Aan het einde van deze show zingt hij ook nog een nummer en hier wordt ook al duidelijk dat hij meer kan dan alleen acteren.
Fans van stand-up comedy zullen dus waarschijnlijk wat teleurgesteld zijn over deze show, want zoals gezegd zijn veel van de grappen gewoon niet echt grappig te noemen. De show is geregisseerd door Rocco Urbisci, een man die daarvoor en nadien veelal met George Carlin werkte. Iemand die veel grappiger is dan Foxx en daarom wachten we ook met smart tot één van zijn shows in Nederland op DVD zal verschijnen.

Filmspecs

Regisseur

Rocco Urbisci

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 56 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932254525

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De show is in 1993 opgenomen voor televisie en daarom mag het geen verrassing zijn dan de DVD een beeldformaat van 1.33:1 heeft. Het beeld voldoet voor een DVD zoals deze maar kan uiteraard niet op tegen dat van recente bioscoopfilms. Ten eerste is de scherpte voldoende, maar oogt het geheel toch wat soft. Er zijn niet veel kleuren aanwezig in het beeld en het enige dat kleur bevat is het pak van Foxx. Deze kleuren worden redelijk natuurlijk weergegeven. Het theater waar de show is opgenomen is vrij donker maar toch is alles goed te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is goed te noemen. Artefacten zijn niet vaak zichtbaar en alleen beeldruis en soms wat lichte posterisatie steken af en toe de kop op. Zoals gezegd een beeldkwaliteit die voldoende is voor een DVD zoals deze.
De show is verdeeld in 10 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een redelijke hoogte in het beeld. Naast de Nederlandse ondertiteling zijn er ook een Engelse ondertitels aanwezig, iets dat door veel mensen met blijdschap ontvangen zal worden. In de vertaling naar Nederlands gaan tenslotte veel van de grappen verloren.

Geluidskwaliteit

Er is één geluidsspoor op de DVD te vinden en dat is een Dolby Digital 2.0 surround track (192 kb/s) in de originele Engelse taal. Het geluid bestaat voornamelijk uit het gepraat van Jamie Foxx en daarom komt veel van het geluid uit het middenkanaal. De voorkanalen en de achterkanalen worden gebruikt voor het weergeven van het gelach van het publiek. Het geluid klinkt mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig. De dialogen zijn op sommige momenten wat moeilijk te volgen maar dit komt vooral door de manier waarop Foxx praat. Hij praat soms wat snel en binnensmonds waardoor het soms niet echt duidelijk is wat hij nou precies zegt. Een geluidsspoor wat uiteraard niet veel indruk maakt maar ruimschoots voldoet voor een DVD zoals deze.

Extra's

De menu\'s bestaan uit statische afbeeldingen in het formaat 1.33:1 en er is geen achtergrondgeluid aanwezig.

Er zijn op deze DVD geen extra\'s te vinden.

Conclusie

Straight from the Foxxhole is een stand-up comedy show van Jamie Foxx opgenomen in 1993 voor de Amerikaanse zender HBO. Helaas zijn veel van de grappen niet echt grappig te noemen en ook de verschillende typetjes die Foxx doet zijn eerder irritant te noemen dan grappig. Ook is de speelduur wat komt met 55 minuten. De DVD heeft een beeld en geluidskwaliteit die voldoende is voor een uitgave zoals deze, maar die zich uiteraard niet kan meten met recente DVD\'s van bioscoopfilms. Het is zeker een goede ontwikkeling te noemen dat er steeds meer van dit soort DVD\'s op de markt komen, maar daar kan ook wel eens een wat mindere tussen zitten. We hopen dan ook dat Warner gewoon verder gaat met het uitbrengen van dit soort DVD\'s.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.