Aeon Flux

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Aeon Flux (DVD)
Samenvatting

In de 25e eeuw gaat de ondergrondse verzetsstrijdster Aeon Flux (Charlize Theron) het gevecht aan met het totalitaire regime in de laatste stad op aarde. Vier eeuwen eerder werd de mensheid nagenoeg weggevaagd van de aarde. Enkele miljoenen overlevenden leven nu in een steriele, ogenschijnlijk perfecte samenleving; een volledig ommuurde stad waarin het leven wordt beheerst door strakke regels. De Monican rebellen willen dit regime omverwerpen, waarbij hun grootste wapen de mooie, verleidelijke en nagenoeg onkwetsbare verzetstrijdster Aeon Flux is. Tijdens haar missie om regeringsleider Trevor Goodchild (Marton Czokas) te doden, raakt Aeon verstrikt in een web van geheimen en intriges, die allesbepalend is voor de toekomst van de wereld.

Commentaar

De sciencefictionactiefilm Aeon Flux is gebaseerd op de gelijknamige sciencefiction televisie animatieserie van MTV. Deze animatieserie van Peter Chung kenmerkt zich door bijzondere visuele effecten, een aparte vertelstijl en sterk van de gewone mens afwijkende karakters. Een animatieserie die niet bedoeld is voor de kleine jeugd. Fans van deze serie hielden hun hart vast toen bekend werd dat een live-action film van Aeon Flux gemaakt zou gaan worden. Een actiefilm waarbij de Zuid-Afrikaanse schoonheid Charlize Theron de hoofdrol zou gaan spelen. Dat Theron in staat is om sterke rollen te spelen, heeft ze wel bewezen met haar rol als Aileen in Monster. Maar kan zij met evenzo veel overtuiging een verzetsstrijder spelen? Vooraf had iedereen zijn/haar kritiek al klaar. Toch kwam er een trailer in omloop die sommige de wenkbrauwen in positieve zin liet fronsen. Zou het dan toch kunnen? Maar helaas, de film werd al snel na de eerste vertoningen met de grond gelijk gemaakt. Weinig positieve opbeurende woorden viel de makers ten deel. Of het nu de aankleding van Charlize Theron, de actiescènes van deze actrice, de bijzonder vormgegeven aankleding van de set of gewoon de gehele film is, dat maakt voor de hardheid van de kritieken niet veel uit.
Laten we er eens wat uitgebreider naar kijken. Een live-action verfilming van een animatieserie of een comic is een lastige onderneming, veelal door de fysieke beperkingen van de acteurs. Toch zien we hier geslaagde voorbeelden als bijvoorbeeld Spider-Man. De geslaagde voorbeelden kenmerken zich door een goed verhaal en dito uitgewerkte karakters, zodanig dat de beperkingen in de acties daaraan ondergeschikt worden. Okay, op dit vlak scoort Aeon Flux minder goed. Het verhaal, maar ook de karakteruitwerking is aan de matige kant. Een ander aspect, actiefilms waarin een vrouw de actieheldin is. Bijvoorbeeld Angelina Jolie in Tomb Raider. Voor mijn gevoel scoort Aeon Flux met actieheldin Charlize Theron hier geen echt slechte ogen en speelt ze de actiescènes met redelijke overtuiging. Het kan beter, zeker, maar Charlize Theron heeft wel alles actiescènes zelf gedaan. Niet geheel zonder kleerscheuren, de opnames hebben enige tijd stilgelegen omdat mevrouw Theron moet herstellen van een nekblessure. Qua futuristische aankleding met de felle kleuren en de bijzondere wereld en kledij doet Aeon Flux wat denken aan The Fifth Element. Alleen mist Aeon Flux de relativerende humor van The Fifth Element. Regisseur Karyn Kusama en producer Gale Anne Hurd kozen met Aeon Flux voor een zeer serieuze benadering van het verhaal. Is het dan terecht dat de film zo sterk is bekritiseerd. Ach, dat heeft natuurlijk allemaal met verwachtingen te maken. Stel jezelf in op een actiefilm, die zich in een denkbeeldige toekomstwereld afspeelt. Neem het gepresenteerde niet allemaal te serieus met daarbij het besef van inconsistenties in het verhaal, dan is Aeon Flux een redelijke anderhalf uur durende actiefilm met een aparte styling.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Noors, Zweeds
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865552353

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Vijf visueel verbazingwekkende documentaires
  • Commentaar van Charlize Theron en producent Gale Anne Hurd
  • Commentaar van het schrijversteam Phil Hay en Matt Manfredi

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is zeer goed. De felle kleuren zien er fraai en goed verzadigd uit. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn prima. Het contrast en het zwartniveau zijn uitstekend. Ook in de donkere scènes blijven alle details goed zichtbaar. Het is een nieuwe film, zoals verwacht is het beeld vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is nauwelijks een issue, evenals edge enhancement. Een prima beeld. De film is verdeeld in 14 chapterstops. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, effecten tijdens actiescènes en de ruimtelijkheid van de muziek. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact.
De dialogen zijn via de centerspeaker in het algemeen goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn filmgerelateerde animaties, voorzien van achtergrondgeluid. Alles in 4x3 beeldformaat met DD2.0 Surround (192 kb/s) geluid en natuurlijk Nederlandse ondertiteling.

Commentary by Charlize Theron and producer Gale Anne Hurd
Hoofdrolspeler Charlize Theron en producente Gale Anne Hurd geven in hun commentaar redelijk wat technische achtergrond informatie en informatie over gemaakte keuzen bij het maken van de film. Uiteraard ook aandacht voor het eigen stuntwerk van Theron en haar opgelopen verwondingen. Alleen Engels ondertiteld.

Commentary by co-screenwriters Phil Hay and Matt Manfredi
De beide schrijvers van het filmscript geven een goed en onderhoudend commentaar met veel informatie over het verhaal en allerhande aanvullende informatie. Alleen Engels ondertiteld.

Creating a World: Aeon Flux (21 min)
Hierin komt onder andere de geestelijke vader van Aeon Flux Peter Chung aan het woord. Hij en de beide scriptschrijver vertellen over het transformatieproces van animatie naar live-action.

The Locations of Aeon Flux (15 min)
Met meer informatie over de filmlocaties in Berlijn. De film is grotendeels in Berlijn opgenomen, al had men origineel een geheel andere stad als filmlocatie in gedachten.

The Stunts of Aeon Flux (9 min)
Uiteraard een aspect dat aandacht moet krijgen, gezien de vele actiescènes die de film rijk is. En natuurlijk hierbij aandacht voor het feit dat Charlize Theron haar stunts zelf heeft uitgevoerd.

The Costume Design Workshop of Aeon Flux (14 min)
De aparte kledij van de mensen is één van de bijzondere visuele aspecten in de film. En het strakke pakje van Charlize Theron komt herin ook ter sprake.

The Craft of the Set Photographer of Aeon Flux (3½ min)
In deze korte featurette kort aandacht voor de fotograaf die de promotiefoto’s heeft gemaakt.

Theatrical Trailer (2 min)
De bekende bioscooptrailer.

Conclusie

De sciencefictionactiefilm Aeon Flux is gebaseerd op de gelijknamige sciencefiction televisie animatieserie van MTV. In de film speelt Charlize Theron een verzetsstrijder die in een ogenschijnlijke utopische wereld in de 25e eeuw de leider van het totalitaire regime moet vermoorden. Bij de uitvoering van deze actie begint ze te twijfelen aan de juistheid ervan.
Deze uitgave van Paramount heeft uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De toegevoegde extra’s zijn informatief en bieden voldoende achtergrondinformatie bij de film. Ondanks dat de film door pers en publiek zwaar bekritiseerd is geworden, biedt de film 1½ uur actievermaak. En je moet het daarbij gewoon niet te serieus nemen.

Laatste reacties

Richard B.  |  06-06-2009

Een mooi uitziende, maar erg generieke film. Ik vond hem vrij middelmatig.
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  04-04-2008

Dit vond ik nu weer eens een verfrissende SciFi film. Ik heb hem lang gemeden, mede vanwege de vele slechte en matige reviews overal op het net. Zo zie je maar ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  27-02-2007

de film leunt erg sterk op Charlize Theron in geile pakjes Ok ik ben om, toch maar eens kijken... 8) Qua "special effects" valt er iig niks te klagen :win...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  25-02-2007

de film leunt erg sterk op Charlize Theron in geile pakjes Ok ik ben om, toch maar eens kijken... 8)
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-02-2007

Deze film viel me 100% mee, nadat de trailers en de slechte reviews het ergste deden vermoeden. Okay, de film leunt erg sterk op Charlize Theron in geile pakjes...
Lees meer >

Paul H.  |  03-06-2006

Leuk om een keer gezien te hebben, maar al met al toch een teleurstelling, had veel meer ingezeten, personages komen niet echt veel en sneeuwen onder door de sp...
Lees meer >

chimera01  |  03-06-2006

Charlize Therons' aanwezigheid en hoge graad van smakelijkheid maakt deze film de moeite waard om eens gezien te hebben. Meer dan ook niet.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  03-06-2006

En nog iets: 3 bolletjes? Dat meen je toch niet? Maximaal 2 in mijn optiek. Beetje vreemd dat Kiss Kiss Bang Bang ook 'maar' 3 krijgt. :roll: Dit zijn per...
Lees meer >

denizg  |  03-06-2006

ik vond het toch een behoorlijk trieste film, ondanks Charlize er lekker uit ziet. Verder wat leuke SFX, alleen deze zaten allemaal al in de trailer al verwerkt...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  02-06-2006

Ik heb hem in de bioscoop gezien en dit waren toen m,n bevindingen: De film werd grotendeels neergesabeld in reviews maar vind dit niet helemaal terecht.Ok,h...
Lees meer >

The Scratcher  |  02-06-2006

Ik durf hem niet te kopen omdat iedereen zegt dat het een bagger film is. Denken jullie daar anders over? Ik ben ook bang hem te kopen. Maakt Charlize Thero...
Lees meer >

Daniel van Zandvliet  |  02-06-2006

De film is idd niet denderend, maar Charlize maakt hem idd een stuk interessanter :wink: . Het was naar mijn mening soms iets te duidelijk "blue-screen" werk, ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-06-2006

Ik ben ook bang hem te kopen. Maakt Charlize Theron in een strak leren pakje alles goed?? :wink:
Lees meer >

mark9534  |  02-06-2006

Ik durf hem niet te kopen omdat iedereen zegt dat het een bagger film is. Denken jullie daar anders over?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 74
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.