Living Daylights, The (SE)

Totaalbeoordeling:

4.1
DVD

Living Daylights, The (SE) (DVD)
Samenvatting

James Bond (Timothy Dalton) wordt ingeschakeld wanneer de Russische generaal Georgi Koskov (gespeeld door Jeroen Krabbé) overloopt naar het westen. Bond verijdelt hierbij een moordaanslag op de generaal door de celliste Kara Milovy (Maryam d\'Abo). Eenmaal in het westen vertelt Koskov dat de KGB, onder leiding van generaal Leonid Pushkin (John Rhys-Davies), een geheime operatie hebben gestart onder de naam \' Smiert Spionom\' (=dood aan de spionnen). Kort daarna wordt Koskov weer door de russen ontvoerd.
Bond begint zijn onderzoek bij de celliste Kara. Als twee 00-collega\'s van Bond worden vermoord, waarbij de aanwijzing \'Smiert Spionom\' wordt gevonden, is hij vastberaden de KGB generaal Pushkin hiervoor \'te straffen\'. Al gauw blijkt dat er meer aan de hand is, dan zo ogenschijnlijk leek. Bond ontdekt dat Koskov kontakten heeft met de wapenhandelaar Brad Whittaker (Joe-Don Baker) en dat Puskin niet verantwoordelijk is voor \'Smiert Spionom\'. Wou generaal Koskov wel overlopen, welke rol speelt deze Brad Whittaker en kan James de lieftallige Kara wel vertrouwen? James Bond raakt verstrikt in een gevaarlijk wapencomplot en drugssmokkel. Een complot dat zijn climax krijgt in de Afghaanse woestijn.

Commentaar

Na 10 jaar James Bond met Roger Moore in de hoofdrol, nam in 1987 Timothy Dalton het stokje over. Waar Roger Moore een steeds luchthartiger en komischer toon neerzette in de rol van James Bond, zette Timothy Dalton weer een veel serieuzere en agressievere James Bond neer. Volgens kenners werd hiermee weer meer invulling gegeven aan het karakter van James Bond, zoals dat door zijn geestelijk vader Ian Fleming was bedacht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 130 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626008545

Extra's

 • Weggeknipte scènes
 • Originele bioscooptrailers
 • Audiocommentaar van regisseur, cast en filmploeg
 • Boekje (8 pagina') met blik achter de schermen
 • Documentaire 'Inside The Living Daylights'
 • Documentaire over 007-schepper Ian Fleming
 • Videoclip A-HA
 • 'Making Of' van de videoclip

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film wordt gepresenteerd in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 en is anamorphic op de plaat gezet. Op de beeldkwaliteit is eigenlijk niks op te merken. Zeker gezien de leeftijd van de film, is het beeld geweldig goed. Rijke kleuren, prima contrast, zeer scherp beeld en vol detail. Er zijn een paar moment (bv. de eerste paar minuten) dat er wat veel beeldruis aanwezig is, maar dit is slechts kort en incidenteel.
De film is uitstekend verdeeld in 32 tracks. Helaas is de laagwisseling (het is een dual layer disc) niet mooi geplaatst en is midden in een scène duidelijk merkbaar. De ondertiteling is duidelijk en goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijk Dolby Surround geluid is opnieuw gemixt in Dolby Digital 5.1 (met een hoge bitrate van 448 kb/s). Helaas stelt het geluid erg teleur. Het geluid is weliswaar helder en de dialogen zijn duidelijk verstaanbaar. Maar alles concentreert zich voornamelijk op de 3 luidsprekers aan de voorzijde. De achterluidsprekers doen nauwelijks mee. Hierdoor ontstaat er geen ruimtelijk geluidsbeeld, maar is het eerder onevenwichtig en plat. Het lijkt erop dat hier iets bij de mix in de balans fout is gegaan. Wanneer het volume van de achterspeakers een flink stuk extra wordt opengedraaid is duidelijk sprake van een goed en ruimtelijk geluidsbeeld.

Extra's

Zoals alle Bond DVD\'s, is ook deze wederom voorzien van een grote hoeveelheid extra\'s en zijn ook de bewegende menu\'s mooi vormgegeven en van prima achtergrondgeluid voorzien. De extra\'s zijn niet voorzien van een Nederlandse ondertiteling en worden bijna allemaal gepresenteerd in 4:3 formaat met Dolby Digital 2.0 (256 kb/s) geluid.
Als eerste krijgen we een ruim 33 minuten durende documentaire \'Inside The Living Daylights\'. In deze documentaire zien we onder andere een screentest voor de selectie van de opvolger van Roger Moore, met acteurs als Sam Neill en Pierce Brosnan (die het na Timothy Dalton overnam). De documentaire wordt aan elkaar gepraat door Patrick Macnee. Naast de achtergrond informatie over de film, zoals de stunts, wordt vooral veel aandacht besteed aan de wijze waarop Timothy Dalton invulling geeft aan James Bond.
Verder een zeer goede documentaire van 43 minuten over Ian Fleming, wederom toegelicht door Patrick Macnee.
De muziekvideo van A-Ha staat er ook op, inclusief een korte \'Making of\' van deze videoclip waarbij de bandleden zelf en de componist van de soundtrack John Barry toelichting geven.
Er is één weggeknipte scène (\'The magic carpet ride\') van 1½ minuut als extra opgenomen, gepresenteerd in 2.35:1, maar niet anamorphic. Een prachtige actiescène, jammer dat deze niet in de film is gebleven.
Uiteraard staan ook de nodige audiocommentaren op deze DVD, door de regisseur John Glen en andere cast- en crewleden.
Verder nog 3 bioscooptrailers, waarvan er twee in anamorphic 2.35:1 formaat zijn en één niet-anamorphic breedbeeld formaat (1.85:1).
Zeker vermeldenswaard is ook het bijgeleverde boekje van 8 pagina\'s, de helft in het Nederlands en de andere helft in het Frans.

Conclusie

Het blijft ieder keer een feest. Elke James Bond DVD is rijkelijk voorzien van goede extra\'s. De film met Timothy Dalton is een goede actiefilm, waarbij de beeldkwaliteit uitstekend is. Helaas valt de geluidskwaliteit tegen, maar dit lijkt te liggen aan een onjuiste balans tussen voor- en achterkanalen. Het extra opendraaien van het achtervolume geeft een veel beter geluidsbeeld. Verder een uitstekende DVD en een welkome aanvulling op de Special 007 Edition.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  12-12-2011

Goede Bond-film met een redelijk goede Timothy Dalton. Het verhaal in deze film is uitstekend en ook de actie is dat. Wellicht de beste film met Dalton in de ho...
Lees meer >

Grant  |  15-09-2003

Enige echte minpunt is het zeikerige karakter van Jeroen krabbe. Ik typeer het karakter van Krabbé toch meer als 'boertig'. Een generaal van het platteland die...
Lees meer >

chimera01  |  15-09-2003

Een nieuwe Bond na Pipo de Clown (na 12 jaar), zijn 1ste film heeft nog veel elementen van zijn voorganger. Maar je ziet een al wat weer grimmiger persoon, zoal...
Lees meer >

Grant  |  15-09-2003

Na 10 jaar James Bond met Roger Moore in de hoofdrol, nam in 1987 Timothy Dalton het stokje over. Moore was Bond van 1973 ('Live and Let Die') tot en met 1985 ...
Lees meer >

Jurgen V  |  19-05-2003

Wordt opnieuw uitgebracht in September eveneens de Bond Box... :) Enig idee of de box ook los te koop is, zónder de dvd's - zoals bij de Friends box het gev...
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  19-05-2003

Wordt opnieuw uitgebracht in September eveneens de Bond Box... :) Enig idee of de box ook los te koop is, zónder de dvd's - zoals bij de Friends box het gev...
Lees meer >

Jurgen V  |  18-05-2003

Wordt opnieuw uitgebracht in September eveneens de Bond Box... :)
Lees meer >

Arjan van Minderwout  |  28-04-2003

Dit lijkt me zelf een goede Bondfilm, alleen jammer dat hij nergens te krijgen is :evil: , tenzij iemand een winkel weet waar ik hem (niet al te duur) kan kopen...
Lees meer >

Nathan Strik  |  24-09-2001

Wel aardig, maar niet echt mijn favoriet.
Lees meer >

M Balje  |  24-09-2001

Deze jamesbondfilm staat bij mij op de 9e plek. Best goede Jamesbondfilm,zeker als je ziet hoe Timothy Dalton de rol vertolkt van Jamesbond 007. Het is we...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:10
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 104
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.