Charlie Chaplin - The Collection

Recensent:
Ludo Keeris
11-05-2006

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Charlie Chaplin - The Collection (DVD)
Samenvatting

Dutch FilmWorks heeft onder hun sublabel House of Knowledge 17 films uit de vroege periode van Charlie Chaplin uitgebracht op 6 DVD’s in één DVD box.

Tillie’s Punctured Romance (1914) 72 min.
De stadsjongen Charlie probeert een romance te krijgen met de rijkeluisdochter Tillie om op deze manier aan het geld van haar vader te komen. De vriendin van Charlie ziet dit helemaal niet zitten en komt in opstand.

De eerste lange speelfilm waarin Chaplin acteert. Door sommigen wordt deze film als de allereerste filmkomedie gezien. Het is allemaal frontaal gefilmd in vrij ruime shots en het verhaal is niet zo heel goed, maar het heeft wel geschiedkundige waarde.

The Pawn Shop (1916) 25 min.
Charlie is een winkelbediende bij het pandjeshuis. Hij kan niet met zijn baas noch met zijn collega overweg. Langzaamaan veranderd het pandjeshuis in een ruïne. En als er een overvaller langskomt blijft er helemaal niets meer van over.

Een erg grappige film, die versterkt wordt door het gebruik van geluidseffecten. Je ziet de oorsprong van alle slapstickgrappen voorbijkomen; van de zwaaiende ladder tot het ontwijken van klappen in het gezicht die dan bij de collega terechtkomen.

Shanghaied (1915) 17 min.
Een schipeigenaar probeert z’n schip op z’n laatste reis naar de vernieling te helpen om zo verzekeringsgeld op te kunnen eisen. Charlie, die verliefd is op de dochter van de eigenaar, moet aan boord de matrozen dronken voeren om de rampspoed te bevorderen.

Een grappige film met veel slapstick. Ook bevat de film de eerste, later zeer bekend geworden, dansbewegingen van Chaplin. En blijkbaar bestond ook in 1915 al het idee om de verzekering op te lichten!

A Woman (1915) 20 min.
Charlie is met een man, vrouw en dochter in het park. De man wordt met een spelletje het water ingestuurd, waardoor de vrouwen met Charlie naar huis gaan. Later komt de man terug met een vriend. Charlie probeert zich te verbergen door zich te verkleden als vrouw, maar de mannen vallen voor ‘haar’.

Een van de weinige films waarin Chaplin zich als vrouw verkleedt. En eigenlijk alleen daarom interessant. Het verhaal stelt verder niet zo veel voor, hoewel hij in de scènes waarin hij als vrouw verkleedt toch wel grappig is.

The Bank (1915) 15 min.
Charlie werkt als schoonmaker bij een bank. Maar hij maakt er meer rotzooi dan dat hij iets opruimt. En zijn collega-schoonmaker is ook niet erg behulpzaam. Ondertussen probeert hij ook nog de mooie Edna voor zich te winnen, maar die ziet niets in hem.

Een leuke film, voornamelijk vanwege de vele aktie met grappen. Verrassend ook vanwege een verfilmde droom in de film, wat voor die tijd vrij uniek was.

The Immigrant (1917) 21 min.
Charlie zit op een boot vol met immigranten en wordt daar verliefd op een meisje. Eenmaal aan land verliest hij haar al snel uit het oog. Het leven in het nieuwe land is moeilijker dan verwacht. Charlie is al snel een zwerver. Op een dag vindt hij een muntstuk op straat en hij besluit om zichzelf te trakteren op een goede maaltijd. In het restaurant komt hij het mooie meisje weer tegen en trakteert haar ook. Maar dan blijkt hij een gat in z’n broek te hebben en is hij het gevonden muntstuk alweer kwijt.

De film is uit twee delen opgebouwd. Het eerste deel is het schip met immigranten, het tweede deel is in het restaurant. De delen zijn geheel verschillend, waardoor het ook twee losse films hadden kunnen zijn. Chaplin is op een schommelend schip het meest in z’n nopjes . Een situering die in meer van z’n films terugkomt.

The Count (1916) 24 min.
Charlie is net ontslagen bij een kleermaker omdat hij de nieuwe kleren van de graaf heeft vernield. In die kleding zat nog een uitnodiging voor een feest bij Miss Moneybag, waarvan de kleermaker nu gebruik maakt. Charlie is ook op het feest, maar dan in de keuken. Hij heeft een oogje op de vrouwlijke kok. Het kan niet uitblijven of de kleermaker en Charlie komen elkaar tegen.

Een film met de benodigde slapstick, maar ook met een spannend verhaal. Eén van Chaplins minder bekende films, hoewel het zeker geen slechte film is. De aankleding is mooi en er zit een uitgebreide dansscène in waarbij Chaplin zich van z’n beste kant laat zien.

The Adventurer (1917) 20 min.
Charlie is net ontsnapt uit de gevangenis en probeert uit de handen van de politie te blijven. Hij springt daarom in zee, waar hij net een meisje en haar moeder weet te redden voor de ogen van een toekijkende charmeur. Als dank wordt hij uitgenodigd bij het gezin thuis, waar Charlie van het rijke leventje geniet en de concurrentiestrijd voor de hand van de dochter aangaat met de charmeur.

Een van de bekendste korte films van Chaplin en zeker ook een van de leukste. Chaplin is briljant als de decadente gast in het huis van het gezin. Het is de laatste film met vaste kracht Eric Campbell, voordat deze om het leven komt bij een verkeersongeluk.

Commentaar

By The Sea (1915) 9 min.
Op een winderige dag aan het strand maakt Charlie ruzie met twee mannen, die ieder een uitje hebben met hun vrouw. Als de twee mannen samen aan het ruziën slaan, probeert Charlie met al z’n charmes de echtgenotes van de twee mannen te imponeren. Iets wat de twee mannen niet toestaan.

Een kort, vrij eenvoudig gemaakt filmpje. Door het nét iets te simpele verhaal is het niet zo heel erg boeiend. Maar de grappige knokpartijen en de scène met twee ijsjes maken veel goed.

Easy Street (1917) 20 min.
De politie heeft door gevechten in Easy Street een tekort aan manschappen. Charlie is een zwerver die nauwelijks aan eten komt. Als hij dan een advertentie ziet van de politie waarin ze nieuwe agenten vragen is de keuze snel gemaakt. Op onorthodoxe manier weet Charlie de gevaarlijkste man van Easy Street te bedwingen en de rust te herstellen.

Veel slapstick in deze film met veel knokpartijen en achtervolgingen te voet. Voor die tijd zeer controversieel vanwege shots van een heroïneverslaafde die z’n spuit gebruikt.

The Cure (1917) 20 min.
De drankzuchtige Charlie gaat naar een kuuroord om daar tot rust te komen. Hij ontmoet daar een mooie vrouw, maar Charlie is niet de enige die een oogje op haar heeft. Een grote man lonkt ook naar de vrouw, maar het is Charlie die de avances beantwoordt. De man begrijpt het verkeerd en denkt dat Charlie ruzie wil maken. De directeur van het kuuroord grijpt in en stuurt Charlie naar de massagetafel. De masseur is echter geen type met zachte handjes. Ondertussen geniet het hele kuuroord van de drankkast van Charlie.

Klassieke grappen, zoals met een draaideur, maken deze film het bekijken waard. Ook de grappen met de masseur zijn erg leuk. Er wordt veel gebruik gemaakt van parallelle montage. Het is een van de weinige films waarin Charlie geen zwerver speelt.

A Night At The Show (1915) 18 min.
Charlie bezoekt een theatervoorstelling. Het duurt even voordat hij de juiste zitplaats heeft gevonden, maar dan kan het stuk beginnen. Als twee acteurs in een scène ten val komen denkt Charlie dat het menens is en gaat het podium op om hen te helpen. Terug op z’n stoel krijgt hij last van een ontzettend verwend joch, wat eindigt een traditionele taartsmijterij. De volgende act met slangen loopt volledig uit de hand, maar Charlie merkt er weinig van omdat hij in slaap is gevallen. Het publiek vermaakt zich echter kostelijk.

Een verfilming van een toneelstuk, wat nog niet veel vaker gedaan was in die tijd. Gebaseerd op het toneelstuk Mummingbirds, waarin Chaplin speelde ten tijde van zijn The Kano periode. Vreemd genoeg staat deze film niet vermeld op de DVD zelf, wel op de hoes.

Behind The Screen (1916) 24 min.
Charlie helpt bij de rekwisieten van een speelfilmstudio. Omdat de hoofdrekwisiteur de kantjes ervan af loopt moet Charlie alles in z’n eentje opknappen. Dat zorgt voor nogal wat ongemak op de set, omdat Charlie niet alles even handig aanpakt. De regisseur wordt dan ook langzaam stapelgek van hem. Er worden meerdere speelfilms tegelijkertijd opgenomen en Charlie zorgt ervoor dat de opnames in de andere studio danig verstoort worden door z’n werkzaamheden.

Chaplin geeft een kijkje in z’n eigen keuken; de filmset. Gelukkig ging het er bij de films van Chaplin zelf een stuk gestructureerder aan toe. Maar hij heeft wel het lef om z’n eigen werkplek voor schut te zetten. De film bevat een aantal zeer geslaagde grappen. De film bevat een van de eerste homogetinte scènes, als Charlie een als man verklede vrouw kust. Een collega ziet dat en denkt dat Charlie een échte man kust.

The Rink (1916) 24 min.
Charlie is kelner in een restaurant. Hij maakt er een ongelofelijk zooitje van en hij is daardoor niet populair bij zijn collega’s. Tijdens lunchtijd gaat hij naar de rolschaatsbaan, waar hij de andere gasten te kijk zet met zijn danscapriolen. Hij maakt er kennis met de mooie Edna, die meteen gecharmeerd is van Charlie en hem uitnodigt voor een rolschaatsparty bij haar thuis. Charlie komt maar al te graag, maar ook de grote concurrent in de strijd voor Edna is aanwezig. Het zal niemand verbazen dat het feestje totaal uit de hand loopt.

Charlie in een van z’n minder sympathieke rollen. Hij speelt een arrogante kelner en rolschaatser, die steeds probeert een ander voor zijn missers op te laten draaien en niet te beroerd is om een ander een hak te zetten. De film zelf is verder erg grappig en de rolschaatscapriolen van Chaplin zijn werkelijk fenomenaal!

The Floorwalker (1916) 24 min.
De omzetcijfers van het plaatselijke warenhuis zijn abominabel slecht en de managers maken zich enorme zorgen. Op een dag komt Charlie als klant het warenhuis binnen. Tot ongenoegen van de verkoper probeert hij allerlei artikelen uit, zonder deze daarna te kopen. Door alle chaos die ontstaat komt hij boven in de managerskamer terecht, waar de manager zelf zojuist de inhoud van de kluis tot zich heeft genomen. Beide heren lijken zo erg op elkaar, dat ze ieder denken dat ze voor een spiegel staan. Uiteindelijk lijkt het voor hen beide het beste als ze elkaars gedaante aannemen.

Een komedie die bol staat van verwarring door de gedaanteverwisselingen. Zeker voor die tijd zeer uniek en grappig. Het hoge humorgehalte kan niet de hele film door worden volgehouden, maar er zijn een paar memorabele fragmenten aanwezig.

The Fireman (1916) 24 min.
Charlie is de onhandige koetsier van de brandweerwagen. Ook is hij hulp in de keuken. Hij is lui en houdt zelden rekening met z’n collega’s. Als er twee branden tegelijkertijd uitbreken is Charlie de enige die een vrouw kan redden uit een huis en wordt daarmee de held.

De film zit vol met trucage-effecten door stukjes film achterstevoren te monteren. Een inventieve en daarbij ook nog leuke film met Chaplin in de rol van zowel schlemiel als held. De gebruikelijke slapstick is hier ook weer zeer aanwezig, soms zelfs een beetje overdreven.

The Kid (1921) 68 min.
Een kleine baby wordt te vondeling gelegd bij het vuilnis, waar zwerver Charlie hem vindt. Hij voedt het jochie op en leert hem de kneepjes van het ‘zwerversvak’. De moeder van het jochie groeit uit tot een van de beste operazangeressen en gaat uiteindelijk op zoek naar haar kind. Charlie weet niet of hij het kind wel af wil staan.

Een van de twee lange speelfilms in deze DVD-box. Het is een van de bekendste werken van Chaplin en het was zijn eerste grote succes. Het was tevens de eerste lange speelfilm die hij zelf regisseerde. Er is echter een gerestaureerde versie van deze film beschikbaar die een veel betere beeldkwaliteit heeft dan de versie in deze box.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1914
Speelduur: 503 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Music Only
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664027134

Extra's

  • Documentaire "My Tribute"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle films staan in 1.33:1 beeldformaat op de DVD. Helaas is de beeldkwaliteit bij geen van de films voldoende. Bij geen van de films is een restauratieproces toegepast. Ook The Kid niet, waarvan reeds een prachtig gerestaureerde versie beschikbaar is via Warner Home Video. Alle films bevatten spetters en vlekjes. De lange film Tillie’s Punctured Romance bevat erg veel springers doordat er beeldjes missen in shots. Een scène (van de tubaspeler) in A Night at the Show is zó beschadigd dat je nauwelijks iets kunt zien door de krassen, vlekken en springers heen. Alle films zijn gedraaid op 18 beelden per seconde en worden afgespeeld op 24 beelden per seconde. Dit geeft de bekende ‘snelle beelden’, die zo karakteristiek zijn voor slapstickfilms.
Scherpte, helderheid en contrast zijn nergens op niveau. Enkele films hebben een erg hoog contrast, waardoor er bij donkere scènes weinig te onderscheiden valt. Ook is er regelmatig sprake van interlacing.
Er worden tussentitels met Nederlandse ondertiteling gebruikt.
Gezien de leeftijd van de films is ook niet een briljante kwaliteit van de films te verwachten, maar van sommige films zijn betere versies beschikbaar.

Geluidskwaliteit

Alle films op deze DVD zijn uit de geluidloze periode. Er zijn dan ook geen dialogen, maar tussentitels. Bij een flink aantal films, zoals The Pawn Shop, The Fireman en The Adventurer zijn later wel enkele geluidseffecten toegevoegd, wat de films meteen iets levendiger maakt. Alle films hebben wel een muziekscore en deze staat in Dolby Digital 2.0 (224 Kb/s) mono op de DVD. De opnames zijn allemaal van lang geleden en hebben een zeer beperkte dynamiek en frequentiebereik. Vooral het koper uit het orkest klinkt heel scherp en rasperig.

Extra's

Elke DVD heeft een statisch menu in 1.33:1 beeldformaat. Iedere DVD heeft een andere kleur. Het achtergrondgeluid is een muziekfragment in Dolby Digital 2.0.
Als enige extra staat er een documentaire op deze DVD-box.

My Tribute (58 min.)
Een documentaire gemaakt door de zoon van Charlie Chaplin; Eugene Chaplin, en wordt gepresenteerd door kleindochter Kiera. Je kan merken dat ze geen ervaring heeft in het presenteren, want ze doet het nogal houterig. Het grootste gedeelte van de documentaire bestaat uit fragmenten van Chaplin films met een inleiding door Kiera Chaplin. Het laatste deel komt Eugene Chaplin aan het woord, die het relaas van de Chaplinfamilie uiteen zet, geïllustreerd door privébeelden.
Deze documentaire heeft een 1.33:1 beeldformaat en DD2.0 mono geluid. Er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Conclusie

De box Charlie Chapling – The Collection bevat 17 bekende en minder bekende films van Charlie Chaplin, voornamelijk uit zijn beginperiode als filmmaker. Zo staan er zijn eerste twee lange speelfilms op: Tillie’s Punctured Romance uit 1914 en The Kid uit 1921. De beeldkwaliteit is over het algemeen beroerd. Bij geen enkele film is een restauratie uitgevoerd.
De liefhebber van Charlie Chaplin heeft met deze box de kans om ook wat minder bekend werk van de komiek in huis te halen. Sommige films zijn ook op andere DVD’s te vinden, maar deze box bevat een flinke collectie die nog niet eerder is verschenen. De verpakking verdient een plus: een mooie 6-disc digipack met een kartonnen slipcase. Op de hoes staat nog een korte biografie van Charlie Chaplin.

Laatste reacties

Harm A.  |  12-05-2006

Ok, dan is die ene ster voor beeldkwaliteit volledig terecht.
Lees meer >

Werner  |  11-05-2006

Is die slechte beeldkwaliteit misschien zo gelaten vanwege de nostalgie, omdat dat de originele versies zijn? Of zeg ik nu iets raars? (heb hier niet veel verst...
Lees meer >

Harm A.  |  11-05-2006

Is die slechte beeldkwaliteit misschien zo gelaten vanwege de nostalgie, omdat dat de originele versies zijn? Of zeg ik nu iets raars? (heb hier niet veel verst...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:2
Geluidskwaliteit:5
Extra's:2
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 34
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.